ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Επικίνδυνες, ταξικές "φιλίες"

"Στο πλαίσιο αυτό, με τους εκάστοτε κυβερνώντες, επιδιώκουμε τις στενότερες δυνατές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας". Η παραπάνω δήλωση ανήκει στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και δόθηκε χτες ως απάντηση στις επικρίσεις ότι η ελληνική κυβέρνηση, με την όλη στάση της στο θέμα της Αλβανίας, προσφέρει "στηρίγματα" στοn Μπερίσα. Και πραγματικά εδώ έχουμε να κάνουμε με μια πολύ επικίνδυνη πρακτική, η οποία γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη όταν επιχειρείται να "θεωρητικοποιηθεί". Διότι, τι σημαίνει αλήθεια το "επιδιώκουμε φιλία και συνεργασία" και μάλιστα με τους "εκάστοτε κυβερνώντες"; Με τους "εκάστοτε"; Δηλαδή, και με τους Πινοσέτ κ. Ρέππα; Και με τους Ντε Κλερ; Και με τον οποιονδήποτε κυβερνώντα, που σε συγκεκριμένη στιγμή κατάφερε να ανέλθει στην εξουσία ενός κράτους, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το πώς ανήλθε και το τι εκφράζει;

Ας μη σπεύσει η κυβέρνηση να μιλήσει για ανάδειξη του Μπερίσα μέσα από εκλογές. Διότι τότε δε θα έχουμε απλώς παροχή "στηριγμάτων", αλλά "φιλί της ζωής" προς τον απατεώνα που εξουσιάζει τη γειτονική χώρα. Ολοι ξέρουν τι είδους εκλογές ήταν αυτές. Ολοι γνωρίζουν ότι επρόκειτο για αποθέωση της βίας και της νοθείας. Και ας μην κρύβεται η κυβέρνηση πίσω από το ότι οι "πολιτισμένοι" της Δύσης δεν ψέλλισαν τίποτα για την παρωδία των εκλογών που "κέρδισε" ο Μπερίσα. Πολύ περισσότερο, η ελληνική κυβέρνηση ας μην αναζητά άλλοθι πίσω από το γεγονός ότι σύσσωμη η ΕΕ κουβεντιάζει και "νομιμοποιεί" τον Μπερίσα. Γιατί αυτό δεν είναι άλλοθι. Είναι ομολογία συνενοχής. Είναι απόδειξη για τον τύπο της "δημοκρατίας" που πρεσβεύουν οι "εταίροι".

Ας αντιληφθεί η κυβέρνηση πως δεν μπορεί - άνευ συνεπειών - να "θεωρητικοποιεί" το πεδίο των διπλωματικών σχέσεων της χώρας, κατά το δοκούν των συμφερόντων όσων θέλουν να μετατρέψουν τα Βαλκάνια σε "οικονομική ενδοχώρα" της Ελλάδας. Ας αντιληφθεί ότι οι δικτάτορες είναι δικτάτορες, είτε έχουν δημοκρατικό φερετζέ, είτε όχι. Και με αυτούς δεν μπορεί να είσαι "φίλος", παρά μόνο αν τα συμφέροντά σου εξυπηρετούνται από τέτοιους "φίλους". Ποια συμφέροντα είναι λοιπόν εκείνα που οδηγούν την κυβέρνηση να προσφέρει τη "φιλία" της στον Μπερίσα; Μήπως είναι τα επιχειρηματικά συμφέροντα των μεγαλοκεφαλαιούχων, που δεν τους ενδιαφέρει τίποτα πέρα από το απρόσκοπτο των κερδών τους στη γειτονική χώρα, τα οποία πρέπει να διαφυλαχτούν με ή χωρίς τον Μπερίσα; Κι αν είναι αυτά τα συμφέροντα που υπηρετεί η κυβέρνηση με τις "φιλίες" της, ας απαντήσει: Τι σχέση έχουν αυτά τα συμφέροντα, με τα συμφέροντα της ελληνικής μειονότητας, τα συμφέροντα του αλβανικού, αλλά και του ελληνικού λαού;

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ "ΡΕΝΟ"
Συντονισμένη πάλη

Η πρώτη "ευρω-διαδήλωση" ενάντια στην επιχείρηση της "Ρενό" και στα σχέδιά της για μαζικές απολύσεις

ΠΑΡΙΣΙ.-

Χιλιάδες διαδηλωτές από τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ισπανία κατέκλυσαν χτες το Παρίσι, στην πρώτη, όπως τη χαρακτήρισαν "ευρω-διαδήλωση". Οι συγκεντρωμένοι πορεύτηκαν προς τα κεντρικά γραφεία της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας "Ρενό", διαδηλώνοντας για τις πρόσφατες αποφάσεις της επιχείρησης να κλείσει το εργοστάσιό της στο Βιλβόρντε του Βελγίου και να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις (3.100), με την πρόφαση πως οι ενέργειες αυτές είναι υποχρεωτικές, ώστε να γίνει η "αναδιάρθρωση" της επιχείρησης. Την απόφαση αυτή ακολούθησε μια ανακοίνωση της ίδιας επιχείρησης που προέβλεπε να απολυθούν 2.764 εργαζόμενοι στη Γαλλία φέτος.

Η κινητοποίηση γίνεται με αφορμή και τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ομάδας της "Ρενό", ενός συμβουλευτικού οργανισμού, όπου μετέχουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων των κεντρικών γραφείων και όλων των θυγατρικών της εταιρίας στα ευρωπαϊκά κράτη. Ωστόσο, θεωρείται απίθανο να αρχίσει η επιτροπή διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο της "Ρενό" και αυτό επειδή οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προσπαθούν να εντείνουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων, ώστε να αναγκαστεί ο πρόεδρος της εταιρείας να πάρει πίσω την απόφασή του.

"Ολοι μαζί", φώναζαν οι διαδηλωτές, σε μια πρωτοφανή πράξη αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων της "Ρενό", που προέρχονται από διαφορετικές χώρες.

Από το Βέλγιο αναχώρησαν χτες νωρίς το πρωί για το Παρίσι 80 λεωφορεία που μετέφεραν περίπου 4.000 εργαζομένους της "Ρενό", για να μετάσχουν στη διαμαρτυρία.

"Αυτοί (οι επιχειρηματίες) δημιουργούν ένα ευρωπαϊκό οικονομικό μπλοκ, είναι ώρα να δημιουργήσουμε εμείς ένα ευρωπαϊκό κοινωνικό μπλοκ", δήλωσε ένας διαδηλωτής και πρόσθεσε ότι "ίσως αυτή η πρώτη "ευρω-διαδήλωση" θα είναι ένα αρχικό παράδειγμα".

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι η διαμαρτυρία αυτή είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι η αυξανόμενη δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων εργαζόμενων που βλέπουν πως με την ενωμένη ευρωπαϊκή αγορά υπάρχει ένας αλόγιστος ανταγωνισμός και μια έλλειψη κυβερνητικής προστασίας.

"Είναι βασικό, οι εργαζόμενοι να οργανωθούν τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό", δήλωσε ο Μισέλ Περό, εκπρόσωπος της γαλλικής Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών. "Πρέπει να απαντήσουμε δυναμικά σε αυτή την Ευρώπη όπου κυριαρχούν οι επιχειρήσεις", πρόσθεσε.

Πάντως, εκατοντάδες αστυνομικοί είχαν παραταχθεί μπροστά στα κεντρικά γραφεία της "Ρενό", έτοιμοι να "αντιμετωπίσουν" τους διαδηλωτές, χωρίς όμως να υπάρξουν συγκρούσεις.

Ξεκινώντας τη διαμαρτυρία τους, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της "Ρενό" φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στον πρόεδρο της επιχείρησης, ενώ παράλληλα προχώρησαν και σε μπλόκα σε δρόμους που περιβάλουν το κέντρο του Παρισιού.

Στο μεταξύ, στο Στρασβούργο, χτες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε άλλη μια επίδειξη υποκρισίας υποσχέθηκε να παρουσιάσει νέα μέτρα που θα προστατεύουν τους εργαζόμενους στην Ευρώπη.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο υπουργός κοινωνικών θεμάτων, Πέτραγκ Φλιν δήλωσε ότι ένας προτεινόμενος νόμος θα υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να... ενημερώνουν και να συμβουλεύονται τους εργαζόμενους που απασχολούν, για πιθανές απολύσεις.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Χιλιάδες ανθρακωρύχοι μπλοκάρουν τη Βόννη

ΒΕΡΟΛΙΝΟ (ανταπόκριση Θ. Βόρειου). -

Δεκάδες χιλιάδες Γερμανοί ανθρακωρύχοι από τα λιθανθρακωρυχεία του Ρουρ και του Σάαρ, που απεργούν, κατέκλυσαν τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη τη Βόννη. Πολλές εκατοντάδες είναι αλυσοδεμένοι στα πόδια, ενώ πολλοί έστησαν από τη νύχτα αντίσκηνα στην κύρια συγκοινωνιακή αρτηρία προς το κυβερνητικό τετράγωνο και έτσι ουσιαστικά την απονέκρωσαν επί ώρες. Την ίδια στιγμή οι ανθρακωρύχοι συνέχιζαν να μπλοκάρουν το κτίριο της κεντρικής διεύθυνσης του κυβερνητικού κόμματος Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP). Οπως δήλωσαν συνδικαλιστικά στελέχη σε Γερμανούς δημοσιογράφους το αποκορύφωμα αυτό των κινητοποιήσεων αποσκοπούσε να ασκήσει πίεση στον καγκελάριο Χέλμουτ Κολ, ο οποίος επρόκειτο να συναντηθεί το απομεσήμερο της Τρίτης με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μεταλλουργίας και Ενέργειας (IGBE) Χανς Μπέργκερ. Η συνάντηση όμως αναβλήθηκε (πιθανώς για την Πέμπτη) από τον ίδιο τον καγκελάριο με το δικαιολογητικό, όπως δήλωσε ο υπουργός καγκελαρίας Μπολ, ότι "η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν λογικές συνομιλίες σετεταμένη ατμόσφαιρα".

Μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης οι αστυνομικές δυνάμεις δεν είχαν επέμβει και οι μεγάλες αυτές διαδηλώσεις, που περιλαμβάνουν τα 19 εναπομείναντα λιθανθρακωρυχεία της (δυτικής) Γερμανίας, διεξάγονται αναίμακτες, αλλά σε φορτισμένη ατμόσφαιρα. Κατά τις πληροφορίες των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, για τις απογευματινές ώρες της Τρίτης αναμένονταν στη Βόννη 20.000 διαδηλωτές ανθρακωρύχοι. Εκπρόσωπος των διαμαρτυρόμενων ανθρακωρύχων του Σάαρ χαρακτήρισε την κατάσταση "εκρηκτική". Χαρακτηριστικό της αποφασιστικότητας των ανθρακωρύχων είναι ότι όχι λιγότεροι από 30.000 μπλόκαραν τον αυτοκινητόδρομο παρά το Σααρμπρίγκεν, και ότι στην περιοχή του Ρουρ κατέλαβαν δημαρχεία και τοπικά γραφεία κυβερνητικών κομμάτων, ενώ πολλοί διαδηλωτές απ' έξω φώναζαν: "Προδοσία - Ψεύτες - Χορτάσαμε από λόγια".

Το κύμα αυτό της διαμαρτυρίας ξέσπασε μετά την απόφαση των κυβερνητικών κομμάτων να μειωθούν οι κρατικές επιδοτήσεις προς τα ανθρακωρυχεία από 9 δισεκατομμύρια, τώρα σε 3,8 δισεκατομμύρια ως το 2005. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των περισσότερων ορυχείων και την εγγραφή στους καταλόγους ανεργίας άλλων 45.000 ανθρακωρύχων. Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι είναι τελείως ασύμφορη και αδύνατη η συνέχιση της επιδότησης. Λίγο μετά το μεσημέρι (τοπική ώρα) και αφού έγινε γνωστή η απόφαση του καγκελάριου και της κυβέρνησής του για αναβολή της συνάντησης, οργισμένοι ανθρακωρύχοι προσπάθησαν να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να φτάσουν ως το οίκημα της καγκελαρίας, αλλά απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς. Ο ρεπόρτερ του 2ου τηλεοπτικού καναλιού (ZDF) χαρακτήρισε την κυβερνητική απόφαση ως στερούμενη λογικής, γιατί η ατμόσφαιρα ως την Πέμπτη δεν πρόκειται να βελτιωθεί, αντίθετα θα ενταθεί ακόμη περισσότερο. Αυτή την άποψη διατύπωσαν και στελέχη του συνδικάτου και άλλοι ανθρακωρύχοι που κλήθηκαν στο μικρόφωνο του καναλιού, που δήλωσαν: "Η αναβολή των συνομιλιών αποτελεί θράσος και εμπαιγμό. Θα μείνουμε εδώ αμετακίνητοι ως την Πέμπτη, κι αν χρειαστεί και 15 μέρες ακόμη". Ολα ως τις πρώτες μεταμεσημβρινές ώρες έδειχναν ότι η κατάσταση είναι ως το έπακρο φορτισμένη.

Το "μπλόκο" του εθνικού δρόμου ήταν μια από τις μορφές πάλης που χρησιμοποίησαν για να διαδηλώσουν τον αγώνα τους οι Γερμανοί ανθρακωρύχοι

Στους δρόμους της ενωμένης συντονισμένης πάλης, βρέθηκαν χτες οι εργάτες της "Ρενό"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ