ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
"Ανακάλυψαν"... απιστίες με τις πιστωτικές κάρτες

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αφού ομολόγησε πως υπάρχουν καταχρηστικοί όροι στις συμβάσεις για τις πιστωτικές κάρτες, υποσχέθηκε να προστατέψει τους καταναλωτές με... συστάσεις σε τράπεζες και εμπορικές επιχειρήσεις

Με... συστάσεις απειλεί το υπουργείο Ανάπτυξης τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις που χορηγούν πιστωτικές κάρτες, αν συνεχίσουν να χρησιμοποιούν καταχρηστικούς όρους, τόσο στους όρους της αίτησης - σύμβασης, όσο και κατά τη χρήση τους από τους καταναλωτές (στην αποπληρωμή των δόσεων κλπ.). Μόλις τώρα ανακάλυψε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης την εκμετάλλευση που υφίστανται οι καταναλωτές, από τους παραπλανητικούς όρους χορήγησης των πιστωτικών καρτών... και υπόσχεται να βάλει... τάξη. Τα παραπάνω προκύπτουν από δηλώσεις που έκανε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοϊδης,παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους συμπεράσματα σχετικής έρευνας του υπουργείου. Στα πλαίσια της "αντιμετώπισης" των φαινομένων αυτών, ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι τις προσεχείς ημέρες θα συναντηθεί με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και πως στη συνέχεια θα κατατεθεί τροπολογία στο νόμο 2251 για την προστασία του καταναλωτή, ώστε να εναρμονιστούν οι διατάξεις για τον τρόπο κατάρτισης της σύμβασης με τις κοινοτικές οδηγίες. Συγκεκριμένα, από την έρευνα προέκυψε ότι:

  • Στις συμβάσεις που συντάσσουν οι τράπεζες και οι εμπορικές επιχειρήσεις και καλούνται να υπογράψουν οι καταναλωτές, περιέχονται όροι καταχρηστικοί που προβλέπουν τη μονομερή ανάκληση της κάρτας για οποιοδήποτε λόγο και χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση του καταναλωτή και μονομερή τροποποίηση της σύμβασης.
  • Στις συμβάσεις καθορίζεται ότι τα αποσπάσματα των βιβλίων των τραπεζών αποτελούν πλήρη απόδειξη της οφειλής του καταναλωτή χωρίς ο τελευταίος να έχει δικαίωμα ανταπόδειξης.
  • Σε κάποιες περιπτώσεις τα πιστωτικά ιδρύματα αποφεύγουν να αναγράφουν στις συμβάσεις το ετήσιο πραγματικό επιτόκιο αν και επιβάλλεται από το σχετικό νόμο, ακόμα και κατά τη διαφημιστική προβολή των σχετικών προγραμμάτων.

Για όλα αυτά ο υφυπουργός επέμεινε σε "αυστηρούς" τόνους στις συστάσεις προς τις τράπεζες και τις εμπορικές επιχειρήσεις, στις γνωστές δηλαδή πυροσβεστικές μεθόδους που ακολουθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου για την "προστασία του καταναλωτή", ενώ παρέπεμψε σε άλλη... έρευνα για τον "ανταγωνισμό" μεταξύ των τραπεζών τα ληστρικά, τοκογλυφικά κυριολεκτικά επιτόκια με τα οποία αγοράζουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι καταναλωτές το πλαστικό χρήμα.

Τέλος, η τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή θα προβλέπει ότι όροι της σύμβασης που έχουν διατυπωθεί εκ των προτέρων και δεν αποτέλεσαν αντικείμενο ατομικής διαπραγμάτευσης, δε δεσμεύουν τον καταναλωτή εάν κατά την κατάρτιση της σύμβασής τους αγνοούσε ανυπαιτίως και ο προμηθευτής δεν του υπέδειξε την ύπαρξή τους ή του στέρησε τη δυνατότητα να λάβει πραγματική γνώση του περιεχομένου τους, ή εάν ο καταναλωτής δεν μπόρεσε να επηρεάσει το περιεχόμενό τους κυρίως στα πλαίσια μιας σύμβασης προσχωρήσεως. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη τροπολογία δεν αφορά απαραίτητα τις συμβάσεις πιστωτικών καρτών, ενώ δε διευκρινίζεται εάν τη στιγμή που δίνεται το έντυπο της αίτησης για πιστωτική κάρτα στον καταναλωτή που είναι προκαθορισμένο, ο τελευταίος θα μπορεί να εγείρει αντιρρήσεις και να ζητήσει να γίνουν τροποποιήσεις.

Το Ινστιτούτο Καταναλωτών

Πάνω από 317 δισ. δρχ. χρωστάμε οι Ελληνες για καταναλωτικά δάνεια και 198 δισ. για αγορές με πιστωτικές κάρτες, καθώς κυκλοφορούν περίπου 1.160.000 κάρτες, μέσω των οποίων δανειζόμαστε 12 - 17 δισ. δρχ. περίπου το μήνα. Αυτό αναφέρει το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), σύμφωνα με το οποίο τα μεγάλα πολυκαταστήματα αξιοποιούν τις οικονομικές τους δυνατότητες να προσελκύσουν τα ισχνά εισοδήματα των καταναλωτών με πωλήσεις με δόσεις ή πιστωτικές κάρτες, αυξάνοντας το μερίδιό τους στην αγορά και εκτοπίζοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή τα παράπονα των καταναλωτών για παραπλάνηση και εξαπάτηση από τις διαδικασίες των πιστωτικών καρτών εμφανίζουν θεαματική αύξηση. Ηδη η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας αποφάσισε να κατατεθεί συλλογική αγωγή για το θέμα αυτό.

Κάλπικη εικόνα

Η εικόνα που προσπαθεί να καλλιεργήσει στην κοινή γνώμη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με δηλώσεις των οικονομικών της υπουργών, είναι πως η οικονομία πάει καλά, ότι θα πάει ακόμη καλύτερα αν συνεχιστεί η ακολουθούμενη πολιτική συνέπεια, χωρίς παρεκκλίσεις από τους στόχους του προγράμματος "σύγκλισης" και του Μάαστριχτ. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υφυπουργός Οικονομικών δήλωσε προχτές στους δημοσιογράφους πως η εκτέλεση του προϋπολογισμού στους πρώτους μήνες του 1997, είναι ικανοποιητική. Η εικόνα που προσπαθούν να εμφανίσουν για την οικονομία, είναι περισσότερο κάλπικη και παραπλανητική και λιγότερο πραγματική.

Για παράδειγμα, την ώρα που ο υφυπουργός Οικονομικών εμφανιζόταν αισιόδοξος για τη μέχρι τώρα εκτέλεση του προϋπολογισμού 1997, υπηρεσιακοί παράγοντες πρόβλεπαν μεγάλη υπέρβαση των ελλειμμάτων, σε σχέση με τον επίσημο στόχο, που δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν τα 350 δισ. δραχμές,αφού:

  • Η πορεία είσπραξης των εσόδων στο πρώτο τρίμηνο του 1997 είναι απελπιστική και για να αναπληρωθεί το κενό, θα πρέπει στους επόμενους μήνες να έχουμε ρυθμούς αύξησης των εσόδων γύρω στο 20% αντί 15% που είναι ο στόχος για ετήσιο μέσο όρο.
  • Οι κρατικές δαπάνες, παρά το γεγονός ότι η διεθνής και εγχώρια συγκυρία ήταν ευνοϊκή (μειωμένα επιτόκια, ταχύτερη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού κλπ.) έχουν υπερβεί τα όρια και μέχρι το τέλος του έτους θα ξεπεράσουν το στόχο κατά 200 δισ. δραχμές.

***

Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες εκείνων που με την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή τον περασμένο Νοέμβρη, δήλωναν ανεπίσημα πως "αυτός ο προϋπολογισμός είναι κάλπικος και δεν πρόκειται να βγει με τίποτα" και ήδη γίνεται λόγος για υπέρβαση στο ύψος των ελλειμμάτων κατά 350 περίπου δισ. δραχμές.

Και τίθεται το ερώτημα: Αν η οικονομία πήγαινε καλά, αν ο προϋπολογισμός εκτελείται ικανοποιητικά, τότε γιατί εντείνονται οι πιέσεις για νέα αντιλαϊκά μέτρα, από όλους εκείνους που θεωρούν "μονόδρομο" το Μάαστριχτ και το πρόγραμμα "σύγκλισης"; Προς τι οι διαρροές από στελέχη του οικονομικού επιτελείου προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, πως χωρίς νέα μέτρα θα αποκλίνουμε από τους στόχους του προϋπολογισμού;

***

Αν στόχος αυτών των διαρροών είναι - και αυτός είναι - να στρώσουν το χαλί, ώστε να πέσουν στα μαλακά τα νέα μέτρα που έχει έτοιμα στα συρτάρια του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μια απάντηση αρμόζει: Φτάνει πια, ευχαριστούμε, δε θα πάρουμε.

Λ. Τ.

Πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης της ΟΒΣΑ

Το ασφαλιστικό, το ωράριο, τα πολυκαταστήματα και το συνέδριο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) ήταν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΔΣ της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας (ΟΒΣΑ), που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη, όπου τονίστηκε η ανάγκη για την ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, τη μόνη που μπορεί να ανατρέψει τις πολιτικές που οδηγούν καθημερινά σε αδιέξοδο τις εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας.

Ειδικότερα, όσον αφορά στο ασφαλιστικό, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εκφράστηκε η έντονη ανησυχία των επαγγελματοβιοτεχνών για την αποσάθρωση στην οποία οδηγεί η κυβέρνηση το ασφαλιστικό σύστημα με τις κατευθυντήριες εντολές των Βρυξελλών. Τα μηνύματα που μεταφέρθηκαν από τους εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων σωματείων είναι μηνύματα αγανάκτησης για τις τελευταίες αυξήσεις ύψους 12% στις ήδη επιβαρυμένες ασφαλιστικές εισφορές, ενώ καταγγέλθηκαν οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, με εντολή του Διευθυντηρίου της ΕΕ, για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, για κατάργηση των επιδομάτων βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, περικοπή των επιχορηγήσεων για άτομα με ειδικές ανάγκες, μείωση των συντάξεων από τα επικουρικά ταμεία, περικοπή του κοινωνικού πόρου με σταδιακή κατάργησή του. Στα πλαίσια της δυναμικής αντίστασης στις δρομολογούμενες ρυθμίσεις, εκλέχτηκε επιτροπή αγώνα, η οποία θα συναντηθεί με τον διοικητή του ΤΕΒΕ και στη συνέχεια θα οργανώσει άμεσα αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Σχετικά με τα πολυκαταστήματα καταγγέλθηκε ότι κυβέρνηση - πολυκαταστήματα και ΕΕ χρησιμοποιούν το ωράριο ως ένα από τα βασικά τους όπλα για την επιτυχία του στόχου τους, που είναι η εξόντωση του 40 - 45% των ΜΜΕ. Ειδικότερα, καταγγέλθηκε η τελευταία κατάπτυστη συμφωνία των μεγαλοεργοδοτών του εμπορίου για το ωράριο, με την οποία στην ουσία τίποτα δεν αλλάζει προς την κατεύθυνση της προστασίας των εργαζομένων και των επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων και παραμένει πολύ μακριά από τα αιτήματά τους για ανθρώπινο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Η ΟΒΣΑ αποφάσισε ομόφωνα να πραγματοποιήσει μέσα από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα εκστρατεία ενημέρωσης, τόσο των ΕΒΕ όσο και των καταναλωτών, για τους στόχους και τα αποτελέσματα του ωραρίου λειτουργίας που επιδιώκουν τα πολυκαταστήματα και να διοργανώσει δυναμικές κινητοποιήσεις από κοινού με τους εργαζόμενους στο εμπόριο.

Εκτιμώντας το συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ, το ΔΣ της ΟΒΣΑ υπογράμμισε ότι, ενώ τονίστηκαν τα προβλήματα, ήταν μακριά από τη σοβαρότητα της κατάστασης και τις πραγματικές ανάγκες για ένα συνέδριο ανώτατου συνδικαλιστικού οργάνου. Ετσι, υπογραμμίστηκε, το βάρος θα πρέπει να ριχτεί στην ανάπτυξη στη βάση ενός συνδικαλιστικού κινήματος με αντιμονοπωλιακή, αγωνιστική κατεύθυνση, ικανού να ανατρέψει τη σημερινή κατάσταση και τις ασκούμενες πολιτικές.

Σ' αυτά τα πλαίσια η ΟΒΣΑ έθεσε πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα:

  • Δίμηνο πρόγραμμα καμπάνιας για ενημέρωση και ανάλυση των προβλημάτων αλλά και των πραγματικών αιτίων που τα δημιουργούν, τονίζοντας την ανάγκη για δυναμικούς διεκδικητικούς αγώνες, ενάντια στη λαίλαπα των κατευθύνσεων της ΕΕ, μακριά από την ηττοπάθεια ενός κομματιού της βάσης, που έντεχνα καλλιεργείται από κάποιους συνδικαλιστές.
  • Οι ενέργειες για το ωράριο εντάσσονται σ' αυτό το πρόγραμμα και πρέπει να πάρουν πανελλαδικό χαρακτήρα.
  • Η ΓΣ της ΟΒΣΑ να πραγματοποιηθεί μέσα στο Μάη και εκεί οι σύνεδροι να μεταφέρουν την εμπειρία τους από τις ενέργειες αυτές και τις διαθέσεις της βάσης του συνδικαλιστικού κινήματος.
Το ωράριο λειτουργίας καταστημάτων Νέας Ιωνίας

Το νέο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που ισχύει από τις 17-3-97 με τη δημοσίευση της νέας υπουργικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ανακοίνωσε στα μέλη του ο Εμπορικός Σύλλογος Νέας Ιωνίας Αττικής (ΕΣΝΙ).

Συγκεκριμένα, για τη χειμερινή περίοδο ισχύει το εξής ωράριο: Δευτέρα έως Παρασκευή από 8 π.μ. έως 8 μ.μ. και το Σάββατο έως τις 6 μ.μ.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται επίσης ότι η αγορά της Ν. Ιωνίας λειτουργεί με βάση απόφαση του ΕΣΝΙ ως εξής: Δευτέρα - Τετάρτη - Σάββατο από 8 π.μ. έως 3 μ.μ. και Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή από 8 π.μ. έως 2 μ.μ. και από 5 μ.μ. έως 8 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ