ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Το λόγο έχουν οι εργαζόμενοι

Την καθολική αγανάκτηση έχουν προκαλέσει οι ωμές αντεργατικές εξαγγελίες Σημίτη. Συνδικάτα καταγγέλλουν και καλούν σε αγωνιστική επαγρύπνηση και δράση. Μπροστά στις τεράστιες ευθύνες τους οι κορυφαίες οργανώσεις. Εκτακτη σύγκληση των οργάνων ζητάνε τα στελέχη της ΕΣΑΚ

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις στους σαρωτικούς αντεργατικούς σχεδιασμούς που ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ο πρωθυπουργός. Σχεδιασμοί, που έχουν προκαλέσει "σοκ" και αγανάκτηση στις γραμμές των εργαζομένων και έχουν φέρει σε δύσκολη θέση και συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ,οι οποίοι κλήθηκαν να "συστρατευτούν" για την υλοποίησή τους.

"Ο πρωθυπουργός σηματοδοτεί και οριοθετεί τη νέα επέλαση που ετοιμάζει η κυβέρνηση ενάντια σε όσα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα μας έχουν απομείνει", τονίζεται σε ανακοίνωση της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας".Σημειώνεται ακόμα ότι "σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, στο άμεσο στόχαστρο της κυβέρνησης είναι η ξεθεμελίωση της κοινωνικής ασφάλισης και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και κάθε άλλης κοινωνικής και εργασιακής κατάκτησης". "Τον τελευταίο λόγο, που θα 'ναι πρωτόγνωρα δυναμικός και αποτελεσματικός, θα τον πουν οι εργαζόμενοι", καταλήγει η ανακοίνωση.

Σε ανακοίνωση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας επισημαίνεται ότι "ο εργαζόμενος στο εμπόριο έχει γίνει αποδέκτης της πιο χυδαίας επίθεσης του εμπορικού κεφαλαίου. Επίθεση, στηριγμένη πρώτα και κύρια στο χτύπημα των εργασιακών σχέσεων και στην ισοπέδωση της πλήρους απασχόλησης". Τονίζεται ακόμα ότι οι εργαζόμενοι ένιωσαν "αγανάκτηση και μόνο αγανάκτηση" ακούγοντας τον πρωθυπουργό και ότι "ότι θα μας ξαναβρούν μπροστά τους, υπερασπιστές των κατακτήσεών μας, μαχητές των δικαίων και ιδανικών της εργατικής τάξης".

"Καταγγέλλουμε την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική επίθεση του πρωθυπουργού και της ηγεσίας ενός κόμματος, που θέλει να λέγεται σοσιαλιστικό, με κύριο στόχο την πλήρη επιβολή των συμφερόντων του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου και των πολυεθνικών σε βάρος των εργαζομένων, στη βάση της Συνθήκης του Μάαστριχτ", τονίζει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.Το ΕΚ καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα για να μην περάσουν τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και της κοινωνικής ασφάλισης. Καλεί επίσης τη ΓΣΕΕ να απορρίψει την αντεργατική πολιτική.

Το Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Νομού Αττικής, τονίζει ότι "η κυβέρνηση του "εκσυγχρονιστικού" ΠΑΣΟΚ, υπηρετώντας πιστά τα συμφέροντα των βιομηχάνων, ντόπιων και ξένων, τις επιταγές της ΕΕ, του Μάαστριχτ και της "Λευκής Βίβλου", επιτίθεται ενάντια στις κατακτήσεις με αίμα των εργαζομένων, με στόχο να κατεδαφίσει ό,τι έχει απομείνει όρθιο".

Εκτακτη συνεδρίαση της ΕΕ της ΓΣΕΕ ζήτησε ο Γ. Μαυρίκος

Και ενώ η σιωπή είναι μέχρι αυτή τη στιγμή η επίσημη "αντίδραση" των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,κάλεσε χτες την ΕΕ της Συνομοσπονδίας να συνεδριάσει, σημειώνοντας στη σχετική επιστολή του: "Η ομιλία του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη σε συνδικαλιστικά στελέχη, αποτελεί και ωμότατο σήμα κινδύνου σε βάρος συνολικά των κοινωνικών, ασφαλιστικών, οικονομικών και εργασιακών καταχτήσεων της εργατικής τάξης.Αυτή η πρόκληση που γίνεται λίγο πριν την Πρωτομαγιά δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Για το λόγο αυτό προτείνουμε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής που να δώσει την οφειλόμενη απάντηση στον κύριο πρωθυπουργό και την κυβέρνηση". Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί την επόμενη βδομάδα.

Ανάλογο αίτημα του αντιπροέδρου της ΑΔΕΔΥ και στελέχους της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας", Δ. Αγκαβανάκη,για συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, απορρίφθηκε από τη διοίκησή της! Το ίδιο έπραξε και η ΔΟΕ στο αίτημα του Θ. Γκεσούλα,μέλους της διοίκησής της!

Στο μεταξύ, χτες, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, για την προετοιμασία της επίσκεψης του Κ. Σημίτη στο υπουργείο Εργασίας στις 9 Απρίλη, όπως ανακοινώθηκε. Ο υπουργός Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου,δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ότι "δεν υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις" και ότι οι αλλαγές θα γίνουν "μέσα από ένα οργανωμένο δημοκρατικό διάλογο που σε λίγες μέρες αρχίζει στην ουσία του".

Χτες συνεδρίασε και η διυπουργική επιτροπή για την προετοιμασία του περιβόητου "κοινωνικού διαλόγου",στον τομέα της απασχόλησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή θα εισηγηθεί να μην αποτελέσουν απευθείας θέματα του"διαλόγου" οι απολύσεις και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.Παρ' όλα αυτά στην "ατζέντα" του διαλόγου θα περιλαμβάνονται και τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, τα οποία έτσι κι αλλιώς στοχεύουν στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων.

Το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΝ,σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι όσα εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό βρίσκονται σε "πλήρη αναντιστοιχία με τις κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων", αλλά και σπεύδει να συμπληρώσει ότι η κυβέρνηση υπονομεύει έτσι τον... κοινωνικό διάλογο.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας,χαρακτήρισε "απαράδεκτες" τις "σκέψεις" του πρωθυπουργού και ότι "επιβεβαιώνουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του σημερινού ΠΑΣΟΚ και αποκαλύπτουν στην πράξη, το πώς εννοεί την Κεντροαριστερά".

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Δυναμική απάντηση στο "λοκ άουτ" των κατασκευαστών

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων καταγγέλλει τις προκλήσεις των εργοδοτών, καλεί τους οικοδόμους να προσέρχονται κανονικά στη δουλιά τους και προειδοποιεί την κυβέρνηση και το ΙΚΑ να μην ενδώσουν στις πιέσεις για την αλλαγή του τρόπου ασφάλισης. Πανελλαδική απεργία στις 9 Απρίλη

Αποφασισμένοι να απαντήσουν δυναμικά στις προκλητικές αξιώσεις των κατασκευαστών, για κατάργηση του αντικειμενικού τρόπου ασφάλισης στις οικοδομές και στις απειλές για "λοκ άουτ" από Δευτέρα, είναι οι οικοδόμοι. Με χτεσινή της επιστολή, προς τον υπουργό Εργασίας και το διοικητή του ΙΚΑ, η Ομοσπονδία Οικοδόμων τους καλεί να μην ενδώσουν στις πιέσεις. "Στην αντίθετη περίπτωση - τονίζει - θα είμαστε απέναντι για να υπερασπίσουμε την κατάκτησή μας και τον ασφαλιστικό μας φορέα, το ΙΚΑ".

Καλεί "τους οικοδόμους να πάνε κανονικά στις δουλιές τους και να διεκδικήσουν τα ημερομίσθια και την ασφάλισή τους κανονικά. Οπου συναντήσουν δυσκολίες, να ενημερώσουν τα κατά τόπους σωματεία και την Ομοσπονδία". Την Τετάρτη 9 Απρίλη οι οικοδόμοι θα προχωρήσουν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία,διεκδικώντας μέτρα ενάντια στην ανεργία και ικανοποίηση των ασφαλιστικών αιτημάτων του κλάδου.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει σαν "θρασύτατους και ψεύτικους" τους ισχυρισμούς των κατασκευαστών ότι δήθεν ο νέος τρόπος υπολογισμού της ασφάλισης των οικοδόμων είναι εξοντωτικός και επισημαίνει ότι στόχος τους είναι η επιστροφή στην άθλια εποχή, όπου εκβίαζαν τους οικοδόμους να δεχτούν κόψιμο των ενσήμων για να τους πάρουν στη δουλιά. Ωστόσο - συνεχίζει - και σήμερα πολλοί κατασκευαστές και κυρίως αυτοί που κάνουν τη φασαρία, έχουν βρει τρόπους να εκβιάζουν, πχ δίνοντας τη δουλιά σε υπεργολάβο, με τη συμφωνία να πάρει αλλοδαπούς και συνταξιούχους, να δουλέψει υπερωρίες, Σάββατα και Κυριακές για να γλιτώσουν την ασφάλιση.

Αναφερόμενη η Ομοσπονδία στον ισχυρισμό των κατασκευαστών πως η ασφάλιση των οικοδόμων κάνει την τιμή του διαμερίσματος απρόσιτη, σημειώνει: "Για το ότι οι κατασκευαστές πουλούν στις λαϊκές συνοικίες από 280.000 ως 350.000 δραχμές το τετραγωνικό μέτρο, φταίει η ασφάλιση των οικοδόμων;".

Κινητικότητα για τις συμβάσεις στις ΔΕΚΟ

Διάβημα διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας θα πραγματοποιήσει η ΓΣΕΕ και οι Ομοσπονδίες εργαζομένων των ΔΕΚΟ,την ερχόμενη Πέμπτη, επειδή - όπως προέκυψε χτες σε σύσκεψη στη ΓΣΕΕ - διαπιστώνεται "σοβαρό πρόβλημα παραβίασης του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων με ευθύνη της κυβέρνησης"!

Στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ τονίζεται ότι "το συνδικαλιστικό κίνημα θα αντιπαραταχθεί σε αυτή την κυβερνητική παρέμβαση με στόχο να λειτουργήσει ο θεσμός των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων".

ΓΣΕΕ και Ομοσπονδίες καλούν την κυβέρνηση "να σταματήσει κάθε διαδικασία που ακυρώνει την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 1876" και προχωρούν "σε συντονισμό δράσης με στόχο από κοινού να απαντήσουν σε αυτές τις μεθοδεύσεις".

Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης θα συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου και τον υφυπουργό, Χ. Πρωτόπαππα,προκειμένου να συζητήσουν το θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στις ΔΕΚΟ.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΤΕ
Αναγκαία η αλλαγή "ρότας"

Την ανάγκη να αλλάξει η λειτουργία και η δράση του Συλλόγου Εργαζομένων τονίζει η ΕΣΑΚ Τράπεζας Ελλάδας ενόψει των αρχαιρεσιών

"Η ΕΣΑΚ θα συνεχίσει να παίζει τον ανατρεπτικό, αγωνιστικό, συναδελφικό ρόλο της", τονίζεται σε ανακοίνωση της ΕΣΑΚ Τράπεζας Ελλάδας ενόψει των αρχαιρεσιών, για την ανάδειξη νέας διοίκησης του Συλλόγου Υπαλλήλων Τράπεζας Ελλάδας (ΣΥΤΕ), που θα πραγματοποιηθούν στις 3 Απρίλη.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η παράταξη, αν και ήταν η μόνη που έμεινε εκτός ΔΣ του Συλλόγου τα δυο προηγούμενα χρόνια, ήταν και η μοναδική που είχε σταθερό μέτωπο ενάντια στην "κυβερνητική αντεργατική πολιτική και αυταρχική συμπεριφορά, στη διοίκηση της τράπεζας που έβαζε πάντα τη σφραγίδα της σε αυτήν την πολιτική και στη διοίκηση του ΣΥΤΕ που υποτάχθηκε στο όνομα της συναίνεσης και του κοινωνικού διαλόγου".

Αναλυτικότερα, για τη δραστηριότητα της ΕΣΑΚ Τράπεζας Ελλάδας,σημειώνεται ότι με τις παρεμβάσεις της από τα κάτω "αντιμετώπισε και ξεπέρασε τον πλήρη αποκλεισμό της, από τα συμβούλια του ΣΥΤΕ, τις επιτροπές, κάθε είδους πληροφόρηση, ακόμα και από την έκδοση των ανακοινώσεών της".

Η ΕΣΑΚ Τράπεζας Ελλάδας, τονίζει ότι "στις 3 Απρίλη χρειάζεται μια ποιοτική στροφή στη λειτουργία και τη δράση του ΣΥΤΕ" και να απαντηθούν τα ζητήματα, αν το ΔΣ του ΣΥΤΕ θα συνεχίσει να μη λέει λέξη για την αντεργατική - αυταρχική πολιτική, να κρύβει την αλήθεια από τους εργαζόμενους για το πού το πάει η Τράπεζα Ελλάδας, να έχει τους εργαζόμενους στη γωνιά, να ρουσφετολογεί και να παραγοντίζει.

Τέλος, απευθυνόμενη στους εργαζόμενους, τονίζει: "Η υποκρισία, η "επαναστατικότητα", το "φιλικό" χαμόγελο, το μικρορουσφέτι, προεκλογικά θα ενταθούν. Μείνετε όρθιοι, αποκρούστε τις μικροπρέπειες".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ