ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Επέτειοι
  • Το Παράρτημα ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ τελεί αύριο Κυριακή 6-4-97 στις 10.45 πμ,μνημόσυνο, στη Μητρόπολη Ευαγγελίστριας Περιστερίου, για τους πεσόντες και αποθανόντες αντιστασιακούς της περιοχής.
  • Το Παράρτημα ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ - ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ της ΠΕΑΕΑ, οικογένειες και συγγενείς των θυμάτων, οργανώνουν αύριο Κυριακή 6-4-97 στις 10.30 πμ,το καθιερωμένο χρονιάτικο μνημόσυνο, για να τιμήσουν τους 43 ήρωες της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ της περιοχής. Τα Παραρτήματα ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ - ΘΗΣΕΙΟΥ - ΣΦΑΓΕΙΩΝ και Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ - Ν. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν εκδρομή, για να πάρουν μέρος στην παραπάνω εκδήλωση. Αναχώρηση από τον Ηλεκτρικό Σταθμό Πετραλώνων στις 7.30 πμ (πληροφορίες τηλ.: 3473.573 και 9225.832, για το Α Παρ/μα) και από την Εθνική Τράπεζα Ν. Φιλαδέλφειας στις 7.30 πμ.Δηλώσεις συμμετοχής: 25.25.184 και 25.30.706 (για το Β Παρ/μα).
  • Το Παράρτημα ΤΡΙΠΟΛΗΣ,διοργανώνει την Κυριακή 13-4-97 στις 11.30 πμ εκδήλωση για την επέτειο της ιστορικής μάχης κατά των Γερμανών κατακτητών στο Δρακοβούνι (Γλόγοβα) Γορτυνίας.
Γενικές Συνελεύσεις

Τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ καλούν τα μέλη τους να παραβρεθούν στις Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιούν αύριο Κυριακή 6-4-97:

  • ΠΑΤΗΣΙΩΝ - ΡΙΖΟΥΠΟΛΗΣ,στις 10 πμ στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ, Λυκούργου 10.
  • ΜΟΣΧΑΤΟΥ,στις 10. 30 πμ,στο γραφείο του, Σωκράτους 29.
  • YMHTTOY,στις 11 πμ,στην αίθουσα τελετών του δήμου.
  • ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ,στις 10 πμ στην αίθουσα συνεδριάσεων του δήμου.
  • ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ,στις 9.30 πμ,στα γραφεία του, Ρέπουλη 16.
  • ΚΥΨΕΛΗΣ,στις 10 πμ,στα γραφεία του, Καλλιφρονά 30.
  • ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (Μπραχαμίου) στις 11 πμ,στα γραφεία του, Μουρίκη 1.
  • ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ στις 10.30 πμ,στα γραφεία της "Κρητικής Εστίας", Στράβωνος 12.
  • ΜΕΝΙΔΙΟΥ στις 10 πμ,στο Α ΚΑΠΗ της περιοχής. Σε περίπτωση μη απαρτίας αναβάλλεται για τις 13-4-97, στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα.
  • ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ,στις 10 πμ,στα γραφεία του Παρ/τος, Αγίας Λαύρας 37.
  • ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ (Θεσσαλονίκης), στις 11 πμ,στα γραφεία του.

Επίσης:

  • ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ,τη Δευτέρα 7-4-97 στις 5 μμ,στο Δημοτικό Θέατρο, Κρέμου και Φιλαρέτου.
  • ΓΚΥΖΗ,την Τετάρτη 9-4-97 στις 5 μμ,στα γραφεία του, Νικηφόρου Λύτρα 26 (πίσω από τον Αγιο Ελευθέριο).
  • Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ - Ν. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ την Κυριακή 13-4-97 στις 10 πμ,στο Πνευματικό Κέντρο Ν. Φιλαδέλφειας, Τρυπιά 45.
  • ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ την Κυριακή 13-4-97 στις 9.30 πμ,στην αίθουσα της Ενωσης Σμυρναίων Νίκαιας, οδός 28ης Οκτωβρίου και Θεσσαλίας.
  • ΚΟΛΩΝΟΥ την Κυριακή 13-4-97 στις 10 πμ,στο Δ' Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων, Λένορμαν και Αλεξάνδρειας, πλ. Πέτρουλα.
  • ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ την Κυριακή 13-4-97 στις 10 πμ,σε αίθουσα του Δημαρχείου, απέναντι από τα γραφεία του παραρτήματος.
  • ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ - ΘΗΣΕΙΟΥ - ΠΑΝΩ ΣΦΑΓΕΙΩΝ,την Κυριακή 13-4-97,στις 11 πμ,στα γραφεία του, Κυδαντιδών 24.
  • ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ,την Κυριακή 13-4-97 στις 9.30 πμ,στο Θεατρικό Εργαστήρι του δήμου.
Αποκαλυπτήρια

Το Παράρτημα ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ της ΠΕΑΕΑ και ο Δήμος πραγματοποιούν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης 1941 - 1945, που θα γίνουν την Κυριακή 13-4-97 στις 10.30 πμ στην πλ. Σκατζουράκη, Ανω Ν. Σμύρνη.

Συνεστίαση

Το Παράρτημα ΧΟΛΑΡΓΟΥ της ΠΕΑΕΑ, πραγματοποιεί τη χρονιάτικη συνεστίασή του, αύριο Κυριακή 6-4-97 στις 9 μμ,στο κέντρο "Αγράμπελη", Αρκαδίου και Καραϊσκάκη 63. Θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Εκδρομή

Η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών (ΚΑΕ), διοργανώνει ημερήσια εκδρομή αύριο Κυριακή 6-4-97 σε Θερμοπύλες, Αλαμάνα, Σπερχειάδα. Αναχώρηση στις 8 πμ από Πατησίων γωνία και Χαλκοκονδύλη. Πληροφορίες τηλ.: 6426.672 και 5125.357.

ΚΑΤΩ ΑΧΑΓΙΑ
Στοπ στις κατεδαφίσεις ... κατόπιν εορτής!

ΝΑΣ Αχα'ϊας: Κατεδαφίζουν τις παράγκες, για να συγκαλύψουν την αυθαιρεσία κυβέρνησης και καταπατητών

Αναβάλλεται επ' αόριστον η επιχείρηση - μπουλντόζα στην παραλία Κάτω Αχαγιάς, μετά από απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πατρών, σύμφωνα με την οποία αναστέλλονται οι εργασίες κατεδάφισης αυθαιρέτων, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο έχουν προσφύγει οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, ζητώντας τη νομιμοποίησή τους.

Η απόφαση αυτή βγήκε κατόπιν... εορτής και αφήνει εκτεθειμένο τον νομάρχη Αχαϊας Ε. Σερέτη,αφού λίγες ώρες πριν συνεργεία της νομαρχίας κατόπιν εντολής του είχαν προλάβει και είχαν κατεδαφίσει ογδόντα αυθαίρετα στην παραλία της Αγ. Παρασκευής στην Κάτω Αχαγιά. Κι αυτό γιατί ο νομάρχης διαβεβαίωνε ότι υπήρχαν τελεσίδικες αποφάσεις για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων... Ετσι τώρα οι ιδιοκτήτες δηλώνουν αποφασισμένοι να ζητήσουν αποζημίωση από το Δημόσιο για τις κατεδαφίσεις, σε περίπτωση που το ΣτΕ τους δικαιώσει.

Με αφορμή την επιχείρηση κατεδάφισης της νομαρχίας Αχαϊας η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Αχαϊας" εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία καταγγέλλει την κυβέρνηση και τον νομάρχη Αχαϊας Ε. Σερέτη,αφού αρκούνται σε επιχειρήσεις κατεδάφισης παραγκών στην περιοχή, ενώ αντίθετα "κάνουν τα στραβά μάτια στις βίλες που είναι χτισμένες δίπλα σε καταπατημένο δημόσιο κτήμα, στους μεγαλοξενοδόχους που έχουν μετατρέψει μεγάλα τμήματα της παραλίας από την Πάτρα μέχρι και την Ηλεία σε απαγορευμένες ζώνες για το λαό της Αχαϊας".

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι "η πολιτική και τακτική της Νομαρχίας συγκαλύπτει τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων, που όλα αυτά τα χρόνια κύριο χαρακτηριστικό της πολιτικής τους είναι η αυθαιρεσία, η νομιμοποίηση της καταπάτησης και καταλήστευσης της δημόσιας περιουσίας", ενώ η ΝΑΣ καλεί τον νομάρχη Αχαϊας να πάρει θέση για τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων, που με την ανοχή τους παραχωρούνταν άδειες, ρεύμα και τηλέφωνο σε αυθαίρετα κτίσματα ή νομιμοποιούσαν συμβολαιογραφικές πράξεις αγοραπωλησίας κτισμάτων σε δημόσια περιουσία. Τέλος, η ΝΑΣ καλεί το λαό της Αχαϊας να υψώσει μέτωπο αντίστασης στην πολιτική του αυταρχισμού και της αυθαιρεσίας.

Παγκόσμια Μέρα των Προσφύγων σήμερα

Στα εκατομμύρια ανθρώπους, που αναγκάζονται σε ολόκληρο τον πλανήτη να "ξεριζώνονται" από τον τόπο τους και τα σπίτια τους, στους πρόσφυγες, είναι αφιερωμένη η σημερινή μέρα. Στους ανθρώπους, που μέσα σε μια νύχτα χάνουν το βιος τους και την ελπίδα τους και για κάποιους απ' αυτούς η επόμενη μέρα μπορεί να είναι και η τελευταία...

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, σήμερα υπάρχουν 26 εκατομμύρια πρόσφυγες, άνθρωποι που έφυγαν κάτω από τραγικές συνθήκες από τον τόπο τους, καθώς και εσωτερικά εκτοπισμένοι, στην πλειοψηφία τους, γυναίκες και παιδιά. Η Ελλάδα καθημερινά δέχεται πρόσφυγες κυρίως από το Ιράκ, το Ιράν, την Τουρκία, τη Σρι Λάνκα και την Αφρική, οι οποίοι δε γνωρίζουν πάντα την καλύτερη μεταχείριση από τις επίσημες κρατικές αρχές.

Η Ελληνική Επιτροπή της Διεθνούς Αμνηστίας, με την έναρξη της διεθνούς εκστρατείας της οργάνωσης για τους πρόσφυγες και με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας των Προσφύγων, διοργανώνει σήμερα εκδήλωση συμπαράστασης στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 12 το μεσημέρι.

Επίσης η "Εθελοντική Εργασία Αθήνας", σε ανακοίνωσή της με αφορμή τη συγκεκριμένη μέρα, καλεί τους πολίτες να επισκεφτούν τις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα και να δουν από κοντά τις απαράδεκτες συνθήκες που φιλοξενούνται οι 550 Κούρδοι πρόσφυγες. Παράλληλα, στην ανακοίνωσή της, η οργάνωση καλεί τους πολίτες να συνεχίσουν να βοηθούν τους Κούρδους πρόσφυγες με την αποστολή τροφίμων στον καταυλισμό και την προσφορά χρημάτων στο λογαριασμό των προσφύγων στην Ιονική Τράπεζα (αρ. λογαριασμού 32016430). Τέλος, ζητούν από κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη να στείλει επιστολές διαμαρτυρίας στους αρμόδιους φορείς για την πλήρη απουσία κρατικής μέριμνας για τη φιλοξενία υπό ανθρώπινες συνθήκες και την κοινωνική ένταξη των προσφύγων.

Εκδήλωση γυναικών στο Κερατσίνι

Εκδήλωση με θέμα "Η γυναίκα μπροστά στο 2000. Αναλφαβητισμός - Παιδεία - Πληροφόρηση" θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου, στις 6 το απόγευμα, την οποία διοργανώνει ο Γυναικείος Σύλλογος Κερατσινίου "Η στοργή του παιδιού", μέλος της ΟΓΕ. Στην εκδήλωση θα μιλήσει για την "Κατάρτιση ως μέσο ανάπτυξης" η Μαρία Πρίφτη,δημοσιογράφος, μεταφράστρια και αντιπρόεδρος της ΟΓΕ, η Λάουρα Μαράτου,κοινωνιολόγος και ερευνήτρια του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), η οποία θα αναπτύξει το θέμα "Αναλφαβητισμός και γυναίκα" και ο Βασίλης Τακούδης,Δρ Οικονομικών Επιστημών και μέλος του Οικονομικού Τμήματος του ΚΜΕ, που θα μιλήσει για τα "Πληροφοριακά συστήματα γυναικείας απασχόλησης".

Διακοπή νερού στον Ασπρόπυργο

Διακοπή της παροχής νερού θα σημειωθεί από τις 10 το πρωί έως τις 11 το βράδυ της Τρίτης 8 Απρίλη στο δίκτυο ύδρευσης των περιοχών Κόρυτζα, Ανω και Κάτω Φούσα, Τσαβερλόρδα, Δύο Πεύκα, Νέα Ζωή και Αγιος Γεώργιος του Δήμου Ασπροπύργου.

Οπως ανακοινώθηκε από την ΕΥΔΑΠ, η διακοπή της παροχής νερού θα σημειωθεί λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών σε κεντρικό αγωγό ύδρευσης.

Η Συνέλευση του ΣΦΕΑ

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974ΣΦΕΑ,καλεί τα μέλη του στην επαναληπτική Γ Συνέλευσή του που θα πραγματοποιηθεί οπωσδήποτε αύριο Κυριακή 6-4-97 στις 9.30 πμ στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, Βερανζέρου 1, 2ος ορ., πλ. Κάνιγγος. Τα θέματα της συνέλευσης είναι: Απολογισμός δράσης του απερχόμενου ΔΣ και εκλογή νέου 21μελούς ΔΣ και νέας 3μελούς Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Εβαλαν βόμβα στα γραφεία της "Αλιτάλια"

Τα γεγονότα στη γειτονική Αλβανία επέλεξε ο λεγόμενος "Μαχόμενος Αντάρτικος Σχηματισμός" (ΜΑΣ) για να πιστοποιήσει και πάλι την παρουσία του. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα χτες, άγνωστος άνδρας που τηλεφώνησε για λογαριασμό του στην "Ελευθεροτυπία" και στα γραφεία της αεροπορικής εταιρίας "Αλιτάλια" προειδοποίησε ότι είχε τοποθετηθεί βόμβα στα γραφεία της εταιρίας, στην οδό Βουλιαγμένης και Γραβιάς στην Αργυρούπολη. Η βόμβα εξουδετερώθηκε από πυροτεχνουργούς, ενώ με τρίτο τηλεφώνημα που έγινε πολύ αργότερα στο "Σκάι" ο ΜΑΣ ""καλωσόριζε" τα ιταλικά στρατεύματα στην εξεγερμένη Αλβανία". Η βόμβα δεν εξερράγη για άγνωστους λόγους, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς ήταν ικανή να σκοτώσει άνθρωπο. Οι βομβιστές είχαν ενσωματώσει στον εκρηκτικό μηχανισμό και μια μικρή φιάλη οξυγόνου, τα θραύσματα της οποίας θα μπορούσαν να πλήξουν θανάσιμα όποιον περνούσε από κει την ώρα της έκρηξης.

Για πρώτη φορά, ο "ΜΑΣ" είχε τοποθετήσει βόμβα μέσα στο Πολυτεχνείο τον περασμένο Νοέμβρη. Μετά ακολούθησε η έκρηξη στην πρεσβεία του Περού στην Αθήνα, ενώ την τρίτη φορά επέλεξαν την Μ. Μπόση, που ήταν για ένα διάστημα επικεφαλής του επιστημονικού συμβουλίου για τη δίωξη της τρομοκρατίας.

Η σιγή των "παραδοσιακών" "17 Νοέμβρη" και "ΕΛΑ" τα δύο τελευταία χρόνια και η εμφάνιση τελευταία του "ΜΑΣ" οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στο χώρο της τρομοκρατίας συντελούνται αλλαγές. Από ορισμένους κύκλους, διοχετεύεται η άποψη ότι η σκυτάλη πέρασε τώρα στα χέρια άλλων βομβιστών, οι οποίοι προσπαθούν να δημιουργήσουν και πάλι πρόβλημα τρομοκρατίας. Μια τέτοια εξέλιξη ανησυχεί ιδιαίτερα όλους εκείνους που εργάζονται για την ανάθεση στη χώρα μας της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Στον ανακριτή για το φόνο της 21χρονης

Απολογείται τη Δευτέρα στην 1η τακτική ανακρίτρια Αθηνών, μετά την προθεσμία που πήρε χτες, ο 26χρονος Ρώσος Κονσταντίν Πασένοφ, ο οποίος ομολόγησε ότι είναι δράστης της δολοφονίας της 21χρονης Παναγιώτας Γιουβάνη στα Ανω Πατήσια. Εναντίον του ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παράνομη οπλοφορία - οπλοχρησία, χρήση ναρκωτικών (χασίς) και προσφορά ναρκωτικών σε τρίτο.

Ο νεαρός Ρώσος γνώρισε την άτυχη κοπέλα πριν έξι μήνες σε εργαστήριο αγγειοπλαστικής όπου εργάζονταν και οι δύο. Επιδίωξε χωρίς επιτυχία να συνάψουν σχέσεις και, τελικά, θολωμένος από το πάθος, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, έφθασε τη νύχτα της περασμένης Τετάρτης μέχρι το κρεβάτι της και την κατακρεούργησε...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ