ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ημέρα κατά του ρατσισμού στην ΕΤ-2

Μπορεί σήμερα κάποια βλέμματα να είναι στραμμένα στο συνέδριο της ΝΔ και στην εκλογή του νέου προέδρου, όμως σήμερα οι Ελληνες πολίτες θα πρέπει να στρέψουν το βλέμμα τους και ν' αντικρίσουν με ευαισθησία και προσοχή το θέμα του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των φυλετικών διακρίσεων. Το 1997 έχει ανακηρυχτεί έτος κατά του ρατσισμού και η 21η Μάρτη, Ημέρα κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας. Η ΕΤ-2 συμβάλλει στην ξεχωριστή αυτή ημέρα, αφιερώνοντας όλο της το πρόγραμμα σε ώρες και στιγμές κατά του ρατσισμού. Η συμβολή της ΕΡΤ στο έτος του ρατσισμού και της ξενοφοβίας έχει ήδη ξεκινήσει με τα προγράμματα της ΕΡΑ, που όλη αυτή την εβδομάδα είναι αφιερωμένα και προσαρμοσμένα σε μια αντιρατσιστική εκστρατεία. Σε μια τηλεόραση λοιπόν που καθημερινά ο κάθε είδους ρατσισμός είναι σχεδόν στην ημερησία διάταξη, το πρόγραμμα της ΕΤ-2 αποτελεί μια προσπάθεια να αναδειχτεί το μεγάλο και κρίσιμο αυτό πρόβλημα και να καταδειχτούν οι "εικόνες" καταπολέμησής του, ιδιαίτερα στις σύγχρονες, λεγόμενες, αναπτυγμένες κοινωνίες.

Την κοινωνική και πολιτική σημασία της πρωτοβουλίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης υπογράμμισεσε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΕΡΤ Παναγιώτης Παναγιώτου.Τόνισε ότι η πρωτοβουλία αυτή, παίρνεται σε μια κρίσιμη για τη χώρα μας συγκυρία, από τη στιγμή που υπάρχει πρόβλημα μετανάστευσης από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες. Την αυξημένη ευθύνη της τηλεόρασης για το θέμα του ρατσισμού σημείωσε ο γενικός διευθυντής της ΕΤ-2, Γιάννης Εξαρχος,εκτιμώντας ότι η τηλεόραση σήμερα καλλιεργεί φαινόμενα ρατσισμού.

Το αντιρατσιστικό μήνυμα διαπερνά όλο το σημερινό πρόγραμμα της ΕΤ-2. Ξεκινά στις 12 το μεσημέρι με τη συναυλία από το Γουέμπλεϊ, που δόθηκε το 1990 για την απελευθέρωση του Νέλσονα Μαντέλα και συνεχίζει το μεσημέρι με την εκπομπή "Συν και πλην". Στην εκπομπή ψυχίατροι θα μιλήσουν για τον "κοινωνικό αποκλεισμό", που συχνά αντιμετωπίζουν, άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ από το χώρο των καλλιτεχνών η Δήμητρα Γαλάνη θ' αναφερθεί στις δραστηριότητες των δημιουργών, που έχουν στρατευτεί στην υπόθεση "Ρατσισμός - κοινωνικές διακρίσεις". Συμμετέχουν επίσης, ο πρόεδρος της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για το Ετος Ρατσισμού, Περικλής Πάγκαλος, και εκπρόσωποι της οργάνωσης "SOS Ρατσισμός" και της "Κίνησης πολιτών κατά του ρατσισμού". Θ' ακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ "Οταν έρθει η μαμά τα Χριστούγεννα", ενώ στις 9 το βράδυ θα προβληθεί η εξαιρετική ταινία μικρού μήκους του Γιώργου Ζαφείρη "Ισμαήλ" και αμέσως μετά το ντοκιμαντέρ του Νίκου Αναγνωστόπουλου "Στην άκρη του κόσμου". Η ημέρα κατά του ρατσισμού θα συνεχιστεί με μία ακόμη συζήτηση για το ευαίσθητο και επίκαιρο αυτό θέμα και με την προβολή της ταινίας "Ωραίο μου πλυντήριο". Η βραδιά θα κλείσει με τη μετάδοση του δεύτερου μέρους της συναυλίας για την απελευθέρωση του Ν. Μαντέλα. Ο πρόεδρος της ΕΡΤ και ο γενικός διευθυντής της ΕΤ-2 υπογράμμισαν ότι το αντιρατσιστικό μήνυμα, θα διαπνέει όλα τα προγράμματα της ΕΡΤ. Ο Παναγιώτης Παναγιώτου ανακοίνωσε επίσης, ότι την Πέμπτη 27 Μάρτη το πρόγραμμα της ΕΤ-1, θα είναι αφιερωμένο στην Αλβανία και στο λαό της.

06.00 - 08.00 ΕΝΟΨΕΙ ... των γεγονότων και των εξελίξεων μιας μέρας π

06.00 - 08.00 ΕΝΟΨΕΙ ...των γεγονότων και των εξελίξεων μιας μέρας που ξεκινάει και πρέπει να ξέρετε τι σας περιμένει. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ και η ανασκόπηση του πρωινού Τύπου, με τη "σφραγίδα" του "902 Αριστερά στα FM". Επιμέλεια - παρουσίαση Γιάννης Χατζηγεωργίου.

08.00 - 10.00 ΕΞΑΙΤΙΑΣ Οι ειδήσεις και οι εξελίξεις γίνονται η αιτία για ρεπορτάζ, σχόλια και συζήτηση. Επιμέλεια - παρουσίαση Δάνης Παπαβασιλείου.

10.00 - 11.00 ΕΝΤΕΧΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

11.00 - 12.00 ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ ΜΑΣ

12.00 - 13.00 ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

13.00 - 14.00 ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Μια εκπομπή, που ενημερώνει για τις διεθνείς εξελίξεις και τα εξωτερικά μας θέματα. Επιμέλεια - παρουσίαση Αννα Μπαλλή.

14.00 - 16.00 ΜΕ ΑΠΟΨΗ Η διαδρομή του "902. στα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας, με τους ρεπόρτερς και τους ανταποκριτές του σταθμού μας. Επιμέλεια - παρουσίαση Μάρω Φωτάκη.

16.00 - 17.00 ΕΝΤΟΣ ΠΕΔΙΑΣ Η αθλητική εκπομπή του "902". Επιμέλεια - παρουσίαση Θανάσης Λαζαρίδης - Δημήτρης Μαχαίρας.

17.00 - 18.00 ΣΤΑ ΠΙΣΩ ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΚΟΤΕΙΝΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ Ειδήσεις, σχόλια, παρουσιάσεις. Ο,τι χρειάζεται να γνωρίζετε απ' το χώρο του κινηματογράφου. Με τον Θανάση Λαζαρίδη.

18.00 - 19.00 ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Μια εκπομπή παρακολούθησης των πολιτιστικών γενόμενων, που κρίνει, ενημερώνει, σχολιάζει και προτείνει. Επιμέλεια - παρουσίαση Πέρσα Λάρδη και συνεργάτες.

19.00 - 20.00 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ Οι καλλιτέχνες συζητούν με τον Στέφανο Ψαραδάκο για το έργο τους, τον πολιτισμό, και το ρόλο της τέχνης στην κοινωνία μας.

20.00 - 20.30 ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΝ 8

20.30 - 22.00 ΨΗΦΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ Τραγούδια - σχόλια - συνεντεύξεις με θέμα πάντα το ελληνικό τραγούδι. Με τον Στάθη Ευτυχίδη.

22.00 - 23.00 ΤΟ ΥΦΟΣ ΜΙΑΣ ΩΡΑΣ Η Αντέλα Μέρμηγκα επιλέγει και διαβάζει από την ελληνική και ξένη λογοτεχνία.

23.00 - 24.00 ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ ΜΑΣ Επιμέλεια Δ. Κουτζανίδης.

24.00 - 02.00 ΟΚΤΑΝΑ Ενα άνευ ορίων ROCK ταξίδι, παρέα με τους ποιητές. Με την Ελένη Μαυρούλη και τον Αγγελο Νταλαχάνη.

02.00 - 03.00 ΤΗΣ ΖΩΗΣ, ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ Το παγκόσμιο εργατικό αντιφασιστικό, αντιπολεμικό τραγούδι, μόνο στον "902 Αριστερά στα FM". Τραγούδια των ελπίδων, των πόθων και των αγώνων για μια καλύτερη ζωή, των λαών όλου του κόσμου. Επιμέλεια: Στέφανος Ψαραδάκος.

03.00 - 04.00 Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ...χωρίς λόγια. Επιμέλεια Δημήτρης Κουτζανίδης.

04.00 - 06.00 ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ "902"

Αντιρατσιστικό "πλυντήριο"

Μια πολυσυζητημένη ταινία, που στέλνει νέα μηνύματα κατά του ρατσισμού σε περισσότερες από μια μορφές του, παρουσιάζει η ΕΤ-2 στις 23.30. Πρόκειται για το "Ωραίο μου πλυντήριο" του Στίβεν Φρίαρς, που προβλήθηκε το 1985 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Εδιμβούργου, προκαλώντας το θαυμασμό και τον ενθουσιασμό. Το σενάριο του Πακιστανού θεατρικού συγγραφέα Χανίφ Κουρεϊσι αφηγείται μια ιστορία ανατρεπτική, μια ιστορία που θέτει ένα διττό κοινωνικό ερώτημα: τι σημαίνει να είσαι ένας άνδρας με μια ιδιαιτερότητα, για την οποία δε φταις εσύ αλλά η φύση, να είσαι φτωχός, να είσαι ξένος, να έρχεσαι από την Ασία και να ζεις στην Αγγλία του σήμερα. Με φόντο μια συνοικία Πακιστανών στο Λονδίνο, το εξαιρετικό κινηματογραφικό έργο του Φρίαρς, εστιάζει το φακό του και παρακολουθεί από κοντά τον ωραίο Ομάρ, ο οποίος ζητά βοήθεια από ένα συμμαθητή του, τον Τζόνι, για να κρατήσουν μαζί και να δουλέψουν στο φτωχό και βρώμικο πλυντήριο που του έδωσε ο πλούσιος θείος του. Οι δυο νέοι με πολλή προσπάθεια, φιλότιμο, έμπνευση, μεράκι και εργατικότητα θα μετατρέψουν το μαγαζί σ' ένα μικρό, εκπληκτικό παλατάκι. Μέσα στην ατμόσφαιρα του ρατσισμού και της ανέχειας που υπάρχει στη γειτονιά, η σχέση των δυο νέων θα αλλάξει και θα μεταβληθεί σε μια ερωτική παθιασμένη σχέση, που τη διακρίνει η τρυφερότητα, ο πόνος, ο σεβασμός και η ανθρωπιά. Παίζουν οι: Ντάνιελ Ντέιβιντ Λιούις και Σεντ Τζάφρεϊ.

"Ωραίο μου πλυντήριο" του Στ. Φρίαρς (ΕΤ-2 23.30)

Λόγω του Συνεδρίου της ΝΔ, τα προγράμματα όλων των τηλεοπτικών σταθμών θα έχουν αλλαγές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ