ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ
Αποσταθεροποιητής το ΝΑΤΟ
  • Στρατής Κόρακας: Οι Συμφωνίες Ντέιτον υπογράφτηκαν με το πιστόλι στον κρόταφο αυτών που υπέγραφαν
  • Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά τη συζήτηση του θέματος: "Εφαρμογή των Συμφωνιών Ντέιτον στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη

Τον αποσταθεροποιητικό ρόλο του ΝΑΤΟ στη Βοσνιακή κρίση, καθώς και τις ευθύνες των διεθνών οργανισμών, του ΟΗΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης ανέδειξε, με την παρέμβασή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας στη συζήτηση που έγινε στο Στρασβούργο στις 30.1.97 στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, με θέμα: "Εφαρμογή των Συμφωνιών Ντέιτον στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη". Παραθέτουμε παρακάτω την ομιλία του βουλευτή του ΚΚΕ.

Είχαμε δίκιο

"Κύριε Πρόεδρε, συζητάμε για τις Συμφωνίες Ντέιτον, που υπογράφτηκαν ξέρουμε πώς, και ανακοινώθηκαν τον Δεκέμβρη του 1995, από ορισμένους με πολύ ενθουσιασμό και ελπίζοντας ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην οριστική αποκατάσταση μιας δικαίας ειρήνης στην περιοχή αυτή της πρώην Γιουγκοσλαβίας, που τόσο υπόφερε κατά την τελευταία χρονιά όχι χωρίς την ανάμειξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Δύο χρόνια μετά είμαστε υποχρεωμένοι να διαπιστώσουμε ότι είχαμε δίκιο που αντιταχτήκαμε στις συμφωνίες αυτές. Τι αναφέρετε στην εισήγηση και στο σχέδιο που συζητάμε; Μεταξύ άλλων διαπιστώνετε ότι, εκτός από ορισμένες διαδικασίες που λειτούργησαν, λόγω της παρουσίας μιας στρατιωτικής δύναμης κατοχής στην πραγματικότητα - και ας αποκαλείται "ειρηνευτική δύναμη" και τώρα "σταθεροποιητική δύναμη" (SFOR που αντικατέστησε την IFOR) - τα υπόλοιπα σοβαρά ζητήματα μένουν άλυτα και χωρίς προοπτική λύσης.

Θα ήθελα κατ' αρχήν να σημειώσω ότι η συζητούμενη εισήγηση έχει ημερομηνία 22.1.97 (!) την πήραμε εδώ, στο Στρασβούργο, και κατά συνέπεια δεν είχαμε τη δυνατότητα να τη μελετήσουμε σε βάθος. Ωστόσο, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με το ότι στο σχέδιο απόφασης εκφράζεται η χαρά και ικανοποίηση του Συμβουλίου της Ευρώπης, λόγω "σταθεροποιητικής δύναμης" και της παράτασης της αποστολής της για δεκαοχτώ μήνες ακόμη, παρά το ότι δεν υπάρχει καμία πραγματική προοπτική λύσης με τέτοια μέσα. Αρχικά αναφερόταν στις συμφωνίες Ντέιτον ότι IFOR θα αποσυρόταν το αργότερο στα τέλη 1996. Ομως, όχι μόνο δεν έγινε κάτι τέτοιο, αλλά μετασχηματίστηκε σε "σταθεροποιητική δύναμη" με περισσότερους άνδρες και παράταση της αποστολής.

Διεθνής χωροφύλακας

Ποιος, λοιπόν, έδωσε την εξουσιοδότηση και το δικαίωμα στο ΝΑΤΟ να συμπεριφέρεται στην πρώην Γιουγκοσλαβία ως διεθνής χωροφύλακας; Το ΝΑΤΟ δεν είχε το δικαίωμα να αναμειχθεί σ' αυτή την υπόθεση. Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο ΟΗΕ, αλλά και το Συμβούλιο της Ευρώπης, όφειλαν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να βοηθήσουν για την προσέγγιση των αλληλοσπαρασσόμενων μερών στον εμφύλιο πόλεμο, για τη δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η ειρήνη που στηρίζεται στις συμφωνίες Ντέιτον δεν είναι παρά πρόσκαιρη, άδικη και μη βιώσιμη. Για να το διαπιστώσουμε, ας διερωτηθούμε για το τι θα συμβεί, αν η "σταθεροποιητική δύναμη" αποσυρθεί, έστω και μετά τη λήξη της δεκαοχτάμηνης θητείας της.

Πρέπει, επίσης, να πούμε ότι δεν επέστρεψαν στα σπίτια τους οι πρόσφυγες. Αρα οι συμφωνίες Ντέιτον δε λειτουργούν ούτε και για το ζήτημα αυτό. Εξάλλου, παραβιάζεται από τους ίδιους τους αρχιτέκτονές του. Στην Ελλάδα αντιταχθήκαμε στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να στείλει ελληνική συμμετοχή σ' αυτή την κατοχική δύναμη. Ποιες είναι, αλήθεια, οι αρμοδιότητες IFOR; Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια υπερκυβέρνηση. Τα πάντα είναι στην αρμοδιότητα του ΝΑΤΟ. Οι τοπικές κυβερνήσεις, αλλά και η κεντρική, είναι χωρίς αρμοδιότητες ουσιαστικές για να μην πούμε ότι είναι μαριονέτες.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης πρέπει να πάρει θέση πάνω σ' αυτό το ζήτημα. Πώς μπορούμε να δεχτούμε να γίνεται το ΝΑΤΟ, νονός, δημιουργός νέων κρατών, που διοικεί, αντί των κυβερνήσεων που προέκυψαν από εκλογές, στις οποίες στέλνουμε μάλιστα και παρατηρητές; Βέβαια, θα μας πουν, μα επικρατεί ειρήνη! Ναι, αλλά για ποια ειρήνη πρόκειται; Ισως για την ειρήνη των νεκροταφείων!

Τίποτα δε λειτουργεί. Οι Συμφωνίες Ντέιτον υπογράφτηκαν με το πιστόλι στον κρόταφο αυτών που υπέγραφαν. Θεωρούμε τις Συμφωνίες Ντέιτον για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη ότι αποτελούν την "πρόβα τζενεράλε" για την εφαρμογή τους και αλλού. Φοβούμαστε ότι προσεχής χώρος εφαρμογής τέτοιων απαράδεκτων συμφωνιών θα είναι η Κύπρος, όπου προετοιμάζονται ήδη να αντικαταστήσουν την ειρηνευτική δύναμη των κυανόκρανων του ΟΗΕ από δυνάμεις του ΝΑΤΟ".

Ανησυχία από τη μηνιγγίτιδα στο Στρατό

Ανησυχία έχουν προκαλέσει τα δύο κρούσματα μηνιγγίτιδας, από τα οποία το ένα θανατηφόρο, που εκδηλώθηκαν σε μονάδες της περιοχής του Διδυμότειχου.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο το πρωί στις 6.30 απεβίωσε μετά από ραγδαία επιδείνωση της υγείας του ο μόνιμος λοχίας Τεθωρακισμένων Λυσσούδης Ευάγγελος του Δημητρίου, 23 χρόνων ,από την Πυλαία Θεσσαλονίκης, ο οποίος υπηρετούσε σε μονάδα της Καρωτής Εβρου. Ο μόνιμος λοχίας είχε βρεθεί μία μέρα πριν στο σπίτι που διέμενε σε κωματώδη κατάσταση και αμέσως διακομίστηκε στο Κρατικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου διαπιστώθηκε κλινική εικόνα συμβατή με τη μηνιγγίτιδα.

Το δεύτερο κρούσμα εκδηλώθηκε σε μονάδα στο Λαγό Διδυμότειχου. Ο στρατιώτης Πατσιάκος Απόστολος του Κωνσταντίνου, 20 χρόνων, ευρισκόμενος με άδεια στις Σέρρες, παρουσίασε κλινική εικόνα συμβατή με τη μηνιγγίτιδα. Εγινε εισαγωγή στο Κρατικό Νοσοκομείο Σερρών και στη συνέχεια στο 424 ΓΣΝΕ, όπου η κατάστασή του παρέμενε σταθερή. Για προληπτικούς λόγους, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΣ, λαμβάνονται στις συγκεκριμένες μονάδες που εκδηλώθηκαν τα κρούσματα, τα επιβαλλόμενα μέτρα.

Δύο αυτοκτονίες

Το Σαββατοκύριακο αυτό σημειώθηκαν στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο αυτοκτονίες, από τις οποίες η μία οδήγησε στον θάνατο.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο στις 12.35, στην 129 Πτέρυγα Υποστήριξης της Πολεμικής Αεροπορίας, ο σμηνίτης Κανάκης Ιωάννης του Νικολάου, 23 χρόνων, ενώ εκτελούσε καθήκοντα σκοπού ημέρας, αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι χρησιμοποιώντας το ατομικό του όπλο. Ο θάνατός του διαπιστώθηκε από το γιατρό της μονάδας και αμέσως διακομίστηκε στο 251 ΓΝΑ.

Την ίδια μέρα, στις 7.10 μ.μ. ο έφεδρος σημαιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού Αντ. Φύσσας,μέλος του πληρώματος του Ναρκαλιευτικού "ΝΙΟΒΗ", που βρίσκεται στην Κέρκυρα, αυτοτραυματίστηκε στο αριστερό μπροστινό μέρος του θώρακα με όπλο Μ1 και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας, όπου και βρίσκεται εκτός κινδύνου. Οπως προκύπτει από σημείωμα το οποίο είχε άφησε οδηγήθηκε στην πράξη αυτή για προσωπικούς λόγους.

Στη μνήμη της Ρούλας Κουκούλου

Στη μνήμη της αξέχαστης αγωνίστριας ΡΟΥΛΑΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΥ,στελέχους του ΚΚΕ, προσφέρουμε στο "Ριζοσπάστη" 20.000 δρχ.

Ivette και Λάμπρος Τσελίκας

* Επίσης στη μνήμη της Ρούλας Κουκούλου ο Γιώργος Νικολάου πρόσφερε 5.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Κουκακίου.

* Στη μνήμη της Ρούλας Κουκούλου και αντί για στεφάνι στον τάφο της προσφέρω 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 25.000 δρχ. στο Κίνημα Ειρήνης, του οποίου ιδρυτικό μέλος ήταν η Ρούλα Κουκούλου.

Τάσος Πάνος μέλος της ΠΕΔΥΕ - ΠΕΑΕΑ

* Ο Δ. Κ. από το Βύρωνα πρόσφερε 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ στη μνήμη της επαναστάτριας Ρούλας Κουκούλου.

* Στη μνήμη της Ρούλας Κουκούλου και αντί για στεφάνι στον τάφο της, προσφέρουμε στην ΚΟΒ Αγ. Κωνσταντίνου Ηλιούπολης 10.000 δρχ.

Μένη και Νίκος Αγαθίας

Εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ
  • Η ΚΟΒ Ζωοδόχου Πηγής - Βύρωνα κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της την Τετάρτη 5 Φλεβάρη στις 7.00 μμ στα γραφεία της Αχτίδας (Φορμίωνος 174).
  • Η ΝΕ Πρέβεζας διοργανώνει συγκέντρωση - συζήτηση την Τετάρτη 5 Φλεβάρη και ώρα 6.30 μμ στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου με θέμα: "Οι Θέσεις του ΚΚΕ για την παιδεία". Θα μιλήσει ο Κ. Αλυσσανδράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
  • Η ΑΕ Κορυδαλλού καλεί τα μέλη και τους φίλους να πάρουν μέρος στην εκδήλωση που διοργανώνει για το κόψιμο της πίτας της την Παρασκευή 7 Φλεβάρη και ώρα 8.00 μμ στα γραφεία της (Αθηνάς και Χαρ. Τρικούπη). Η εκδήλωση περιλαμβάνει και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Οι ΚΟΒ Κηφισιάς και Ν. Ερυθραίας σας προσκαλούν στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού την Κυριακή 9 Φλεβάρη και ώρα 10.30 στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Κηφισιάς (Δημαρχείο, οδός Διονύσου & Μυρσίνης).

Θα μιλήσουν οι Γιώργης Μωραϊτης και Χρυσούλα Γκόγκογλου,θα συμμετέχει η Χορωδία της ΠΕΑΕΑ και απαγγέλλει ο Βασ. Λιόγκαρης.

Δραστηριότητες των Επιτροπών Ειρήνης
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Πετραλώνων κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της αύριο Τετάρτη,στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του εξωραϊστικού συλλόγου "ΠΕΡΙΚΛΗΣ" (Γενναίου Κολοκοτρώνη 91).
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Αχαρνών πραγματοποιεί την ετήσια συνέλευσή της και κόβει την πίτα της αύριο Τετάρτη,στις 7 μ.μ., στα γραφεία της, Αχαρνών 152 α.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Χολαργού κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της το Σάββατο 8 Φλεβάρη στις 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χολαργού. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με το μουσικό συγκρότημα της Νέας Ιωνίας.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Αιγάλεω και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" κόβουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους το Σάββατο 8 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ. στο σύλλογο η "Πρόοδος" στο Λιούμη (Κορυτσάς 33).
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Δραπετσώνας κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της την Κυριακή 9 Φλεβάρη στις 10.30 π.μ. στο Δημαρχείο Δραπετσώνας (2ος όροφος).
Εθνικό Συμβούλιο της ΕΕΔΥΕ

Η ετήσια συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Φλεβάρη από τις 9 π.μ. μέχρι τις 6.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Καισαριανής.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν το Εθνικό Συμβούλιο είναι: Οι διεθνείς εξελίξεις και τα καθήκοντα του φιλειρηνικού κινήματος, καθώς και το πρόγραμμα δράσης της ΕΕΔΥΕ για το 1997.

Στο Εθνικό Συμβούλιο αναμένεται να πάρουν μέρος 140 σύμβουλοι και 60 εκπρόσωποι επαρχιακών και τοπικών Επιτροπών Ειρήνης απ' όλη την Ελλάδα. Εχουν προσκληθεί να παρακολουθήσουν τις εργασίες του τριτοβάθμιες οργανώσεις (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΒΕΕ), ομοσπονδίες, δήμαρχοι, αντιστασιακές οργανώσεις και άλλοι φορείς.

Oι αποσταθεροποιητές σε δράση



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ