ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Λεωφορεία για το Κιλελέρ

Πρόσκληση για μαζική συμμετοχή στο γιορτασμό της επετείου του Κιλελέρ απευθύνουν πολλές μαζικές οργανώσεις, σωματεία και φορείς που ναυλώνουν λεωφορεία για τη μετάβαση στο Κιλελέρ.

Τα σωματεία Επισιτισμού - Τουρισμού, Μετάλλου, Ηλεκτρολόγων, Λιθογράφων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών, Φαρμακεργατών, Φαρμακοϋπαλλήλων, Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΟΒΣΑ, τα Συνδικάτα Οικοδόμων και Κλάδων Ενδυσης Αττικής ανακοινώνουν ότι τα λεωφορεία θα αναχωρήσουν από την πλατεία Κάνιγγος στις 6.15 π.μ.

Λεωφορεία θα ξεκινήσουν επίσης στις 6.30 π.μ. και από τις περιοχές:

Κουκάκι - Πλάκα (Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο ύψος Μακρυγιάννη), Γούβα (από Φιλολάου και πλατεία Πλυτά), Πετράλωνα (Ηλεκτρικός Σταθμός), Αχαρνών (Αγ. Παντελεήμονα), Κυψέλη (πλατεία Κυψέλης), Ακαδ. Πλάτωνος - Κολωνός - Μεταξουργείο - Βάθης (Θέατρο ΠΕΡΟΚΕ), Φιλαδέλφεια (Δεκελείας - Εθνική Τράπεζα), Περιστέρι (πλ. Δημαρχείου), Αγ. Ιερόθεος (πλ. Δέγλερη), Ν. Ζωή (Αγ. Γεώργιος - πλ. Αγ. Γεωργίου), Ν. Ιωνία (Ηλεκτρικός Σταθμός), Ν. Ιωνία (Σωματείο Συνταξιούχων, Μπουμπουλίνας 45),Γαλάτσι (παλιό τέρμα), Νέο Ηράκλειο ("Τρία Αστέρια"), Πεύκη (Λ. Ειρήνης 13η στάση), Μαρούσι (πλ. Ηλεκτρικού), Κηφισιά (πλ. Πλατάνου), Ερυθραία (Ελ. Βενιζέλου - Βάρναλη), Χαλάνδρι (πλ. Αγ. Νικολάου - Βρύση), Ηλιούπολη (πλ. Δημαρχείου), Ν. Λιόσια (πλ. Λιοσίων - ΙΛΙΟΝ), Αγ. Ανάργυροι (Δημαρχείο), Πετρούπολη (Δημαρχείο - 25ης Μαρτίου), Αιγάλεω (πλ. Εσταυρωμένου), Χαϊδάρι (Παλατάκι), Αγ. Βαρβάρα (πλ. Ελεούσας), Καλλιθέα (πλ. Δαβάκη), Ν. Σμύρνη (Ομήρου - πρώην ΕΛΣΗ), Πειραιάς (Δημοτικό Θέατρο), Κορυδαλλός (πλ. Ελευθερίας).

Επίσης λεωφορεία θα αναχωρήσουν από:

Παγκράτι (Ευτυχίδου - Εθν. Τράπεζα 5.45 π.μ. ), Εξάρχεια - Νεάπολη - Κολωνάκι (πλ. Κάνιγγος 6.15 π.μ. ), Μελίσσια (Λ. Δημοκρατίας 65 στις 6.45 π. μ), Αγ. Παρασκευή (κεντρική πλατεία - εκκλησία 6.45 π.μ. ), Χολαργός (ξεκίνημα από Τέρμα στις 6.00, στις 6.15 πλατεία Κύπρου και 6.30 π.μ. πλ. Δημοκρατίας), Κοκκινιά (6.30 π.μ. Κουταϊσι και Κρόνου και 6.45 Π. Τσαλδάρη - πλ. Αϊ Γιώργη και 7.00 π.μ. Π. Ράλλη, μπροστά στο "Κρατικό Νίκαιας"), Κερατσίνι (7.00 π.μ. Δημαρχείο).

Οι Αντιστασιακοί

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΠΕΑΕΑ,συμμετέχοντας στην εκδήλωση του Κιλελέρ, δρομολογεί πούλμαν που θα αναχωρήσει από την πλατεία Κάνιγγος στις6.15 π. μ.

Επίσης τα Παραρτήματα:

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ,7 π.μ. από τα γραφεία του Παρ/τος, πλατεία Δημαρχείου.

ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ - ΘΗΣΕΙΟΥ - ΣΦΑΓΕΙΩΝ,6.30 π.μ. από τον Ηλεκτρικό Σταθμό Ανω Πετραλώνων. Τηλέφωνα συμμετοχής: 3457.122 - 3473.573 - 9225.832.

ΑΛΙΜΟΥ,στις 6.30 π.μ. από την πλατεία Καραϊσκάκη, Ανω Καλαμάκι.

ΛΟΥΤΣΑΣ (Αρτέμιδας), 6 π.μ. από τα γραφεία του ΚΚΕ, στη συμβολή των οδών Αρτέμιδος και Ψαρών.

ΠΛΑΚΑΣ,στις 6.45 π.μ., στη συμβολή των οδών Δ. Αρεοπαγίτου και Μακρυγιάννη.

Μήνυμα ενωμένου αγώνα από το Κιλελέρ

Παναγροτικό και παλλαϊκό συλλαλητήριο αύριο στις 11 π.μ.

Ολα, σχεδόν, είναι έτοιμα για τη μεγάλη εκδήλωση γιορτασμού της 87ης επετείου του Κιλελέρ, που οργανώνεται αύριο στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων από την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα. Εκδήλωση, που παίρνει χαρακτήρα διεκδικητικό - αγωνιστικό, ως συνέχεια των μεγάλων αγώνων της αγροτιάς για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσής της και την εφαρμογή μιας διαφορετικής φιλοαγροτικής πολιτικής ανάπτυξης του αγροτικού τομέα, κόντρα στις καταστροφικές επιλογές της ΕΕ, της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στηρίζουν τα κόμματα - θιασώτες του Μάαστριχτ.

Χτες το βράδυ στη Λάρισα δόθηκε συναυλία της Γιώτας Βέη στην πλατεία Ταχυδρομείου, ενώ αύριο το πρωί οι εκδηλώσεις στο Κιλελέρ θα αρχίσουν με το θίασο "Ερινεώς", που θα αποδώσει τον ομηρικό ύμνο "Εις Δήμητρα".

Το μήνυμα του Κιλελέρ, φέτος - ενόψει και μέσα από τις μεγάλες αγροτικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη - αποκτά ζωντανό περιεχόμενο, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες της χώρας μας παλεύουν για την επιβίωσή τους, για να "κρατηθούν" στα χωριά τους και να μπορούν να καλλιεργούν τη γη που οι πατεράδες τους κέρδισαν με αιματηρούς αγώνες, που κορυφώθηκαν στο Κιλελέρ. Καθώς, μάλιστα, οι σημερινοί αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς στρέφονται κατά της καταστροφικής πολιτικής του προγράμματος "σύγκλισης" του Μάαστριχτ, της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ που οδηγούν στην καταστροφή της παραγωγικής βάσης της χώρας - αγροτικής και βιομηχανικής - και τους εργαζόμενους σε αδιέξοδο, αντικειμενικά συσπειρώνουν όλους τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες που πλήττονται. Η κοινότητα των στόχων πάλης αποτελεί τη βάση για την κοινή και συντονισμένη πάλη των αγροτών και των άλλων εργαζομένων για την ανάπτυξη της αλληλεγγύης και για τη στήριξη των δίκαιων αιτημάτων των αγροτών.

Κι αυτό αναμένεται να εκφραστεί αύριο, με τη μεγάλη μαζική συμμετοχή όχι μόνον χιλιάδων αγροτών, αλλά και χιλιάδων εργαζομένων, υπαλλήλων και επαγγελματιοβιοτεχνών, που αναμένεται να φτάσουν στο Κιλελέρ με λεωφορεία και κάθε άλλο μέσο μετακίνησης από την Αθήνα,την Πελοπόννησο, τη Στερεά,τη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ηπειρο.Ηδη, σωματεία, συνδικάτα, άλλοι μαζικοί φορείς έχουν κλείσει εκατοντάδες πούλμαν για τη μετακίνηση εργαζομένων και υπαλλήλων από την Αθήνα και απ' όλα σχεδόν τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.

Μόνο από τη Θεσσαλονίκη υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσουν στις 7.30 το πρωί της Κυριακής 20 ναυλωμένα λεωφορεία, τα οποία κλείστηκαν με πρωτοβουλία της Επιτροπής Πρωτοβάθμιων Σωματείων και άλλων φορέων της περιοχής. Λεωφορεία θα ξεκινήσουν επίσης, με πρωτοβουλία των Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών, από Εβρο, Ροδόπη, Καβάλα, Παγγαίο, Νιγρίτα, Λιτόχωρο, Αιγίνιο, Κατερίνη, Κιλκίς, Ημαθία και Πέλλα.

  • Στη Λέσβο,μετά από σύσκεψη εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών του νησιού, αποφασίστηκε να τιμηθεί το Κιλελέρ με συγκέντρωση που θα γίνει αύριο στην πλατεία της Καλλονής στις 11 π.μ.
  • Στην Ικαρία ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ραχών, πραγματοποιεί συγκέντρωση αύριο στις 12 μ. για το Κιλελέρ, στις Ράχες.
ΣΕΡΡΕΣ
Απούλητα όλα τα καπνά!

Οι καπνέμποροι εκβιάζουν τους αγρότες να τα πουλήσουν σε τιμές μικρότερες απ' ό,τι συμφώνησαν και υπέγραψαν πέρσι με τα συμβόλαια καλλιέργειας

Οι καπνέμποροι αρνούνται να υλοποιήσουν τα συμβόλαια καλλιέργειας που έχουν υπογράψει με τους καπνοπαραγωγούς της χώρας, εκβιάζοντάς τους να αγοράσουν τα καπνά με τιμές μικρότερες απ' ό,τι έχουν, αρχικά, συμφωνήσει και υπογράψει. Ετσι, αν και βρισκόμαστε μόλις δυο μήνες πριν τη λήξη της εμπορικής περιόδου και ενώ έχουν περάσει αρκετοί μήνες από το άνοιγμα των αγορών στα καπνά, ακόμα δεν έχει πουληθεί ...φύλλο καπνού στο νομό Σερρών! Να σημειωθεί ότι η συνολική παραγωγή καπνών στο νομό φτάνει περίπου τους 7.000 τόνους (5.200 τόνοι καπνά Μπασμάς και 1.800 τόνοι Σ 79) και απασχολούνται 6.500 καπνοπαραγωγοί.

Οι παραγωγοί κατάγγειλαν στον βουλευτή Σερρών του ΚΚΕ Σταύρο Παναγιώτου,ο οποίος επισκέφτηκε πολλά χωριά της περιοχής και ενημερώθηκε σχετικά και από τους αρμόδιους του Οργανισμού Καπνού, ότι οι έμποροι τους ζητάνε να τους δώσουν τα καπνά με τιμές μικρότερες απ' ό,τι έχει συμφωνηθεί, κάτι που, φυσικά, δεν αποδέχονται οι καπνοπαραγωγοί. Οι καπνέμποροι, προκειμένου να ρίξουν τις τιμές στα καπνά, αντίθετα από την πραγματικότητα και τι έχουν συμφωνήσει, υποβαθμίζουν αυθαίρετα την ποιότητα. Ετσι, αντί των 1.450 δραχμών το κιλό, κατά μέσο όρο, που έχει συμφωνηθεί να πληρώσουν ρίχνουν τις τιμές στις 1.000 - 1.100 δραχμές, όσο οι περυσινές. Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, οι αγρότες αποφεύγουν να παραδώσουν τα καπνά στους εμπόρους - αν και αντιμετωπίζουν πιεστικό οικονομικό πρόβλημα - γιατί τότε θα υποχρεώνονταν να καταφύγουν σε ενστάσεις, που είναι βέβαιο ότι τελικά θα υποβληθούν πολλές, και με δεδομένο ότι παρατηρείται καθυστέρηση στην εξέτασή τους, χιλιάδες καπνοπαραγωγοί θα μείνουν αδικαίωτοι.

Οι καπνέμποροι εκμεταλλεύονται αυτήν την πραγματικότητα και "ποντάρουν" στην οικονομική ανέχεια των αγροτών, ότι δηλαδή δε θα μπορέσουν να αντέξουν για πολύ εφ' όσον έχουν οικογενειακές ανάγκες και υποχρεώσεις για τις καλλιέργειές τους. Οι παραγωγοί, όπως δήλωναν, είναι αγανακτισμένοι και με τη στάση της κυβέρνησης, που αφήνει τους καπνεμπόρους ασύδοτους να εκβιάζουν. Ο βουλευτής του ΚΚΕ εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στους παραγωγούς και δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να προστατευτεί το εισόδημα των αγροτών.

"Θάβει" το βαμβάκι ο Τζουμάκας

Πηγαίνει στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας για να ζητήσει την καθιέρωση περιφερειακών και ατομικών ποσοστώσεων!

Την έγκριση της Κομισιόν για τη μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας στη χώρα μας (!) θα πάει να ζητήσει στις Βρυξέλλες ο υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που ξεκινά μεθαύριο Δευτέρα και αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τετάρτη.

Κι αυτό τη στιγμή που το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας θα συζητήσει το "εξοντωτικό" πακέτο αγροτικών τιμών και επιδοτήσεων και την πορεία διεύρυνσης με τις χώρες τις Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Ο υπουργός Γεωργίας, αντί να πάει να απορρίψει το "μαύρο" πακέτο τιμών που προτείνει η Κομισιόν και να προβάλει θέσεις υπέρ των Ελλήνων αγροτών, όπως για παράδειγμα να απαιτήσει αύξηση του πλαφόν και της χρηματοδότησης στο βαμβάκι, θα ζητήσει την καθιέρωση συστήματος περιφερειακών και ατομικών ποσοστώσεων στο βαμβάκι για τη χώρα μας και παρεμπιπτόντως την απευθείας καταβολή της ενίσχυσης στους βαμβακοπαραγωγούς. Οπως φαίνεται από σχετική ανακοίνωσή του, θα πάει τη Δευτέρα να παρακαλέσει τον επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ να βάλει το θέμα των ποσοστώσεων στο βαμβάκι ή σ' αυτό ή σε κάποιο από τα επόμενα Συμβούλια Υπουργών Γεωργίας. Ετσι, αν δοθεί τελικά η έγκριση, θα μπει σε εφαρμογή σχέδιο για τη μείωση της καλλιεργούμενης έκτασης τουλάχιστον κατά 15%, και στην κατεύθυνση αυτή, ανάλογα, θα επιβληθούν περιφερειακές ποσοστώσεις στο βαμβάκι, όπου θα περιορίζεται η βαμβακοκαλλιέργεια κλιμακωτά ανάλογα με τα καλλιεργούμενα στρέμματα ή θα οριστούν απευθείας μειωμένες ατομικές ποσοστώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ