ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συμβιβασμός κορυφής
  • Αποτράπηκε στο παραπέντε νέα εσωκομματική σύγκρουση
  • Ο Μ. Εβερτ ανακοίνωσε σε συνεδρίαση με τα κορυφαία στελέχη ότι τελικά θα είναι υποψήφιος

Με συνάντηση κορυφής των Ράλλ, Εβερτ, Σουφλιά, Βαρβιτσιώτη, επιχειρήθηκε χτες στη ΝΔ να ξεπεραστούν οι τριβές που τελευταία εμφανίστηκαν, σχετικά με τη συμμετοχή διάφορων κατηγοριών στελεχών του κόμματος στο επικείμενο συνέδριο, που θα εκλέξει νέο πρόεδρο.

Την πρωτοβουλία για τη συνάντηση την είχε ο Γ. Ράλλης ως πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου και κατά τη διάρκειά της δεν έλειψαν και οι στιγμές έντασης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός απείλησε τους Εβερτ - Σουφλιά ότι εάν δε συμφωνήσουν στους κανόνες διεξαγωγής του συνεδρίου τότε ο ίδιος θα παραιτηθεί από πρόεδρος της επιτροπής.

Τελικά, η συμφωνία προβλέπει ότι δύο μέρες πριν την εκλογή των συνέδρων θα ανακοινώσουν τις υποψηφιότητές τους οι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να ξέρουν οι σύνεδροι τους κανόνες του παιχνιδιού. Ο Μ. Εβερτ, πιεζόμενος από τους υπόλοιπους, αναγκάστηκε να ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος και πριν την έναρξη του συνεδρίου θα παραιτηθεί από τη θέση του, προκειμένου να μην κινηθεί η διαδικασία αμφισβήτησής του από τους συνέδρους, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν ένα ανεπανόρθωτο χτύπημα εναντίον του.

Χτες, συμφωνήθηκε ότι δε θα συμμετάσχει στη διεύρυνση του συνεδρίου η ΟΝΝΕΔ, ενώ για την εκλογή των τακτικών συνέδρων θα ψηφίσουν μόνο τα τριμελή προεδρεία των οργανώσεων της νεολαίας και όχι τα πενταμελή συμβούλια. Επίσης, συμφωνήθηκε να συμμετάσχουν τελικά στο συνέδριο και οι εκπρόσωποι του κόμματος στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, για το οποίο υπήρχαν διαφορετικές απόψεις.

Από την πλευρά του Γ. Σουφλιά, ο χτεσινός συμβιβασμός κρίθηκε αναγκαίος, προκειμένου να μην τιναχτεί στον αέρα η όλη προσυνεδριακή διαδικασία, ενώ συνεργάτες του έκριναν ως θετικό στοιχείο την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Εβερτ, αφού, όπως τόνιζαν, ξεκαθαρίζει πλέον το τοπίο και τους διευκολύνει στους από δω και πέρα σχεδιασμούς τους. Ο διεκδικητής της προεδρίας του κόμματος συνεχίζει τις επαφές του με τα στελέχη του κόμματος και έτσι χτες συναντήθηκε με Νομαρχιακές Επιτροπές του Πειραιά, ενώ μέσα στη βδομάδα θα πραγματοποιήσει ανάλογη συνάντηση με στελέχη της Αθήνας.

ΡΟΤΟΝΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τη χρυσή τομή ψάχνει η κυβέρνηση...

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ

Ο χαρακτήρας της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη ως μνημείο πολιτισμού είναι δεδομένος, τόνισε χτες στη Βουλή ο υπουργός πολιτισμού Ε. Βενιζέλος απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ. Ταυτόχρονα όμως υποστήριξε ότι είναι αποδεκτός και ο ρόλος του μνημείου ως λατρευτικός χώρος. Ετσι δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που ακολουθεί το υπουργείο Πολιτισμού σημείωσε ότι το κοινό συμφέρον δεν ικανοποιείται με την αντιδικία κράτους και εκκλησίας αλλά με την εξεύρεση της χρυσής τομής που από τη μια θα διασφαλίζει τον πολιτιστικό χαρακτήρα του μνημείου και από την άλλη θα επιτρέπει την περιορισμένη χρήση του για λατρευτικούς σκοπούς. Αναλυτικότερα ο Ε. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι το θέμα της Ροτόντας ύστερα από τη γνωστή στάση της εκκλησίας έχει παραπεμφθεί από τον ίδιο στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ούτως ώστε να προσδιοριστούν τα όρια αντοχής του μνημείου και να καθοριστούν οι δυνατότητες χρήσης του για κοσμικούς και λατρευτικούς σκοπούς. "Η Ροτόντα, είπε, ποτέ δε θα γίνει ενοριακός ναός. Οι λατρευτικές χρήσεις θα είναι περιορισμένες, πολύ λίγες. Για να φτάσουμε όμως στην κατανομή, πρέπει να δούμε τα όρια αντοχής του μνημείου".

Στ. Παναγιώτου: Η Ροτόντα είναι μνημείο πολιτισμού

Την ανάγκη να προστατευθεί η Ροτόντα ως μνημείο πολιτισμού υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου. "Τρεις συντεταγμένες - είπε - σηματοδοτούν τη νομική ιστορία του μνημείου. Η πρώτη αφορά την κήρυξη της Ροτόντας σε εθνικό μνημείο και τη μετατροπή της, αμέσως μετά, με πράξη της πολιτείας σε μουσείο. Η δεύτερη διαμορφώνεται από τη συνεχή, επί ογδόντα περίπου χρόνια, άμεση διοίκηση, εποπτεία και διαχείριση του μνημείου από την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία. Η τρίτη, από το νομικό γεγονός, ότι για όλο αυτό το διάστημα, κάθε χρήση του μνημείου είτε λατρευτική είτε πολιτιστική υπόκειται στο διοικητικό καθεστώς της προηγούμενης διοικητικής άδειας, που η μητρόπολη Θεσσαλονίκης ποτέ όλο αυτό το διάστημα δεν αμφισβήτησε. Αντίθετα με αιτήσεις αδείας τέλεσης θείας λειτουργίας που κατά καιρούς υποβάλλονταν, το αναγνώρισε. Τι μεσολάβησε, τι άλλαξε ξαφνικά και αμφισβήτησε κάτι που επί 70 και πάνω χρόνια το δεχόταν αδιαμαρτύρητα; ". Στη συνέχεια ο κομμουνιστής βουλευτής αφού παρουσίασε και άλλα στοιχεία, σημείωσε πως το ενδιαφέρον της εκκλησίας για την αξιοποίηση της Ροτόντας ως ναού, ξεκίνησε από τη στιγμή που είχε ολοκληρωθεί η συντήρηση του μνημείου και αφού άρχισε να διαφαίνεται η δυνατότητα οικονομικής του εκμετάλλευσης. Καταλήγοντας ζήτησε από την κυβέρνηση να προστατεύσει αυτό το μνημείο πολιτισμού.

Εκδήλωση για τα 54χρονα της ΕΠΟΝ

Εκδήλωση για τα 54χρονα της θρυλικής ΕΠΟΝ διοργανώνουν η ΚΝΕ και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και φίλων της ΕΠΟΝ την Κυριακή 9 Φλεβάρη και ώρα 6.00 μ. μ στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ στον Περισσό. Θα ακολουθήσει πλούσιο μουσικό πρόγραμμα.

ΚΚΕ
Δίμηνο Πολιτιστικών Εκδηλώσεων

Δίμηνο Πολιτιστικών Εκδηλώσεων διοργανώνει απο 8 Φλεβάρη - 13 Απρίλη το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ και η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ.

Η πίτα της "Σύγχρονης Εποχής"

Η "Σύγχρονη Εποχή" κόβει την πρωτοχρονίατικη πίτα της την Παρασκευή 7 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ στο βιβλιοπωλειο της (Μαυροκορδάτου 3).

Κοινά τα συμφέροντα μικρομεσαίων - εργαζομένων

"Τα συμφέροντα των επαγγελματοβιοτεχνών, της μικρομεσαίας επιχείρησης, είναι συνδεδεμένα με τα συμφέροντα των εργαζόμενων, των οποίων το εισόδημα παίζει ένα σημαντικό ρόλο για τον τζίρο τους, την επιβίωσή τους. Είναι συνδεδεμένα με τα συμφέροντα των αγροτών και γι' αυτό αυτή την περίοδο που όλοι αυτοί οι χώροι είναι σε κινητοποίηση, πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει συνείδηση όλων πως δεν πρέπει να περάσει το "διαίρει και βασίλευε", η μεταξύ τους αντιπαράθεση, αλλά η δημιουργία ενός πλατιού κοινωνικού αντιμονοπωλιακού μετώπου, που θα αντιπαλέψει την πολιτική που εφαρμόζεται". Αυτά υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας,ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του χτες στη Βουλή κατά τη συζήτηση επερώτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την πολιτική της κυβέρνησης σχετικά με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πολιτική, πάντως, που, όπως επιβεβαιώθηκε και από τη συζήτηση είναι συνέχεια και αντιγραφή από το ΠΑΣΟΚ της πολιτικής που είχε ακολουθήσει η ΝΔ, όταν ήταν στην κυβέρνηση. Γι' αυτό, εξάλλου, και τα "πυρά" που αντηλλάγησαν μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν άσφαιρα που επιδίωκαν απλώς το κέρδος των εντυπώσεων. Η μεν κυβέρνηση, διά του στόματος της υφυπουργού Ανάπτυξης Αννας Διαμαντοπούλου, υποστήριξε ότι όλα πάνε καλά, ο δε αρχηγός της ΝΔ, Μ. Εβερτ, και οι άλλοι ομιλητές του κόμματός του επιδόθηκε στην καταστροφολογία χωρίς ίχνος αυτοκριτικής.

ΟΤΕ
Στα σκαριά νέα μετοχοποίηση

Η κυβέρνηση δεν αποκλείει και νέα είσοδο μετοχών του ΟΤΕ στο Χρηματιστήριο. Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή απάντηση του υπουργού Μεταφορών Χ. Καστανίδη, σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μήτσου Κωστόπουλου,για τις προθέσεις της κυβέρνησης να εκποιήσει και νέο πακέτο μετοχών του Οργανισμού μέσω του Χρηματιστηρίου σε ιδιώτες.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Μεταφορών, αν και χαρακτήρισε τον ΟΤΕ επιχείρηση "κρίσιμης στρατηγικής σημασίας για τον τόπο και την Εθνική Οικονομία", στο όνομα εξεύρεσης κεφαλαίων, προκειμένου να ανταποκριθεί στον διεθνή ανταγωνισμό, είπε: "Αν αποφασιστεί δεύτερη μετοχοποίηση του ΟΤΕ, θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με την πρώτη".

Στην ομιλία του, ο βουλευτής του ΚΚΕ αρχικά τόνισε: "Δεν είναι κανένας φετφάς να μαζεύεις λεφτά, ιδιαίτερα μάλιστα όταν κάνουμε λόγο για έναν δημόσιο οργανισμό, ο οποίος έχει τα χαρακτηριστικά και της οικονομικής ενίσχυσης του δημοσίου, αλλά και της έκφρασης κοινωνικής πολιτικής. Πολύ περισσότερο, έχει σχέση και με την άμυνα και με τα γενικότερα εθνικά συμφέροντα".

Ακολούθως, σημείωσε ότι ο ΟΤΕ το 1996 είχε κέρδη 250 δισεκατομμύρια, μαζί με τα χρήματα που αποκόμισε από την πρώτη μετοχοποίηση, υπογραμμίζοντας ότι από τα χρήματα αυτά δαπάνησε μόλις το 40% για επενδύσεις. Γεγονός που γεννά το εύγλωττο ερώτημα που έθεσε στη συνέχεια στον υπουργό Μεταφορών και συνολικά στην κυβέρνηση: "Γιατί θέλετε να πάρετε και άλλα λεφτά, εφόσον τα προηγούμενα δεν τα εξαντλήσατε, προκειμένου να αναπτυχθεί ο ΟΤΕ;".

Στη δευτερολογία του, ο Χ. Καστανίδης, χωρίς να αμφισβητήσει τα στοιχεία που αναφέρθηκαν από τον βουλευτή του ΚΚΕ, είπε απλώς: "Υπάρχουν ανάγκες για περισσότερα κεφάλαια".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ