ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Διαδηλώσεις με προσοχή και από το πεζοδρόμιο..!

Νέα σύσκεψη χτες στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης για την "ανακούφιση" από τις συγκεντρώσεις

Σε νέα φάση μπαίνουν οι προσπάθειες της κυβέρνησης για περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Ετσι, ευρεία σύσκεψη που έγινε χτες στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, χρησιμοποιώντας το γνωστό άλλοθι των κυκλοφοριακών προβλημάτων και του νέφους, συζήτησε "τρόπους ανακούφισης" - όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχετικό δελτίο του υπουργείου - από τις συγκεντρώσεις!

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης, Γ. Ρωμαίος,ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης,ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Δ. Αβραμόπουλος,της ΕΣΕΕ, Δ. Καψάλης,της ΑΔΕΔΥ, Γ. Κουτσούκος,του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Ν. Δρακάτος και εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και του ΕΚΑ.

Οι στόχοι της κυβέρνησης επενδύθηκαν με στοιχεία για τα προβλήματα σε κυκλοφοριακό και νέφος που τάχα επιφέρουν οι εργατικές κινητοποιήσεις, αποδίδοντας στους εκάστοτε διαδηλωτές ακόμα και ευθύνες για τη μείωση του τζίρου των καταστημάτων! Παράλληλα χαιρετίστηκε απ' τους υπουργούς η "θετική στάση της Αστυνομίας κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων" (!) προϊδεάζοντας για ένταση του αυταρχισμού και της κρατικής καταστολής. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, το ζήτημα θα τεθεί σε διακομματική επιτροπή στη Βουλή, για να καταθέσει προτάσεις, αλλά και στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Στήριγμα σε αυτή την προσπάθεια βρήκε η κυβέρνηση στους Δ. Αβραμόπουλο και Ν. Δρακάτο, που ζήτησαν όταν είναι μικρός αριθμός των διαδηλωτών, να πηγαίνουν απ' τα πεζοδρόμια!

Σχολιάζοντας τις νέες εξελίξεις ο Γ. Μαυρίκος,γ. γραμματέας της ΓΣΕΕ, δήλωσε σχετικά: "Είναι γνωστό ότι η λιτότητα και η αντεργατική πολιτική, στην άλλη όψη του νομίσματος έχει τον αυταρχισμό, την κρατική καταστολή και τη βία. Η κυβέρνηση δείχνει πώς εννοεί τον "κοινωνικό διάλογο", με το καρότο και το μαστίγιο. Καλούμε τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την απάτη αυτών των "διαλόγων" και να αποκρούσουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για περιστολή των συνδικαλιστικών ελευθεριών".

ΠΙΕΡΙΑ
Στο 32% η ανεργία!

Ασυδοτούν οι εργοδότες. Δραματικές καθυστερήσεις πληρωμών, "λάστιχο" οι εργασιακές σχέσεις και κομπίνες κάθε λογής...

Στο 32% έχει φτάσει το ποσοστό ανεργίας στο Νομό Πιερίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης!Ο κλάδος του ετοίμου ενδύματος,που αποτελεί τη σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή, έχει δεχτεί το μεγαλύτερο "χτύπημα" και συρρικνώνεται ραγδαία. Την κρίση αξιοποιούν στο έπακρο οι εργοδότες, πιέζοντας για ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και κατάργηση δικαιωμάτων.

Από τους 4.500 εργαζόμενους που απασχολούνταν το 1990 στον κλάδο ετοίμου ενδύματος στην περιοχή, έχουν απομείνει μόλις 1.000!Δεκάδες είναι οι επιχειρήσεις που έκλεισαν αυτό το διάστημα. Μόνο πέρσι έκλεισαν οι Χατζηπαπαφωτίου με 60 άτομα, ΡΟΝΤΟΛΦΟ με 50 άτομα κ. ά. Πολλές άλλες συρρικνώθηκαν δραματικά όπως η ΤΙΝΑ,που από 200 εργαζόμενους απασχολεί σήμερα μόλις 10 ή η ΜΠΕΪΤΟΝ που από 250 άτομα, απασχολεί σήμερα 60. Πορεία συρρίκνωσης ακολουθεί και η μεγαλύτερη επιχείρηση ιματισμού της περιοχής, η ΚΑΤΕΡΙΝΑ,που από 700 άτομα έχουν μείνει 450, προς το παρόν, ενώ συνεχίζονται οι απολύσεις.

Οι καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών είναι ένα εκτεταμένο φαινόμενο, όπως στη ΖΗΤΑ,που είχε τρεις μήνες να πληρώσει τους εργαζόμενους, στην ΤΙΝΑ κ. α. Στην ΜΠΕΪΤΟΝ οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν πρόσφατα την άδεια και το επίδομα αδείας του '95 (!), ενώ δεν τους έχει δοθεί ακόμα του '96.

Ομως οι εργοδότες δε σταματούν εδώ. Στην ΜΠΕΪΤΟΝ, για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι υποχρεώθηκαν να σταματήσουν τη δουλιά για τρεις μήνες (χωρίς να πληρώνονται) και μετά επανήλθαν. Στη ΒΙΟΣΙΛΕΚΤ,επίσης, ανάλογα με τις ανάγκες του εργοδότη, οι εργαζόμενοι άλλες μέρες δουλεύουν και άλλες όχι.

Οπως θα πει η Σωτηρία Μπλάνα,πρόεδρος του σωματείου, "ορισμένες επιχειρήσεις προκειμένου να καρπωθούν τις διάφορες επιδοτήσεις, κλείνουν και ανοίγουν με άλλη ονομασία.Στις 3 Μάη έκλεισε η ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ και απέλυσε όλο το προσωπικό και εμένα. Μετά ξαναλειτούργησε με άλλη ονομασία. Οπως κυκλοφορεί, οι νέες εργαζόμενες που προσλήφθηκαν θα δουλέψουν μόνο για ένα χρόνο". Η συνδικαλίστρια επιρρίπτει ευθύνες στις κυβερνήσεις και για έλλειψη οποιασδήποτε πολιτικής στήριξης και ανάπτυξης του κλάδου, αλλά και για το ότι "αδιαφορούν και δεν παίρνουν μέτρα για την εφαρμογή έστω αυτής της εργατικής νομοθεσίας. Πάνω σε αυτή την αδιαφορία και τη μεγάλη ανεργία και την ανασφάλεια των εργαζομένων "πατούν" οι εργοδότες και ασυδοτούν".

Ο χορός της ΕΣΑΚ

"Επειδή ο αγώνας θέλει και τραγούδι και η φτώχεια καλοπέραση, συνεχίζουμε απτόητοι, παλεύοντας και τραγουδώντας", σημειώνει η ΕΕ της ΕΣΑΚ,καλώντας στο χορό που διοργανώνει την Παρασκευή 28 Μάρτη, στο κέντρο"ΓΟΡΓΟΝΑ".Προσκλήσεις θα διατίθενται στα γραφεία της ΕΣΑΚ (Σόλωνος 130) και η συμμετοχή στο χορό και το τραγούδι, κρίνεται "άκρως σημαντική και επιβεβλημένη".

Προς απεργίες στη ΔΕΗ

Στην πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας στο τέλος του Μάρτη και 48ωρης απεργίας το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη,προχωρά η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ,προκειμένου να γίνουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας και για άλλα ζητήματα σχετικά με το ασφαλιστικό και την πορεία της ΔΕΗ. Η απόφαση πάρθηκε στην προχτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ από την πλειοψηφία, μετά από αρκετή καθυστέρηση, την οποία είχε καταγγείλει η ΕΣΚ/ΔΕΗ.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, θα επιδιωχτεί συνάντηση και με τους αρμόδιους υπουργούς, ώστε να καταθέσει τις απόψεις της για το ασφαλιστικό, τις θυγατρικές, το "νέο ιδρυτικό νόμο ΔΕΗ" και άλλα θέματα.

Οι διαδηλώσεις δεν ... φταίνε μόνο για το νέφος, αλλά και για την πτώση

Οι διαδηλώσεις δε ...φταίνε μόνο για το νέφος, αλλά και για την πτώση του τζίρου των καταστημάτων!!!

Ψηφίζουν μέχρι αύριο οι εμποροϋπάλληλοι

Αύριο, Κυριακή 16 Μάρτη, ολοκληρώνονται οι αρχαιρεσίες στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Ο υποψήφιος της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμποροϋπαλλήλων Δ. Φαφαλιός τονίζει: "Η μέχρι στιγμής συμμετοχή των εργαζομένων, σε σύγκριση και με προηγούμενες χρονιές, είναι ικανοποιητική. Αυτό έχει να κάνει και με το ότι στο διάστημα που μεσολάβησε από τις προηγούμενες αρχαιρεσίες η ΔΑΣΕ, ως πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, έδωσε μάχες για την επίλυση προβλημάτων σε χώρους δουλιάς, για την ενημέρωση των εργαζομένων και βέβαια για το ωράριο.Πιστεύουμε ότι αυτοί οι αγώνες μας και η συνέπεια στις θέσεις και στις πράξεις μας θα αναδείξουν τη ΔΑΣΕ και πάλι πρώτη και ενισχυμένη δύναμη στο Σύλλογο".

Οι εκλογές διεξάγονται στα γραφεία του Συλλόγου, Αγίας Φιλοθέης 5Β, πίσω από τη Μητρόπολη. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν σήμερα Σάββατο από τις 8.30πμ έως τις 7μμ και αύριο Κυριακή από τις 10πμ έως τις 7μμ.

Ζητάνε "άδεια" για κατάργηση αδειών!

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι εργοδότες για την κατάργηση του δικαιώματος πρόσθετης άδειας στους εργαζόμενους σε εντατικές μονάδες!

Την ακύρωση υπουργικής απόφασης, που κατοχύρωνε ως υποχρεωτική τη χορήγηση επιπρόσθετης δεκαήμερης άδειας με αποδοχές για το νοσηλευτικό προσωπικό των μονάδων εντατικής θεραπείας, τεχνητού νεφρού και χειρουργείων,ζητάνε οι εργοδότες του κλάδου, προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας!Μάλιστα, πριν ακόμα αποφανθεί το ΣτΕ, αρκετοί εργοδότες, δράττοντας την ευκαιρία, αρνούνται να χορηγήσουν την άδεια σε εργαζόμενους που τη δικαιούνται!

Η χορήγηση της παραπάνω άδειας αποτελούσε πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) και κατοχυρώθηκε στην κλαδική σύμβαση του '96, ενώ με υπουργική απόφαση κηρύχτηκε υποχρεωτικά εκτελεστή για τους εργοδότες.

Σε ανακοίνωσή της η ΟΣΝΙΕ καταγγέλλει την αυξανόμενη επιθετικότητα των εργοδοτών που εκφράζεται και στην ενέργειά τους αυτή και καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να προασπίσουν αγωνιστικά τα δικαιώματά τους, μια και όπως τονίζει: "Φαίνεται καθαρά ότι η υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων πρέπει απαραίτητα να γίνεται υπόθεση όλων των εργαζομένων, διαφορετικά η όποια σύμβαση, ακόμα περισσότερο αν έχει κάποια θετικά στοιχεία, κινδυνεύει να μείνει στον αέρα. Φαίνεται ακόμα πιο καθαρά σήμερα ότι δικαιώματα και κατακτήσεις κινδυνεύουν να μείνουν στα χαρτιά, χωρίς τον αγώνα των ίδιων των εργαζομένων για την εφαρμογή τους".

Συνέλευση οικοδόμων Πειραιά

Πραγματοποιείται αύριο Κυριακή, στις 9 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Πειραιά.Με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο καλεί τους οικοδόμους της πόλης να πάρουν μαζικά μέρος στη συνέλευση και στις αρχαιρεσίες που θα ακολουθήσουν.

Σε εξέλιξη το συνέδριο του ΕΚΠ

Ξεκίνησαν χτες οι εργασίες του ετήσιου απολογιστικού συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Πειραιά,οι οποίες ολοκληρώνονται μεθαύριο Δευτέρα.

Το "άνοιγμα" του συνεδρίου έκανε ο Γ. Μίχας,πρόεδρος του ΕΚΠ, ο οποίος παρουσίασε τον απολογισμό της πλειοψηφίας, που αρκείται σε απλές διαπιστώσεις...

"Το συνέδριο πραγματοποιείται σε μια περίοδο που τα προβλήματα των εργαζομένων οξύνθηκαν παραπέρα, σαν αποτέλεσμα της αντιλαϊκής επίθεσης κυβέρνησης και εργοδοτών, αλλά και στον απόηχο των σημαντικών κινητοποιήσεων ναυτεργατών, αγροτών, εκπαιδευτικών", σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του, ο Μ. Νουφαρίτσης,μέλος της διοίκησης του ΕΚΠ και στέλεχος της ΔΕΣΚ.Ο συνδικαλιστής επισήμανε πως κύρια χαρακτηριστικά αυτών των αγώνων ήταν η συσπείρωση, η ενότητα δράσης, οι δυναμικές και εναλλασσόμενες μορφές πάλης, αλλά και η αλληλεγγύη και η συμπαράταξη μεταξύ εργαζομένων διαφορετικών κλάδων. Κατάγγειλε την κυβέρνηση που, για να αναχαιτίσει αυτούς τους αγώνες, κατέφυγε στον αυταρχισμό, στην κρατική βία, στην αξιοποίηση ακόμη και χουντικών νόμων, με κατά παραγγελία δικαστικές αποφάσεις ποινικοποίησης των απεργιών και παράλληλα με οργανωμένη προσπάθεια να στρέψει τη μια κοινωνική ομάδα ενάντια στην άλλη.

Αναφερόμενος στη στάση της πλειοψηφίας του ΕΚΠ τόνισε ότι δε στήριξε ουσιαστικά τους αγώνες και δεν πήρε πρωτοβουλίες και συγκεκριμένα μέτρα για την ανάπτυξή τους. "Αυτός - τόνισε - είναι ο κυριότερος λόγος που δε θα ψηφίσουμε τον απολογισμό και τον προγραμματισμό δράσης που κινείται στην ίδια λογική".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ