ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΜΠΡΑΪΤ - ΠΑΓΚΑΛΟΣ
Ασφυκτικές πιέσεις

Ταχύτατη εξέλιξη των τουρκοκοινοτικών σχέσεων απαιτούν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί

Δίχως περιστροφές, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μ. Ολμπράιτ,πριν τη συνάντησή της με τον Ελληνα ομόλογό της Θ. Πάγκαλο την περασμένη Πέμπτη, καθώς τον υποδεχόταν στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, υπογράμμισε την άποψη της Ουάσιγκτον για τον απ' ευθείας ελληνοτουρκικό διάλογο, ως καλύτερο μέσο επίλυσης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων.

Οπως μπορεί να καταλάβει κανείς, στα ενδότερα, όπου έγιναν οι συνομιλίες, ο Θ. Πάγκαλος, πρέπει να έγινε αποδέκτης ισχυρότατων πιέσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο ήταν τα σημεία των αμερικανικών πιέσεων. Το πρώτο, περί απ' ευθείας ελληνοτουρκικών συνομιλιών, ήδη το επεσήμανε η Αμερικανίδα υπουργός πριν τη συνάντηση. Το δεύτερο αφορά την εξέλιξη των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Μ. Ολμπράιτ, υπογράμμισε στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών πως η Ουάσιγκτον επιθυμεί την ταχύτατη εξέλιξη των ευρωτουρκικών σχέσεων και πως θεωρεί ικανοποιητικές τις θέσεις της Αγκυρας, όπως αυτές διατυπώνονται στην επιστολή της Τανσού Τσιλέρ, προς τον Ολλανδό πρωθυπουργό. Οπως είναι γνωστό, η Ολλανδία, ως προεδρεύουσα της ΕΕ έχει συγκαλέσει για τις 15 του μήνα έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών προκειμένου να εξεταστεί η πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων, μέσα από το πρίσμα των προβλημάτων που δημιουργούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Για τον σκοπό αυτό η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας στην επιστολή της επιχειρεί, με προσεκτικές διαπιστώσεις να προσφέρει τη δυνατότητα στους εταίρους, να κάμψουν τις ελληνικές αντιρρήσεις για την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη.

Οι εταίροι, σύμφωνα με τα μηνύματα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση από Παρίσι, Λονδίνο και Βόννη, θεωρούν ικανοποιητικές τις γενικές αναφορές της Τουρκίας, περί αναζήτησης λύσεων στα ελληνοτουρκικά με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Ικανοποιητικές θεωρεί τις τουρκικές θέσεις και η Ουάσιγκτον, όπως υπογράμμισε στον Θ. Πάγκαλο και η Μ. Ολμπράιτ, η οποία μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, επεσήμανε πως η χώρα της θα επιθυμούσε την ένταξη της Τουρκίας στην πρώτη ομάδα χωρών που είναι υπό διαπραγμάτευση για ένταξη.

Η θέση αυτή των εταίρων και συμμάχων, έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην Αθήνα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ο Θ. Πάγκαλος εμφανίζεται ανυποχώρητος στην άποψη πως η Τουρκία δεν είναι δυνατό να υπεκφεύγει, και πως η Ελλάδα πρέπει να λάβει συγκεκριμένες και σαφείς δεσμεύσεις πριν συμφωνήσει με την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Τη θέση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ο Θ. Πάγκαλος, κατά τη συνάντησή του με την Μ. Ολμπράιτ, προκαλώντας τον εκνευρισμό της. Ωστόσο, με τη θέση αυτή του υπουργού Εξωτερικών, δε φαίνεται να συμφωνεί η υπόλοιπη ηγεσία του υπουργείου, ούτε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.

Η ουσία της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών με την Αμερικανίδα ομόλογό του, πέρασε σε δεύτερη μοίρα για την ειδησεογραφία, καθώς μια φράση του Θ. Πάγκαλου για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, προκάλεσε "έκρηξη" στην Αθήνα. Ο Θ. Πάγκαλος, μετά τη συνάντηση με την Μ. Ολμπράιτ, είπε πως αν η Τουρκία δεν είναι μέρος της ευρωπαϊκής ιστορίας, τότε ούτε η Ελλάδα είναι.

Οι δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου, προκάλεσαν την αντίδραση της ΝΔ και ο εκπρόσωπος του κόμματος Π. Παυλόπουλος, δήλωσε ότι ο Ελληνας ΥΠΕΞ είτε από απειρία είτε από εσφαλμένη εκτίμηση, διέπραξε ιστορικό ατόπημα, προσπαθώντας να καλύψει υποχωρήσεις που έκανε ή πρόκειται να κάνει.

Πάντως, τον υπουργό Εξωτερικών κάλυψε απόλυτα ο υπουργός Τύπου, ο οποίος υπογράμμισε πως η θέση της κυβέρνησης είναι υπέρ του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας. Ο Δ. Ρέππας είπε ακόμη πως η Αθήνα επιθυμεί την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά περιμένει δείγματα καλής θέλησης από την Αγκυρα. Ο Δ. Ρέππας επίσης, χαρακτήρισε κακόπιστη διάγνωση την τοποθέτηση της ΝΔ, υπενθυμίζοντας ότι πολλές φορές το κόμμα αυτό έχει ταχθεί υπέρ ενός εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Επικίνδυνη προπαγάνδα

Η αδιέξοδη αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης έτσι όπως εκφράζεται και με τη στάση απέναντι στους αγωνιζόμενους καθηγητές, έφτασε προχτές το βράδυ σε ακραία σημεία καθώς διά στόματος του υπουργού Παιδείας ακούστηκαν πραγματικά επικίνδυνες απόψεις.

Ο υπουργός μεταφέροντας την κυβερνητική θέση, έφτασε στο σημείο να μιλήσει για ένα "μάτσο συνδικαλιστών", για αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και για θορυβώδεις μειοψηφίες που αντιμάχονται και φρενάρουν την "εκσυγχρονιστική" πορεία προς "το 2000" (! ). Οποίο θράσος! Οι άνθρωποι που συνειδητά αποδιαρθρώνουν τη δημόσια παιδεία στον τόπο μας, που την καταδικάζουν σε οικονομικό μαρασμό, που θέλουν τον εκπαιδευτικό μόνιμο ζητιάνο της εκάστοτε εξουσίας και εν τέλει με τις επιλογές τους μας γυρνάνε αρκετά χρόνια πίσω, έχουν το θράσος να μιλάνε για πορεία προς το 2000. Μια πορεία που μόνιμο μοτίβο της είναι το "δε συζητάω με απεργούς", μια πορεία που έχει αναγάγει σε εσωτερικό εχθρό κάθε αγωνιζόμενο κλάδο του ελληνικού λαού, μια πορεία που ανομολόγητο στόχο έχει την επιβολή της σιωπής νεκροταφείου, προκειμένου να περάσει ο οδοστρωτήρας των αντιλαϊκών τους επιλογών.

Είναι γελασμένοι όμως, διαψεύδονται καθημερινά από το λαϊκό κίνημα με το οποίο δεν ξεμπερδεύουν εύκολα και γι' αυτό φυσικό είναι να έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν. Γιατί οι καθηγητές με τον μεγαλειώδη αγώνα τους όντως "φρέναραν" τη "μεταρρυθμιστική πορεία" που στην ουσία είναι ένα πακέτο με όλα τα χαρακτηριστικά της ΑΝΤΙΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ στην παιδεία.

Με το αγωνιστικό τους παράδειγμα έφεραν στο προσκήνιο και έβαλαν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, τα πραγματικά και χρόνια προβλήματα της παιδείας που είναι και "οικονομικά" και "θεσμικά". Χάλασαν τη "σούπα" στους "εκσυγχρονιστές", αφού πεισματικά και μαχητικά διεκδικούν την αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και άλλα τέτοια "παλαιομοδίτικα" που δεν ανέχονται αυτοί που η μόνη τους σταθερά, είναι η υπακοή στα κελεύσματα των ντόπιων και ξένων ισχυρών.

Την αντιδραστική προπαγάνδα περί "μειοψηφιών", το κίνημα την έχει δοκιμάσει στο πετσί του εδώ και αρκετά χρόνια και έχει την απαιτούμενη εμπειρία να την αντιμετωπίζει. Πόσο μάλλον που στο κίνημα των καθηγητών έχει κατακτηθεί ένα αρκετά σοβαρό επίπεδο δημοκρατικών διαδικασιών καθώς την απόφαση για τη συνέχιση ή μη της απεργίας, την παίρνουν οι ίδιοι οι καθηγητές στις γενικές τους συνελεύσεις.

Αυτήν ακριβώς την πρωτοφανή λαϊκή συσπείρωση που όλοι ξέρουν ότι κάθε άλλο παρά μειοψηφία είναι, φοβούνται οι κυβερνώντες. Φοβούνται - και καλά κάνουν - ότι το αγωνιστικό παράδειγμα των καθηγητών, θα το ακολουθήσουν και άλλοι κλάδοι που υφίστανται τις επιπτώσεις της αντιλαϊκής τους πολιτικής. Ηδη και ενώ μετρούν μόλις έξι μήνες στην κυβέρνηση, ήρθαν αντιμέτωποι με λαϊκές κινητοποιήσεις που είχαν πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά. Με κινητοποιήσεις που διακρίθηκαν για τη μαζικότητά τους, την αντοχή τους αλλά και την ποιότητα των αιτημάτων τους. Με αγώνες που ακριβώς λόγω αυτών των χαρακτηριστικών, αντιμετώπισαν έναν πρωτοφανέρωτο αυταρχισμό αλλά που αποτελούν μια πολύτιμη παρακαταθήκη για το επόμενο διάστημα.

Πρόσκληση σε θεατρική παράσταση

Στη θεατρική παράσταση, όπου παρουσιάζει ο Θίασος "Επιλογή" των Νικήτα Τσακίρογλου - Χρυσούλας Διαβάτη το έργο του Αλαν Αϊκμπόρν "Γυναίκα με παραισθήσεις", σας καλούν το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ και η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕσήμερα, Σάββατο,"Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας" στο θέατρο "ΔΙΑΝΑ" (Ιπποκράτους 7).

Η είσοδος γίνεται μόνο με προσκλήσεις που διατείθενται στα γραφεία της ΚΟΑ, στην ΚΕ του ΚΚΕ και στις Τομεακές Οργανώσεις Αθήνας της ΚΝΕ. Τιμή πρόσκλησης 3.000 δρχ.

"Ακούμπησαν" τουρκική φρεγάτα και ελληνική κανονιοφόρος

Ελαφρά σύγκρουση χτες το μεσημέρι μεταξύ της ελληνικής κανονιοφόρου "ΚΑΡΤΕΡΙΑ" και της τουρκικής φρεγάτας "ZAFER" στα διεθνή ύδατα 15 ν. μίλια νοτιοδυτικά της Λέσβου. Το επεισόδιο, σύμφωνα με το ΓΕΝ, έγινε όταν τουρκική φρεγάτα διερχόμενη πολύ κοντά της κανονιοφόρου "επακούμβησε" με τη δεξιά πλευρά την αριστερή πλευρά και στο ύψος της γέφυρας την κανονιοφόρο. Στη συνέχεια απομακρύνθηκε κινούμενη προς τον κόλπο της Σμύρνης. Σύμφωνα με το ΓΕΝ δεν υπήρξε τραυματισμός προσωπικού, ούτε προξενήθηκαν ζημιές άξιες λόγου. Η κανονιοφόρος συνέχισε την αποστολή της. Οπως εκτιμάει το ΓΕΝ, η τουρκική φρεγάτα παρέβη τους διεθνείς κανόνες ναυσιπλοϊας και δημιούργησε συνθήκες ατυχήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ