ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Αποζημιώσεις - κοροϊδία

Μόνο 800 εκατ. δραχμές δίνει η κυβέρνηση, ενώ οι ζημιές που δηλώθηκαν φτάνουν τα 30 δισ. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή

Με το χειρότερο τρόπο εμπαίζει η κυβέρνηση τους πλημμυροπαθείς της Κορίνθου, εγκρίνοντας εξευτελιστικά ποσά για την καταβολή αποζημιώσεων που συνολικά είναι μόλις 800 εκατ. δραχμές, ενώ οι ζημιές που δηλώθηκαν φτάνουν τα 30 δισ. δραχμές.

Το ζήτημα των αποζημιώσεων επισημαίνεται και στο ψήφισμα της συγκέντρωσης των πλημμυροπαθών, που έγινε την Κυριακή στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Πλημμυροπαθών. Εκεί, αποφασίστηκε επίσης να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Παρασκευή στις 2 μ.μ. έξω από τη Νομαρχία Κορίνθου, προκειμένου να διεκδικηθεί αγωνιστικά η λύση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πλημμυροπαθείς.

Στη συγκέντρωση τονίστηκε από όλους τους παρευρισκόμενους ότι η μόνη διέξοδος που απομένει, μπρος στην κατάσταση που διαμορφώνεται, είναι η αγωνιστική διεκδίκηση ολικών αποζημιώσεων, σύμφωνα με τα δικαιολογητικά που έχουν υποβάλει οι πλημμυροπαθείς. Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Θόδωρος Παπαδόπουλος, που ήταν και ο βασικός ομιλητής, ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της καταβολής των ψευτο-αποζημιώσεων, αναφερόμενος στο σκηνικό εμπαιγμού που έστησαν κυβέρνηση, Περιφέρεια Αν. Πελοποννήσου και Νομαρχία Κορίνθου, σε βάρος των πλημμυροπαθών. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, που ήταν παρών στη συγκέντρωση, υπογράμμισε στην παρέμβασή του πως η Κόρινθος δεν είναι η μόνη πληγείσα περιοχή που έρχεται αντιμέτωπη με την πολιτική κοροϊδίας της κυβέρνησης, αναφέροντας τα παραδείγματα των πλημμυρών της Αθήνας και των σεισμών στο Αίγιο. Ο Στρ. Κόρακας τόνισε πως το ΚΚΕ θα είναι πάντα δίπλα στους πλημμυροπαθείς της Κορίνθου και είπε πως ό ίδιος θα πάρει πρωτοβουλία για να κλείσει ραντεβού με του υπουργό ΠΕΧΩΔΕ.

Από τα λεγόμενα των συγκεντρωμένων, φάνηκε ότι οι υποσχέσεις της κυβέρνησης ήταν κάλπικες και αποσκοπούσαν μόνο στο να ρίξουν ..."λάσπες" στα μάτια των κατεστραμμένων Κορίνθιων. Ο Νομάρχης Κορίνθου, σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη Παρασκευή, αφού παραδέχτηκε ότι το ποσό των αποζημιώσεων είναι μικρό, επιχείρησε παραπλανητικά να αποδώσει ευθύνες στους υπαλλήλους της Νομαρχίας, γιατί, όπως είπε, παρουσίασαν διογκωμένες της ζημιές! Ακόμη ο ίδιος φέρεται να είπε στην ίδια σύσκεψη πως όποιος κάνει ένσταση για το ποσό της αποζημίωσης δε θα πάρει δραχμή αποζημίωση. Ομως τα ποσά που ανακοινώθηκαν για όσους ιδιοκτήτες σπιτιών έπαθαν ζημιές από τις πλημμύρες είναι εξευτελιστικά, αφού για τη Γ κατηγορία που σημαίνει ολική καταστροφή θα δοθούν γύρω στις 600.000 δραχμές αποζημίωση, ενώ ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είχε υποσχεθεί 2.000.000 δραχμές.

Υπερβολική δόση αδιαφορίας

Νεκρός από ναρκωτικά 17χρονος μέσα στο σχολείο, που το εγκατέλειψε πριν δυο χρόνια

To σοκ που ένιωσαν οι μαθητές της Β τάξης του 1ου ΤΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας, χτες το πρωί, όταν μπήκαν στην αίθουσα διδασκαλίας δεν περιγράφεται. Ενας 17χρονος ήταν ξαπλωμένος πάνω σε μερικά θρανία, ενωμένα σε σχήμα κρεβατιού. Ηταν νεκρός και η σύριγγα, με τα υπολείμματα της ηρωίνης, ήταν και πάλι ο αδιάψευστος μάρτυρας της τελευταίας πράξης ενός προαναγγελθέντος θανάτου.

Ο 17χρονος Αθανάσιος Χρόνης χρησιμοποιούσε τη σχολική αίθουσα, όχι για να μάθει γράμματα, αλλά για να ταξιδεύει στον κόσμο των παραισθήσεων. Πριν από μερικούς μήνες ένας άλλος νεαρός είχε αφήσει την τελευταία του πνοή στο προαύλιο σχολικού συγκροτήματος στους Αγίους Αναργύρους. Τα περισσότερα σχολεία, άλλωστε, είναι γνωστό ότι δε φυλάσσονται από κανέναν και ορισμένα απ' αυτά τις νυχτερινές ώρες γίνονται καταφύγιο νέων, που κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών ή ζουν στο περιθώριο. Ο υπουργός Παιδείας, με αφορμή το περιστατικό των Αγίων Αναργύρων, αλλά και από παλιότερα, με αφορμή τη διακίνηση ναρκωτικών έξω από τα σχολεία, προσπάθησε να μετατοπίσει τις ευθύνες της πολιτείας στους διευθυντές των σχολείων ή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο 17χρονος νεκρός ήταν ορφανός από μητέρα. Φιλοξενήθηκε στο εκκλησιαστικό ίδρυμα "Η Αγάπη", αλλά τα ναρκωτικά δεν κατάφερε να τα βγάλει από τη ζωή του. Από την Αστυνομία έγινε γνωστό ότι σε ηλικία 15 χρονών πιάστηκε για χρήση χασίς και χαπιών. Ακολούθησαν άλλες τρεις συλλήψεις. Ο πατέρας του ανήλικου, όταν πληροφορήθηκε τον πρόωρο χαμό του γιου του άφησε να εννοηθεί ότι περίμενε αυτήν την κατάληξη. Είπε, μάλιστα, ότι είχε ζητήσει ο ίδιος από τον διευθυντή του ΤΕΛ να δεχτεί να επιστρέψει ο γιος του στο σχολείο, από το οποίο είχε φύγει πριν από δύο χρόνια. Παρακολούθησε λίγα μαθήματα στην αρχή της χρονιάς, αλλά στην συνέχεια εγκατέλειψε...

Πάντως, το 15μελες του 1ου ΤΕΛ διαμαρτυρήθηκε χτες για την απουσία φύλακα και ζήτησε από τον δήμαρχο Νέας Φιλαδέλφειας να φροντίσει για την προστασία του μαθητόκοσμου όσων βρίσκουν καταφύγιο στο σχολείο τους.

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ
Πήραν πίσω τις παράνομες απολύσεις...

Η αμαρτωλή διοίκηση Θ. Καραπάνου - Στ. Παφύλα υπαναχώρησε, χτες, υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε ανακοίνωσε επίσημα τις τρεις καταχρηστικές απολύσεις

Ομολογώντας, ουσιαστικά, την παρανομία τους ο γνωστός πρόεδρος της "Μελισσοκομικής" Θ. Καραπάνος και ο εκλεκτός του - και παράνομα διορισθείς από τον ίδιο - αναπληρωτής διευθυντής Στ. Παφύλας έσπευσαν χτες να ανακαλέσουν προσωρινά τουλάχιστον, τις καταχρηστικές απολύσεις τριών εργαζομένων, που είχαν ανακοινώσει την προηγούμενη Παρασκευή... Στην υπαναχώρηση αυτή, προφανώς, οδηγήθηκαν από το φόβο των αντιδράσεων των ίδιων των συνεταιρισμένων μελισσοκόμων και, ειδικότερα, για να αποφύγουν την κατακραυγή και την εκλογική καταδίκη τους.

Ετσι, ενώ είχε ανακοινωθεί επίσημα η απόλυση και είχαν ειδοποιηθεί να προσέλθουν, χτες τη Δευτέρα, για να εξοφληθούν, τελικά η διοίκηση Θ. Καραπάνου, ανέστειλε τις απολύσεις, υποστηρίζοντας πως, τάχα, ποτέ δεν τους είχε ανακοινώσει κάτι τέτοιο! Κι αυτό ενώ, είχε ζητηθεί από το προεδρείο της ΟΣΕΓΟ (δευτεροβάθμια οργάνωσης των συνεταιριστικών υπαλλήλων) να παρέμβει να μην πραγματοποιηθούν οι απολύσεις...

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το δημοσίευμα του "Ρ" το περασμένο Σάββατο, που αποκάλυπτε για μια ακόμα φορά την αυθαιρεσία και την καταστροφική πρακτική της σημερινής διοίκησης, που οδηγεί τη "Μελισσοκομική" στη συρρίκνωση και τη διάλυση, δυστυχώς με την ανοχή και τη στήριξη διοικητικών παραγόντων της ΑΤΕ, προκάλεσε αίσθηση. Περίμεναν, προφανώς, πως θα περάσουν "στα μουλωχτά" οι απολύσεις... Κατά τα άλλα, η κατάσταση που αντιμετωπίζει η "Μελισσοκομική" είναι τόσο ασφυκτική που, κατά τις ίδιες πληροφορίες μας, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι ακόμα για τα αναδρομικά του α εξαμήνου του '96. Ενώ, για να καλυφθούν άμεσες λειτουργικές ανάγκες στην Κοινοπραξία φτάνουν μέχρι του σημείου να "σπάνε" και να προεισπράττουν επιταγές για να τα βγάλουν πέρα... Προσπαθούν, απλώς, να φτάσουν μέχρι τις εκλογές, να επανεκλεγούν και, από κει και πέρα, "γαία πυρί μειχθήτω"!

Για την επιτυχία του στόχου τους, εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι πολλοί μελισσοκόμοι δε γνωρίζουν τη δεινή οικονομική κατάσταση, στην οποία έχει οδηγήσει την Κοινοπραξία η πλειοψηφία του ΔΣ και, ευρύτερα, την αδιαφανή και ζημιογόνα δραστηριότητα και κακοδιοίκησή της. Ετσι η πλειοψηφία Θ. Καραπάνου αξιοποιεί το γεγονός πως -με τις ευλογίες της ΠΑΣΕΓΕΣ- δε γίνεται καμιά συζήτηση ενημέρωση για τα προβλήματα, παρά σιωπηρή... εκλογή διοίκησης. Εκμεταλλεύεται, επίσης, τη δυνατότητα να παραβρίσκονται στις εκλογές των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών, τα μέλη της πλειοψηφίας του ΔΣ, τα οποία παρεμβαίνουν στις εκλογές και με γνωστές μεθόδους προσπαθούν να υφαρπάξουν ουσιαστικά την ψήφο των συνεταιρισμένων μελισσοκόμων.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ - ΛΕΣΒΟΣ
"Μπαράζ" δικών αγροτών

Στα δικαστήρια σέρνονται σήμερα δεκάδες αγροτοκτηνοτρόφοι της Καρδίτσας και της Λέσβου και η επιχείρηση ποινικοποίησης των αγώνων των αγροτών καλά κρατεί.

Στην Καρδίτσα οδηγούνται στα δικαστήρια 60 αγρότες, με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών για τις κινητοποιήσεις του Μάρτη του 1995. Με την ίδια κατηγορία, επίσης, δικάζονται στις 8 του Απρίλη άλλοι 137 συνάδελφοί τους στα Τρίκαλα. Στη Μυτιλήνη, συνεχίζεται σήμερα η δίκη των 11 κτηνοτρόφων, που διεκόπη την περασμένη Πέμπτη, οι οποίοι κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο της 11 Μάρτη 1996. Εδώ αξίζει, να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας την περασμένη Πέμπτη, οι μάρτυρες κατηγορίας (αστυνομικοί και υπάλληλοι του υπουργείου Αιγαίου) ήρθαν σε οφθαλμοφανείς αντιφάσεις και τελικά διαπιστώθηκε ότι τα ονόματα των κατηγορουμένων δεν τα έδωσαν, επειδή είδαν τους συγκεκριμένους κτηνοτρόφους, αλλά επειδή τους τα είπαν ο διοικητής του τμήματός τους ή ο προϊστάμενος της υπηρεσίας τους.

Να μην "παγώσουν" και οι αποζημιώσεις

Τη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση για την άμεση αποζημίωση των πληγέντων από τον παγετό παραγωγών δεντρωδών καλλιεργειών στο Νομό Λάρισας, ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής,Αχιλλέας Κανταρτζής και Βαγγέλης Μπούτας,με Ερώτηση που κατέθεσαν χτες στη Βουλή.

Οι παραγωγοί πολλών περιοχών της Λάρισας βρίσκονται σε απόγνωση, αφού ο παγετός που "χτύπησε" στις 22 και 23 του Μάρτη, προκάλεσε ανεπανόρθωτες ζημίες σε χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες οπωροφόρων δέντρων και κυρίως σε καλλιέργειες με αμυγδαλιές που βρίσκονται στο στάδιο του "καρπιδίου". Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο είναι αυτές των Μαυροβουνίου, Αμπελώνος, Μελιάς, Αμυγδαλής και Καλαμακίου.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Ερωτούν τους υπουργούς Γεωργίας, Οικονομικών, Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης για το τι μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να γίνει γρήγορη και δίκαιη καταγραφή των ζημιών, καθώς και για την άμεση καταβολή πλήρους αποζημίωσης στους αγρότες παραγωγούς.

Συγκέντρωση στο Κερατσίνι

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει σήμερα στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Δημαρχείου στο Κερατσίνι η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων για την απομάκρυνση του εργοστασίου της ΔΕΗ. Η συγκέντρωση γίνεται στα πλαίσια προγραμματισμένων εκδηλώσεων της Συντονιστικής Επιτροπής.

Εξευτελιστικές αποζημιώσεις "μοιράζει" η κυβέρνηση στους πλημμυροπαθείς της Κορίνθου

Εξήντα έξι λαθρομετανάστες εντοπίστηκαν από λιμενικούς χτες, στοιβαγμένοι σε φορτηγό, που μετέφερε φορτίο βαμβακόσπορου, στο λιμάνι της Πάτρας. Το φορτηγό επρόκειτο να φορτωθεί στο με σημαία Κύπρου επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Πολάρις", με προορισμό το Μπάρι. Συνελήφθη ο οδηγός του φορτηγού, Γ. Θωμαδάκης 31 χρόνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ