ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Σε εκρηκτικές διαστάσεις η πολιτική κρίση

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει από το βράδυ της Κυριακής η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση του Σέρβου Προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, και τον αντιπολιτευόμενο συνασπισμό κομμάτων "Ζάγιεντο". Οι συγκεντρώσεις που κάνουν το τελευταίο 48ωρο δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι σε νευραλγικά σημεία του Βελιγραδίου, καταλήγουν σε αιματηρές συγκρούσεις διαδηλωτών και Αστυνομίας με πάνω από 80 τραυματίες και δεκάδες συλληφθέντες και ωθούν τους ηγέτες της αντιπολίτευσης σε ακραίες δηλώσεις, που περιλαμβάνουν κάλεσμα για λαϊκή εξέγερση και επέμβαση των ενόπλων δυνάμεων! Την περίοδο κορύφωσης της κρίσης των 75ήμερων κινητοποιήσεων στο Βελιγράδι, πυκνώνουν και στο Κοσσυφοπέδιο τα επεισόδια βίας, ενώ οι σερβικές αρχές με δικαιολογία την "αντιμετώπιση της τρομοκρατίας" προβαίνουν στις συλλήψεις δεκάδων αλβανόφωνων.

Συγκρούσεις στη γέφυρα Μπράνκο

Η βίαιη επέμβαση της Αστυνομίας, αργά το βράδυ της Κυριακής, εκδηλώθηκε σε μία περίοδο που πολλοί περίμεναν πως ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ήταν έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίλυση της κρίσης... Ομως, τα σενάρια εκτόνωσης της κρίσης "κατέρρευσαν" από τη δύναμη των γκλομπ και των κραυγών απόγνωσης, που έβγαζαν προχτές εκατοντάδες διαδηλωτές που έτρεχαν να σωθούν πανικόβλητοι από την αστυνομική βία.

Ολα άρχισαν, όταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν αργά το βράδυ της Κυριακής τον ηγέτη του "Ζάγιεντο", Βουκ Ντράσκοβιτς, να ηγηθεί πορείας χιλιάδων οπαδών του προς το κέντρο του Βελιγραδίου. Περίπου δύο ώρες πριν, τα μεσάνυχτα Κυριακής προς Δευτέρα, οι χιλιάδες διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με τους αστυνομικούς στη γέφυρα Μπράνκο, που ενώνει το παλιό με το νέο τμήμα της σερβικής πρωτεύουσας πάνω από τον ποταμό Σάβα. Αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν πως ο αρχηγός των αστυνομικών είπε στον Ντράσκοβιτς ότι είχε εντολή να ασκήσει ακόμη και βία, σε περίπτωση που δεν αποχωρούσαν αμέσως οι διαδηλωτές.

Ο Ντράσκοβιτς συνέστησε στους οπαδούς του ψυχραιμία και, μετά από μιάμιση ώρα, εκατοντάδες αστυνομικοί αιφνιδίασαν το πλήθος χρησιμοποιώντας εναντίον του γκλομπ, δακρυγόνα ακόμη και αντλίες νερού. Εκατοντάδες άτομα έτρεχαν βγάζοντας κραυγές πόνου ή πανικού. Πάνω από 80 διαδηλωτές ξυλοδάρθηκαν από τους αστυνομικούς και μεταφέρθηκαν αιμόφυρτοι και με σοβαρά τραύματα σε νοσοκομεία του Βελιγραδίου. Δεκάδες άλλοι συνελήφθησαν ή αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα, όταν οι αστυνομικοί ξεχύθηκαν στους δρόμους της κεντρικής Πλατείας της Δημοκρατίας του Βελιγραδίου, χτυπώντας με δακρυγόνα και γκλομπ. Πολλοί έσπευσαν - μάταια - να βρουν καταφύγιο στο κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της πρωτεύουσας. Οι αστυνομικοί χρειάστηκαν ελάχιστη ώρα για να παραβιάσουν το πανεπιστημιακό άσυλο και να συλλάβουν ανεξακρίβωτο αριθμό ατόμων! Μέσα στα θύματα, είναι αρκετοί Σέρβοι και ξένοι δημοσιογράφοι τηλεοπτικών σταθμών, εφημερίδων και ραδιοφώνων.

Β. Ντράσκοβιτς: Να επέμβει τώρα ο στρατός!

Παρά τα σοβαρά επεισόδια της Κυριακής, οι διαδηλώσεις, αλλά και νέα περιστατικά βίας επαναλήφθηκαν καθόλη τη διάρκεια του περασμένου 24ωρου. Εκτός από τις πορείες, έγιναν και απεργίες από αυτοκινητιστές, ηθοποιούς, εκπαιδευτικούς και άλλους κλάδους εργαζομένων, κυρίως σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σκληρή απάντηση Μιλόσεβιτς στην αντιπολίτευση. Χτες το απόγευμα, η Αστυνομία ξυλοκόπησε με ρόπαλα και άλλους διαδηλωτές. Πάνω από 80.000 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί ανεμπόδιστα στην Πλατεία Δημοκρατίας, αλλά ήρθαν αντιμέτωποι με τους αστυνομικούς, όταν επιχείρησαν να κάνουν πορεία σε κεντρική λεωφόρο της πόλης, κοντά στο ξενοδοχείο "Μπαλκάν". Από τις συμπλοκές τραυματίστηκε αδιευκρίνιστος αριθμός ατόμων.

Ωρες νωρίτερα, το θερμόμετρο είχε ανέβει εκ νέου! Ο Βουκ Ντράσκοβιτς, ένας από τους ηγέτες του "Ζάγιεντο" και αρχηγός του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης είχε καταγγείλει την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του και ζήτησε, με δηλώσεις του, την επέμβαση του στρατού υπέρ των διαδηλωτών.

"Και σήμερα θα βγούμε για να διαδηλώσουμε ειρηνικά κατά του εγκλήματος της Αστυνομίας, αλλά, εάν μας επιτεθούν, να είστε έτοιμοι πολίτες να υπερασπιστείτε την αξιοπρέπεια και την τιμή σας. Η πλήρης ανυπακοή των πολιτών είναι ο μόνος δρόμος... Ο στρατός δεν μπορεί να μένει με τα χέρια σταυρωμένα και να παρατηρεί σιωπηλά το έγκλημα", δήλωνε νωρίς χτες το απόγευμα ο Βουκ Ντράσκοβιτς!

Λίγο νωρίτερα, κατάγγελνε στο ραδιοσταθμό Β-92 ότι το βράδυ της Κυριακής το αυτοκίνητό του έγινε στόχος πυρών. Ο Ντράσκοβιτς υποστήριξε ότι η δολοφονική απόπειρα εναντίον του έγινε στη διάρκεια κούρσας καταδίωξης στους δρόμους του Βελιγραδίου, λίγο μετά την αιματηρή καταστολή διαδήλωσης της αντιπολίτευσης από τους αστυνομικούς. "Οι σφαίρες έπεφταν, σφυρίζοντας από παντού στο αυτοκίνητό μου. Δίχως αμφιβολία πρόκειται για την εφαρμογή του σχεδίου για τη δολοφονία μου που εξυφαίνεται από τη σύζυγο του Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Μίρα Μάρκοβιτς", φέρεται να είπε ο Ντράσκοβιτς.

Αντιδράσεις από Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία

Τα αιματηρά γεγονότα του τελευταίου 48ωρου προκάλεσαν την αντίδραση ορισμένων Ευρωπαίων ηγετών.

Στη Βόννη,ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ, ζήτησε από τον Γερμανό πρεσβευτή στο Βελιγράδι να διαμαρτυρηθεί έντονα στην κυβέρνηση Μιλόσεβιτς για τον υπερβάλλοντα ζήλο των Σέρβων αστυνομικών στην αντιμετώπιση διαδηλωτών και δημοσιογράφων.Χαρακτήρισε τα επεισόδια βαρύ πλήγμα κατά της δημοκρατίας.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών,Ερβέ ντε Σασρέτ, αποφάσισε να προσκαλέσει στο Παρίσι τρία ηγετικά στελέχη του Ζάγιεντο και καταδίκασε δριμύτατα την επέμβαση των αστυνομικών κατά διαδηλωτών στο Βελιγράδι.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μάλκομ Ρίφικντι,σε δήλωσή του εξέφρασε τη λύπη του για τη βία της Αστυνομίας κατά των ειρηνικών διαδηλωτών,υπογραμμίζοντας ότι με τέτοιες μεθόδους δε θα επιλυθεί η κρίση στη Σερβία. Συνέστησε στην κυβέρνηση Μιλόσεβιτς να αναγνωρίσει χωρίς άλλη καθυστέρηση τη νίκη της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές της 17ης Νοέμβρη, βάσει του πορίσματος Γκονζάλεθ.

"Κοχλάζει" και το Κοσσυφοπέδιο

Τρεις αλβανόφωνοι του Κοσσυφοπεδίου έχασαν τη ζωή τους το περασμένο Σάββατο, στη διάρκεια επεισοδίου με Σέρβους αστυνομικούς, ενώ μέσα στις τελευταίες εφτά μέρες έχουν γίνει περισσότερες από 100 συλλήψεις αλβανόφωνων.

Το πρακτορείο "ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ", επικαλούμενο το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών, μετέδωσε ότι τρεις Σέρβοι αστυνομικοί τραυματίστηκαν, όταν δέχτηκαν επίθεση από τρεις άνδρες που επέβαιναν σε αυτοκίνητο. Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά, σκοτώνοντας τους τρεις αλβανόφωνους έξω από την Πρίστινα. Η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι ο ένας από τους νεκρούς ήταν ο "ηγέτης του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου", ενώ η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως στο αυτοκίνητο των αλβανόφωνων βρέθηκαν όπλα, εκρηκτικά και χάρτες κρατικών εγκαταστάσεων...

Το Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης του Κοσσυφοπεδίου κατήγγειλε ότι "η δολοφονία των τριών Αλβανών αποτελεί μέρος του σχεδίου της βίαιης σερβικής επέμβασης της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς". Το ίδιο κόμμα κατήγγειλε ότι το τελευταίο εφταήμερο οι αστυνομικοί συνέλαβαν με διάφορες δικαιολογίες περισσότερα από 100 άτομα...

ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ
Απαιτεί αποζημιώσεις για ΝΑΤΟικές βάσεις

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. -

Για πολλά χρόνια, η Δανία και το ΝΑΤΟ χρησιμοποιούσαν μυστικά το έδαφος της Γροιλανδίας ως αποθήκη πυρηνικών όπλων και τώρα οι κάτοικοί της ζητούν μεγάλες αποζημιώσεις από τη Δανία.

Κάτοικοι της Γροιλανδίας πρόκειται να προσφύγουν στα δικαστήρια της Δανίας και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητώντας από τη δανική κυβέρνηση αποζημιώσεις επειδή κατά την περίοδο του ψυχρού πολέμου αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, προκειμένου να κτίσουν στην περιοχή βάσεις του ΝΑΤΟ, όπου αργότερα τοποθετήθηκαν πυρηνικά όπλα. Τα όπλα απομακρύνθηκαν το 1968 μετά τη συντριβή σε δυστύχημα αεροπλάνου που μετέφερε πυρηνικά.

Το θέμα ξαναήρθε στην επικαιρότητα όταν πριν από μερικές μέρες δημοσιεύθηκε το αποτέλεσμα έρευνας για τον τρόπο που λειτουργούσε η Δανία, κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, τις δεκαετίες του '50 και του '60. Η διοίκηση της Γροιλανδίας απαίτησε από τη Δανία να ζητήσει επίσημα συγνώμη για τον τρόπο που μεταχειρίστηκε τη χώρα, καθώς επίσης να κτίσει η Δανία στο Τούλε αεροδρόμιο.

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση της Δανίας συμφώνησε στην κατασκευή του αεροδρομίου, που θα βοηθήσει το Τούλε ν' αναπτυχθεί, αλλά ο Δανός πρωθυπουργός, Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν, αρνήθηκε να ζητήσει η χώρα του συγνώμη λέγοντας ότι "τα όσα συνέβησαν στο Τούλε είναι λυπηρά αλλά αυτά ανήκουν σε μια άλλη εποχή".

Πάντως, η διοίκηση της Γροιλανδίας δείχνει να αποδέχεται τη συμφωνία, όμως οι κάτοικοί της αρνούνται κάτι τέτοιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γροιλανδία μέχρι το 1979 ήταν αποικία της Δανίας και από τότε είναι αυτόνομο τμήμα της. Ο πληθυσμός της δεν ξεπερνά τις 55.000 κατοίκους οι οποίοι βρίσκονται σε συνεχείς προστριβές με την εκάστοτε κυβέρνηση της Δανίας για διάφορα θέματα της αυτοδιαχείρισής τους.

Απο τις χτεσινές κινητοποήσεις στο Βελιγράδι

Από τις χτεσινές κινητοποήσεις στο Βελιγράδι

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αντίθεση στο νόμο Χελμς - Μπάρτον

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Η Ευρωπαϊκή Ενωση με χτεσινό της διάβημα, ζήτησε από τον επικεφαλής του Οργανισμού Παγκόσμιου Εμπορίου, Ρενάτο Ρουγκιέρο, να υποδείξει επιτροπή, η οποία θα ακούσει τα παράπονά της σε σχέση με την αμερικανική νομοθεσία που προβλέπει την τιμωρία όλων των Ευρωπαίων, και όχι μόνο, που συναλλάσσονται εμπορικά με την Κούβα. Η ΕΕ αντιτίθεται στο νόμο Χελμς - Μπάρτον, σύμφωνα με τον οποίο, Αμερικανοί πολίτες έχουν το δικαίωμα να μηνύουν ξένες εταιρίες οι οποίες κάνουν χρήση περιουσιακών στοιχείων που εθνικοποιήθηκαν μετά την κουβανική επανάσταση, το 1959.

Ο Πρόεδρος Κλίντον έχει αναβάλει την εφαρμογή του δικαστικού μέρους της υπόθεσης, με την προϋπόθεση οι κυβερνήσεις των 15 κρατών - μελών της ΕΕ να λάβουν σκληρότερη θέση σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που, για τις ΗΠΑ, γίνονται στην Κούβα. Παρ' όλες αυτές τις πιέσεις, η απόφαση των Ευρωπαίων, να κηρυχτεί ότι ο αντικουβανικός εμπορικός πόλεμος είναι παραβίαση των νόμων που διέπουν το παγκόσμιο εμπόριο, δεν έχει εξασθενήσει. Επίσης, η ΕΕ φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε αντίποινα, όσον αφορά τις ζημιές που έχουν υποστεί ευρωπαϊκές εταιρίες και να καταφύγει για αποζημιώσεις στα αμερικανικά δικαστήρια. Οι ΗΠΑ απέρριψαν αυτή την προσφυγή, αρνούμενες το δικαίωμα του Οργανισμού Παγκόσμιου Εμπορίου να διευθετήσει ένα θέμα που "αφορά θέματα εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ