ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
Με τον τρόμο της ανεργίας...

Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας όλο το προηγούμενο διάστημα προσπάθησαν, κόντρα στις άλλες παρατάξεις, να αποκαλύψουν τις αιτίες των προβλημάτων της Σχολής και να δραστηριοποιήσουν αγωνιστικά τους φοιτητές

"Η αύξηση των εισακτέων στα ΑΕΙ" με τελικό στόχο την "ελεύθερη πρόσβαση" είναι κάτι που στα αυτιά των φοιτητών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθήνας ακούγεται σαν το πιο σύντομο... ανέκδοτο.

Και γιατί να μην είναι, από τη στιγμή που οι απόφοιτοι της Νομικής αντιμετωπίζουν με τον πλέον οδυνηρό τρόπο το καθεστώς της ανεργίας, που υφίστανται σήμερα η μεγάλη μάζα των πτυχιούχων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας. Το ότι τη χρονιά που πέρασε, 4.000 νέοι δικηγόροι στην Αθήνα δεν έκαναν ούτε μία παράσταση σε δικαστήριο,αποτελεί ίσως το πιο τρανταχτό παράδειγμα για την αλήθεια του παραπάνω ισχυρισμού.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Παιδείας, εξειδικεύοντας τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προχωράει ακάθεκτο στην αύξηση των εισακτέων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, επιδιώκοντας μάλιστα να φανεί αυτή η ενέργεια και σαν κάτι το πολύ πρωτοποριακό και προοδευτικό. Βέβαια, η αύξηση αυτή, όπως λέει ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας, Γερ. Αρσένης, θα συνοδευτεί και από τον απαραίτητο διαχωρισμό ανάμεσα στην απόκτηση πτυχίου και της άσκησης του ανάλογου επαγγέλματος.Οσον αφορά τις Νομικές Σπουδές και το μέλλον των πτυχιούχων των αντίστοιχων Πανεπιστημιακών Σχολών ο υπουργός Παιδείας, μετά το τέλος της πρόσφατης συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, ακριβώς γι' αυτό το θέμα, δήλωσε ξεκάθαρα: "Θα συζητήσουμε τα θέματα που αφορούν το Πανεπιστήμιο, τις νομικές σπουδές, αλλά και το επάγγελμα του δικηγόρου με τους εκπροσώπους των δικηγορικών συλλόγων και τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων και των προέδρων των Νομικών Σχολών έτσι που να έχουμε μια σαφή άποψη πως θα διαμορφωθούν οι νομικές σπουδές μέσα στο Πανεπιστήμιο και πως θα γίνει αυτός ο διαχωρισμός μεταξύ νομικών σπουδών, νομικών γνώσεων και εξασκήσεως του επαγγέλματος.

Να αποκαλυφθεί η ρίζα των προβλημάτων

Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας, όπως και σε κάθε άλλη σχολή, με όσες δυνάμεις διαθέτουν προσπαθούν - κόντρα σε όλες τις άλλες παρατάξεις που κάνουν το παν για να αδρανοποιούν τους φοιτητικούς συλλόγους - να αποκαλύψουν στους φοιτητές το μέλλον που τους επιφυλάσσει η μααστριχτική πολιτική, που πιστά ακολουθεί η κυβέρνηση σε όλους τους τομείς της πολιτικής της, φυσικά και στην παιδεία, η οποία κωδικοποιείται μέσα από τα νέα μέτρα Αρσένη.

Η αλήθεια βέβαια είναι πως τα προβλήματα της Σχολής είναι τόσο έντονα, που όσο και να θέλει κάποιος να μην τα σκέφτεται υποχρεώνεται εκ των πραγμάτων ολοένα και περισσότερο να δραστηριοποιείται για την επίλυση των προβλημάτων του.

Και δε μιλάμε μόνο για προβλήματα... ρουτίνας που υπάρχουν σε κάθε τριτοβάθμια σχολή, όπως ο ελλιπής υλικοτεχνικός εξοπλισμός, οι φτωχές βιβλιοθήκες, οι άσχημες κτιριακές συνθήκες και φυσικά η καθυστέρηση στην παροχή συγγραμμάτων, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να πληρώνουν αδρά για να εξοικονομούν σημειώσεις ενόψει εξεταστικών περιόδων. Αλλά για ένα καθεστώς κυριολεκτικά μαύρης εργασίας που επικρατεί για τους αποφοίτους της Σχολής, οι οποίοι μετά την απόκτηση του πτυχίου τους, θέτουν σε δοκιμασία τα βιολογικά και ηθικά αποθέματά τους, όντας ασκούμενοι δικηγόροι. Για όσους δε γνωρίζουν, αναφέρουμε ότι ασκούμενος δικηγόρος σήμερα σημαίνει ατέλειωτες ώρες εργασίας καθημερινά, σε κάποιο δικηγορικό γραφείο τουλάχιστον για ενάμιση χρόνο, με αμοιβή γύρω στις 60.000 δραχμές μηνιαίως.

Οι ΠΚΣ όλο το προηγούμενο διάστημα προσπάθησαν με συνέπεια και επιμονή να αποκαλύπτουν τη ρίζα των προβλημάτων στους φοιτητές και βάσιμα ευελπιστούν ότι η δράση τους αυτή θα έχει και την ανάλογη ανταπόκριση από τους φοιτητές, αυτό δείχνουν άλλωστε και τα δείγματα χρόνο με τον χρόνο - πέρυσι οι ΠΚΣ στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής βγήκαν δεύτερη δύναμη με απόσταση δύο ψήφων από την πρώτη.

Ενίσχυση των ΠΚΣ

Ο Μάκης Πέτσας,φοιτητής στη Νομική και μέλος των ΠΚΣ, μιλώντας στο "Ρ" για τη δράση της παράταξης όλο το προηγούμενο διάστημα, τόνισε: "Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας πάλεψαν όλο το προηγούμενο διάστημα το φοιτητικό κίνημα να βαδίσει πλάι στο λαϊκό, το οποίο γνώρισε άνοδο την περίοδο που πέρασε, και να βάλει φραγμό στην αντιλαϊκή μααστριχτική πολιτική της κυβέρνησης που χτυπάει τα Πανεπιστήμια και γενικά την εκπαίδευση".

"Ιδιαίτερα στον χώρο της εκπαίδευσης, συνέχισε, είδαμε όλο το προηγούμενο διάστημα να ξεκινά μια επίθεση που εξειδικεύει τις κατευθύνσεις της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της Λευκής Βίβλου στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε κάθε Σχολή ξεχωριστά, που χτυπάει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας, χτυπάει τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, κάνει ακόμα πιο δύσκολο για τα παιδιά των εργαζομένων όχι μόνο να μορφώνονται, αλλά και να έχουν δουλιά με δικαιώματα".

"Οσον αφορά τη Νομική Σχολή οι ΠΚΣ, τόνισε, πάλεψαν ώστε οι φοιτητές μέσα από τη συσπείρωσή τους στους συλλόγους να βάλουν φραγμό σε αυτήν την πορεία. Είχαμε όμως να αντιμετωπίσουμε όλες τις άλλες παρατάξεις που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο προσπάθησαν να μπλοκάρουν τις μαζικές διαδικασίες, πράγμα που στην πράξη σημαίνει στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής. Μέσα από το μαζικό μας άνοιγμα στους φοιτητές μπορέσαμε και ξεπεράσαμε τα εμπόδια που έβαζαν οι άλλες παρατάξεις".

Μιλώντας για το τι περιμένει η παράταξη από τις επερχόμενες φοιτητικές εκλογές υπογράμμισε: "Πιστεύουμε, με βάση την ανταπόκριση που βρίσκουμε στους φοιτητές όλο αυτό το διάστημα, ότι θα σημειώσουμε σημαντική άνοδο. Η ενδυνάμωση των ΠΚΣ σημαίνει ότι περισσότεροι φοιτητές με καλύτερες προϋποθέσεις θα κινητοποιούνται και θα δραστηριοποιούνται για την επίλυση των προβλημάτων τους, ότι όλο και περισσότεροι φοιτητές θα μπαίνουν στο δρόμο του αγώνα".

Φ. Κ.

Συνάδελφοι!

Τρομερή φέτος η αποχή. Μέτρησα δεκάδες και δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις και νομίζω πως η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Οταν μου ζήτησαν στη σχολή μου να πληρώσω τις σημειώσεις, διαμαρτυρήθηκα και απευθύνθηκα στο φοιτητικό μου σύλλογο. Αλλά ΔΣ δε μαζευόταν γιατί... αυτοί απείχαν. Και τρέχα μετά μάζευε υπογραφές για συνέλευση.

Οταν άκουσα ότι θα μου κόψουν τη σίτιση, τη στέγαση (και ό,τι άλλο τους αφήσω) έγινε συνέλευση. Εκεί συζητούσαμε πολλή ώρα, κάπου δε συμφωνούσαμε, και όταν ήρθε η ώρα να ψηφίσουμε (επιτέλους, είπα, αγώνες και τώρα θα δούνε τι θα πει φοιτητικό κίνημα) κατάλαβα... Αυτοί απείχαν (ας μην είμαστε και οικονομιστές). Εν τω μεταξύ κατέφθανε από τις Βρυξέλλες ολοταχώς ο προϋπολογισμός (στη διαδρομή του από κει και πέρα έχει πατήσει εκατομμύρια άτυχα θύματα).

***

Οταν θέλησα να συμπαρασταθώ στους αγρότες, στους εκπαιδευτικούς, στους ναυτεργάτες αυτοί... πάλι απείχαν (τι δουλιά έχουμε εμείς; Κύριοι, την αυτονομία σας!). Εγώ πάλι τσαντίστηκα, καθότι και παιδί αγρότη (τι διάολο, είπα, φαίνεται πως ξέπεσα σε σχολή Βαρδινογιάννηδων), έπειτα όμως το σκέφτηκα και είδα πως δε φταίει αυτό. Κάποιοι μονάχα από αυτούς κατέβηκαν για να παραδώσουν δωρεάν μαθήματα ταξικής πάλης (αχ! μωρέ... φοιτηταριάτο). Αλλά γενικώς απείχαν και δε συμμερίζονταν θα έλεγα τον ενθουσιασμό μου (εργάτες, αγρότες, φοιτητές!).

***

Οταν εξαγγέλθηκε η ελεύθερη πρόσβαση στην αρχή δεν πολυκατάλαβα και μαζεύτηκα (όταν ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι), ύστερα όμως... έπαθα. Τα έβλεπα όλα μαύρα, με πολλά δίδακτρα και κύκλους γύρω μου που χόρευαν ΕΛΚΥΣτικά και ύστερα τις σπουδές μου να πέφτουν, να πέφτουν και να πέφτω και εγώ μαζί τους και στο τέλος ζητιάνευα λέει δουλιά στον ηλεκτρικό, δείχνοντας τα τριάντα δύο μου πτυχία. Φρίκη! Ομως... αυτοί ήταν ευτυχισμένοι, βρήκαν την ιδέα πολύ ωραία (ελεύθερη πρόσβαση!), πρόβλημα λέει υπήρχε με την εφαρμογή της, σ' άλλους έπεφτε στενή, σ' άλλους έπεφτε φαρδιά. Να το συζητήσουμε, φώναξα, αλλά δεν ακούστηκα, γιατί η φωνή μου ήταν πολύ αδύνατη. Συνέλευση φώναξα, αλλά δεν είχα έδρα στο ΔΣ, να γίνει κάτι τώρα φώναξα... περίμενε τις εκλογές μου είπαν. Γιατί από τις εκλογές αυτές οι παρατάξεις δεν απέχουν!

***

Γι' αυτό και εγώ λέω να κατέβω φέτος στις εκλογές. Και να ψηφίσω ΠΚΣ.Για να μην είμαι μόνος μου μετά τις εκλογές, όταν θα ξανακάνουν αποχή.

(Και μη μου πείτε, θα με καπελώσουν οι κουκουέδες... Γιατί και αν ακόμη δεν είμαι κομμουνιστής, μια φορά αντικομμουνιστής δεν είμαι).

Ο ΑΝΩΝΥΜΟΣ

για τις Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας

Εκδηλώσεις των ΠΚΣ

Συνεχίζουν τις πολυθεματικές εκδηλώσεις στα ΑΕΙ και ΤΕΙ οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας, με θέματα που απασχολούν καθημερινά τη σπουδάζουσα νεολαία. Στα πλαίσια της ενημέρωσης των φοιτητών και σπουδαστών, οι ΠΚΣ έχουν προγραμματίσει για τη Δευτέρα τις παρακάτω εκδηλώσεις:

  • Στην Πάτρα, στις 11.30 π.μ. στο μεγάλο αμφιθέατρο του ΤΕΙ, οι ΠΚΣ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα τις αγροτικές κινητοποιήσεις, με τον βουλευτή του ΚΚΕ Βαγγέλη Μπούτα.
  • Οι ΠΚΣ του Πανεπιστημίου Πάτρας διοργανώνουν στις 6.30 μμ, στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, ανοιχτή συγκέντρωση.
  • Στην Καλαμάτα, στις 11.30 το πρωί, στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συγκέντρωση των ΠΚΣ, με ομιλητή τον Παναγιώτη Γεωργιάδη,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στα Γιάννενα, στη 1 μμ στο χώρο του ΤΕΙ θα περιοδεύσει στους χώρους του ιδρύματος ο Αποστόλης Τασούλας,βουλευτής του ΚΚΕ.
  • Στα Γιάννενα στις 7 μμ, στο αμφιθέατρο 4 της Φυσικομαθηματικής, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα "Οι εξελίξεις στην παιδεία και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση", με ομιλητή το μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ Λάζαρο Μυλωνά.
Τον δρόμο της πανσπουδαστικής αντεπίθεσης μαζί με τον λαό επιλέγουν οι

Το δρόμο της πανσπουδαστικής αντεπίθεσης μαζί με το λαό επιλέγουν οι ΠΚΣ

Οι Π.Κ.Σ. παλεύουν για να διεκδικούν αγωνιστικά οι φοιτητές λύσεις στα

Οι ΠΚΣ παλεύουν για να διεκδικούν αγωνιστικά οι φοιτητές λύσεις στα προβλήματά τους



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ