ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
Αυξάνεται ο κατάλογος των θυμάτων της αιματοχυσίας

Η Γαλλία σπεύδει να βεβαιώσει για την "ουδετερότητά" της...

ΑΛΓΕΡΙ.-

Ο κύκλος της βίας δε φαίνεται να κλείνει στην Αλγερία, που έζησε άλλο ένα αιματοβαμμένο Σαββατοκύριακο. Ο κατάλογος των θυμάτων αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό χωρίς, καν, να υπάρχουν πλήρη στοιχεία των απωλειών. Την ίδια στιγμή, οι εξηγήσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Ερβέ ντε Σαρέτ, φαίνεται ότι διασκέδασαν τη δυσαρέσκεια της αλγερινής ηγεσίας σχετικά με την ανάμειξη ή όχι της Γαλλίας στα εσωτερικά της χώρας.

Περισσότερα από 38 άτομα έχασαν τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελ Ουατάν", τα ξημερώματα του Σαββάτου, 31 άτομα έχασαν τη ζωή τους όταν ένοπλοι επέδραμαν στην πόλη Μέντεα. Η είδηση δεν επιβεβαιώθηκε ή διαψεύστηκε από τις αλγερινές αρχές, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι 7 άτομα έχασαν τη ζωή τους από επίθεση ενόπλων σε χωριό κοντά στην πόλη Μπλίντα. Αν και, συνήθως, οι επιθέσεις αυτές αποδίδονται στις οργανώσεις των εξτρεμιστών ισλαμιστών, η αλγερινή Αστυνομία απέφυγε να αποδώσει ευθύνες και αρκέστηκε να διευκρινίσει ότι τα θύματα δολοφονήθηκαν με "άνανδρο τρόπο", φράση που χρησιμοποιείται κυρίως για τις επιθέσεις των ισλαμιστών.

Την ίδια στιγμή, η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε, χτες, τις αλγερινές αρχές ότι επιδίδονται και οι ίδιες σε σφαγές, ενώ υπογράμμισε ότι δε δίνονται στη δημοσιότητα ακριβή στοιχεία σχετικά με την αιματοχυσία, γεγονός που δημιουργεί πολλές υπόνοιες ότι τα θύματα, και από τις δύο πλευρές, είναι πολύ περισσότερα από όσα ανακοινώνονται επισήμως. Στην καταγγελία της, η Διεθνής Αμνηστία αποδίδει μεγάλο μέρος της ευθύνης των συγκρούσεων στις ισλαμικές οργανώσεις, και κυρίως στην "Ενοπλη Ισλαμική Ομάδα". Από την άλλη πλευρά, η οργάνωση "Μέτωπο Ισλαμικής Σωτηρίας" ανακοίνωσε ότι έχει σκοτώσει αρκετούς άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, αλλά δήλωσε κατηγορηματικά ότι δε φέρει καμία ευθύνη για τις επιθέσεις σε αμάχους. Παράλληλα με τις δύο αυτές μεγάλες και σχετικά γνωστές οργανώσεις, στο προσκήνιο εμφανίστηκε άλλη μία οργάνωση με το όνομα "Αλγερινό Ισλαμικό Μέτωπο", η οποία ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του συνδικαλιστή Αμπντελχάκ Μπενχαμούντα, την περασμένη εβδομάδα.

Εξηγήσεις από τη Γαλλία

"Η αλγερινή πολιτική τάξη δε θέλει διεθνείς παρεμβάσεις. Αλλωστε πιστεύω ότι σήμερα η Γαλλία δεν μπορεί να φανεί χρήσιμη στην Αλγερία" δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ερβέ ντε Σαρέτ, την Κυριακή. Ο ντε Σαρέτ τόνισε ότι το Παρίσι δε στηρίζει χρηματικά το αλγερινό καθεστώς και επανέλαβε ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας του απέναντι στην Αλγερία θα συνεχίσει να βασίζεται στις τρεις υπάρχουσες κατευθύνσεις: μη ανάμειξη, ισορροπία συμφερόντων και συνεννόηση για υποθέσεις κοινού ενδιαφέροντος.

Οι δηλώσεις αποστασιοποίησης από τα τεκταινόμενα στην Αλγερία εκ μέρους του ντε Σαρέτ ήρθαν να κατευνάσουν την οργή που προκάλεσε στο Αλγέρι το δημοσίευμα της εφημερίδας "Λε Μοντ", σύμφωνα με το οποίο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών εκτιμούσε ότι η αυταρχική και σκληρή στάση που τηρεί ο Αλγερινός Πρόεδρος, στρατηγός Ζερουάλ, διαλύει κάθε ελπίδα εξεύρεσης πολιτικής λύσης. Το δημοσίευμα εξόργισε την αλγερινή ηγεσία, η οποία διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Αχμέντ Ατάφ κάλεσε τη Γαλλία "να μην ασχολείται με τις εσωτερικές υποθέσεις της Αλγερίας". Ο ντε Σαρέτ, από την πλευρά του, διέψευσε το δημοσίευμα της "Μοντ" και διαβεβαίωσε και τηλεφωνικώς τον Αλγερινό ομόλογό του για τη στάση ουδετερότητας που έχει επιλέξει και θα συνεχίσει να τηρεί η χώρα του απέναντι στις εξελίξεις στην Αλγερία.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνάντηση Αραφάτ - Νετανιάχου στο Νταβός

Προβληματισμοί για την παραμονή του ισραηλινού στρατού στο Νότιο Λίβανο

Την αισιοδοξία τους για την πορεία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, αλλά και για την επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας για τη Χεβρώνα διατύπωσαν, οι Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Γιάσερ Αραφάτ, μετά την ολιγόωρη συνάντησή τους, την Κυριακή, στο περιθώριο της οικονομικής συνάντησης στο Νταβός της Ελβετίας. Οι δύο άνδρες, που, όμως, απέφυγαν να αποκαλύψουν το περιεχόμενο των συνομιλιών τους, ανανέωσαν το ραντεβού τους για την τρέχουσα βδομάδα στο μεθοριακό φυλάκιο του Ερέτζ στη Λωρίδα της Γάζας.

Στη συνέχεια, ο Γιάσερ Αραφάτ μετέβη στη Χάγη, όπου είχε συνάντηση με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Βιμ Κοκ και τον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών Χανς βαν Μίρλο. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης κάλεσε, για άλλη μια φορά, την Ευρωπαϊκή Ενωση, της οποίας προεδρεύει η Ολλανδία το συγκεκριμένο εξάμηνο, να αναλάβει δυναμικότερες πολιτικές πρωτοβουλίες στην υπόθεση της Μέσης Ανατολής, τονίζοντας ότι τόσο η Παλαιστινιακή Αρχή όσο και η ισραηλινή κυβέρνηση δεν επιθυμούν τον περιορισμό της ευρωπαϊκής παρουσίας στο ρόλο του χρηματοδότη.

Την ίδια στιγμή, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου μετέβαινε στο Βατικανό, όπου συναντήθηκε με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β. Στην πρώτη επίσημη συνάντηση Ισραηλινού πρωθυπουργού με τον εκπρόσωπο της Καθολικής Εκκλησίας, διατυπώθηκαν, και από τις δύο πλευρές, εγγυήσεις για τη διαφύλαξη του πολυθρησκευτικού χαρακτήρα της Ιερουσαλήμ.

Ανησυχία για το Νότιο Λίβανο

Την αδυναμία των Ηνωμένων Εθνών να εφαρμόσουν την απόφαση 425 του Οργανισμού περί αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από την κατεχόμενη νότια ζώνη του, παραδέχτηκε, με δηλώσεις του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. "Τα Ηνωμένα Εθνη δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσουν τις εγγυήσεις περί ασφάλειας των κατοίκων του Βορείου Ισραήλ που τίθενται ως προϋπόθεση από την ισραηλινή κυβέρνηση για να εφαρμοστεί η απόφαση 425 του 1978", υπογράμμισε ο Ανάν, ο οποίος κάλεσε το Ισραήλ και το Λίβανο να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Διαδηλώσεις εν αναμονή νέας κυβέρνησης

ΣΟΦΙΑ.-

Το αίτημά τους για άμεση προκήρυξη εκλογών επανέλαβαν οι χιλιάδες διαδηλωτές - φοιτητές και οπαδοί της αντιπολίτευσης - που παρέλυσαν χτες την κυκλοφορία στη Σόφια, αποκλείοντας τις κύριες οδικές αρτηρίες και καταλαμβάνοντας 25 σημεία της πόλης. Παράλληλα, λόγω της στάσης εργασίας των εργαζομένων στις δημόσιες μεταφορές, οι περισσότεροι κάτοικοι της πρωτεύουσας αναγκάστηκαν να μεταβούν πεζή στις εργασίες τους. Η ηγετική ομάδα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, η οποία αναμενόταν να παρουσιάσει αργά χτες βράδυ τη σύνθεση της υπό σύσταση κυβέρνησής του, υπό τον Νικολάι Ντόμπρεφ, πραγματοποίησε την Κυριακή την απέλπιδα προσπάθειά της να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού. Η αντιπολίτευση, με ανακοίνωση της Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων, απέρριψε την πρόταση, εμμένοντας στην άνευ όρων επιστροφή της εντολής και εκτίμησε ότι "το Σοσιαλιστικό Κόμμα προκαλεί συνειδητά (...) κλιμάκωση της έντασης στη χώρα".

Ενώ το λέβα κατρακυλά λόγω της συνεχιζόμενης για έκτη βδομάδα πολιτικοοικονομικής αβεβαιότητας, συνεχίζονται οι αποκλεισμοί των οδικών αρτηριών και των σιδηροδρομικών γραμμών που οδηγούν στην Ελλάδα. Κατά το πρακτορείο ΒΤΑ, 100 βαγόνια με τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα παραμένουν αποκλεισμένα. Αποκλεισμένο παραμένει και το οδικό δίκτυο στην πόλη Ντούμπνιτσα, όπου υπήρξαν επεισόδια και τραυματισμοί δύο ανθρώπων την Κυριακή.

Επίθεση κατά πρώην δικαστικού

Σοβαρά τραυματισμένος ανασύρθηκε από το αυτοκίνητό του ο πρώην εισαγγελέας Λίλκο Γιοτσόφ, ο οποίος είχε παυθεί το Νοέμβρη του '95 ως υπεύθυνος για την καθυστέρηση της έρευνας για τις παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων στη Γιουγκοσλαβία. Στο αμάξι, από το οποίο ανασύρθηκε τραυματισμένη και η σύζυγος του Γιοτσόφ, είχαν τοποθετηθεί, κατά αστυνομικές πηγές, εκρηκτικά που εξερράγησαν όταν ο οδηγός έβαλε μπρος.

ΣΕΝΕΓΑΛΗ
Πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα

ΣΕΝΕΓΑΛΗ.-

Αεροπορικό δυστύχημα που συνέβη το Σάββατο το βράδυ στα νότια της Σενεγάλης στοίχισε τη ζωή σε 23 άτομα και το τραυματισμό σε άλλους 29. Το αεροπλάνο που συνετρίβη, τύπου "Hawker Siddeley 748" που ανήκε στις αερογραμμές της Σενεγάλης, ήταν παλιό και μετέφερε στο Ντακάρ 52 επιβάτες, στην πλειοψηφία τους Ευρωπαίους τουρίστες που επέστρεφαν από σαφάρι. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι τα περισσότερα θύματα ήταν γαλλικής καταγωγής. Ολοι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου με στρατιωτικά αεροσκάφη στο Ντακάρ όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Οι 16 από αυτούς νοσηλεύονται με σοβαρά τραύματα και παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ οι υπόλοιποι 13 είναι εκτός κινδύνου.

ΖΑΪΡ
Η κυβέρνηση εξοπλίζεται στον πόλεμο με τους αντάρτες

ΚΙΝΣΑΣΑ.-

Το Ζαϊρ έχει ναυλώσει αεροπλάνα για τη μεταφορά στρατευμάτων από το Μαρόκο, το Τσαντ και το Τόνγκο, ώστε να ενισχυθούν οι κυβερνητικές δυνάμεις έναντι των ανταρτών, που μάχονται στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με δηλώσεις Ζαϊρινού αξιωματούχου του υπουργείου Αμυνας στο πρακτορείο "Ρόιτερ", οι τρεις παραπάνω χώρες είναι έτοιμες να στείλουν στρατό και πολεμικό υλικό, ενώ η Αίγυπτος προσέφερε εξοπλισμό για την ενίσχυση του ζαϊρινού πεζικού. Ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε ότι το Ζαϊρ έχει ξεκινήσει μια μεγάλη εκστρατεία στρατολόγησης ξένων μισθοφόρων και εκπαίδευσης 13 ταξιαρχιών κομάντος άμεσης επέμβασης δύναμης περίπου τεσσάρων χιλιάδων ανδρών...

Από την κινητοποίηση των εργαζομένων στις δημόσιες συγκοινωνίες



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ