ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αρχή Σαρακοστής

ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ το νόημά του το περίφημο "τριήμερο" που καταλήγει στην Καθαρή Δευτέρα και σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής. Ως γνωστόν, για μας, η Σαρακοστή έχει αρχίσει εδώ και πολύ καιρό, χωρίς να διαφαίνεται και ημερομηνία λήξης.

***

Βέβαια, τι να πούνε κι εκεί στην Αλβανία, όπου η ...νηστεία δεν είναι θρησκευτική επιταγή, αλλά τρόπος ζωής; Πολλοί είναι αυτοί που τους υπόσχονται "Ανάσταση" στο τέλος, αλλά μάλλον είναι πολύ αργά για να τους πείσουν.

***

Ισως τελικά, τούτες τις μέρες της εξέγερσης, άσχετα με το πού θα καταλήξει και πού θα τους οδηγήσουν, να ζουν τη μόνη "Ανάσταση", στην οποία θα μπορούσαν να ελπίζουν.

***

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ διακαναλική συνέντευξη, με δημοσιογράφους που θα απευθύνουν ερωτήματα - καρφιά για την κυβερνητική πολιτική, που θα χρήζουν τεκμηριωμένων απαντήσεων για την πορεία του τόπου, ετοιμάζεται να δώσει ο πρωθυπουργός. Εντάξει. Απόκριες έχουμε, ο καθένας μπορεί να μεταμφιέζεται σε ό,τι θέλει.

***

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η πρώτη αφοπλιστική ερώτηση θα είναι: "Κ. πρωθυπουργέ, παρά το γεγονός ότι υπήρξε μια συντονισμένη βρώμικη προσπάθεια της αντιπολίτευσης εναντίον της κυβέρνησής σας, πώς καταφέρνετε να διατηρείτε αυτήν την ολοκληρωτική αποδοχή της πολιτικής σας; Ποιο είναι το μυστικό;".

***

Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στο θέμα των κοινωνικών αντιδράσεων: "Πώς θα αντιμετωπίσετε κάποιες αισχρές, αναχρονιστικές μειοψηφίες, όπως οι αγρότες και οι καθηγητές, που κατά καιρούς ταλαιπωρούν βάναυσα το κοινωνικό σύνολο;".

***

Οσον αφορά δε την οικονομία, μιλάμε πλέον για βασανιστική ανάκριση: "Πόσο ευτυχισμένος, ευκατάστατος, σχεδόν ζάπλουτος, θα γίνει ακόμα ο μέσος Ελληνας;".

***

ΝΑ μην ξεχάσουμε και τη Νέα Δημοκρατία, που δεν έχει βέβαια καμία ελπίδα να απολαύσει Καθαρή Δευτέρα, αφού, μέχρι το συνέδριο, η Δευτέρα και η κάθε μέρα θα είναι μάλλον βρώμικη...

Να μη χαλάσει η ... μανέστρα

Κάτι ξέρει ο ΣΕΒ και ανησυχεί πολύ για την πορεία του διαβόητου και τόσο αναγκαίου, για τους σχεδιασμούς του, "κοινωνικού διαλόγου". Τόσο, που κατά την προχτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, ο αντιπρόεδρός του και ειδικός επί των εργασιακών θεμάτων να εφιστά την προσοχή όλων, ώστε να "μην χαλάσει από λάθος διαδικασίες" η ...μανέστρα.

Και, βεβαίως, δικαίως ανησυχούν οι βιομήχανοι, αν αναλογιστεί κανείς την τύχη που είχαν στο παρελθόν τα ανάλογα όργανα τριμερούς συνεργασίας. Και ειδικότερα το ΣΚΟΠ (Συμβούλιο Κοινωνικής και Οικονομικής Πολιτικής), που είχε σκαρώσει η κυβέρνηση της ΝΔ πριν το 1979 και το ΕΣΑΠ (Εθνικό Συμβούλιο Αναπτυξιακής Πολιτικής) που σκάρωσε το 1985 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Διαλύθηκαν και τα δυο κάτω από τον βάρος των αγώνων των εργαζομένων. Θα "τριτώσει" το "κακό" (;), αυτό φοβάται ο ΣΕΒ και δεν το κρύβει.

Ο,τι πουν οι Αμερικάνοι

Καταπληκτικό το επιχείρημα του κυβερνητικού εκπροσώπου, για να δικαιολογήσει την, έμμεση αλλά σαφή, στήριξη της κυβέρνησης στο καθεστώς Μπερίσα και τον ίδιο προσωπικά. "Μα, σε κάθε χώρα υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι είναι αντίθετοι στην παρουσία σε ένα δημόσιο αξίωμα (στην πρωθυπουργία ή την προεδρία) ενός παράγοντα. Ζητούν, ίσως αυτή είναι η επιλογή ή η επιθυμία τους, να υπάρξει κάποιος άλλος, που θα τον διαδεχτεί. Υπάρχουν, όμως, κανόνες, βάσει των οποίων εκπίπτουν από τα αξιώματα αυτοί που ήδη κατέχουν".

Αναμενόμενη στάση, από τη στιγμή που η κυβέρνηση ευλόγησε τις εκλογές νοθείας που ανέδειξαν τον Μπερίσα, ενώ δε δίστασε να του απευθύνει επίσημη πρόσκληση για επίσκεψη στην Ελλάδα. Τους "κανόνες" η κυβέρνηση τους θυμάται, όταν πρόκειται να εκπέσει ο Μπερίσα, αλλά όχι όταν καταλάμβανε την εξουσία. Ομως, μπορεί να πει κάτι διαφορετικό από αυτό που θέλουν οι Αμερικάνοι; Οταν οι ΗΠΑ αποφασίσουν την εγκατάσταση του διαδόχου του Μπερίσα, τότε η ελληνική κυβέρνηση δε θα διστάσει να τον "αδειάσει"...

Αντικειμενική "δημοσιογραφία"

Ο γνωστός "δημοσιογράφος" του τηλεοπτικού ΣΚΑΪ, "χτύπησε" και πάλι. Εβγαλε στα "παράθυρα" τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Πειραιά και τον πρόεδρο των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, με προφανή επιδίωξη να στρέψει τον δεύτερο κατά του πρώτου. Ατύχησε όμως, μιας και ο πρόεδρος των γονέων δήλωσε αλληλέγγυος με τον αγώνα των καθηγητών. Θρασύτατα, "κόβει" τη συζήτηση και άρχισε να ρωτά μαθήτριες που είχε καλέσει στο στούντιο. Ελα όμως που και οι μαθήτριες είχαν τη γνώμη ότι οι καθηγητές είχαν δίκιο... Απτόητος όμως και σε ρόλο συνήγορου της κυβέρνησης, αυτός το βιολί του...

Δεν αξίζει βέβαια τον κόπο να ασχοληθούμε σε προσωπική βάση με τη συμπεριφορά του συγκεκριμένου "δημοσιογράφου". Αλλωστε οι "αφανείς" σχέσεις κυβέρνησης - Αλαφούζου είναι λίγο - πολύ γνωστές. Στηρίζει ο άνθρωπος για να τον στηρίξουν. Το θέμα όμως είναι ότι με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών, των ναυτεργατών και σήμερα των καθηγητών, αποκαλύφθηκε πλήρως ο ρόλος των κρατικών και ιδιωτικών μέσων μαζικής ενημέρωσης κατά των λαϊκών αγώνων. Θέμα τεράστιο, μιας και άπτεται ζητημάτων ενημέρωσης και δημοκρατίας. Και όλοι κάποτε πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους!

Γλωσσική επίθεση

Και νέα υποτροπή υπήρξε στο θέμα παραγκωνισμού της ελληνικής γλώσσας. Μετά τον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη, αυτή τη φορά, το χρηματοδοτούμενο από τους βιομήχανους Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών έστειλε ανακοίνωση στις εφημερίδες, στην οποία αναφέρει ότι διοργανώνει διάλεξη με ομιλητή τον πρόεδρο της πολυεθνικής "Virgn" με θέμα: "Γιατί τα μονοπώλια είναι κακές επιχειρήσεις. Ιδιωτικοποίηση και ανταγωνισμός μπορούν να δουλέψουν". Δε θα σχολιάσουμε το οξύμωρο, ότι οι βιομήχανοι καλούν εκπρόσωπο του μονοπωλιακού κεφαλαίου να ...καταγγείλει τα μονοπώλια. Απλώς, θέλουμε να επισημάνουμε την υποσημείωση ότι "η ομιλία θα γίνει στην αγγλική γλώσσα χωρίς διερμηνεία".

Ορισμένοι "ιθαγενείς" με προνομιακές σχέσεις με τα "μητροπολιτικά κέντρα", στο όνομα του "διεθνισμού" τους, του διεθνισμού του κεφαλαίου για την ακρίβεια, θεωρούν ...παρωχημένη την ελληνική γλώσσα και προτιμούν την απ' ευθείας συνεννόηση στη γλώσσα των σύγχρονων αποικιοκρατών. Το θέμα είναι αρκετά σοβαρό, μια και οι πολύμορφες επιθέσεις σε βάρος του πολιτισμού των μικρών εθνών βρίσκεται πλέον στην ημερήσια διάταξη.

Πο, πο... τιμές!

"Είναι νομίζω ο πρώτος ξένος υπουργός Εξωτερικών με τον οποίο συναντάται η κ. Ολμπράιτ", τόνισε όλο... σημειολογική "βαρυγδουποσύνη" ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τη συνάντηση του Θ. Πάγκαλου με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών.

Πο, πο τιμές...

Αδούλωτοι

Δεν σκύβουν

εύκολα

οι λαοί

"αφέντες"

το κεφάλι,

μπροστά σας

θα τους βρίσκετε

με λάβαρα

για πάλη!

Δεν γίνοντ'

εύκολα

οι λαοί

ανδράποδα

και σκλάβοι

σα φλόγα

η αντίσταση

στα στήθια τους

ανάβει!

Δεν υποτάσσοντ'

οι λαοί

στα άνομά σας

πλάνα,

δεν θα περάσει

"Καίσαρες"

η "Παξ

Αμερικάνα"!

Ο οίστρος

Ανισορροπία...

"Αναζητείται πλαίσιο λειτουργίας για τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης", τιτλοφορείται σχετικό χτεσινό δημοσίευμα της "Αυγής". Και ακριβώς στη διπλανή στήλη, άλλος τίτλος για το ίδιο θέμα: "Ατέλειωτη ευελιξία"...

Τι πλαίσιο, λοιπόν, αναζητείται; Αφού και το ξέρουν και το λένε!

Αλλο πράγμα αναζητείται στην προκειμένη περίπτωση. Στοιχειώδης σοβαρότητα! Πράγμα εξαιρετικά δύσκολο, απ' ό,τι φαίνεται, όταν πρέπει κανείς να... ισορροπεί ανάμεσα στο "ναι" στους απάνθρωπους σχεδιασμούς ΣΕΒ - κυβέρνησης και στην ανάγκη να εμφανίζει ένα "ανθρώπινο πρόσωπο". Τότε, το τελικό αποτέλεσμα είναι μάλλον η ανισορροπία.

Σειρά έχουν οι "καντηλανάφτες"...

Αλήθεια, γιατί τόσες πολλές παρεμβάσεις των "αγίων", στο Συμβούλιο της Επικρατείας, υπέρ του Ψυχάρη; Πριν τρεις ημέρες η Ιερή Κοινότητα του Αγίου Ορους έκανε παρέμβαση υπέρ του κύρους του Προεδρικού Διατάγματος 7/96 με το οποίο διορίστηκε διοικητής στο Περιβόλι της Παναγιάς ο Στ. Ψυχάρης. Η Ιερή Κοινότητα ζητούσε να απορριφθούν οι προσφυγές του σωματείου "Κίνηση Ενεργών Πολιτών", που στρέφονταν κατά του διορισμού του Στ. Ψυχάρη και θα συζητηθούν την προσεχή Πέμπτη. Προχτές έκανε παρέμβαση υπέρ του Ψυχάρη ο Οικουμενικός Πατριάρχης...

Πάντως, ο διορισμός του Στ. Ψυχάρη, ως διοικητή του Αγίου Ορους από τον υπουργό Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλο, είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και όλος ο νομικός και πολιτικός κόσμος είχε κάνει λόγο για κατάφωρα αντισυνταγματική ενέργεια, αλλά, η κυβέρνηση Σημίτη κάλυψε τον Θ. Πάγκαλο.

Τώρα, όμως, προκαλεί εντύπωση η επιμονή των "αγίων" να... αγιάσουν μια απόφαση που είναι καραμπινάτα αντισυνταγματική.

Χειραγωγοί εργαζομένων

Για τη μοιρασιά της λείας - στην προκειμένη περίπτωση για τον τρόπο συγκρότησης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) - τσακώθηκαν για μία ακόμη φορά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η συνδικαλιστική ηγεσία των υπαλλήλων του υπουργείου ΠΟΕ - ΔΟΥ. Για την ακρίβεια το δίδυμο Μακρυπίδη - Μπάστου. Οτι κάτι δεν πήγαινε καλά φάνηκε την προηγούμενη βδομάδα, που ο Μακρυπίδης επιτέθηκε λάβρος κατά του υπουργείου Οικονομικών για τη φορολογία των ακινήτων και το περιβόητο Ε9. Το υπουργείο πέρασε σε αντεπίθεση, κινητοποιώντας τους συνδικαλιστές του Νομού Αττικής - που θεωρούνται αντι - Μακρυπιδικοί - να δώσουν και αυτοί συνέντευξη, υποστηρίζοντας τα ακριβώς αντίθετα με την ΠΟΕ - ΔΟΥ. Η σκυτάλη χτες πέρασε πάλι στην ΠΟΕ - ΔΟΥ, η οποία με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για παρεμβάσεις εξωθεσμικών κέντρων στη συγκρότηση του ΣΔΟΕ και με πολύ προσεκτικό τρόπο εκβιάζει... με την επιδείνωση της πορείας των εσόδων και χαλάρωση των υπηρεσιών. Και ο νοών νοείτω...

Αυτά γίνονται, όταν κεντρική εξουσία και συνδικαλιστικές ηγεσίες έχουν μετατραπεί σε χειραγωγούς των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ