ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Προωθεί επέμβαση ο ΟΑΣΕ...

ΡΩΜΗ - ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ - ΑΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ.-

Ενώ το κλίμα, τόσο στην Ουάσιγκτον, όσο και στις δυτικοευρωπαϊκές πρωτεύουσες παρέμενε αρνητικά φορτισμένο όσον αφορά το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στην Αλβανία, με ΕΕ, ΔΕΕ και ΝΑΤΟ να απορρίπτουν κατ' αρχάς το αίτημα του Μπερίσα και της κυβέρνησης Φίνο, η κατάληξη των συνομιλιών της αντιπροσωπείας του ΟΑΣΕ με εξουσιαστές και εξεγερμένους έδειξε να μεταβάλει την κατάσταση. Ο Φραντς Βρανίτσκι έδειξε να υιοθετεί πλήρως τη θέση "αποστολής αστυνομευτικής δύναμης" τις αμέσως επόμενες μέρες.

Ατέρμονη η διπλωματία;

"Μέχρι τα Καλάσνικοφ να ξεμείνουν από πυρομαχικά", προειδοποιούσε χτες ο διπλωματικός συντάκτης του Ασοσιέιτεντ Πρες, Ντάνιελ Ουέικιν,"οι διπλωματικές προσπάθειες της Ευρώπης στην άναρχη Αλβανία λίγες πιθανότητες επιτυχίας έχουν".

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ,από το οποίο ζητήθηκε παρέμβαση, απλώς δημοσιοποίησε ευγενικά ευχολόγια για ανθρωπιστική βοήθεια και - στην πραγματικότητα - πέταξε το "μπαλάκι" πίσω, στην Ευρώπη, δηλώνοντας ότι "υποστηρίζει" τις προσπάθειες διπλωματικής επίλυσης της κρίσης.

"Η έξωθεν στρατιωτική επέμβαση, για την οποία εκλιπάρησε η νέα (αόρκιστη ακόμη) αλβανική κυβέρνηση, ελάχιστη υποστήριξη απέσπασε και φαίνεται απίθανη", ανέφερε το Ασοσιέιτεντ Πρες, επειδή οι δυτικές κυβερνήσεις ανησυχούν ότι στέλνοντας δυνάμεις τους στην Αλβανία, χωρίς μάλιστα ξεκαθαρισμένη την κατάσταση, το μόνο που θα "κερδίσουν" θα είναι απώλειες. Το ΝΑΤΟ, επίσης, δείχνει απροθυμία εμπλοκής, αφήνοντας την πρωτοβουλία στους Ευρωπαίους. Οπως είπε ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης, Ουίλιαμ Κοέν,επέμβαση με συμμετοχή των ΗΠΑ είναι "απίθανη προς το παρόν".

Ο Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ αρνήθηκε επίσης μετά βδελυγμίας κάθε ιδέα στρατιωτικής εμπλοκής: Η αλβανική κρίση είναι "περισσότερο εσωτερικό πρόβλημα (...), η χρήση στρατιωτικών μέσων είναι παντελώς ακατάλληλη για την αντιμετώπιση της κατάστασης (...), είμαι αντίθετος σ' αυτήν και δε γνωρίζω κανέναν που να είναι αυτήν την ώρα υπέρ...".

Υπέρ επέμβασης ο ΟΑΣΕ

Μόνο που ο Χέλμουτ Κολ είχε μείνει πίσω: ο Φραντς Βρανίτσκι,επικεφαλής της αποστολής στην Αλβανία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), μιλώντας στο Ρόιτερ σε μια διακοπή των συνομιλιών του με τα στελέχη της αλβανικής κυβέρνησης πάνω σε ιταλικό πλοίο στην Αδριατική, είπε πως πιστεύει ότι η τάξη μπορεί να αποκατασταθεί στην Αλβανία μόνο με εξωτερική βοήθεια και τάχθηκε υπέρ της αποστολής μιας "διεθνούς αστυνομικής δύναμης".

Αμέσως μετά, ο ασκών χρέη προέδρου του ΟΑΣΕ Δανός υπουργός Εξωτερικών, Νιλς Χέλβεγκ Πέτερσεν,αφού επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Βρανίτσκι, είπε ότι "θα βολιδοσκοπήσουμε την κατάσταση, για να δούμε τι είδους δύναμη πρέπει να συστήσουμε, αστυνομική ή στρατιωτική. Αλλά, κατά την άποψή μου, όλα δείχνουν ότι μια στρατιωτική επέμβαση είναι πολύ πιθανή στην τρέχουσα κατάσταση".

Ο Πέτερσεν δήλωσε ότι "αυτά που μου εξέθεσε ο κ. Βρανίτσκι μου έκαναν εντύπωση, όπως επίσης και το γεγονός ότι την άποψή του συμμερίζονται και τα άλλα μέλη της αντιπροσωπείας, που αντιπροσωπεύουν κυρίως τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την ΕΕ".

Ο Βρανίτσκι, μετά από τις συνομιλίες του με τα στελέχη της κυβέρνησης και 11 αντιπροσωπείες των εξεγερμένων, ουσιαστικά υιοθέτησε την πρόταση του Αλβανού πρωθυπουργού, Μπασκίμ Φίνο: Αποστολή 1.000 ανδρών, με "συνασπισμό εθελοντών, χωρίς να αναμένουμε μια ενδεχόμενη εντολή από τη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση (ΔΕΕ), τον ΟΗΕ και τον ΟΑΣΕ". Το σημαντικό, όμως, είναι ότι με τη θέση αυτή φέρονται να συμφώνησαν και κάποιοι από τις αντιπροσωπείες των εξεγερθέντων Αλβανών... σύμφωνα, τουλάχιστον, με πληροφορίες που "διέρρευσαν" οι συμμετέχοντες στη συνάντηση.

Σε Σερβία και ΠΓΔΜ...

Ο Ιμπραϊμ Ρουγκόβα,ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, απηύθυνε χτες έκκληση για "επείγουσα διεθνή επέμβαση": Η ηγεσία των Τιράνων θα πρέπει να "αποδεχτεί διεθνή βοήθεια και μεσολάβηση στον πολιτικό, διπλωματικό, στρατιωτικό, κοινωνικό και ανθρωπιστικό τομέα", είπε, άλλως, "δεν αποκλείω μία σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης".

Αλλά και οι Αλβανοί της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) απηύθυναν έκκληση χτες για την καταστολή της εξέγερσης στην Αλβανία.

"Ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση και από τις άλλες δυνάμεις να βοηθήσουν την Αλβανία", δήλωσε ο Αρμπέν Τζαφέρι,ηγέτης του Αλβανικού Κόμματος της Δημοκρατικής Ευημερίας.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ,ζήτησε χτες από τους Ευρωπαίους να "αναλάβουν τις ευθύνες τους" στο θέμα της αλβανικής κρίσης.

Οι δεκαπέντε υπουργοί Εξωτερικών, οι οποίοι συνέρχονται σήμερα και αύριο στην Ολλανδία, αναμένεται να συζητήσουν την πιθανότητα σχηματισμού μιας πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης, η οποία θα επέμβει.

ΑΛΒΑΝΙΑ
"Ευκαιρία" για τυχοδιώκτες

Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη και προετοιμασμένη να λάβει μέρος στην επέμβαση που σχεδιάζει ο διεθνής παράγων στην Αλβανία

"Χρυσή ευκαιρία", για να παίξει ρόλο στα Βαλκάνια, βρήκε η ελληνική κυβέρνηση με την αλβανική κρίση και εμφανίζεται να "πιέζει" προς μια πολυεθνική στρατιωτική επέμβαση, στην οποία, όπως δήλωσε χωρίς περιστροφές και χτες ο υπουργός Τύπου, η Ελλάδα θέλει και είναι έτοιμη να λάβει μέρος.

Η επιθυμία της Αθήνας για την προώθηση ενός σχεδίου στρατιωτικής επέμβασης στην Αλβανία είναι τόσο μεγάλη και έντονη που εκδηλώνεται με άκομψο τρόπο, δίχως μάλιστα να λαμβάνει υπόψη της και το ευρύτερο διπλωματικό παιχνίδι που διαδραματίζεται μεταξύ των ισχυρών δυνάμεων, με στόχο τη διαμόρφωση και τον έλεγχο του νέου πολιτικού σκηνικού αυτής της χώρας.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως φάνηκε χτες από τις προσπάθειες του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα, θέλει να υπογραμμίσει μεγαλοφώνως την απόφασή της να συμμετέχει σε μια στρατιωτική επιχείρηση, προφανώς για να αποσπάσει τα εύσημα της Ουάσιγκτον για το ενεργό ενδιαφέρον της στη διαμόρφωση των νέων ΝΑΤΟικών δομών.

Ο υπουργός Τύπου χτες επανέλαβε πως "η Ελλάδα θα λάβει μέρος, σε περίπτωση που συγκροτηθεί πολυεθνική στρατιωτική δύναμη βοήθειας στην Αλβανία" και περιέγραψε το απαραίτητο πλαίσιο "νομιμότητας", λέγοντας ότι για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται "να υπάρξει ένα έγκυρο, επίσημο γραπτό αίτημα από την ηγεσία της γειτονικής χώρας και βεβαίως, συνέχισε ο υπουργός, πρέπει να υπάρξει ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο και επίβλεψη ενός διεθνούς οργανισμού".

Οσον αφορά την ελληνική κυβέρνηση, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του υπουργού Τύπου, δεν μπορεί να παρακολουθήσει τους "λεπτούς χειρισμούς", κυρίως, της Ουάσιγκτον, η οποία έχει διαμηνύσει στους Ευρωπαίους, ότι πριν την παραίτηση Μπερίσα η όποια επέμβαση του διεθνούς παράγοντα, αντικειμενικά λειτουργεί υπέρ του Σαλί Μπερίσα και τον διατηρεί στο πολιτικό παιχνίδι. Η Αθήνα, απ' ό,τι φαίνεται, δεν έχει πρόβλημα να στηρίξει τον οποιονδήποτε, αρκεί να βρεθεί επί του πεδίου. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του υπουργού Τύπου, όταν ρωτήθηκε αν η στρατιωτική επέμβαση προσφέρει στήριγμα στον Σ. Μπερίσα. "Οχι μόνο δεν αποτελεί στήριγμα, είπε ο Δ. Ρέππας, αλλά αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε να ενισχυθεί στο ρόλο της η νέα κυβέρνηση που έχει προκύψει στην Αλβανία". Και ο υπουργός Τύπου συμπλήρωσε πως η νέα αλβανική κυβέρνηση "δεν έχει διατυπώσει ανάλογο αίτημα". Γιατί (ρητορικό το ερώτημα), άραγε; Μήπως ο Ελληνας υπουργός Τύπου γνωρίζει καλύτερα το συμφέρον της αλβανικής κυβέρνησης απ' ό,τι η ίδια;

Προφανώς, όχι. Απλώς, η κυβέρνηση Φίνο γνωρίζει πολύ καλά αυτό που και η Ουάσιγκτον επισημαίνει στους βιαστικούς Ευρωπαίους. Οτι η όποια στρατιωτική επέμβαση διατηρεί τον Σ. Μπερίσα στο πολιτικό παιχνίδι.

Πράγματι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Ουάσιγκτον έχει διαμηνύσει επί του παρόντος πως δε συζητά τη συμμετοχή της σε στρατιωτική επέμβαση. Ωστόσο, παράλληλα, υποθάλπει το ελληνικό και ιταλικό "ενδιαφέρον" που οδηγεί Ρώμη και Αθήνα πολύ κοντά σε στρατιωτική παρουσία στον αλβανικό Βορά και Νότο, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση μελετά πολύ σοβαρά και σχεδιάζει την παρουσία της στη Νότιο Αλβανία, θέλοντας μάλιστα να της προσδώσει και στρατηγικού σχεδιασμού χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κάποιοι στην κυβέρνηση μιλούν για χρυσή ευκαιρία οικονομικής υιοθέτησης του αλβανικού Νότου, η οποία θα λύσει μια για πάντα το πρόβλημα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, σχετικά με τη μειονότητα.

Οι επικίνδυνες και τυχοδιωκτικές αυτές σκέψεις, που αναπτύσσονται στην ελληνική κυβέρνηση, γίνονται περισσότερο ανησυχητικές, καθώς, όσο διατηρείται η έκρυθμη κατάσταση στην Αλβανία, ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια από κάποιους αμετανόητα θερμοκέφαλους οι επιδιώξεις για την αυτονόμηση της Νότιας Αλβανίας.

Ρευστή κατάσταση

ΤΙΡΑΝΑ.-

Μολονότι κανείς δε φαίνεται να γνωρίζει το πού ακριβώς βρίσκεται ο Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα, ο τελευταίος φέρεται να δήλωσε χτες το απόγευμα στο "Γαλλικό Πρακτορείο" ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί! Γιατί; Επειδή, όπως ισχυρίστηκε, δε θέλει να "εγκαταλείψει την Αλβανία σε καμία περίπτωση"!

Σύμφωνα μάλιστα με τον επιτελάρχη της φρουράς του Αλβανού Προέδρου, το εάν ο Μπερίσα θα εγκαταλείψει ή όχι θα εξαρτηθεί από τις εσωτερικές εξελίξεις. Ολα αυτά ενώ στην Αυλώνα, στους Αγίους Σαράντα, στο Αργυρόκαστρο και αλλού, οι εξεγερθέντες δεν κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω, όσον αφορά το αίτημά τους για άνευ όρων παραίτηση του Σαλί Μπερίσα.

Την ίδια στιγμή, η "εύθραυστη" κυβέρνηση του νέου πρωθυπουργού Μπασκίμ Φίνο προειδοποίησε πως θα παραιτηθεί σε περίπτωση που οι εξεγερμένοι πολίτες δεν παραδώσουν τα όπλα τους το αργότερο μέχρι την Κυριακή.Απηύθυνε κιόλας έκκληση προς όλους τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς των υπουργείων Εσωτερικών και Αμυνας, καθώς και σε όλους αδιακρίτως τους αστυνομικούς - απόστρατοι ή εν ενεργεία - να παρουσιαστούν στα υπουργεία, στα αστυνομικά τμήματα, ή στις στρατιωτικές υπηρεσίες "για να αναλάβουν το ιερό καθήκον της υπεράσπισης της πατρίδας".Η έκκληση, που όπως φαίνεται έπεσε στο κενό, κατέληγε με τη χαρακτηριστική φράση: "Η πατρίδα κινδυνεύει"...

Πρέπει σ' αυτό το σημείο να επισημανθεί το γεγονός ότι ο Μπασκίν Φίνο είναι "εγκλωβισμένος", όσον αφορά την κατάσταση στα Τίρανα, διότι δεν ελέγχει τις εκεί υπάρχουσες στρατιωτικές δυνάμεις, μιας που αυτές ελέγχονται πλήρως από τον ίδιο το Σαλί Μπερίσα ή από "το τυφλό όργανό του" (όπως χαρακτηρίζουν στην Αλβανία) το στρατηγό Μπασκίν Γκαζιντέντε.

Φαινομενική ηρεμία

Σύμφωνα με ανταπόκριση του ΑΠΕ, η ατμόσφαιρα στα Τίρανα ήταν χτες ήρεμη, τουλάχιστον φαινομενικά. Το κλίμα παρέμεινε φορτισμένο εξαιτίας των πυροβολισμών, που κατά την ίδια πηγή χτες ήταν αισθητά λιγότεροι από την Πέμπτη.

Πληροφορίες από ένα κρατικό και από ένα στρατιωτικό νοσοκομείο στα Τίρανα αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις ενόπλων ομάδων στην ευρύτερη περιοχή της αλβανικής πρωτεύουσας,είχε φθάσει μέχρι αργά το απόγευμα τους 23 και οι τραυματίες τους 100.

Πληροφορίες ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων και του ΑΠΕ υποστηρίζουν ότι στη Σκόδρα λεηλατήθηκαν όλα σχεδόν τα κρατικά κτίρια, όπως εκείνα της αστυνομίας και των δικαστηρίων. Το ίδιο λέγεται πως συνέβη και στο βορειότερο νομό της χώρας, Μαλεσία ε Μάδε.

Μόνο από πέντε έως εφτά μικρούς νομούς της χώρας - από τους συνολικά 35 - δεν υπάρχουν πληροφορίες για το ποιος ελέγχει την κατάσταση. Στους υπόλοιπους νομούς, η κατάσταση ή είναι εκτός ελέγχου ή ελέγχεται από τις επιτροπές λαϊκής σωτηρίας.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού από τη Γενεύη ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες μέρες κάηκαν ή λεηλατήθηκαν γραφεία και αποθήκες του Οργανισμού στην Αλβανία, τονίζοντας ότι κλάπηκαν περίπου 70 τόνοι τροφίμων και ιατροφαρμακευτικού υλικού. Η ίδια πηγή έκανε γνωστό ότι ένοπλοι άνδρες επιτέθηκαν επίσης στα κεντρικά γραφεία του Ερυθρού Σταυρού στα Τίρανα.

Ξένες αποστολές εκκένωσης

Αρκετές ξένες χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Γαλλία συνέχισαν και χτες να απομακρύνουν τους πολίτες τους από την Αλβανία. Ωστόσο, η επιχείρηση των Αμερικανών, των Γερμανών και των Ιταλών με σκοπό την απομάκρυνση των ξένων, διεκόπη, χτες το απόγευμα, προσωρινώς, γιατί ορισμένα ξένα στρατιωτικά ελικόπτερα δέχτηκαν πυρά ενόπλων.

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ ανέστειλαν την απομάκρυνση των υπηκόων τους, με στρατιωτικά ελικόπτερα, μετά από την ανακοίνωση του Πενταγώνου πως ένα ελικόπτερο τύπου "Κόμπρα" εβλήθη λίγο μετά τις 17.00 με πύραυλο εδάφους - αέρος.Στην Αλβανία παραμένουν ακόμη 170 κυβερνητικοί υπάλληλοι με τις οικογένειές τους και πάνω από 1.500 Αμερικανοί υπήκοοι. Μέσα στο τελευταίο 48ωρο απομακρύνθηκαν από την Αλβανία τουλάχιστον 300 Αμερικανοί υπήκοοι.

Εξάλλου, Γερμανοί στρατιώτες, που έφθασαν με ελικόπτερο για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των ξένων υπηκόων, πυροβόλησαν το απόγευμα εναντίον ενόπλων οι οποίοι προηγουμένως είχαν πυροβολήσει εναντίον ελικοπτέρου που έφθασε εκεί για τη μεταφορά ξένων.

Σε στιγμιότυπα που μεταδόθηκαν από την τουρκική τηλεόραση φαίνεται Γερμανοί στρατιώτες να πυροβολούν πρώτα στο έδαφος, όταν οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ από ένα μικρό φορτηγό, και στη συνέχεια να ανταποδίδουν τα πυρά. Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι οι περισσότεροι από τους 105 υπηκόους που μεταφέρθηκαν με έξι γερμανικά ελικόπτερα, είναι κυρίως Γερμανοί και υπήκοοι της ΕΕ που μεταφέρθηκαν στην πόλη Ποντγκόριτσα με προορισμό στη Φρανκφούρτη.

Παρόμοια προβλήματα αντιμετώπισε και το ένα από τα δύο ιταλικά ελικόπτερα που συμμετείχαν στη χτεσινή επιχείρηση απομάκρυνσης άλλων 62 ατόμων από τα Τίρανα.Το ιταλικό στρατιωτικό ελικόπτερο επλήγη από βλήματα τα οποία διαπέρασαν την καμπίνα χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. Τα δύο ελικόπτερα τύπου "Σινούκ", υπό την κάλυψη δύο ακόμη στρατιωτικών ελικοπτέρων, παρέλαβαν 50 ιταλούς και 12 Ρώσους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στο στάδιο των Τιράνων.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι χτες το πρωί απομάκρυνε από την Αλβανία 131 άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν σε ιταλικό πλοίο που απέπλευσε με προορισμό το λιμάνι του Μπρίντιζι στη νότιο Ιταλία.

Ο εκπρόσωπος του Φόρεϊν Οφις διευκρίνισε ότι μεταξύ των αλλοδαπών περιλαμβάνονται 65 Βρετανοί, τρεις Ιρλανδοί, 11 πολίτες χωρών της Κοινοπολιτείας και άλλοι 52 διαφόρων άλλων εθνικοτήτων, οι οποίοι επιβιβάστηκαν στο πλοίο από το λιμάνι του Δυρραχίου.

Αναχώρηση 38 Ελλήνων

Λίγο πριν από τις 12 παρά τέταρτο (ώρα Ελλάδος), 38 Ελληνες και ξένοι υπήκοοι από την ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα αναχώρησαν με προορισμό το Δυρράχιο, όπου επιβιβάστηκαν στο σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού "ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ",με τη συνοδεία της τορπιλακάτου "ΛΑΪΛΑΨ", του ναρκαλιευτικού "ΚΛΕΙΩ" και της φρεγάτας "ΑΙΓΑΙΟ".

Συγκεκριμένα, στην πυραυλάκατο "ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ" επιβιβάστηκαν συνολικά 50 άτομα, εκ των οποίων 38 Ελληνες και 12 αλλοδαποί (2 Βέλγοι, 2 Ολλανδοί, 4 Σύροι, 1 Δανός, 1 Κύπριος, 1 Σουηδέζα και 1 Ιορδανή). Η πυραυλάκατος έφθασε στο λιμάνι της Κέρκυρας μετά τις 6.30 το απόγευμα.

Απομακρύνσεις Αλβανών στρατιωτικών

Στο λιμάνι Μπρίντεζι της Ιταλίας έφθασαν χτες 130 άτομα που επέβαιναν σε πολεμικά αλβανικά πλοία. Σύμφωνα με Ιταλό αξιωματούχο, ήταν όλοι στρατιωτικοί και αμέσως μετά την άφιξή τους παρέδωσαν τα όπλα τους στις ιταλικές αρχές. Ιταλική στρατιωτική πηγή ανέφερε ότι όλοι οι επιβαίνοντες ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ιταλία.

Επιπλέον, τρία ακόμα πολεμικά πλοία της Αλβανίας επρόκειτο να φθάσουν στο Μπρίντεζι νωρίς χτες βράδυ.

Οι Αλβανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, όπως χαρακτηρίζονται από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, εγκαταλείπουν τη χώρα τους και με στρατιωτικά ελικόπτερα. Τουλάχιστον τρία απ' αυτά έφθασαν χτες στην Ιταλία, ενώ ένα τέταρτο οδηγήθηκε από τις ιταλικές αρχές προς την περιοχή Πούγι του νότου. Μεταξύ αυτών των Αλβανών αξιωματούχων που διέφυγαν χτες, ήταν και ο πρώην υπουργός Αμυνας της Αλβανίας, Σαφέτ Ζουλάλι, που διέφυγε με την οικογένειά του με σκάφος. Στο στο λιμάνι του Μπρίντεζι έφθασε χτες το πρωί. Οπως ανακοινώθηκε από τις ιταλικές αρχές, ο Ζουλάλι διέφυγε μαζί με τη σύζυγό του και την 14χρονη κόρη του. Στο ίδιο σκάφος επέβαιναν άλλοι 65 πρόσφυγες.

Εκκληση για άσυλο σε Αλβανούς πολίτες

Η Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες ζήτησε από την Ελλάδα και την Ιταλία να δεχτούν τους Αλβανούς που θα ζητήσουν καταφύγιο στο έδαφός τους. Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Κρις Γιανόφσκι: "Η εκδίωξη των προσφύγων θα τους εξέθετε ενδεχομένως σε κινδύνους και πρέπει να τους επιτραπεί να μείνουν όσο είναι απαραίτητο".

Μια άλλη εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας, η Μακί Σινοχάρα δήλωσε ότι η Ιταλία και η Ελλάδα ετοιμάζονται για την άφιξη των προσφύγων.

Η ιταλική κυβέρνηση τοποθετεί καταλύματα στο Μπάρι για την υποδοχή 1.000 ατόμων. Η Ελλάδα μπορεί να υποδεχτεί στο βορρά μέχρι 3.000 άτομα στις εγκαταστάσεις που είχαν κατασκευαστεί από το 1990 για την υποδοχή των προσφύγων από την πρώην Σοβιετική Ενωση.

Η Υπατη Αρμοστεία δεν αποκλείει επίσης Αλβανοί να περάσουν τα σύνορα με τη Σερβία με κατεύθυνση το Κόσοβο. Σε τέτοια περίπτωση, η Υπατη Αρμοστεία θα ζητήσει "από τις αρχές να επιδείξουν ευελιξία και να τους δεχτούν".

Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ
Πολυεθνική δύναμη σε ρόλο χωροφύλακα στην Αλβανία

Πραγματοποιήθηκε στην Αδριατική η συνάντηση εκπροσώπων της αλβανικής κυβέρνησης, επιτροπών των εξεγερμένων και του ΟΑΣΕ. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών, η διεθνής στρατιωτική δύναμη, που ετοιμάζεται να σταλεί στην Αλβανία, θα αναλάβει την τήρηση της τάξης και τη συλλογή των όπλων

Την "έντονη" ελληνική "δραστηριότητα" στις πολιτικές διαβουλεύσεις, για την αντιμετώπιση από μέρους του διεθνούς παράγοντα της αλβανικής κρίσης, θέλησε να επιδείξει με την άφιξή του στην Αθήνα, αργά χτες το βράδυ, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης,που έλαβε μέρος στις συζητήσεις στην Αδριατική, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν ανοιχτά του Δυρραχίου σε ιταλική φρεγάτα, με τη συμμετοχή του ειδικού απεσταλμένου του ΟΑΣΕ, πρώην Αυστριακού καγκελαρίου Βρανίτσκι, εκπροσώπων της νέας αλβανικής κυβέρνησης και των επιτροπών των εξεγερμένων πολιτών.

Ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών, προκειμένου να επιδείξει τη "διπλωματική επιτυχία" της κυβέρνησης, κάλεσε τους δημοσιογράφους αργά το βράδυ στο αεροδρόμιο και στις δηλώσεις του υποστήριξε στην ουσία πως αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι η Αλβανία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της την κατάσταση. Για το λόγο αυτό ο ΟΑΣΕ, σύμφωνα και με τις δηλώσεις Βρανίτσκι, πρέπει να υιοθετήσει την αποστολή μιας πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης με αστυνομικές αρμοδιότητες. Η νέα κυβέρνηση της Αλβανίας, σύμφωνα με τον Γ. Κρανιδιώτη, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα την αποστολή το συντομότερο δυνατόν ειρηνευτικής δύναμης για την αποκατάσταση της τάξης και την παροχή οικονομικής βοήθειας.

Το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων αυτής της δύναμης έθεσε με τις δηλώσεις του ο Γ. Κρανιδιώτης. Η διεθνής κοινότητα και η Ευρωπαϊκή Ενωση, είπε, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους με συγκεριμένες πρωτοβουλίες. Και σημείωσε ότι το σχέδιο του ΟΑΣΕ, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, προβλέπει διάλογο και παράδοση των όπλων από τους εξεγερμένους. Αυτό, είπε, το αποδέχονται και οι δύο πλευρές. Ενας από τους στόχους και της διεθνούς δύναμης, πρόσθεσε, θα είναι η συλλογή των όπλων. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι δεν πρόκειται για εμφύλιο πόλεμο, ούτε για σύγκρουση Βορρά - Νότου, αλλά για ένα φαινόμενο που συνδέεται με την κατάσταση της οικονομίας και την έλλειψη δημοκρατίας.

Επίσης υποστήριξε ότι η διεθνής προσπάθεια οδήγησε στο σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής, ωστόσο παραδέχτηκε πως η κρίση συνεχίζεται και έχει ενταθεί, εξαιτίας του κενού που υπάρχει μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και των εξεγερμένων πολιτών. Το γεγονός αυτό το απέδωσε στο ότι δεν υπάρχει διάλογος μεταξύ τους. Χαρακτήρισε τη χτεσινή επαφή ως συνάντηση γνωριμίας. Ανέφερε ακόμα ότι κύριο αίτημα των επιτροπών των εξεγερμένων πολιτών είναι να φύγει ο Μπερίσα, καθώς και ότι υποστηρίζουν την κυβέρνηση Φίνο και δεν αντιτίθενται στην αποστολή ειρηνευτικής δύναμης.

ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί τα Βαλκάνια

Αναφερόμενος χτες στη Βουλή στα γεγονότα της Αλβανίας, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος,παρομοίασε τα Βαλκάνια με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Ακολούθως σημείωσε ότι αποσταθεροποίηση στην Αλβανία σημαίνει αποσταθεροποίηση σε όλη τη Βαλκανική. Στη συνέχεια εξέφρασε το φόβο τόσο της ελληνικής κυβέρνησης, που ταυτόχρονα είναι και ο φόβος των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που δρουν στην περιοχή για μια τέτοια εξέλιξη, τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα στήριξης των καθεστώτων που προέκυψαν μετά τις γνωστές ανατροπές, ώστε να υπάρξει προσαρμογή στο νέο καθεστώς της ελεύθερης αγοράς. Το χαρακτηριστικό παράδειγμα, τι είδους βοήθεια εννοεί, ήταν το Σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα μετά τον πόλεμο.

Ο Ορ. Κολοζώφ

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ, τόνισε ότι βαθαίνει η αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια. Σοβαρές ευθύνες έχουν για τη δημιουργηθείσα κατάσταση οι ιμπεριαλιστές και ιδίως οι ΗΠΑ που προσπαθούν να στήσουν ένα σύστημα εξυπηρέτησης των συμφερόντων τους και της "νέας τάξης". "Σε αυτό πρέπει να προσαρμοστούν οι λαοί; ", αναρωτήθηκε ο Ορ. Κολοζώφ.

Αναφερόμενος ειδικότερα στα γεγονότα της Αλβανίας, υπογράμμισε ότι από τις αντιδράσεις φάνηκε ολοκάθαρα το μίσος που υπάρχει για τον λαό. " Δεν έχουν εμπιστοσύνη στο λαό ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση. Και επειδή δεν έχουν εναλλακτική λύση, τρενάρουν την κατάσταση, ετοιμάζοντας λύση τύπου Ντέιτον ", υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι στην Αλβανία δεν πρέπει να γίνει καμία επέμβαση και πολύ περισσότερο να συμμετάσχει σε αυτή και η χώρα μας.Παράλληλα επεσήμανε ότι πρέπει να συνεχιστεί η ανθρωπιστική βοήθεια στον αλβανικό λαό, ιδιαίτερα στις δύσκολες στιγμές που περνά.

Τέλος, ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε ότι η χώρα μας δεν πρέπει να δώσει άσυλο στον Μπερίσα,υπογραμμίζοντας ότι μία τέτοια ενέργεια θα ήταν πρόκληση για τον λαό μας.

Προβοκάτσιας συνέχεια...

Κάποιοι αμετανόητα θερμοκέφαλοι, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα βγαίνουν στο προσκήνιο καθώς πιστεύουν πως είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να προωθήσουν μεγαλοεθνικούς στόχους. Ετσι, λοιπόν, το Κέντρο Ερεύνης και Μελέτης του Ελληνισμού, σε χτεσινή ανακοίνωσή του σημειώνει "πως ήρθε η ώρα της Αυτονομίας του Αλβανικού Νότου" για να τερματιστεί η κυριαρχία των Βορείων!

Οι "προτάσεις" του εν λόγω κέντρου δημιουργούν ανησυχία και προβληματισμό καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες πως κάποιοι "σκληροί πυρήνες" της μειονότητας είναι "έτοιμοι για όλα". Και καθώς οι μέρες είναι πολύ ύποπτες, μάλλον η ελληνική κυβέρνηση αντί να ονειρεύεται για ρόλους στην Αλβανία, καλό θα ήταν να προετοιμάζεται κατάλληλα για να αντιμετωπίσει προβοκάτσιες...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ