ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Μάρτη 1997
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Στις 7 Μάρτη συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΝΙΚΟΛΑΟΥ Κ. ΚΑΤΣΗ,μέλους του ΚΚΕ από το 1942. Γεννήθηκε το 1892 στο χωριό Θραψίμι Καρδίτσας, όπου κηδεύτηκε. Ζούσε στο χωριό Κτιμένη Καρδίτσας. Πήρε μέρος στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Στην Κατοχή, ο ίδιος και όλα τα μέλη της πολυμελούς οικογένειάς του δόθηκαν ολοκληρωτικά στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας. Στέλεχος του ΕΑΜ και του πυρήνα του ΚΚΕ στο χωριό του, ήταν και πρόεδρος του Λαϊκού Δικαστηρίου. Ο μεγαλύτερος γιος του, ο Κώστας, αντάρτης του ΕΛΑΣ, σκοτώθηκε το 1944.

Για την πατριωτική δράση του, μετά την απελευθέρωση διώχτηκε, κάψανε το σπίτι του, πήραν το κοπάδι με τα γιδοπρόβατα, το ζευγάρι τα βόδια και όλη την κινητή περιουσία του. Πιάστηκε και καταδικάστηκε δύο φορές σε θάνατο. Κρατήθηκε στις φυλακές και τις εξορίες 15 χρόνια. Τα πέντε παιδιά του ήταν μαχητές του ΔΣΕ στον Εμφύλιο.

Οι διώξεις, τα βασανιστήρια και οι θανατικές καταδίκες δεν τον λύγισαν. Εμεινε ως το τέλος της ζωής του πιστός στο ΚΚΕ και τα ιδανικά της δημοκρατίας.

Στη μνήμη του τα παιδιά του Πέτρος, Μήτσος, Γιώργος, Βούλα, Ελένη και Γεωργία προσφέρουν 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ