ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Περί τάξης...

ΑΝΑΡΧΙΑ βλέπουν οι Αμερικανοί στην Αλβανία - σύμφωνα με τις δηλώσεις των εκπροσώπων τους - και δεν μπορούν. Εχουν αυτή την παραξενιά να θέλουν να τα βάλουν όλα σε τάξη. Κατά προτίμηση στη... δική τους Τάξη.

****

Ετσι, η άποψη που φαίνεται να επικρατεί διεθνώς σε όλα τα "ενδιαφερόμενα" κράτη, είναι ότι οποιοσδήποτε δικαιούται να έχει γνώμη για το τι συμβαίνει στην Αλβανία, εκτός από... τους κατοίκους της.

****

Αυτούς ντε, που όταν κρατάγανε αμερικάνικες σημαίες ήταν "αγωνιστές της ελευθερίας" και "λαός που ζητά το δίκιο του", ενώ τώρα που κρατάνε "Καλάσνικοφ" ξαφνικά γίνανε ληστές, βιαστές, ταραχοποιοί και άρπαγες.

****

Μάλιστα ο Αμερικανός εκπρόσωπος Τύπου, Ν. Μπερνς, έδωσε χτες την ευχή του να βρεθεί πολιτική λύση για την Αλβανία. Προφανώς τα 18 πολεμικά πλοία που πλέουν στην περιοχή, έχουν πάει για τουρισμό...

****

ΜΕΣΑ ΣΤΟ όλο μπλέξιμο, νατοι και οι δικοί μας κυβερνώντες, που τους ήρθε να παίξουν λέει ρόλο καθοριστικού παράγοντα στη Βαλκανική και δεν αρνούνται να συμμετάσχουν και σε στρατιωτική επέμβαση...

****

Δε λέμε, η... μαγκιά περισσεύει, πού ήταν όμως όταν οι Αμερικανοί επενέβαιναν προκλητικά στα ελληνοτουρκικά για παράδειγμα;

****

ΕΧΟΥΜΕ και τον Μπερίσα που βγήκε κι έκανε δηλώσεις για να πει ότι δε φεύγει από την Αλβανία και δε θα την εγκαταλείψει. Είναι ίσως το μόνο σημείο στο οποίο συμφωνεί μαζί του και ο αλβανικός λαός...

****

Να μείνει θέλουν, για να τον πετύχουν κάποτε, κι απ' ό,τι φαίνεται θα καλοπεράσει...

****

ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ λοιπόν η απεργία των καθηγητών, μετά την... αυθόρμητη προσέλευση "γονέων - μηνυτών" στα δικαστήρια. Εχει αναρωτηθεί όμως αυτή η κυβέρνηση, ότι... καταχράται την υπομονή του κόσμου;

Πινακούλας όπως Θέμελης

Ωστε έτσι λοιπόν; Καταχρηστική η απεργία των καθηγητών που ζητούν να συμμορφωθεί επιτέλους η κυβέρνηση με το Σύνταγμα και να παρέχει πραγματικά δημόσια και δωρεάν παιδεία. Νόμιμη, νομιμότατη η κυβέρνηση που με τα απαράδεκτα προγράμματα σπουδών, με τα σχολειά - φυλακές, με τους καθηγητές σε ρόλο ανθρωποφύλακα και όχι εκπαιδευτικού, προωθεί και στο χώρο της εκπαίδευσης την περίφημη κοινωνία των δύο τρίτων!

Τον προηγούμενο δικαστή, αυτόν που αφαίρεσε από την εργατική τάξη το δικαίωμα να εκπροσωπείται συνδικαλιστικά από αυτούς που η ίδια επιλέγει, τον έλεγαν Θέμελη, αυτόν που σήμερα αφαιρεί από την εργατική τάξη το δικαίωμα να μορφώνει και τα δικά της παιδιά, τον λένε Πινακούλα.

Ολο και πληθαίνουν τα φαινόμενα που βεβαιώνουν, πως αυτό το σύστημα δε σηκώνει κανενός είδους διαχείριση. Μόνο ανατροπή. Εκ βάθρων.

Μετάλλιο στον Σαλί Μπερίσα!

Το "Μεγάλο Μετάλλιο της Αξίας της Ιταλικής Δημοκρατίας", εξ ονόματος του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο, απονεμήθηκε σε... γνωστό πολιτικό πρόσωπο των Βαλκανίων, επισήμως χτες. Η εν λόγω διάκριση είχε αποφασιστεί στις 23 Απρίλη 1996. Το νομοθετικό διάταγμα της απονομής δημοσιεύτηκε μόλις τη χτεσινή μέρα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Ιταλίας. Δε θα μπαίναμε καν στον κόπο να αναφέρουμε όλα τα παραπάνω... όμως ο τιμηθείς πολιτικός από την ιταλική κυβέρνηση, είναι ο... Σαλί Μπερίσα! Κατά τα άλλα, η ιταλική κυβέρνηση θέλει να αναγορευτεί σε βασικό υπερασπιστή της δημοκρατίας και των συμφερόντων του αλβανικού λαού!

"Πανικός" και "ευαισθησία"

Ολόκληρος Μάσιμο Ντ' Αλέμα είναι στην Ελλάδα, τα σενάρια περί Κεντροαριστεράς δίνουν και παίρνουν, και αναμενόμενο ήταν τη μεγαλύτερη ευαισθησία στο όλο θέμα να έχει ο... Συνασπισμός. Δηλαδή, τι ευαισθησία, μιλάμε για πραγματικό πανικό. Αρθρα επί άρθρων, άτυπες επαφές επί επαφών και δε συμμαζεύεται. Διότι - ως γνωστόν - στο συγκεκριμένο κόμμα υπάρχουν δυνάμεις, που δε βιάζονται και τόσο πολύ να ξεκινήσει η διεργασία για τηνΚεντροαριστερά, υπάρχουν όμως και οι "ασυγκράτητοι" που τώρα "πήραν τα πάνω τους". Με δεδομένο ότι στο τέλος του μήνα συνεδριάζει και η ΚΠΕ του ΣΥΝ, μάλλον έχουμε να ακούσουμε πολλά...

"Εκπτώσεις" και στα αιτήματα

"Ξαναχτύπησε" η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Πρώτα ξεπούλησε τους αγώνες των εργαζομένων στο εμπόριο, βάζοντας φαρδιά - πλατιά την υπογραφή της στην κατάπτυστη συμφωνία των "κοινωνικών εταίρων" για το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

Τώρα έρχεται να ξεπουλήσει και τους αγώνες των εργαζομένων στην καθαριότητα των δημοσίων σχολείων, σημειώνοντας σε προχτεσινή ανακοίνωσή της ότι το αίτημά τους αφορά στην αλλαγή της εργασιακής τους σχέσης από εργολαβική, σε αορίστου χρόνου πλήρους ή... μερικής απασχόλησης!

"Εκπτώσεις", λοιπόν, ακόμα και στη διατύπωση των αιτημάτων, για να φτάσουν, μετά τους εμποροϋπαλλήλους, να είναι και οι καθαρίστριες των σχολείων... ωρομίσθιες, με τη συγκατάθεση κι αυτή τη φορά της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας.

"Τόλμη" και αηδία

Δεν άντεξαν, το 'παν και αυτό. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά είπε, στη διάρκεια σύσκεψης ναυτεργατικών σωματείων, να... τολμήσουν οι ναυτεργάτες να ζητήσουν από την κυβέρνηση μέτρα στήριξης των εφοπλιστών, ακόμα και να τους επιδοτήσει όπως συμβαίνει - λέει - στην... Ιταλία! Παίρνοντας αέρα και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ι. Διαμαντίδης, συμπλήρωσε ότι "οι εφοπλιστές έχουν σαν όπλο την απειλή να πάρουν τα πλοία τους και να φύγουν, αφού δικιά τους είναι η περιουσία και ό,τι θέλουν την κάνουν"! Φαίνεται ότι σε ορισμένους δε φτάνουν τα τόσα υπερπρονόμια που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα στους εφοπλιστές. Δε φτάνει που ξεζουμίζουν τους Ελληνες ναυτεργάτες και τους στέλνουν μπάρκο στον πνιγμό, αλλά θα πρέπει οι ίδιοι οι ναυτεργάτες να ζητάνε από πάνω και την οικονομική ενίσχυση των... Λάτσηδων και των Χατζηπατέρων!

Μιλάμε για... τόλμη και αηδία.

Στόχος ο έλεγχος των εξελίξεων

Η βασική επιδίωξη της κυβέρνησης να διαδραματίσει ηγεμονικό ρόλο στις εξελίξεις στη γειτονική χώρα, προς όφελος, φυσικά, των σχεδίων της οικονομικής ολιγαρχίας, αποδεικνύεται ο "χειρότερος εχθρός" για τα σχέδιά της. Προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της, η κυβέρνηση "διολισθαίνει" από την πολιτική παρέμβαση στη στρατιωτική, φτάνοντας στο σημείο να ζητά από τους "συμμάχους" να συγκροτήσουν πολυεθνική στρατιωτική δύναμη για να επιβάλει την "τάξη" και να δρομολογήσει τις πολιτικές εξελίξεις, που όλοι οι "εταίροι" επιθυμούν.

Ο "αφοπλισμός του εξεγερμένου λαού" είναι ο πρώτος στόχος της κυβέρνησης, ώστε να εξουδετερώσουν τις ανεπιθύμητες παρεμβάσεις του λαϊκού παράγοντα και να φράξουν το δρόμο σε εξελίξεις προς όφελος των λαϊκών μαζών. Ο έλεγχος των εξελίξεων στη γειτονική χώρα και η διασφάλιση της σταθερότητας προς όφελος, φυσικά, των ξένων προστατών του Μπερίσα, δεν αποκλείει, αντίθετα, τη θυσία του ίδιου του καθεστώτος, που μέχρι σήμερα με κάθε μέσο στήριζαν.

Είναι αυτονόητο ότι οι προοδευτικές δυνάμεις στη χώρα μας - και όχι μόνο - δεν μπορεί παρά να επιδιώκουν να αποκαλύψουν και να χαλάσουν αυτά τα σχέδια. Η έμπρακτη αλληλεγγύη στον εξεγερμένο λαό της Αλβανίας και η ενίσχυση του αγώνα του είναι απαραίτητη προϋπόθεση σ' αυτήν την κατεύθυνση.

Χωρίς σχόλιο

Σε κατηγορηματικές δηλώσεις προέβη χτες ο Σαλί Μπερίσα, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οπως χαρακτηριστικά είπε, "δε σκοπεύω να παραιτηθώ και δε θα εγκαταλείψω την Αλβανία σε καμία περίπτωση". Το ότι η ...Αλβανία τον έχει εγκαταλείψει ήδη, το σκέφτηκε άραγε; Αλλωστε, από ό,τι φαίνεται, αν παραιτηθεί δε θα βρει και πολλούς να στενοχωρηθούν!!!

Υποκρισία ή απλά πλήρης συμφωνία;

Βασικό σημείο - "πρόκληση για την Αριστερά" χαρακτήρισε, χτες, μιλώντας στην εκδήλωση για την Κεντροαριστερά, υπό το βλέμμα των κ. κ. Σημίτη και Ντ' Αλέμα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, το αν η προσαρμογή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενοποίηση "θα γίνει με πολιτικές και κριτήρια που διαμορφώνονται από την πλευρά του κόσμου της εργασίας και του πολιτισμού, ή από τη σκοπιά του κεφαλαίου και των μηχανισμών". Ενδιαφέρουσα η ...απορία, όταν όμως προέρχεται από την ηγεσία ενός κόμματος που έχει βάλει την υπογραφή του κάτω από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, το κατ' εξοχήν ντοκουμέντο που καθορίζει προς ποια κατεύθυνση θα προωθηθεί το "ευρωπαϊκό όραμα", φαντάζει μάλλον υποκριτική, τουλάχιστον για όσους ενημερώνονται στοιχειωδώς, αλλά δεν ασχολούνται συστηματικά με την πολιτική ορολογία και δεν έχουν συνηθίσει την "εκσυγχρονιστική - ανανεωτική" δημαγωγία.

Για τους υπόλοιπους, όμως, γνώστες των λέξεων - "κλειδιών", που χρησιμοποιούνται για να φανεί η πλήρης συμφωνία με πολιτικές επιλογές ως διαφωνία, είναι περισσότερο από καθαρό το τι είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος. Ενα πιο προσεκτικό διάβασμα της τοποθέτησής του αρκεί!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ