ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Μάρτη 1997
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε πλήρη εξέλιξη η κατεδάφιση των κοινωνικών κατακτήσεων

Με πυρετώδεις ρυθμούς η κυβέρνηση προχωρά στην κατεδάφιση των κοινωνικών κατακτήσεων, ειδικότερα στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό, στο πλαίσιο της ομιλίας του Κ. Σημίτη, την περασμένη Τετάρτη, στους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ. Ηδη, η επιτροπή των "τεχνοκρατών" από τα συναρμόδια υπουργεία, που συνεδρίασε προχθές στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, προχώρησε σε μια πρώτη καταγραφή των προτάσεών της, οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση της κυβερνητικής εισήγησης στον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη και παγίδα.

Οι προτάσεις αυτές διέρρευσαν χτες, μέσω των "Νέων", σε μια προσπάθεια να προετοιμαστεί το έδαφος, αλλά και για να επιτρέψει ενδεχομένως αργότερα στην κυβέρνηση να απορρίψει ορισμένες από αυτές, τις κραυγαλέα αντιλαϊκές, με σκοπό να ενσωματώσει τις αντιδράσεις και να φανεί "συμβιβαστική" και "φιλολαϊκή".

Οι προτάσεις των "τεχνοκρατών" δεν αφήνουν τίποτα όρθιο. Μείωση των μισθών, αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, επέκταση της μερικής απασχόλησης, είναι ορισμένα μόνο από τα μέτρα που περιέχονται στις εισηγήσεις τους. Στο στόχαστρο βρίσκονται και οι ίδιες οι συλλογικές συμβάσεις. Τα βασικότερα από τα μέτρα είναι: "Η μείωση του κατώτατου μισθού, σε σχέση με το μέσο μισθό σε ορισμένες κατηγορίες νέων ή ανειδίκευτων εργατών. Τη βελτίωση της ελαστικότητας των μισθών και της διαδικασίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η βελτίωση της ελαστικότητας της αγοράς εργασίας με αλλαγή του ορίου επιτρεπόμενων απολύσεων. Βελτίωση της ελαστικότητας των ωραρίων, των υπερωριών και της μερικής απασχόλησης. Τη μείωση του προσωπικού σε ζημιογόνες επιχειρήσεις. Τη σύνδεση της αμοιβής με την παραγωγικότητα. Τη διευθέτηση του ωραρίου λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Τη θέσπιση προγραμμάτων επιδότησης της μερικής απασχόλησης".

Την ίδια στιγμή εντείνεται η κυβερνητική προπαγάνδα υποστήριξης των μέτρων, με στόχο την εξασφάλιση της ανοχής ενός τμήματος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζουν τα ΜΜΕ, τα οποία σπεύδουν με πλήθος άρθρων κλπ. να υπογραμμίσουν το "αναπόφευκτο" και "αναγκαίο" της αντιλαϊκής λαίλαπας.

Τις "προτεραιότητες" που έθεσε ο Κ. Σημίτης στην ομιλία του έσπευσε να χαιρετίσει ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος, ο οποίος σε δήλωσή του, χτες, στην "Εξουσία" τονίζει ότι τα κρίσιμα ζητήματα που τίθενται είναι "προτεραιότητα στη μείωση του πληθωρισμού, διεκδικήσεις που δε θα υπερβαίνουν τις δυνατότητες της οικονομίας, διαρθρωτικές αλλαγές για την απασχόληση".

Την ίδια στιγμή, όμως, οι αντιδράσεις των εργαζομένων πληθαίνουν, ενώ οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ ζητούν έκτακτη σύγκληση των οργάνων του συνδικαλιστικού κινήματος.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ραντεβού στο ημίφως

Οι ανοιχτές αγκάλες των Τούρκων στρατηγών δημιουργούν μια ειδυλλιακή εικόνα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οποία μπορεί να ικανοποιεί πολλές σκοπιμότητες, απέχει, όμως, από την πραγματικότητα.

Για την αποτύπωση αυτής της πραγματικότητας θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του, εκτός από τις όψιμες καλές διαθέσεις του αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, και τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων, οι οποίες συνεχίζονται απρόσκοπτα.

Ενα μαστίγιο και ένα καρότο, λοιπόν, απεικονίζουν ακριβέστερα την πραγματικότητα που διαμορφώνεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αφού την ίδια στιγμή που ο Ι. Καρανταγί καλούσε τον Ελληνα ομόλογό του σε διάλογο, τουρκικά αεροσκάφη και πλοία υπογράμμιζαν τις "διαπραγματευτικές" θέσεις της Αγκυρας.

Η κίνηση εντυπώσεων του Τούρκου στρατηγού προσφέρεται σε όσους επιθυμούν, στην Αθήνα και αλλού, να αποδείξουν πως η Αγκυρα είναι σε "δύσκολη θέση", άρα και έτοιμη να μετακινηθεί από πάγιες θέσεις και επιδιώξεις προκειμένου να συμβιβαστεί με την Αθήνα, εξασφαλίζοντας την ελληνική υποστήριξη στους ευρωπαϊκούς προσανατολισμούς της. Την εικόνα αυτή φαίνεται πως επιθυμεί να προβάλει και η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να δικαιολογήσει το "άνοιγμα" μιας ελληνοτουρκικής συζήτησης.

Η συζήτηση αυτή πραγματοποιείται με εντατικούς ρυθμούς, αμέσως μετά την κρίση των Ιμια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, έχει οδηγήσει σε κάποια αποτελέσματα και η "επίδειξη καλής θέλησης" από τον Ι. Καρανταγί δημιουργεί το κλίμα για τη συνέχισή της σε πολιτικό επίπεδο.

Τα αποτελέσματα των ελληνοτουρκικών συζητήσεων σε στρατιωτικό επίπεδο, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αφορούν στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, τα οποία σιγά σιγά και "αθόρυβα" εγκαθίστανται, διαμορφώνοντας το περίγραμμα της "λύσης" των προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η προώθηση μιας "ελληνοτουρκικής συνεννόησης" μακριά από τα φώτα των επαφών σε πολιτικό επίπεδο επιλέχτηκε ως ασφαλέστερη διαδικασία, από την Ουάσιγκτον, καθώς οι σχετικές συζητήσεις αντιμετωπίζουν την ουσία των "διαφορών", πραγματοποιούνται στο "ημίφως" των επιτελικών γραφείων και δεν επιφέρουν πολιτικό κόστος.

Οι ελληνοτουρκικές συνομιλίες, υπό τη ΝΑΤΟική καθοδήγηση, μπορεί να εξυπηρετούν - ως διαδικασία - την ελληνική κυβέρνηση, η οποία, δημόσια, εξακολουθεί να θέτει όρους και προϋποθέσεις προκειμένου να προσέλθει σε διάλογο με την Τουρκία.

Ωστόσο, η τακτική αυτή θυμίζει τη στρουθοκάμηλο, η οποία αρκείται να κρύψει το κεφάλι της όταν βρεθεί σε κίνδυνο. Κάπως έτσι και η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει τις "ανοιχτές αγκάλες" των Τούρκων στρατηγών, "βροντοφωνάζοντας" πως δε συνομιλεί με την Τουρκία, τη στιγμή που πραγματοποιεί αλλεπάλληλα "ραντεβού" στο ημίφως των ΝΑΤΟικών γραφείων.

Δραστηριότητες των Επιτροπών Ειρήνης
  • Η ΕΔΥΕΘ πραγματοποιεί σήμερα Κυριακή στις 10 πμ στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 27, 1ος όροφος) την ετήσια συνέλευση των Επιτροπών και φίλων της ειρήνης. Τη συνέλευση θα απασχολήσει ο απολογισμός δουλιάς της ΕΔΥΕΘ και θα προγραμματιστεί η δράση για τη νέα περίοδο.
  • Οι Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου πραγματοποιούν σύσκεψη σήμερα Κυριακή στις 6 μ.μ. στην Τρίπολη στο Φιλοτελικό Ομιλο της πόλης. Στη σύσκεψη θα συζητηθούν η κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων και της Αν. Μεσογείου, οι προτεραιότητες του κινήματος ειρήνης και ο προγραμματισμός των εκδηλώσεων του φετινού δεκαημέρου ειρήνης που θα κορυφωθεί με την πορεία ειρήνης Κερασίτσας - Τρίπολης στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Καματερού διοργανώνει εκδήλωση σήμερα Κυριακή στις 11 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου (Θεσσαλονίκης 24, πλ. Δημοκρατίας), με θέμα τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, στην Κύπρο και το Αιγαίο.
  • H Επιτροπή Ειρήνης Δάφνης διοργανώνει εκδήλωση, αύριο Δευτέρα στις 6.30 μ.μ. στο δημαρχείο, για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, την Κύπρο και το Αιγαίο.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου πραγματοποιεί την Τετάρτη 2 Απρίλη την ετήσια γενική της συνέλευση στη διεύθυνση Ρούσου Χούρδου 1 (πίσω από το ταχυδρομείο).
  • Πορεία στα βήματα του Νίκου Νικηφορίδη διοργανώνουν την επόμενη Κυριακή 6 Απρίλη ενάντια στη "νέα τάξη" ο Δήμος Βύρωνα, η τοπική Επιτροπή Ειρήνης και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη.

Πρόκειται για τη 2η Νικηφορίδεια Ειρηνοδρομία προς τιμήν του Βυρωνιώτη πρωτομάρτυρα της ειρήνης. Ο Νίκος Νικηφορίδης γεννήθηκε στα προσφυγικά του Βύρωνα το 1928 και είχε διατελέσει γραμματέας της ΕΠΟΝ Παγκρατίου. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1951 συλλαμβάνεται στη Θεσσαλονίκη γιατί μάζευε υπογραφές για την ειρήνη, "αδίκημα" για το οποίο καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στις 5 Μάρτη του ίδιου χρόνου σε ηλικία 23 χρόνων.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 10 π.μ. με συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Ταπητουργείου), ενώ στις 10.30 π.μ. θα δοθεί η εκκίνηση της 2ης Νικηφορίδειας Ειρηνοδρομίας. Ο τερματισμός θα γίνει στις 11.30 π.μ. και στις 12 - 1.30 μ.μ. θα παρουσιαστεί καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Εκδήλωση για τη Μακρόνησο

Αυτές τις μέρες κλείνουν πενήντα χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του κολαστηρίου της Μακρονήσου. Του γνωστού στρατοπέδου βασανισμού, όπου χιλιάδες και χιλιάδες αγωνιστές θυσιάστηκαν ενώ άλλοι - πιο τυχεροί - κατάφεραν να επιβιώσουν. Να επιβιώσουν για να θυμούνται - όπως με το δικό του γλαφυρό, μα και λιτό τρόπο περιγράφει ο μεγάλος μας ποιητής Γιάννης Ρίτσος - τους δύο κόσμους που συμβίωναν στα χαλεπά εκείνα χρόνια: τον κόσμο της υποταγής και τον κόσμο της αξιοπρέπειας.

"Μαύρο, κατάμαυρο τοπίο με σφιγμένα δόντια,

κόκκινο, κατακόκκινο τοπίο με σφιγμένη γροθιά... "

Με αυτή την αφορμή, η ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης την Τετάρτη, 2 Απρίλη, στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ στον Περισσό στις 7.00 μ.μ..

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

  • Ομιλία εκπροσώπου της ΚΕ.
  • Παρουσίαση χρονικού της σφαγής στο ΑΕΤΟ.
  • Προβολή βίντεο για τα στρατόπεδα.
  • Καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Τιμούν τον Νίκο Μπελογιάννη
  • Η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική εκδήλωση για τα 45χρονα από τη δολοφονία του ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ, το Σάββατο 5 Απρίλη στην Αμαλιάδα στις 8.00 μ.μ. Θα ακολουθήσει συνεστίαση στο κέντρο "Το Κουτούκι του Ντελόν". Προσκλήσεις στα τηλ. Αμαλιάδας 0622 - 22011 στον ΠΥΡΓΟ 0621 - 34275.
  • Η ΚΟ Κοκκινιάς του ΚΚΕ διοργανώνει σήμερα Κυριακή στις 11.00 π.μ. στο Γ Νεκροταφείο πολιτικό μνημόσυνο για τον ήρωα κομμουνιστή Νίκο Μπελογιάννη.
Ομαλά εξελίσσεται η υγεία του σ. Χαρίλαου

Ομαλά εξελίσσεται η υγεία του επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ σ. Χαρίλαου Φλωράκη, ο οποίος χτες μάλιστα βγήκε από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του "Λαϊκού Νοσοκομείου", στην οποία εισήχθη έπειτα από την επιτυχή εγχείρηση αφαίρεσης ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής, στην οποία υποβλήθηκε πριν από τρεις μέρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ