ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Στο "σφυρί" τώρα και η Κεντρικής Ελλάδας

Μετά τη μεταβίβαση της Τράπεζας Αττικής από τη μητρική Εμπορική Τράπεζα στο Ταμείο Μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ) τον περασμένο Δεκέμβρη - και ενώ η ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Κρήτης βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη - η κυβέρνηση έβαλε πλώρη για το ξεπούλημα μιας ακόμα κρατικής τράπεζας. Πρόκειται για την Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδας.Η προκήρυξη του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδας δημοσιεύτηκε ήδη στις εφημερίδες. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί, πως στην προκήρυξη αυτή δεν προσδιορίζεται ελάχιστο τίμημα μεταβίβασης.Επιδιώκοντας μάλιστα το ανετότερο "ξεφόρτωμα" της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδας, η Αγροτική Τράπεζα (που είναι η μητρική εταιρία και ελέγχει την πλειοψηφία των μετοχών) παρέχει τη δυνατότητα στον πλειοδότη υποψήφιο να μειώσει το υποβληθέν τίμημα μέχρι ποσοστού 5%, εφόσον σε πρόσθετο έλεγχο που διενεργηθεί διαπιστωθούν επιπλέον επισφάλειες, που δεν αναγράφονται στο ενημερωτικό δελτίο.

Η Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδας αναμένεται να παρουσιάσει το 1996 κέρδη ύψους 1,5 δισ. δρχ. περίπου, διαθέτει δίκτυο 22 υποκαταστημάτων και μετοχικό κεφάλαιο 9,8 δισ. δρχ. Σε τρέχουσες τιμές, το πακέτο μετοχών της Αγροτικής (που αποτελεί και το αντικείμενο πώλησης), αξίζει περί τα 13 δισ. δρχ. και απαρτίζεται από το 56,6% των κοινών και το 20,1% των προνομιούχων μετοχών της πωλούμενης τράπεζας. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών με βάση το διαγωνισμό ορίστηκε η 30ή Απρίλη 1997, διάστημα στο οποίο οι υποψήφιοι έχουν το περιθώριο να μελετήσουν το ενημερωτικό υπόμνημα για την αγορά της τράπεζας.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης δεν αναμένεται πάντως να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του Ιούνη,με την προϋπόθεση ότι ο διαγωνισμός θα είναι επιτυχής, καθώς η μητρική τράπεζα διατηρεί το δικαίωμα να μη δεχτεί καμιά προσφορά (περίπτωση κατά την οποία ο διαγωνισμός θα κηρυχθεί άγονος), αν οι προσφορές κριθούν μη συμφέρουσες.

Οπως αναφέρεται στην προκήρυξη, τα βασικά κριτήρια προεπιλογής των υποψήφιων είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας του προσωπικού (περίπου 580 άτομα), η οικονομική ευρωστία, η φερεγγυότητα και η εμπειρία στο χρηματοπιστωτικό χώρο.

ΜΙΚΡΟΜΕΓΑΛΑ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ: Ολοκληρώθηκε το επίσημο επιχειρηματικό ταξίδι στη Νότια Αυστραλία και Βικτόρια, σαράντα Ελλήνων επιχειρηματιών με επικεφαλής τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας Αλ. Μπαλτά. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, σκοπός της αποστολής ήταν η προώθηση των εμπορικών - επενδυτικών σχέσεων των δύο χωρών μέσα από συνεργασίες Ελλήνων και Αυστραλών επιχειρηματιών στην Ελλάδα και την Αυστραλία, αλλά και στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Κατά την εκεί παραμονή της η αποστολή είχε επαφές με Αυστραλούς, αλλά και ομογενείς επιχειρηματίες, ενώ ο υφυπουργός συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό της Νότιας Αυστραλίας. Κατά τη διάρκεια επαφών που είχε με τους Ελληνες ομογενείς, εξετάστηκαν μεταξύ άλλων και εκπαιδευτικά θέματα που αφορούσαν τη διατήρηση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στα πανεπιστήμια της Μελβούρνης και της Αδελαϊδας. Τέλος, πραγματοποιήθηκε και η αδελφοποίηση των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Θεσσαλονίκης και Αδελαϊδας.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Το πρώτο βραβείο καλύτερης διεθνούς παρουσίας στη Διεθνή Εκθεση Τουρισμού MITT '97 - που ξεκίνησε τις προηγούμενες μέρες στη Μόσχα - απέσπασε το ελληνικό περίπτερο. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, ο ΕΟΤ συμμετέχει στην έκθεση αυτή για τέταρτη συνεχή χρονιά, με την παρουσία 50 περίπου εκθετών, τόσο από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και από εκείνο των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Εγκρίθηκε χτες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της XiosBank και την εισαγωγή της τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το παραπάνω γεγονός επιτρέπει στην τράπεζα να προσδιορίσει τις ημερομηνίες δημόσιας εγγραφής της έκδοσης στο δεύτερο δεκαήμερο του Απρίλη (εκτίμηση 15 - 18.4.97). Η τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με την έκδοση 1.672.060 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, από τις οποίες οι 1.592.450 θα διατεθούν στο ευρύ επενδυτικό κοινό με δημόσια εγγραφή και οι υπόλοιπες 79.610 θα διατεθούν με ιδιωτική τοποθέτηση μόνο στους εργαζόμενους της τράπεζας. Μετά την αύξηση το μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας θα διαμορφωθεί σε 7.962.220 κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 1.000 δρχ. η καθεμία.

ΟΜΟΛΟΓΑ: Ανανεώνονται για ένα χρόνο με επιτόκιο 11,2% τα ομόλογα τηςΕθνικής Κτηματικής Τράπεζας Ελλάδος (ΕΚΤΕ) που λήγουν την 31.3.1997 και δεν έχουν συμπληρώσει πενταετία. Επίσης, όπως διευκρινίζεται σε ανακοίνωση της τράπεζας, το επιτόκιο των ομολόγων της ΕΚΤΕ, έκδοσης Μάρτη '97 θα ανέρχεται σε 11,2% το χρόνο και οι τόκοι τους θα φορολογούνται με ποσοστό 15%.

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Η κρίση δεν ανησυχεί τους Ελληνες επιχειρηματίες

Μπορεί το βιοτικό επίπεδο του βουλγαρικού λαού να μειώνεται, όμως οι δουλιές και τα κέρδη των ελληνικών επιχειρήσεων πάνε καλά

Χρυσές δουλιές κάνουν οι Ελληνες μεγαλοεπιχειρηματίες που έχουν αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα στη γειτονική Βουλγαρία. Η κρίση που μαστίζει τη Βουλγαρία - η οποία κατά κύριο λόγο οφείλεται στα παιχνίδια των μεγάλων δυνάμεων για το ξαναμοίρασμα των αγορών - όχι μόνο δεν έθιξε τα κέρδη των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά όπως φαίνεται τα διεύρυνε. Αυτό προκύπτει από όσα μετέδωσε από τη Σόφια ο ανταποκριτής του "Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων" (ΑΠΕ), με αφορμή συνέντευξή Τύπου εκπροσώπων Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του ΑΠΕ, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Βουλγαρίας δήλωσαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι παρά την οικονομική κρίση και τη δραστική μείωση του βιοτικού επίπεδου των Βουλγάρων, οι ελληνικές επιχειρήσεις, που αναπτύσσουν παραγωγική δραστηριότητα στη Βουλγαρία, δε σκοπεύουν να αποχωρήσουν.Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γεώργιος Τσαγγάρης,οι ελληνικές επενδύσεις υπερβαίνουν τα 120 εκατ. δολάρια και αποτελούν το 13% των συνολικών επενδύσεων στη Βουλγαρία.Οι ελληνικές επιχειρήσεις ανέρχονται στις 350 (μεταξύ αυτών η "3Ε", η "Ιντρακόμ", η "Δέλτα", η "Τσιπίτα", η "Σταρ Φουντς" κλπ) και απασχολούνται σε αυτές 25.000 άτομα, ενώ άλλα 30.000 άτομα συνεργάζονται μαζί τους.

Επιχειρώντας μάλιστα να εξωραϊσει, την άγρια εκμετάλλευση του προσωπικού (Βούλγαροι) που απασχολούν στις επιχειρήσεις τους οι Ελληνες επιχειρηματίες, με στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών τους, ο κ. Τσαγγάρης, δήλωσε με νόημα: "Χωρίς καμιά εξαίρεση οι μισθοί είναι πολύ υψηλότεροι από τους τοπικούς", συγκρίνοντας τους μισθούς της Βουλγαρίας με τους μισθούς στην Ελλάδα! Παράλληλα, τα διευθυντικά στελέχη των εταιριών "3Ε", "Ιντρακόμ", "Δέλτα", "Τσιπίτα", "Σταρ Φουντς", αναφέρθηκαν αναλυτικά στη δραστηριότητα των επιχειρήσεών τους.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, δόθηκαν και στοιχεία από την οικονομική συνεργασία Ελλάδας - Βουλγαρίας, σύμφωνα με τα οποία, το 90% των ελληνικών προϊόντων που εξάγονται στη Βουλγαρία είναι καταναλωτικά, ενώ το 80 - 90% των βουλγαρικών εξαγωγών προς την Ελλάδα είναι πρώτες ύλες. Λόγω της διάρθρωσής του το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας - Βουλγαρίας για το 1996 αναμένεται να είναι αρνητικό για την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι ο πρώτος πελάτης της Βουλγαρίας σε ξυλεία και ο δεύτερος έως τρίτος πελάτης σε μέταλλα, λιπάσματα και προϊόντα χημικής βιομηχανίας.

Μεγάλη άνοδος στη Σοφοκλέους

Σημαντική άνοδος του γενικού δείκτη τιμών κατά 3,35% στις 1.338 μονάδες σημειώθηκε χτες στο Χρηματιστήριο μετά από ένα περίπου μήνα σταθεροποιητικών τάσεων.

Οπως εκτιμούν αναλυτές της αγοράς, ο βασικός λόγος που οδήγησε το δείκτη πάνω από τις 1.300 μονάδες σχετίζεται με την πτώση των επιτοκίων των κρατικών τίτλων και της διατραπεζικής αγοράς, φαινόμενα που κατ' αρχάς ευνοούν το δείκτη του κλάδου των τραπεζών, που "σπρώχνεται" ανοδικά και από τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις και φήμες στο συγκεκριμένο χώρο. Επίσης, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες φέρουν θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού να έχουν ολοκληρώσει τις ρευστοποιήσεις μετοχών κατασκευαστικών εταιριών, οι τιμές των οποίων υπέστησαν σημαντική πτώση το τελευταίο διάστημα και ασκούν σημαντική επιρροή στη διαμόρφωση του γενικού δείκτη.

Ετσι, το μεγαλύτερο μέρος του χτεσινού συνολικού τζίρου (16,8 δισ. δρχ. ) τοποθετήθηκε στις μετοχές των τραπεζών και των κατασκευαστικών εταιριών, ενώ ενισχυμένος κατά 3,14% ήταν και ο κλάδος των βιομηχανιών. Ολοι οι κλαδικοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά με περισσότερο κερδισμένο τον τραπεζικό (4,13%) και τον κατασκευαστικό κατά (4,57%).

ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ
Κατακόρυφη πτώση 1,4 τρισ. δραχμές

Κατά 1,4 τρισ. δραχμές μειώθηκαν οι τοποθετήσεις ιδιωτών σε κρατικούς τίτλους διάρκειας μέχρι ενός έτους, το δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη 1997 ως προς το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για την εξέλιξη των νομισματικών μεγεθών.

Το υπουργείο Οικονομικών, στο ενημερωτικό του σημείωμα, αποδίδει τις μειωμένες τοποθετήσεις στους βραχυπρόθεσμους κρατικούς τίτλους, μόνο στο γεγονός ότι υπήρξε στροφή των κατόχων κεφαλαίων σε άλλες μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις, που άρχισε να εκδίδει το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθεια επιμήκυνσης της διάρκειας αποπληρωμής του δημόσιου χρέους με τα ομόλογα διετούς διάρκειας (χωρίς τοκομερίδια). Αυτή όμως είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι πως η μείωση των τοποθετήσεων σε βραχυπρόθεσμους κρατικούς τίτλους οφείλεται και στη στροφή κεφαλαίων προς το Χρηματιστήριο,μετά τις συνεχείς μειώσεις του επιτοκίου των κρατικών τίτλων (βασικό επιτόκιο σήμερα 10,3% πριν τη φορολόγηση).

Η μείωση της απόδοσης των τοποθετήσεων σε κρατικούς τίτλους ώθησε τους κατόχους κεφαλαίων, αλλά και μικροαποταμιευτές στις πιο ριψοκίνδυνες αλλά και κερδοσκοπικές τοποθετήσεις των χρηματιστηριακών μετοχών και των Αμοιβαίων Κεφαλαίων. Αλλωστε, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φλεβάρη, εκδηλώθηκε η κερδοσκοπική χρηματιστηριακή έκρηξη που οδήγησε το Γενικό Δεικτή σε αύξηση κατά 52% το πρώτο δίμηνο του 1997, με αποτέλεσμα αρκετοί από εκείνους που αγόρασαν με την προσδοκία του εύκολου κέρδους, να χάσουν τα χρήματά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ