ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
ΟΧΙ στην εξαθλίωση του "νέου μισθολογίου"

Τη μεγαλύτερη συγκέντρωση των τελευταίων χρόνων πραγματοποίησαν χθες οι απεργοί δημόσιοι υπάλληλοι. Συνεχίζεται και σήμερα η απεργία της ΑΔΕΔΥ. "Προϊόν κοινωνικού διαλόγου" (! ), χαρακτηρίζει ο υφυπουργός Οικονομικών το κυβερνητικό κατασκεύασμα. "Θνησιγενές και επικίνδυνο", απαντά η ΑΔΕΔΥ

Ηχηρό ράπισμα στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και στην εμμονή της στο νέο και άκρως επικίνδυνο μισθολόγιο ατέρμονης λιτότητας, έδωσαν χτες οι δημόσιοι υπάλληλοι,με την πρωτοφανή - για τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια - σε όγκο και δυναμισμό απεργιακή τους συγκέντρωση και πορεία προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Συγκέντρωση, που έγινε στα πλαίσια της 48ωρης απεργίας που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ,για χτες και σήμερα.

Η οδός Φιλελλήνων - όπου βρίσκονται τα γραφεία της ΑΔΕΔΥ - "έζησε" χτες το πρωί τη μαζικότερη και μαχητικότερη συγκέντρωση των δημοσίων υπαλλήλων των τελευταίων χρόνων. Εκεί συνέκλιναν οι δυναμικές και μαχητικές πορείες εργαζομένων από διαφορετικούς κλάδους του δημόσιου τομέα. Πρώτοι έφτασαν οι δάσκαλοι,που προηγούμενα είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στο υπουργείο Παιδείας. Λίγο πιο μετά, οι καθηγητές,οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση,οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς.Αγωνιστικό "παρών" έδωσαν και οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία, οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία,οι συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι κ.ά.

"Χαιρετίζουμε τους απεργούς δημόσιους υπάλληλους σ' όλη τη χώρα, που με τη μεγάλη συμμετοχή τους στην απεργία έδωσαν απάντηση στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, στον αυταρχισμό και την αδιαλλαξία της", τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο Δ. Αγκαβανάκης,αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ. Κατάγγειλε "τον κυβερνητικό αυταρχισμό, που εκδηλώθηκε με τα ΜΑΤ ενάντια στην ειρηνική πορεία των καθηγητών στη Θεσσαλονίκη, ενάντια στην απεργία των ναυτεργατών, καθώς και σε βάρος των αγροτών από κυβερνητικά στελέχη". Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για το μισθολόγιο, που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, τόνισε: "Δε θα δεχτούμε την εξαθλίωση αυτού του μισθολογίου. Δε θα δεχτούμε να βάζει σε δοκιμασία την αξιοπρέπειά μας, με τη σύνδεση του μισθού με τη διαβόητη παραγωγικότητα. Δε θα δεχτούμε να νεκραναστηθεί ο επιθεωρητής - αξιολογητής για να μας κρίνει με τα γνωστά υποκειμενικά κριτήρια σκοπιμότητας, αν θα πάρουμε το ένα τρίτο των αποδοχών μας. Δε θα δεχτούμε να μας μετατρέψει σε ραγιάδες, υποτακτικούς και εθελόδουλους". Τέλος, υπογράμμισε πως "επιβάλλεται η συνέχιση του αγώνα μέχρι τη δικαίωσή μας και ο συντονισμός και με τα άλλα κοινωνικά στρώματα που "χτυπάει" η αντιλαϊκή πολιτική".

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Τ. Παπαχαραλάμπους,πρόεδρος της ΔΟΕ, ο οποίος - μεταξύ άλλων - επισήμανε πως "οι δάσκαλοι αγωνίζονται για μια σύγχρονη δημόσια δωρεάν παιδεία, για σεβασμό στο έργο του δασκάλου".

Ο Ν. Τσιούλιας,πρόεδρος της ΟΛΜΕ, σημείωσε πως "ο αγώνας που κάνουμε σήμερα ενάντια στο μισθολόγιο λιτότητας, είναι κρίσιμος για την ίδια τη φυσιογνωμία του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος".

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γ. Κουτσούκος,ο οποίος επισήμανε την πλήρη διαφωνία των δημοσίων υπαλλήλων προς το μισθολόγιο της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς το "θνησιγενές και επικίνδυνο". Τόνισε δε ότι "περισσότερο επικίνδυνη αποδείχτηκε η τακτική του υπουργού, που επιχείρησε να αποδυναμώσει το κοινό μας μέτωπο με επιμέρους χειρισμούς. Τώρα με τους αγώνες που αναπτύσσονται εισπράττει το αντίτιμο αυτής της τακτικής".

Με τα συνθήματα "Θέλουμε αυξήσεις πραγματικές, θέλουμε συμβάσεις συλλογικές" και "Ο εκσυγχρονισμός είναι μια απάτη - νόμος είναι το δίκιο του εργάτη", οι απεργοί κατευθύνθηκαν, με πορεία, προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υφυπουργό Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη.

Ο υφυπουργός για πολλοστή φορά επέμεινε στο νομοσχέδιο για το μισθολόγιο "ως έχει" και μάλιστα, προκλητικά ειρωνικός, ισχυρίστηκε ότι "είναι προϊόν διαλόγου και απ' αυτό το διάλογο ωφελήθηκε και η κυβέρνηση και οι δημόσιοι υπάλληλοι"!

Μαθαίνοντας οι συγκεντρωμένοι την πλήρη άρνηση του υφυπουργού, απάντησαν με τα συνθήματα: "Μπλόκα, μπλόκα στον εκσυγχρονισμό, τέρμα στη λιτότητα και τον αυταρχισμό" και "Αγώνας, αγώνας απεργιακός θα είναι η απάντηση από δω και μπρος".

Στην απεργιακή κινητοποίηση παραβρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος,η βουλευτίνα του ΔΗΚΚΙ, Β. Αράπη - Καραγιάννη και ο Γ. Μαυρίκος,γ. γραμματέας της ΓΣΕΕ.

Στη Θεσσαλονίκη

Την πιο μαζική και δυναμική απεργιακή συγκέντρωση των τελευταίων χρόνων πραγματοποίησαν χτες οι δημόσιοι υπάλληλοι της Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια της 48ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ.

Η συγκέντρωση στην πλατεία Δικαστηρίων ξεκίνησε στις 11 το πρωί και πραγματοποιήθηκε μαχητική πορεία στο κέντρο της πόλης με συνθήματα ενάντια στο νέο μισθολόγιο, αλλά και στην αυταρχική αντιμετώπιση των λαϊκών κινητοποιήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΔΟΘ, η συμμετοχή των 30.000 περίπου δημοσίων υπαλλήλων του Νομού Θεσσαλονίκης κυμάνθηκε στο 60%, με αυξημένη τη συμμετοχή στο χώρο της παιδείας και τους ΟΤΑ.

Ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης, πρόεδρος της ΕΔΟΘ, Δημήτρης Κίτσιος τόνισε: "Να κατανοηθεί από την κυβέρνηση πως τα περιθώρια των εργαζομένων στο δημόσιο έχουν στενέψει και η επιμονή στις ίδιες πολιτικές θα μας βρει μαζικά αντιμέτωπους".

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Σταθερά υψηλά τα ποσοστά συμμετοχής

"Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα": "Στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης απαντάμε με κλιμάκωση του αγώνα μας"

Με σταθερά υψηλά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία οι καθηγητές απαντούν στο συνεχιζόμενο εμπαιγμό, στην αδιαλλαξία και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης.

Χτες αργά το βράδυ συνεδρίαζε το ΔΣ της ΟΛΜΕ, με σκοπό να διαμορφώσει την πρότασή του για το μέλλον της απεργίας προς τις τοπικές ΕΛΜΕ, και όπως όλα έδειχναν από δηλώσεις μελών του ΔΣ, θα εισηγηθεί τη συνέχιση της απεργίας και την άλλη βδομάδα.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της κυριακάτικης συνάντησής του με τον υπουργό Παιδείας, Γερ. Αρσένη.Η συνάντηση παρόλο που διήρκεσε εφτά και πλέον ώρες δεν οδήγησε σε αποτέλεσμα, αφού η κυβέρνηση εμμένει στην πρότασή της για την "αύξηση" των 15.000 στο επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης και αυτό σε... δόσεις μέσα στο '97. Οπως είπε ο υπουργός Παιδείας, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Ν. Τσούλιας,πρότεινε αυτή η αύξηση να δοθεί σε δύο δόσεις και ταχύτερα απ' ό,τι προτείνει η κυβέρνηση "για να δοθεί άρση στο αδιέξοδο", χωρίς ο ίδιος ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ να το επιβεβαιώσει.

Ενδεικτικό στοιχείο της αποφασιστικότητας του κλάδου ήταν ότι, ενώ γινόταν η συνάντηση στο υπουργείο, εκατοντάδες καθηγητές συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Παιδείας φωνάζοντας συνεχώς συνθήματα. Οι συγκεντρωμένοι και οι πολλές χιλιάδες ακόμα που συμμετέχουν ενεργά στην απεργία, δήλωναν με τη στάση τους ότι "άρση στο αδιέξοδο" θα δοθεί μόνο όταν η κυβέρνηση δώσει πραγματικές λύσεις.

Η ΔΕΕ

Με ανακοίνωσή της η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" τονίζει ότι η μαζική συμμετοχή στις συνελεύσεις, οι απεργιακές επιτροπές, οι πρωτοβουλίες της βάσης, η ενότητα των καθηγητών, αποτελούν κατάκτηση για το κίνημα και τα αναντικατάστατα όπλα για την πορεία του αγώνα σήμερα και στο μέλλον. Σημειώνει ότι καθημερινά κατανοείται από τους καθηγητές η ανάγκη για τη δημιουργία ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου, που θα δρα από κοινού με το ευρύτερο λαϊκό κίνημα.Τέλος, επισημαίνει ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί αφού δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα των καθηγητών.

  • Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εκπαιδευτικών εκφράζει με χτεσινή της ανακοίνωση η ΕΣΣΕ.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
"Πολιτιστικά" γκλομπ!

Τον "πολιτισμό" των ΜΑΤ και της τρομοκρατίας, αντέταξε η ...εκσυγχρονιστική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, απέναντι στους καθηγητές της Θεσσαλονίκης, που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν την ώρα της επίσημης τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για τα χάλια της παιδείας.

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, οι καθηγητές ξεκίνησαν την προγραμματισμένη λαμπαδηφορία προς το Λευκό Πύργο. Ομως δεν έφτασαν, γιατί η Αστυνομία έπρεπε να ...περιφρουρήσει τη δημόσια εικόνα της κυβέρνησης και να μην επιτρέψει να "επισκιαστεί" η φιέστα από μια αγωνιστική κινητοποίηση. "Αρτον και θεάματα ή σχολεία κύτταρα δημιουργίας και πολιτισμού;",έγραφε το υψωμένο πανό των διαδηλωτών, που περπατούσαν με τις δάδες αναμμένες και διαδήλωναν: "Ογδόντα δισ. σκορπίσατε σε μίζες, μεγαλεία, κι από την άλλη ψίχουλα στη δωρεάν παιδεία". Παράλληλα, μοίραζαν μια καυστική προκήρυξη στους πολίτες, με χαρακτηριστικές φράσεις, όπως: "Οταν ακούς "πολιτισμός", τράβα το μπλοκ των επιταγών", ή "η Τέχνη δεν έχει καμία υποχρέωση να είναι απόλαυση των ακαμάτηδων".

Οι άνδρες των ΜΑΤ και των ΕΚΑΜ είχαν σαφείς εντολές: "Αν επιχειρήσουν να περάσουν, θα χτυπήσετε"! Ετσι, αρκετά μακριά από τον Λευκό Πύργο, βγήκαν τα γκλομπ και ο "κοινωνικός διάλογος" άρχισε. Οταν οι καθηγητές απαίτησαν να τους αφήσουν να περάσουν, έπεσαν οι πρώτες κλοτσιές. Χτυπήματα στα πόδια και σε άλλα σημεία του σώματος, κυρίως κάτω από τη μέση. "Η τρομοκρατία δε θα περάσει", φώναζαν ξανά και ξανά. "Αυτή είναι η Πρωτεύουσα η Πολιτιστική, κάνατε την πόλη φυλακή". Οι καθηγητές διαλύθηκαν και ανασυντάχθηκαν τρεις φορές, τώρα πια, για να φτάσουν έξω από το κτίριο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ). Ομως οι εντολές ήταν ρητές και έτσι για δύο ώρες περίπου οι άνδρες των ΜΑΤ και των ΕΚΑΜ έκλειναν κάθε δρόμο. Τελικά, οι εκπαιδευτικοί κατέληξαν στην πλατεία Συντριβανίου. Εκεί μια ομάδα καθηγητών παρουσίασε μια σύντομη θεατρική παράσταση, με θέμα την "απρόσωπη παιδεία".

Ο πολιτισμός έλαμψε, για άλλη μια φορά, απέναντι στο σκοταδισμό και την τρομοκρατία.

Μάθημα αξιοπρέπειας

"Το μάθημα που δίνεται ετούτη τη στιγμή, διδάσκει αξιοπρέπεια και όχι υποταγή",ήταν το τελευταίο σύνθημα που ακούστηκε στην Εγνατία. Οι καθηγητές πήραν και πάλι το δρόμο για την ΕΜΣ, όπου τελικά κατάφεραν να φτάσουν κατά ομάδες, παίζοντας το κρυφτούλι με τους ένστολους. Ο πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι κυβερνητικοί πήραν την απάντηση που τους έπρεπε: "Οι καθηγητές δε σκύβουν το κεφάλι, μαζί με το λαό αντίσταση και πάλη".

Με ανακοίνωσή τους, χτες οι πέντε ΕΛΜΕ κατήγγειλαν την απρόκλητη αστυνομική επίθεση και έστειλαν "χαιρετίσματα στην εξουσία", ξεκαθαρίζοντας πως η δική τους "πανήγυρις των ιδεών" είναι η συνέχιση του αγώνα για την αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

Την ωμή επέμβαση των δυνάμεων καταστολής, καταδίκασε η ΚΟΘ του ΚΚΕ,σημειώνοντας πως "η τρομοκρατική αυτή πρακτική της κυβέρνησης δε θα περάσει. Θα συντριβεί και αυτή στην ενωμένη λαϊκή αντίσταση".

ΔΑΣΚΑΛΟΙ - ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ
Απεργιακή γροθιά στην αντιεκπαιδευτική πολιτική
  • Πάνω από 85% τα ποσοστά συμμετοχής την πρώτη μέρα της απεργίας
  • Μαζικό και μαχητικό το χτεσινό συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Παιδείας

Με μεγαλειώδη συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας και με συμμετοχή στην απεργία, που ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις (πάνω από 85%), οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί έριξαν μια ακόμα γερή "γροθιά" στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της λιτότητας, που επιβάλλουν οι εκσυγχρονιστές της "ευρωσύγκλισης".

Οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης συγκεντρώθηκαν στις 10 το πρωί έξω από το υπουργείο Παιδείας και, ήδη, από τα πρώτα μηνύματα για τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία, που έφταναν από όλη τη χώρα, φαινόταν η θέληση του κλάδου να αντιπαλέψει αποφασιστικά το μισθολόγιο - πτωχολόγιο και να αγωνιστεί για τη γενικότερη αναβάθμιση της παιδείας και του εκπαιδευτικού.

Ενδεικτικά είναι τα ποσοστά της συμμετοχής των δασκάλων, την πρώτη μέρα της πενθήμερης απεργίας, από τους διδασκαλικούς συλλόγους Παλλήνης με 99%, Γαλατσίου με 98%, Αιγάλεω με 96%, Πετρούπολης 95%, "Πρόοδος" (Πειραιάς) 95%, Καλλιθέας 95%, Λεχαινών 95%, Περιστερίου 90%, Μαρουσίου 90%, Κέρκυρας 90%, Χίου 90%.

Το σύνθημα "δάσκαλοι - καθηγητές, ενωμένοι - νικητές", που ακουγόταν συχνά - πυκνά στη χτεσινή συγκέντρωση των δασκάλων έξω από το υπουργείο Παιδείας, δείχνει ότι οι πλαστές διαχωριστικές γραμμές που έντεχνα προσπαθούν να ορθώσουν ορισμένοι μεταξύ καθηγητών και δασκάλων, υποχωρούν κάτω από το βάρος των κοινών προβλημάτων.

Η συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας κράτησε μιάμιση ώρα περίπου, με τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Τ. Παπαχαραλάμπους,να καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία μέχρι τη δικαίωση του κλάδου και τους συγκεντρωμένους να δείχνουν ότι δε χρειάζονται και ισχυρές ...πιέσεις, γι' αυτό. Οι συγκεντρωμένοι δάσκαλοι έστελναν από τα πανό και τα συνθήματά τους το μήνυμα: "Απεργία διαρκείας μέχρι τη νίκη".

Στις 11.30 π.μ., το ΔΣ της ΔΟΕ συναντήθηκε με τον υπουργό Παιδείας Γερ. Αρσένη,επιδίδοντάς του ψήφισμα με τα αιτήματα των δασκάλων. Η συνάντηση κράτησε λιγότερο από μισή ώρα, αφού ο υπουργός παρέπεμψε τους εκπροσώπους των δασκάλων, για άλλη μια φορά, στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης...

Στη συνέχεια, οι δάσκαλοι ενώθηκαν με την απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στη Φιλελλήνων, και, μετά το τέλος της πορείας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, πραγματοποίησαν πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου. Το ΔΣ της ΔΟΕ συναντήθηκε με τον Γ. Πασχαλίδη στη Βουλή, όπου και πάλι δέχτηκε τα λόγια συμπάθειας και κατανόησης από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και την ...υπόσχεση ότι θα μεταφέρει τα οικονομικά τους αιτήματα στον υπουργό Οικονομικών...

Σχολιάζοντας στο "Ρ" τη χτεσινή κινητοποίηση των δασκάλων, ο Θ. Γκεσούλης,μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ, τόνισε: "Η μεγαλειώδης αυτή κινητοποίηση των δασκάλων και νηπιαγωγών δείχνει ότι πλέον "το μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο". Με την ίδια αποφασιστικότητα και μαζικότητα πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, προσπερνώντας τις όποιες προθέσεις για μια ενδεχόμενη δημιουργία αναχωμάτων στον αγώνα μας".

Συγκέντρωση στο Περιστέρι

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και την αδιαφορία απέναντι στα προβλήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών, θα πραγματοποιήσουν σήμερα,στη 1 το μεσημέρι στην πλατεία Δημαρχίας στο Περιστέρι ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών "Ελλη Αλεξίου",η Α ΕΛΜΕ και η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Περιστερίου.Στη συγκέντρωση θα μιλήσουν εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών σωματείων, θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με τη μουσική ομάδα του Συλλόγου Δασκάλων και θα καταλήξουν με πορεία σε κεντρικούς δρόμους του δήμου.

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο αύριο

Συμμετέχουν μαθητές και σπουδαστές

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο διοργανώνει αύριο, Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Παιδείας η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) και καλεί καθηγητές, μαθητές, γονείς, φοιτητές, σπουδαστές να διαδηλώσουν για την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας.

Σε συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο προσανατολίζονται και οι μαθητές των γυμνασίων και λυκείων της Αθήνας, μέσα από τις γενικές συνελεύσεις των 15μελών μαθητικών συμβουλίων.Ηδη, σχετική απόφαση έχουν πάρει λύκεια της Αθήνας με προσυγκέντρωση στις 11.15 το πρωί στα Προπύλαια.

Πρωτοβουλίες συμπαράστασης στους καθηγητές αναπτύσσουν και οι μαθητές στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στο Ηράκλειο,η συντονιστική επιτροπή των σχολείων του δήμου, που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία των 15μελών 15 σχολείων, διοργανώνει την Παρασκευή κινητοποίηση, με αιτήματα αύξηση των δαπανών για την παιδεία, να μη γίνουν πράξη οι εξαγγελίες του υπουργείου, επίλυση των έντονων προβλημάτων υλικοτεχνικής υποδομής κλπ.

Τη συμμετοχή των σπουδαστών των ΤΕΙ στο συλλαλητήριο αποφάσισε το ΚΣ της ΕΣΕΕ με προσυγκέντρωση στις 11.00 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος.

"ΠΩΛΕΙΤΑΙ"...

"ΠΩΛΕΙΤΑΙ! Παλλήνη 27/1/97. Ελαφρώς μεταχειρισμένο γυμνάσιο κάμπριο. Ανοιγμα οροφής - οικολογικό - αιολικό. Πληροφορίες: Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων.

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ! Βεγγαλικά πανεπιστημίου, ανοικτού - κλειστού τύπου τριών ταχυτήτων. Ευκολίες πληρωμής. Πληροφορίες: Γεράσιμος Αρσένης και Σία".

Με το παραπάνω "πωλητήριο", που έκανε την εμφάνισή του σε πικέτα, στη χτεσινή κινητοποίηση, οι καθηγητές είπαν πολλά: Είπαν για τις μειωμένες δαπάνες για την παιδεία, που έχουν σαν αποτέλεσμα να χτίζονται σχολεία ευάλωτα στον πρώτο αέρα σαν αυτό στην Παλλήνη. Είπαν και για τα πυροτεχνήματα του υπουργού Παιδείας περί "ελεύθερης πρόσβασης" με δίδακτρα στα πανεπιστήμια...

Πρόκειται για μικρό μόνο δείγμα της πρωτοτυπίας που διακρίνει τις κινητοποιήσεις των καθηγητών, οι οποίοι επιστρατεύουν πολύ "μαύρο χιούμορ" για να περιγράψουν τα "μαύρα χάλια" της εκπαιδευτικής πολιτικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ