ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Μάρτη 1997
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέλεκυς στις επικουρικές συντάξεις

Μειώνονται σε 20% των αποδοχών από την 1.1.1998. Η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη υπόσχεται στα λόγια "κοινωνικό διάλογο" για το ασφαλιστικό, αλλά στην πράξη προωθεί και τις τελευταίες εκκρεμότητες του αντιασφαλιστικού πλέγματος της ΝΔ

Στο 20% των τακτικών ή των συντάξιμων αποδοχών περιορίζει η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη τις επικουρικές συντάξεις από 1.1.1998. Η ρύθμιση αυτή θα ισχύσει τόσο για εκείνους που θα συνταξιοδοτηθούν το 1998 με 35 χρόνια υπηρεσίας όσο και για παλιούς συνταξιούχους. Ιδιαίτερα για τους παλιούς συνταξιούχους γίνονται προτάσεις για μείωση των επικουρικών συντάξεων μέχρι και 67%!

Οι παραπάνω ρυθμίσεις περιλαμβάνονται σε εγκύκλιο του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκη, προς όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Η εγκύκλιος εκδόθηκε σε εφαρμογή του άρθρου 54 του νόμου 2084/1992 και είναι μια από τις βασικές εκκρεμότητες του όλου αντιασφαλιστικού πλέγματος που ψήφισε η ΝΔ, αλλά εφάρμοσαν με απόλυτη ευλάβεια όλες οι μετέπειτα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Η προώθηση και αυτής της αντισυνταξιουχικής ρύθμισης αποκαλύπτει την υποκρισία της κυβέρνησης του Κ. Σημίτη. Ενώ, δηλαδή, στο αίτημα των συνδικάτων και των συνταξιούχων για κατάργηση των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων των τριών νόμων της ΝΔ τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί παραπέμπουν στον περίφημο "κοινωνικό διάλογο", υποσχόμενοι λύσεις μακράς πνοής, την ίδια στιγμή προωθούν εκείνες τις διατάξεις που σφαγιάζουν τις επικουρικές συντάξεις και ακυρώνουν τις προσδοκίες μιας ολόκληρης ζωής για μια κατηγορία εργαζομένων. Σήμερα οι επικουρικές συντάξεις είναι διαφορετικές στα διάφορα ταμεία και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ένα μεγάλο ποσοστό επί των τακτικών ή των συντάξιμων αποδοχών. Ο περιορισμός των συντάξεων στο 20% θα πλήξει τους ασφαλισμένους όλων των επικουρικών ταμείων και αφορά τους 464.835 συνταξιούχους που παίρνουν κάποια επικουρική σύνταξη καθώς και 1.930.000 εργαζόμενους που έχουν επικουρική ασφάλιση και θα συνταξιοδοτηθούν μετά την 1.1.1998.

Το άρθρο 54

Με το άρθρο 54 του ν. 2084/92 ρυθμίζονται θέματα που αφορούν το ποσό της σύνταξης που θα καταβάλλουν οι φορείς επικουρικής ασφάλισης.

Προβλέπονται λοιπόν τα εξής:

  • Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μετά από σύνταξη αναλογιστικής μελέτης, γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου κάθε επικουρικού φορέα καθώς και γνωμοδότηση του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης καθορίζεται το ύψος της επικουρικής σύνταξης ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του κάθε οργανισμού. Με την ίδια απόφαση μπορεί να ανακαθοριστεί το ποσό των ήδη χορηγουμένων και καταβαλλόμενων συντάξεων "για λόγους ίσης μεταχείρισης".

Σε καμία περίπτωση,προβλέπει το άρθρο 54, το ποσό της σύνταξης που θα χορηγείται από 1.1.1998 και μετά για χρόνο ασφάλισης 35 χρόνων ή 10.500 ημερών από φορείς επικουρικής ασφάλισης δε θα μπορεί να υπερβαίνει το 20% των τακτικών αποδοχών ή των συντάξιμων αποδοχών (αν οι τελευταίες είναι μεγαλύτερες από τις τακτικές αποδοχές), εφόσον για τον οικείο φορέα προβλέπεται εργοδοτική εισφορά ή κοινωνικός πόρος ή άλλη επιχορήγηση του εργοδότη, εκτός αν η οικονομική κατάσταση του κάθε φορέα επικουρικής ασφάλισης επιτρέπει τη χορήγηση μεγαλύτερου ποσοστού. Για τη χορήγηση του μεγαλύτερου ποσοστού χρειάζεται απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Εργασίας ύστερα από αναλογιστική μελέτη, αναφέρει το άρθρο 54, ενώ στην εγκύκλιο ο Ν. Φαρμάκης τονίζει: "Από την αναλογιστική μελέτη πρέπει να διαπιστώνεται ρητά και με αδιάσειστα στοιχεία τόσο η παρούσα θετική οικονομική κατάσταση του οργανισμού όσο και, το σπουδαιότερο, η διάρκεια αυτής μακροχρονίως".

  • Στο άρθρο 54 προβλέπεται ότι σε περίπτωση που κάποιος παίρνει περισσότερες από μία επικουρικές συντάξεις, τότε οι επιπλέον συντάξεις, από 1.1.1998, δε θα μπορούν να υπερβαίνουν το 15% των τακτικών αποδοχών ή των συντάξιμων αποδοχών αν είναι μεγαλύτερες, ύστερα και πάλι από αναλογιστική μελέτη και υπουργική απόφαση. Επίσης προβλέπει ότι ανώτατα όρια ποσών σύνταξης που προβλέπονται από τις καταστατικές διατάξεις των επικουρικών ταμείων εξακολουθούν να ισχύουν εφόσον, όμως, είναι μικρότερα από όσα αναφέρονται παραπάνω.
Υπερτριπλασιασμός ασφαλίστρου ή μείωση συντάξεων

Στην εγκύκλιο του υφυπουργού αναφέρεται ότι σύμφωνα με μέχρι τώρα αναλογιστικές μελέτες "εμφανίζεται το σύνολο, σχεδόν, των ταμείων επικουρικής ασφάλισης να είναι αναλογιστικά ελλειμματικά". Στις μελέτες αυτές γίνονται οι "συνήθεις προτάσεις" για "αύξηση του ασφαλίστρου που είναι ήδη υψηλό (πάνω από 6%) μέχρι και τον υπερτριπλασιασμό του ή τη μείωση του ποσοστού σύνταξης στο 20% των συντάξιμων αποδοχών και ενίοτε και κάτω από αυτό (όπως σε 6,23 ή σε άλλη περίπτωση μείωση της καταβαλλόμενης σύνταξης κατά 67%)".

Βέβαια και ο υφυπουργός σημειώνει στην εγκύκλιο ότι "οι προτάσεις αυτές των αναλογιστικών είναι ενδεικτικές για το μέγεθος του προβλήματος, αφού για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους είναι πρακτικά ανέφικτες (μετακύληση πρόσθετου ασφαλίστρου στο κόστος του προϊόντος ή της προσφερόμενης από τους εργαζόμενους υπηρεσίες - υπερβολική μείωση των καταβαλλόμενων συντάξεων)". Στη συνέχεια ο υφυπουργός επισημαίνει ότι "αύξηση του υφιστάμενου συνολικού ασφαλίστρου για την επικουρική ασφάλιση, θα μπορούσε να γίνει μόνον εφόσον οι συνταξιοδοτούμενοι καλύπτονται από τον κύριο φορέα σύμφωνα με τον Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (επιπλέον εισφορά του ασφαλισμένου 1,25% και εισφορά εργοδότη 0,25%)".

Και η εγκύκλιος του υφυπουργού καταλήγει με την εξής υπόδειξη προς τα ταμεία: "Να προβείτε σε συμπληρωματική αναλογιστική μελέτη, ούτως ώστε να προσδιοριστεί, αφ' ενός το ύψος του ποσοστού σύνταξης που θα καταβάλλεται από τους οργανισμούς σας από 1.1.1998 για το χρονικό όριο των 35 ετών ασφάλισης και αφ' ετέρου για τη διαμόρφωση από 1.1.1998 του ποσού των συντάξεων των παλιών συνταξιούχων".

Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

Καθηγητές και απεργία

Βιώνουμε το σκληρότερο και δραματικότερο αγώνα του κλάδου μας, στην τελευταία εικοσαετία. Η σκληρότητα αυτού του αγώνα οφείλεται στην πρωτοφανή πρακτική, με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τον αγώνα μας, πρακτική η οποία δεν είναι ούτε δείγμα απειρίας, ούτε αμηχανίας, ούτε ερασιτεχνισμού. Είναι πρακτική που εκφράζει σαφείς πολιτικές επιλογές και σηματοδοτεί τη στρατηγική στο χώρο της παιδείας, η οποία με τη σειρά της είναι αποκαλυπτική για τις συνολικότερες ιδεολογικοπολιτικές και οικονομικές στρατηγικές των οργανωμένων συμφερόντων του κεφαλαίου.

Η απαξίωση, η υποτίμηση, η έκπτωση της δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης ως κοινωνικού αγαθού και πεμπτουσίας της δημοκρατίας και του πολιτισμού, η αδιαφορία για τη μόρφωση των παιδιών μας και η υποκατάσταση της έννοιας της Παιδείας με "μεταφυσικά ιδεογράμματα" - η επίθεση στις έννοιες είναι επίθεση στην ανθρώπινη σκέψη και συνείδηση - αποδεικνύουν τη νέα αντικουλτούρα του "Μάαστριχτ" και μια νέα παρα - φιλοσοφία για τον άνθρωπο και την κοινωνία και αποκαλύπτουν τη στρατηγική ενός πολιτιστικού ιμπεριαλισμού που αναίμακτα, ανώδυνα και με επιφάσεις, εξυπηρετεί θαυμάσια τα συμφέροντα του καπιταλιστικού συστήματος και βέβαια απέναντι πρώτα και κύρια μέσα από την παιδεία.

Είναι πρωτοφανές και βαθιά προκλητικό, μετά από έξι βδομάδες απεργίας, με τα σχολεία σε υπολειτουργία ή κλειστά κι ύστερα από ένα σθεναρό και ομόφωνο "όχι" που αντέταξαν συντεταγμένοι πρωθυπουργός, Υπουργικό Συμβούλιο και υπουργοί, να προβαίνει ολόκληρη κυβέρνηση σε δημόσια ψυχανάλυση των δασκάλων, της μισής ελληνικής κοινωνίας και να τους αποκαλεί - ούτε λίγο ούτε πολύ - λιγότερο εγγράμματους κι από έναν αναλφάβητο του '30, λιγότερο ώριμους από έναν αποπροσανατολισμένο έφηβο των δεκατριών, λιγότερο υπεύθυνους κι από έναν άνανδρο. Να τους αποκαλεί μέσα στην ίδια τη Βουλή τζογαδόρους της γνώσης - "παίκτες του καζίνο" (sic) κι "αγράμματους που δεν ξέρουν να κάνουν λογαριασμούς και ξεχύθηκαν στο δρόμο για φασαρία κι από λογιστικό λάθος". Από λάθος, λοιπόν, οι καθηγητές τόσες μέρες διαδηλώνουν για δημόσια δωρεάν παιδεία, από λάθος μιλούν για διορισμούς και ίσες ευκαιρίες, από λάθος μιλούν για αξιοπρέπεια του καθηγητή, για επιμόρφωση, από λάθος μιλούν για περηφάνια και λίγο όνειρο στα σχολεία. Κατάπληκτη η ελληνική κοινωνία παρακολούθησε τον υπουργό Παιδείας, στη Βουλή, στα ΜΜΕ, να πλέκει τη μεγάλη ιδέα της Παιδείας με τους καθηγητές στο δρόμο και τα σχολεία κλειστά.

Αγλαϊα ΞΕΝΑΚΗ

Φιλόλογος, μέλος ΔΣ Δ ΕΛΜΕ

Θεσσαλονίκης

"Δεν μπορώ να επιστρέψω"

Ανακοίνωση της Δ' ΕΛΜΕ Αττικής, με την οποία απαντά στον υπουργό Παιδείας

Απάντηση προς τον υπουργό Παιδείας, που κάλεσε τους καθηγητές να γυρίσουν πίσω στα σχολεία, στέλνει με ανακοίνωσή της η Δ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, εξηγώντας τους λόγους γιατί ένας καθηγητής σήμερα, δεν μπορεί να γυρίσει πίσω στο σχολείο.

"Είμαι εκπαιδευτικός. Και δε θέλω να γυρίσω στο σχολείο. Δε θέλω το σχολείο της ρουτίνας, της φθοράς, της συστηματικής παρακμής.

Δε θέλω αυτούς τους χώρους σε κατάσταση αναπόδραστης αποσύνθεσης όπου χιλιάδες αποπροσανατόλιστες ψυχές αλέθονται στις μυλόπετρες μιας σχολικής καθημερινότητας ολοένα και παρωχημένης, ολοένα και πιο ανεδαφικής, ολοένα και πιο αναποτελεσματικής.

Δε θέλω να διδάσκω ατέλειωτους όγκους δύσπεπτης ύλης που ποτέ δεν επέλεξα, από βιβλία που δεν εγκρίνω, σύμφωνα μ' ένα πρόγραμμα που δεν προσυπογράφω, για την εξυπηρέτηση στόχων που δεν παραδέχομαι.

Δε θέλω να παλεύω σπασμωδικά με το θεριό της άγνοιάς μου, αγωνιώντας να βρω δρόμους, να βρω τρόπους, αυθαιρετώντας και αυτοσχεδιάζοντας σε βαθμό κακουργήματος, αντιμέτωπος με τα ερωτηματικά μου, με τις βασανιστικές απορίες μου, απόλυτα αβοήθητος και απόλυτα μόνος.

Δε θέλω να παριστάνω το φασουλή των ηθικών και πνευματικών αξιών, σε μία κοινωνία που παραπαίει ανάμεσα στην ψυχαγωγία του σκυλάδικου και την ιδεολογία του πεντοχίλιαρου.

Δε θέλω να αποτελώ το πενιχρό αντίβαρο της ισοπέδωσης και του εκφυλισμού ιδεών και πίστεων, βλέποντας καθημερινά τη ζυγαριά να γέρνει κατάφωρα προς το μέρος της επιδεικτικής κατανάλωσης και της πιο βάρβαρης αντίληψης ευζωίας.

Αναλογίζομαι τους μαθητές μου και νιώθω βαθύ πόνο. Πόνο για τα διαρκώς πολλαπλασιαζόμενα αδιέξοδά τους, για το οδυνηρό φάσμα της ανεργίας που στενεύει ανεπίτρεπτα τα όνειρά τους, για την ανεμπιστοσύνη και την καχυποψία που δηλητηριάζει την αθωότητά τους, προϊόν της ανεντιμότητας και της ανειλικρίνειας που διαρκώς ανακαλύπτουν γύρω τους. Πόνο για το βαθύ αίσθημα εγκατάλειψης που τους διακατέχει, μέσα σε μια κοινωνία που διατυμπανίζει τις παιδοκεντρικές προθέσεις της.

Δεν μπορώ λοιπόν να γυρίσω στο σχολείο κ. υπουργέ. Δεν μπορώ γιατί οι διακηρύξεις για δήθεν "αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού" και "αποκατάσταση του κοινωνικού του προσώπου" ηχούν κίβδηλες, αφού συνδυάζονται στην πράξη με κατάφωρη περιφρόνηση προς τον αγώνα των καθηγητών, στρέβλωση των στόχων του και εκχυδαϊσμό των αιτημάτων του. Δεν μπορώ γιατί αγαπώ με πάθος τη δουλιά μου, αναλαμβάνω στο ακέραιο τις ευθύνες μου απέναντι στο σύνολο και διατηρώ ακόμα τον αυτοσεβασμό μου".

Εκδήλωση για ΕΠΟΝ

Εκδήλωση για τα 54 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ θα πραγματοποιήσουν οι οργανώσεις Ιωαννίνων της ΚΝΕ μπροστά και στο 7ο Συνέδριο της Οργάνωσης, σε συνεργασία με το τοπικό Παράρτημα της Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), την προσεχή Τετάρτη στις 7 το απόγευμα στα Λιθαρίτσια.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού και θείο

ΟΡΕΣΤΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟ

ανάπηρο πολέμου, ετών 83

κηδεύουμε την Τρίτη 11.3.97 και ώρα 4 μ.μ. από τον Ιερό Ναό του Γ Κοιμητηρίου.

Η σύζυγος: Αντωνία.

Τα τέκνα: Δημοσθένης και Ειρήνη, Αγγελος και Ρούλα.

Οι αδελφοί: Φωτεινή, Αλέξανδρος.

Οι εγγονοί. Οι ανιψιοί. Οι λοιποί συγγενείς.

Ζητάνε κτίρια

Οξύτατο πρόβλημα με την έλλειψη κτιρίων για τη στέγαση των Δημοτικών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Πολιτιστικός Οργανισμός, Αθλητικός Οργανισμός, Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού κ. ά. ), αντιμετωπίζει ο Δήμος Νέας Αγχιάλου στο Νομό Μαγνησίας. Το θέμα φέρνουν στη Βουλή με Ερώτηση προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Εθνικής Οικονομίας και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής,Αχιλλέας Κανταρτζής και Βαγγέλης Μπούτας.Στο κείμενο της Ερώτησης οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν ακόμα ότι ο δήμος διαθέτει δημοτική έκταση για την ανέγερση κτιρίου πολλαπλών χρήσεων το οποίο θα καλύψει τις στεγαστικές ανάγκες των φορέων που έχουν πρόβλημα.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους υπουργούς:

Ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να ενταχθεί στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΑΠΤΑ 2 και έτσι να διατεθούν οι απαραίτητες πιστώσεις για την ανέγερση κτιρίου πολλαπλών χρήσεων, στο οποίο θα πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις και οι άλλες δραστηριότητες των Οργανισμών και των άλλων Δημοτικών Νομικών Προσώπων του Δήμου Νέας Αγχιάλου Μαγνησίας;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ