ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
"Αιμορραγία" 1,4 τρισ. δραχμών!

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την πραγματική αιτία της κρίσης σε εκδήλωση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία

Τούτη την περίοδο που η κυβέρνηση, καθ' υπόδειξη των ξένων οικονομικών κέντρων, επεξεργάζεται σχέδια κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης και με δικαιολογία την κρίση των ασφαλιστικών ταμείων, οι εργαζόμενοι σ' αυτά αποκαλύπτουν τους πραγματικούς αίτιους των μεγάλων ελλειμμάτων στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με στοιχεία που παρουσίασε χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) σε εκδήλωση, στα πλαίσια του 14ου Συνεδρίου της, προκύπτει ότι περίπου 1,4 τρισεκατομμύρια δραχμές διαφεύγουν απ' τα ασφαλιστικά ταμεία. Το ποσό αυτό αναλύεται ως εξής:

  • Η ετήσια εισφοροδιαφυγή στα ασφαλιστικά ταμεία - πλην του ΙΚΑ - ανέρχεται σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ σε 300 δισ. δραχμές το χρόνο. Το ποσοστό εισφοροδιαφυγής, όπως τόνισε η ΠΟΠΟΚΠ, σε σχέση με τις εισπραττόμενες εισφορές κυμαίνεται σε 20 - 30%.
  • Το ΙΚΑ χάνει κάθε χρόνο άλλα 300 δισ. δραχμές απ' την εισφοροδιαφυγή.
  • Οι βεβαιωμένες οφειλές προς το ΙΚΑ μαζί με τα πρόσθετα τέλη ανέρχονται σε 650 δισ. δραχμές σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ - αν και με τους τελευταίους υπολογισμούς του ίδιου του ΙΚΑ ανέρχονται σε 719 δισ. δραχμές.
  • Οι βεβαιωμένες οφειλές για έξι Ταμεία (ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΣΠΕΑΘ, ΤΕΑΥΕΚ, Μετάλλου) ανέρχονται σε 140 δισ. δραχμές.

Συνολικά δηλαδή για τα παραπάνω Ταμεία τα διαφεύγοντα έσοδα ανέρχονται σε 1,39 τρισ. δραχμές. Για το ΙΚΑ το 77% των βεβαιωμένων οφειλών προέρχεται απ' τον ιδιωτικό τομέα. Απ' αυτά τα τρομακτικά ποσά περίπου το ένα τρίτο είναι εισφορές των εργαζομένων που οι εργοδότες τις εισέπραξαν αλλά δεν τις απέδωσαν ποτέ, διαπράττοντας το αδίκημα της υπεξαίρεσης.

Η κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι προχώρησε στη ρύθμιση των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία με χαριστικές δόσεις, τις οποίες οι εργοδότες έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια. Απ' τους 217.000 οφειλέτες του ΙΚΑ υπέβαλαν αίτηση μόνο 44.000 οφειλέτες (ποσοστό 20%).

Ολα αυτά τα στοιχεία φαίνεται να περνούν "απαρατήρητα" απ' την κυβέρνηση. Κι ύστερα έρχεται ο υπουργός Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου, όπως έκανε απ' το βήμα του Συνεδρίου της ΠΟΠΟΚΠ, να "διεκτραγωδήσει" την τραγική κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία. Βέβαια, και η ηγεσία της ΠΟΠΟΚΠ φαίνεται να μη θέλει να αξιοποιήσει ως αγωνιστικό εφόδιο αυτά τα συντριπτικά στοιχεία. Ακόμα και το πλεόνασμα της κοινωνικής ασφάλισης - που προκύπτει απ' τις προσόδους της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων - το παρουσιάζει με αρνητικό τρόπο (Το οργανικό έλλειμμα για το 1996 είναι 80 δισ. δραχμές, ενώ οι πρόσοδοι της περιουσίας ανέρχονται σε 306 δισ. δραχμές. Το συνολικό, δηλαδή, πλεόνασμα της κοινωνικής ασφάλισης είναι 226 δισ. για το 1996).

Η ΠΟΠΟΚΠ επαναφέρει την κύρια πρόταση των συνδικάτων για τριμερή χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης (2/9 απ' τους εργαζόμενους, 3/9 απ' τον κρατικό προϋπολογισμό και 4/9 απ' τους εργοδότες), αλλά οι προτάσεις της Ομοσπονδίας διαπερνώνται και από "εκσυγχρονιστικές" εκτροπές που προωθεί η κυβέρνηση: Ζητά την ίδρυση χρηματοπιστωτικού συστήματος για την αξιοποίηση των πόρων των αποθεματικών των Ταμείων, καθώς και διαχωρισμό των συντάξεων στην εργασιακή και την κοινωνική, με υπολογισμό βάσης την τελευταία δεκαετία ή το σύνολο του ασφαλιστικού βίου.

Την εκδήλωση χαιρέτισε από την πλευρά του ΚΚΕ ο βουλευτής Μ. Κωστόπουλος,ο οποίος επικέντρωσε σε βασικές προτάσεις του ΚΚΕ για την κοινωνική ασφάλιση, σημειώνοντας ότι είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να της συμπεριφέρεται με αυτό το τρόπο η κυβέρνηση και επισημαίνοντας ότι επιχειρεί, μέσω της "Λευκής Βίβλου", το σάρωμα σημαντικών ασφαλιστικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων.

Οι κέρβεροι της Κεντροαριστεράς

Δεν ήταν δα και μακριά. Μια δρασκελιά και θα πατούσαν απέναντι. Στον "παράδεισο". Οι απελπισμένοι στριμώχτηκαν στο σαπιοκάραβο. Το ταξίδι ξεκίνησε. Μια δρασκελιά η απόσταση, αλλά φαίνεται ατέλειωτη. Τα κύματα χτυπούν αλύπητα. Το γέρικο σκαρί τρίζει, γέρνει. Αλλά αντέχει.

Ξαφνικά, μια πολεμική κορβέτα πλησιάζει. Πλησιάζει πολύ κοντά. Ερχεται καταπάνω. Εμβολίζει το σαπιοκάραβο. Το καταποντίζει. Κραυγές πανικού, πόνου, απόγνωσης. Κι ύστερα, ο θάνατος. Ογδόντα άνθρωποι, γυναίκες και παιδιά στην πλειοψηφία τους, πνίγονται στα παγωμένα νερά.

Οι απελπισμένοι Αλβανοί λαθρομετανάστες δεν έφτασαν ποτέ στον ιταλικό "παράδεισο". Το ταξίδι στην Αδριατική, ήταν ταξίδι στον Αχέροντα. Με πλοηγό τον Χάροντα. Η ιταλική κορβέτα ήταν ο Κέρβερος. Εφτασαν στην κόλαση πριν βγουν απέναντι.

Πίσω, στη βασανισμένη πατρίδα, θρήνος και οδυρμός. Μαυροφορεμένες μάνες μοιρολογούν. Συγγενείς και φίλοι καταριούνται. Οι εξεγερμένοι στρέφουν τα "καλάσνικοφ" και πυροβολούν απέναντι, τον "παράδεισο". Ο λαός πενθεί. Ο Μπερίσα και ο Φίνο κάτι ψιθυρίζουν σαν διαμαρτυρία. Υποκρισία. Αυτοί έσπρωξαν τους απελπισμένους στο ταξίδι προς την κόλαση.

Απέναντι, οι κέρβεροι - φονιάδες, προσπαθούν να δικαιολογηθούν. "Εφταιγαν οι πνιγμένοι", λένε. Εχουν και τη συνηγορία των πολιτικών αφεντικών τους. Οι "Κεντροαριστεροί" κυβερνώντες της Ιταλίας έχουν αναλάβει να σώσουν τον Μπερίσα και την παρέα του. Ανέλαβαν την αρχιστρατηγία των δυνάμεων κατοχής που θα εγκατασταθούν στην Αλβανία. "Καρφί δεν τους καίγεται" για τους κολασμένους. Και, φυσικά, δε θέλουν κουρελιάρηδες λαθρομετανάστες στη χώρα τους. Γι' αυτό και έδωσαν εντολή να τους πνίξουν στην Αδριατική.

Και οι δικοί μας "κεντροαριστεροί" κυβερνώντες; "Ούνα φάτσα, ούνα ράτσα". Κουβέντα για το αποτρόπαιο έγκλημα των ομοϊδεατών τους της Ιταλίας. Την ίδια ώρα, μάλιστα, που διακηρύσσουν υποκριτικά τ' ανθρωπιστικά αισθήματά τους για τον αλβανικό λαό και υπόσχονται βοήθεια. Κι αυτοί τον Μπερίσα και το Φίνο θέλουν να βοηθήσουν. Γι' αυτό και σπεύδουν να συμμετάσχουν στην ιμπεριαλιστική δύναμη που θα σταλεί στην Αλβανία.

Αυτή είναι η "διεθνής ηθική" της ελληνικής Κεντροαριστεράς. Εκεί οδηγεί η υποταγή στα προστάγματα των ξένων αφεντικών των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, για την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων της "νέας τάξης πραγμάτων" στα Βαλκάνια. Μια "διεθνής ηθική" που συνάδει και συνδυάζεται με την ανήθικη πολιτική σε βάρος του ελληνικού λαού, απ' τον οποίο, οι "κεντροαριστεροί" κυβερνώντες, επιχειρούν ν' αφαιρέσουν δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων. Οπως την εργασία, την κοινωνική ασφάλιση, την παιδεία, την υγεία, την κοινωνική πρόνοια.

Να γιατί πρέπει όλοι οι Ελληνες εργαζόμενοι ν' αντιδράσουν αμέσως στην αντεργατική - αντιλαϊκή "καταιγίδα" που έρχεται. Για να μη μετατραπούν σε απελπισμένους που ονειρεύονται ψεύτικους παραδείσους και "πνιγούν" στην αφρισμένη θάλασσα του κοινωνικού δαρβινισμού, που απειλεί να μετατρέψει σε κόλαση και την Ελλάδα.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Εκδήλωση στην Πάτρα

Οι γυναίκες και όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να αγωνιστούν για να αποτρέψουν τις δρομολογούμενες ρυθμίσεις, που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την Κοινωνική Ασφάλιση.

Αυτό ήταν το μήνυμα της ημερίδας, με θέμα "Κοινωνική Ασφάλιση και Γυναίκα", που διοργάνωσε προχτές ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Πάτρας.Κεντρική ομιλήτρια της ημερίδας, που έγινε στο κατάμεστο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, ήταν η Γεωργία Κολοβού - Τσαμούρη, μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας,η οποία τόνισε πως με τον εργασιακό μεσαίωνα που σχεδιάζεται, η θέση της γυναίκας θα επιδεινωθεί. Μίλησαν ακόμα η πρόεδρος της Ενωσης Γυναικών Κ. Γιοβάση,η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΜΙΣΚΟ Ν. Πεταλά,η πρόεδρος του Σωματείου Ετοίμων Ενδυμάτων Σ. Ψωμιάδη,η Κ. Γεροπαναγιώτη, μέλος της Διοίκησης της ΑΔΕΔΥ και η πρόεδρος της ΕΙΝΠΙΣ Ρ. Αρβανιτάκη - Πότσι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ