ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πρόκληση η μεταχείριση των πυροσβεστών

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλου και Στρ. Κόρακα προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Οικονομικών

Οι πυροσβέστες εργάζονται μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Στις θεομηνίες - σεισμούς, πλημμύρες - που έχουν πλήξει τη χώρα μας, τους έχουμε δει να δίνουν πολλές φορές τη μάχη για να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Οι λίστες των θυμάτων του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ) το μαρτυρούν με τραγικό τρόπο. Αυτοί λοιπόν οι εργαζόμενοι που έργο τους είναι να σώζουν ζωές και περιουσίες δεν ανήκουν στην κατηγορία των εργαζομένων σε ανθυγιεινά και επικίνδυνα επαγγέλματα. Παράλληλα, πολιτικές σκοπιμότητες έχουν επιβάλει τη διατήρηση του καθεστώτος στρατιωτικοποίησης του ΠΣ.

Τα θέματα αυτά έφεραν χτες στη Βουλή με ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος και Στρ. Κόρακας,με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Οικονομικών. Οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι "αποτελεί πρόκληση και προς τη λογική να μην είναι ενταγμένοι οι πυροσβέστες στην κατηγορία των ανθυγιεινών και επικίνδυνων επαγγελμάτων".

Το αστυνομικό καθεστώς - επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - το καθεστώς "στρατιωτικοποίησης" που διέπει το ΠΣ, όπως αποδείχνεται, επικρατεί σε ελάχιστες χώρες του κόσμου. Πρόκειται για μια απαράδεκτη και ανώμαλη κατάσταση, η οποία σχετίζεται με αντιλήψεις που κυριάρχησαν σε άλλες εποχές. Το αντικείμενο της εργασίας του πυροσβέστη είναι και πρακτικά και ηθικά εντελώς διαφορετικό από εκείνο του στρατιωτικού. Κατά συνέπεια, μόνο πολιτικές σκοπιμότητες επιβάλλουν τη διατήρηση αυτού του καθεστώτος.

"Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον λειτουργίας, αναφέρουν οι δυο βουλευτές, ο κάθε πυροσβέστης δεν αντιμετωπίζεται σαν ένας εργαζόμενος, με μια συγκεκριμένη αποστολή βοήθειας προς τον άνθρωπο, αλλά συχνά σαν κατασταλτικός παράγοντας. Και κοντά σε αυτό έπονται οι μεταθέσεις, οι μετατάξεις, η κατάργηση, παλιότερα, του επιστημονικού επιδόματος, σε αντίθεση με τα όσα ισχύουν γενικότερα για τους άλλους εργαζόμενους. Συνακόλουθα, σχετικά ευκολότερα μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι εκβιασμοί, ο φόβος κλπ., προκειμένου να επιτευχθούν άλλοι, ακόμα και ανομολόγητοι σκοποί".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση προκειμένου να πάρει τέλος αυτή η απαράδεκτη κατάσταση διάκρισης σε βάρος των πυροσβεστών, σε ό,τι αφορά τα εργασιακά τους δικαιώματα, και γιατί, παρά τις θεμελιωμένες προτάσεις που έχουν γίνει από διάφορους φορείς, δεν προχώρησε ο διαχωρισμός του ΠΣ από την Αστυνομία και πολύ περισσότερο από την έννοια της "στρατιωτικοποίησης".

Αντιδημοκρατική συμπεριφορά στην Κεφαλονιά

Για αντιδημοκρατική συμπεριφορά καταγγέλλει τον νομάρχη Κεφαλληνίας και την παράταξή του, η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" (ΝΑΣ), καθώς στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, στις 30 Γενάρη, θέλησε με το ζόρι να εκλέξει τους δικούς του συμβούλους στις διάφορες Νομαρχιακές Επιτροπές. Η τακτική αυτή της επιβολής των "δικών μας ανθρώπων" και της "δικής μας" πολιτικής στη νομαρχιακή δραστηριότητα αντανακλάται και στη λειτουργία του Νομαρχιακού Συμβουλίου, το οποίο, όπως καταγγέλλει η ΝΑΣ, "αναλώνεται σε κοκορομαχίες των παρατάξεων του δικομματισμού και κύρια των δύο παρατάξεων που εκφράζουν τις δύο τάσεις του ΠΑΣΟΚ (Σημίτη - Αρσένη). Κοκορομαχίες που συνεπικουρούνται από τους θλιβερούς κομπάρσους του ΣΥΝ, που μετέχουν στην παράταξη του νομάρχη". Στην αντιδημοκρατική αυτή τακτική αντέδρασε ο εκπρόσωπος της ΝΑΣ, Διονύσιος Τζαννάτος,ο οποίος αναγκάστηκε, για πολλοστή φορά, να αποχωρήσει από το Νομαρχιακό Συμβούλιο.

Την ίδια στιγμή, σημειώνει στην καταγγελία της η ΝΑΣ, τα καυτά προβλήματα και των δύο νησιών του νομού (Κεφαλονιάς και Ιθάκης), όπως οδοποιία, παιδεία, υγεία, αγροτική ανάπτυξη, τουρισμός, παραμένουν άλυτα. "Είναι τεράστιες οι ευθύνες των επικεφαλής των δύο συνδυασμών του Νομαρχιακού Συμβουλίου για τα χρονίζοντα προβλήματα του νομού. Αντί λοιπόν να ασχολούνται με αυτά, έχουν καταντήσει τη νομαρχία και το Νομαρχιακό Συμβούλιο περίγελο του λαού των νησιών μας και το μακρύ χέρι της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο χώρο μας", επισημαίνει η ΝΑΣ. Παράλληλα θεωρεί πως δημιουργείται άκρως επικίνδυνη κατάσταση για τον τόπο και καλεί τον νομάρχη και την παράταξή του, μετά από αυτή την κατάντια, να παραιτηθούν.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, αδελφό και θείο

ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΑΚΑ

ετών 80

κηδεύουμε σήμερα Τρίτη 4.2.97 και ώρα 3 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Φανερωμένης, 5η στάση Χολαργού. Η ταφή θα γίνει στο Νεκροταφείο Χολαργού.

Η σύζυγος: Μαριάνθη.

Ο υιός: Γιώργος.

Η εγγονή: Κλάρα.

Οι αδελφοί, οι ανιψιοί, οι λοιποί συγγενείς.

Προς κινητοποιήσεις

Με νέες κινητοποιήσεις απειλούν οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας, αν η κυβέρνηση δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της σχετικά με τη διατήρηση του αφορολόγητου ποσού, που ίσχυε πριν την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου. Λιμενικοί, αστυνομικοί και πυροσβέστες με κοινή ανακοίνωση των ενώσεών τους καλούν την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της μέσω του νομοσχεδίου των δημοσίων υπαλλήλων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διαμαρτυρία στη Ν. Ιωνία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν οι κάτοικοι της Ν. Ιωνίας Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για την αδιαφορία και την απουσία έργων, που θα προστατεύουν και θα αναβαθμίζουν το περιβάλλον, τοπικά και ευρύτερα.

Η εκδήλωση - πορεία προς την ΕΚΟ γίνεται αύριο στις 9 το πρωί. Με ψήφισμά του, το ΔΣ της Ν. Ιωνίας ζητά τη λήψη μέτρων για τις ήδη υπάρχουσες βιομηχανίες, ώστε αυτές να λειτουργούν χωρίς ρύπους, π.χ., πρόσθετα φίλτρα για τη συγκράτηση των αερίων εκπομπής και έλεγχο των υγρών αποβλήτων. Επίσης ζητά τη μη εγκατάσταση της νέας μονάδας πολυπροπυλενίου. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας Μ. Σελβίδης κατήγγειλε την ανευθυνότητα των υπεύθυνων αρμόδιων φορέων του κρατικού μηχανισμού, που επιτρέπουν, όπως είπε, την ανεξέλεγκτη λειτουργία και επέκταση των βιομηχανικών μονάδων στην περιοχή.

Αρχισαν οι δίκες των νεαρών

Αρχισε χτες στο Τριμελές Εφετείο της Αθήνας η δίκη 55 νεαρών από τους 500 περίπου, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στις 18 - 11 - 1995 στο Πολυτεχνείο. Πριν ένα χρόνο το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο τους είχε επιβάλει ποινές φυλάκισης 4 - 40 μηνών για τα αδικήματα της διατάραξης οικιακής και κοινής ειρήνης, της απλής συνέργειας σε διακεκριμένη φθορά και της προσβολής συμβόλου του ελληνικού κράτους. Τώρα δικάζονται και για το αδίκημα της "σύστασης συμμορίας" (για το οποίο είχαν αθωωθεί πρωτόδικα), μετά από έφεση του εισαγγελέα.

Από τους οχτώ περίπου μάρτυρες του κατηγορητηρίου προσήλθαν στο δικαστήριο και κατέθεσαν μόνο τρεις. Ο καθηγητής Σ. Σιμόπουλος, μέλος της Συγκλήτου του ΕΜΠ, είπε ότι στις 8μμ της 17ης Νοέμβρη κάλεσε τους συγκεντρωμένους να αποχωρήσουν από το Ιδρυμα σε μια ώρα, σύμφωνα με την απόφαση της Συγκλήτου. Δε γνωρίζει, όμως, αν τον άκουσαν όλοι. Ο Ευστρ. Γαλανής, μέλος επίσης της Συγκλήτου, πρόσθεσε ότι κατά τη γνώμη του μπορούσαν τα άτομα αυτά να βγουν από το χώρο του Πολυτεχνείου. Οταν ρωτήθηκε αν γνωρίζει ότι απ' έξω είχαν συγκεντρωθεί μέλη της ακροδεξιάς "Χρυσής Αυγής" και προκαλούσαν τους κατηγορούμενους, δήλωσε άγνοια. Τέλος, ο αστυνομικός Σπ. Παπασπύρου αναφέρθηκε στη σύλληψη των νεαρών το επόμενο πρωί.

Οι μάρτυρες υπεράσπισης υποστήριξαν ότι οι κατηγορούμενοι φοβήθηκαν να βγουν από το Ιδρυμα, παρέμειναν σ' αυτό και εγκλωβίστηκαν.

"Αποτελεί πρόκληση προς τη λογική να μην είναι ενταγμένοι οι πυροσβέστες στην κατηγορία των ανθυγιεινών και επικίνδυνων επαγγελμάτων", τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ

Ανακρίσεις για την απαγωγή στην Κρήτη

Σε νέο κύκλο ανακρίσεων προχώρησαν από χτες οι δικαστικές αρχές του Ηρακλείου για την πολύκροτη υπόθεση της απαγωγής της 6χρονης Ελενας Λουλάκη. Ετσι, μετά την απολογία των έξι κατηγορουμένων και την απόφαση για την προφυλάκισή τους, ως αργά χτες το βράδυ, εξετάζονταν κατ' αντιπαράσταση οι δυο γυναίκες πρωταγωνίστριες στην απαγωγή, η Καλλιόπη Κυριακάκη και η Δήμητρα Καμπά.

Τη νέα κατ' αντιπαράσταση εξέταση έκαναν ο εισαγγελέας Ηρακλείου Δημήτρης Ζαχαρόπουλος και η ανακρίτρια Καλλιόπη Τζουλιαδάκη στο θάλαμο του νοσοκομείου, όπου νοσηλεύεται μετά την απόπειρα αυτοκτονίας.

Η Καμπά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στις 12.15 το μεσημέρι. Λίγο αργότερα, ξεκίνησε η εξέταση για να διασαφηνιστούν στοιχεία που αφορούν στους "εγκεφάλους" της απαγωγής, καθώς και στο ποια από τις δυο γυναίκες τηλεφωνούσε στον πατέρα της μικρής, αλλά και για να γίνει γνωστός ο ρόλος που έπαιζαν οι Αλέξανδρος Διακάκης, Ευτύχης Στρατινάκης και Κώστας Καμπάς.

Υπηρεσιακό καθήκον η παρουσία

Απόφαση του ΣΤ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους Συλλόγους καθηγητών

Το πνεύμα του νομοθέτη της Αρχαίας Αθήνας Σόλωνα κυριάρχησε στο Στ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), το οποίο έκρινε ότι σε περίπτωση που ο Σύλλογος Καθηγητών συζητάει πειθαρχικό παράπτωμα μαθητή, οι καθηγητές έχουν υπηρεσιακό καθήκον να είναι παρόντες και να ψηφίζουν, εκφέροντας θετική ή αρνητική γνώμη. Οι απόντες καθηγητές υποπίπτουν σε πειθαρχικό παράπτωμα και λόγω της σχέσης καθηγητών - μαθητών δε δικαιούνται να αρνούνται την έκφραση γνώμης, δίδοντας λευκή ψήφο ή να δηλώνουν απλώς παρόντες.

Στο δικαστήριο είχαν προσφύγει οι γονείς μαθητή του Γυμνασίου του Κολεγίου Αθήνας, που δέχτηκε την προσφυγή και ακύρωσε την απόφαση του Συλλόγου Καθηγητών. Στον μαθητή είχε επιβληθεί από το σύλλογο καθηγητών ποινή της υποχρεωτικής αλλαγής Γυμνασίου, η οποία είχε επικυρωθεί και από τον υπουργό Παιδείας.

Το Στ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ' αριθμό 328/1997 απόφασή του έκρινε ότι γενικά μπορεί να επιβάλλεται η ποινή της "αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος" κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, αλλά η επιβολή της ποινής πρέπει να αιτιολογείται επαρκώς στη σχετική πειθαρχική απόφαση. Στην ίδια απόφαση του ΣτΕ επισημαίνεται ότι στην πειθαρχική απόφαση θα πρέπει να παρατίθενται τα πραγματικά περιστατικά που θεμελιώνουν το παράπτωμα, όσο και οι λόγοι, για τους οποίους επιβάλλεται η βαρύτατη ποινή της αλλαγής του σχολικού περιβάλλοντος.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Η Νομαρχιακή Επιτροπή Δυτικής Αττικής της ΠΕΑΕΑ καλεί τα παραρτήματά της σε σύσκεψη με οργανωτικά και οικονομικά θέματα, την Τετάρτη 5 - 2 - 97 στις 5 μμ,στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΕΑΕΑ, Λυκούργου 10, Αθήνα.
  • Το Παράρτημα ΚΟΛΩΝΟΥ κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του αύριο Τετάρτη 5 - 2 - 97 στις 5 μμ,στο 4ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων, Πλατεία "Πέτρουλα".
  • Το Παράρτημα ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ πραγματοποιεί τη χρονιάτικη συνεστίασή του την Παρασκευή 7 - 2 - 97,στην οικογενειακή ταβέρνα "THE RIVER", Μεσογείων 6, Φραγκοκλησιά (ρέμα Χαλανδρίου). Πληροφορίες τηλ.: 6711.404 και 6816.913.
  • Το Παράρτημα ΙΛΙΟΝ (Ν. Λιόσια) πραγματοποιεί το Σάββατο 8 - 2 - 97 στις 8 μμ συνεστίαση στο κέντρο "ΚΗΠΟΣ" στην οδό Πατρόκλου.
  • Το Παράρτημα ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του, την Κυριακή 9 - 2 - 97 στις 10.30 πμ,στα γραφεία του.
  • Το Παράρτημα ΑΙΓΑΛΕΩ πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 9 - 2 - 97 στις 10.30 πμ στην αίθουσα "Γιάννης Ρίτσος", στο παλαιό Δημαρχείο, για να γιορταστούν οι επέτειοι των 55χρόνων του ΕΑΜ και των 50 του ΔΣΕ.
  • Το Παράρτημα ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του, την Κυριακή 9 - 2 - 97 στις 10 πμ,στην ταβέρνα "ΣΩΤΗΡΗΣ", Κ. Βάρναλη 91.
  • Το Παράρτημα ΠΑΤΗΣΙΩΝ - ΡΙΖΟΥΠΟΛΗΣ κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του, την Κυριακή 9 - 2 - 97 στις 10 πμ,στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου (σχολεία Γκράβας, οδός Ταϋγέτου).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ