ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σενάρια νέων αντιλαϊκά μέτρων με ... "κοινωνικό διάλογο"!

Ο πρωθυπουργός συζήτησε χτες με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, σενάρια μέτρων, που προβλέπουν σκλήρυνση της λιτότητας για τους εργαζόμενους, με αλλαγές στο ισχύον κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, τα εργασιακά κλπ.

Εντείνονται οι κυβερνητικές διεργασίες για την έναρξη του λεγόμενου "κοινωνικού διαλόγου", ο οποίος, ως γνωστόν, θα αποτελέσει το "μανδύα" γιανέα γενικευμένη επίθεση κατά των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος, κατά τη διάρκεια των επαφών της κυβέρνησης με τους "κοινωνικούς εταίρους", αποτέλεσαν αντικείμενο συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και ΟικονομικώνΓ. Παπαντωνίου.

Με δηλώσεις, τις οποίες έκανε μετά τη δίωρη σύσκεψη, που είχε με τον πρωθυπουργό, ο Γ. Παπαντωνίου, είπε πως η κυβέρνηση "προετοιμάζεται με μιασειρά από σκέψεις, τις οποίες θα καταθέσει στο τραπέζι με τους κοινωνικούς εταίρους". Προανάγγειλε, μάλιστα, ότι ο "κοινωνικός διάλογος" - πάνω στις σκέψεις και προτάσεις της κυβέρνησης - θα ξεκινήσει μέσα στον ερχόμενο Απρίλη. Τα θέματα που θα τεθούν για συζήτηση στο τραπέζι του "κοινωνικού διαλόγου", σύμφωνα με τον υπουργό θα είναι Ανάπτυξη - απασχόληση - ανταγωνιστικότητα, καθώς και το ασφαλιστικό.Παράλληλα, θα υπάρξει διάλογος για το θέμα της Δημόσιας Διοίκησης που αφορά κυρίως το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

Λόγος γίνεται για τα σχέδια που προωθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να ικανοποιήσει τις αξιώσεις της ντόπιας ολιγαρχίας και των ξένων ιμπεριαλιστικών οργάνων (ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, Κομισιόν), με τα οποία επιχειρεί να θίξει μια σειρά κατακτήσεων των εργαζόμενων, κάτω από το "μανδύα" του κοινωνικού διαλόγου. Ολα τα σενάρια που κυκλοφορούν έχουν κοινό παρονομαστή μέτρα στην κατεύθυνση μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών, μείωση των ωρών εργασίας, με ταυτόχρονη μείωση αποδοχών, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και παρόμοια μέτρα που θυμίζουν εργασιακό "μεσαίωνα".

"Πιλότο" για την προώθηση της "ελαστικοποίησης της αγοράς εργασίας" - δηλαδή το ξήλωμα κατακτήσεων των εργαζομένων - αναμένεται να αποτελέσουν τα διαβόητα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, που προωθεί η κυβέρνηση σε διάφορες περιοχές της χώρας, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας. Τα Σύμφωνα Απασχόλησης καλούνται να νομιμοποιήσουν και να επεκτείνουν τη φτώχεια που βιώνουν οι εργαζόμενοι των συγκεκριμένων περιοχών, να προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερα προνόμια στους εργοδότες και να αποτελέσουν την αρχή για γενικευμένη αμφισβήτηση των κατακτήσεων των εργαζόμενων. Σ' αυτά τα πλαίσια, οι εργαζόμενοι, στο όνομα της υποτιθέμενης μείωσης της ανεργίας, καλούνται να αποδεχτούν "ευέλικτες μορφές εργασίας" μέσα από την παραβίαση του οχτάωρου, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, ενώ οι εργοδότες, εκτός από το χαμηλό κόστος εργασίας, θα έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν και τα σχετικά κοινοτικά κονδύλια που προορίζονται ειδικά για το σκοπό αυτό.

Με αντικείμενο τα παραπάνω ζητήματα πραγματοποιήθηκε χτες η πρώτη συνεδρίαση - διερευνητικού χαρακτήρα - της Επιτροπής, που συστάθηκε από την κυβέρνηση, προκειμένου να ετοιμάσει προτάσεις σε σχέση με το ζήτημα της ανάπτυξης - ανταγωνιστικότητας - απασχόλησης που θα μπει στο τραπέζι του "κοινωνικού διαλόγου".

Προϋπολογισμός

Απαντώντας σε ερώτηση, σχετικά με την κακή πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού 1997 (παρατηρείται σημαντική υστέρηση των εσόδων στο πρώτο δίμηνο και αποτελεί προάγγελο για απόκλιση από τους στόχους που έχει θέσει για φέτος η κυβέρνηση), ο Γ. Παπαντωνίου ισχυρίστηκε ότι δεν τίθεται θέμα λήψης νέων μέτρων.Αν και ομολόγησε την υστέρηση που παρουσίασαν η είσπραξη εσόδων τον περασμένο Φλεβάρη (σύμφωνα με πληροφορίες αυξήθηκαν μόλις κατά 6,5%), ο υπουργός τη χαρακτήρισε "καθαρά συμπτωματική"! Δήλωσε μάλιστα αισιόδοξος ότι ο προϋπολογισμός θα εκτελεστεί ως έχει, προβάλλοντας τον ισχυρισμό πως θα αποδώσουν τα μέτρα που προβλέπει ο φορολογικός νόμος και ο νόμος για τις κρατικές δαπάνες, τα οποία - όπως είπε - δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ
"Καμπάνες" σε εταιρίες για παραπλανητική διαφήμιση

Στον εισαγγελέα παραπέμφθηκαν εταιρίες, που δραστηριοποιούνται στις πωλήσεις από απόσταση, οι οποίες διαπιστώθηκε ότι παραβίαζαν τη νομοθεσία για την προστασία του καταναλωτή. Στις ίδιες εταιρίες, το υπουργείο Ανάπτυξης επέβαλε τα προβλεπόμενα από το νόμο χρηματικά πρόστιμα.

Τα παραπάνω προκύπτουν, από χτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδη,ο οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τα αποτελέσματα των ελέγχων, που διενήργησε η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου, μετά από σχετικό δημοσίευμα του "Ρ" το 1995 και καταγγελίες των καταναλωτών. Μετά τους ελέγχους που έκαναν οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης προέκυψε ότιεταιρίες που πωλούν από απόσταση παραπλανούν τους καταναλωτές, με ανακριβείς και αναληθείς διαφημίσεις, για παράδειγμα με δήθεν δώρα μεγάλη αξίας, όπως αυτοκίνητα κλπ.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη σχετική τροπολογία, η οποία αφορά στην τήρηση μητρώου στο υπουργείο των εταιριών, που πωλούν από απόσταση και δήλωσε πως η τροπολογία αυτή θα κατατεθεί συμπληρωματικά στο σχέδιο νόμου για την ιδιωτική ασφάλιση. Σύμφωνα με την τροπολογία, η εγγραφή στο μητρώο θα είναι υποχρεωτική για τους προμηθευτές, και αποτελεί προϋπόθεση για τη θεώρηση των φορολογικών βιβλίων και στοιχείων από την αρμόδια ΔΟΥ και αποδεικνύεται με βεβαίωση που χορηγεί η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου. Επίσης, απαγορεύεται η δραστηριοποίηση των προμηθευτών εάν μέσα σε τρεις μήνες από τη δημοσίευση της τροπολογίας δεν έχουν εγγραφεί στο μητρώο. Τέλος, ορίζεται ότι η υπουργός Ανάπτυξης μπορεί με απόφασή της να αρνείται την εγγραφή εταιρίας ή να προβαίνει σε προσωρινή ή οριστική διαγραφή από το μητρώο, που συνεπάγεται και κατάργηση της σύμβασης του προμηθευτή. Η απόφαση αυτή θα κοινοποιείται στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και στην αρμόδια ΔΟΥ.

Ας σημειωθεί, πάντως, ότι, παρά τις σχετικές διακηρύξεις του υφυπουργού, στην τροπολογία, όπως έχει συνταχθεί, δεν περιλαμβάνεται ο όρος για υποχρεωτική καταβολή εγγυητικής επιστολής, από την οποία να μπορεί το υπουργείο να δεσμεύσει ποσά σε περίπτωση παραβίασης της νομοθεσίας από τις εταιρίες.

Ανώνυμη εταιρία και ο ΕΟΜΜΕΧ

Προωθείται για υπογραφή το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα

Κατατέθηκε για επεξεργασία στο Ε Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπει τη μετατροπή του ΕΟΜΜΕΧ σε ανώνυμη εταιρία και ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού.

Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος κατατέθηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας. Το σχέδιο αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι το 11μελές διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΜΜΕΧ θα είναι πενταετούς θητείας και θα απαρτίζεται από: α) τέσσερις εκπροσώπους του μετόχους, οι οποίοι ορίζονται με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, β) τέσσερις εκπροσώπους του δημοσίου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΟΜΜΕΧ, γ) ένα πρόσωπο που υποδεικνύεται από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), γ) δύο εκπροσώπους των εργαζομένων.

Η πολιτική ως προς τις αμοιβές του προσωπικού θα καθορίζεται από το "συμβόλαιο διαχείρισης", το οποίο σύμφωνα με το άρθρο 4 του νόμου 2414/1996, συνάπτεται μεταξύ του προέδρου του ΔΣ, του διευθύνοντα συμβούλου του ΕΟΜΜΕΧ και των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης. Επίσης, σχετικά με τους μισθούς, προβλέπεται να υπάρχει σύνδεση αμοιβής και παραγωγικότητας.

Αήθης επίθεση Παπαντωνίου κατά συνδικαλιστών

Την απαράδεκτη και απρεπή συμπεριφορά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου σε βάρος αντιπροσωπείας συνδικαλιστών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ), καταγγέλλει με χτεσινή του ανακοίνωση το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Την Πέμπτη 13 Μάρτη - αναφέρεται στην ανακοίνωση - αντιπροσωπεία της ΠΟΛ ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, προκειμένου να του εκφράσει την αντίθεσή της στο σχέδιο νόμου για "την άσκηση του επαγγέλματος του Λογιστή - Φοροτεχνικού και τη λειτουργία του Σώματος Ορκωτών Λογιστών".

Οπως καταγγέλλει όμως στη συνέχεια η ΠΟΛ, ο υπουργός όχι μόνο αρνήθηκε να δεχτεί την αντιπροσωπεία, αλλά όταν έφευγε από το γραφείο του, στο διάδρομο "επιτέθηκε με απαράδεκτο τρόπο στην αντιπροσωπεία της ΠΟΛ με εκφράσεις "είστε απαράδεκτοι, ούτε οικοδόμοι να είσαστε, με εκνευρίσατε, το θέμα το χειρίζεται ο κ. Δρυς, δεν έχω τίποτα να σας πω, καμία συζήτηση".

Με αφορμή τη συγκεκριμένη στάση του Γ. Παπαντωνίου, η ΠΟΛ καταγγέλλει την άποψη που έχει ο υπουργός για τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα για τους οικοδόμους.Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης πως οι συνδικαλιστές της ΠΟΛ "δεν μπόρεσαν να κατανοήσουν την εμπάθεια - όπως σημειώνουν - του υπουργού για τους οικοδόμους".

Η ανακοίνωση καταλήγει ότι πρέπει να αντιληφθεί ο υπουργός πως οι συνδικαλιστές δεν πήγαν στο γραφείο του να ζητήσουν εκδούλευση ή προσωπικό ρουσφέτι, ούτε για να δει ευνοϊκά κάποια επένδυσή τους, αλλά για ένα ευαίσθητο κοινωνικό πρόβλημα που τόσο πρόχειρα επιχειρεί να ρυθμίσει το σχέδιο νόμου για το λογιστή - φοροτεχνικό.

Σκληροί αγώνες περιμένουν τους εργαζομένους για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ