ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΝΙΑ
Αποκλεισμένη παραμένει η χωματερή Κουρουπητού

Δικαιολογημένη η αντίδραση των κατοίκων, επισημαίνει ο γραμματέας της ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ, αλλά θέτει το γενικότερο πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων που αντιμετωπίζει ο νομός

Συνεχίζεται σήμερα για 3η μέρα ο αποκλεισμός της παράνομης χωματερής στον Κουρουπητό Χανίων από κατοίκους της περιοχής.

Την απόφαση για 4ήμερο αποκλεισμό πήρε η Επιτροπή Αγώνα που έχουν συστήσει οι κάοικοι, για τετραήμερο αποκλεισμό της χωματερής, οι οποίοι διαμαρτύρονται γιατί οι αρμόδιοι φορείς του νομού συμφωνούν πως πρέπει να κλείσει η χωματερή, αλλά δε φροντίζουν ώστε να ανευρεθεί άλλος χώρος. Να σημειωθεί πως η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων ενέκρινε την περιοχή "Στρογγυλό Κεφάλι" Ακρωτηρίου, για την κατασκευή εργοστασίου κομποστοποίησης και χώρου υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων. Ομως, κάτοικοι και φορείς της περιοχής αντιτίθενται στην επιλογή αυτής της θέσης, τονίζοντας ότι καθώς και αυτή βρίσκεται στο Ακρωτήρι, όλη η περιοχή κινδυνεύει να μετατραπεί σε σκουπιδότοπο.

Μιλώντας στο "Ρ" ο Γ. Νταγκουνάκης,γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ, τόνισε πως το θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων είναι από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει συνολικά ο Νομός των Χανίων, "πρόβλημα που έχει φτάσει σε σημείο όξυνσης με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων". Ο ίδιος επισήμανε ότι όλες κυβερνήσεις προσπάθησαν και προσπαθούν με κινήσεις πίσω από το παραβάν να εξυπηρετήσουν μικροκομματικά, ρουσφετολογικά, πελατειακά και, από ό,τι φαίνεται, οικονομικά και άλλα συμφέροντα, πασχίζοντας - υποτίθεται - να δώσουν λύση στο πρόβλημα.

"Το αποτέλεσμα είναι, συνεχίζει, όλη αυτή η κοροϊδία να έχει οδηγήσει συνολικά το λαό του νομού και ειδικά τους κατοίκους του Ακρωτηρίου, να μην πιστεύουν πλέον κανέναν και να οδηγούνται σε αντιδράσεις, όπως αυτή του αποκλεισμού της χωματερής. Αυτή η αντίδραση είναι δικαιολογημένη, αλλά μονόπλευρα προσανατολισμένη και όχι επιστημονικά τεκμηριωμένη".

Ο Γ. Νταγκουνάκης σημειώνει πως πραγματικά υπάρχει περιβαλλοντικό πρόβλημα με τον τρόπο που λειτουργεί η χωματερή του Κουρουπητού, αλλά "οφείλουμε να βλέπουμε το μεγαλύτερο "Κουρουπητό" που βρίσκεται στα όρια της κοινότητας και δεν είναι άλλος παρά η ύπαρξη, εκεί, των αμερικάνικων βάσεων". Υπογραμμίζει, ακόμα, πως "η όλη πορεία της υπόθεσης Κουρουπητού και η προσφυγή που έγινε στην Ευρωπαϊκή Ενωση ενάντια στη λειτουργία της χωματερής, δείχνει την εμμονή για ανάμειξη της ΕΕ σε υποθέσεις που μας αφορούν, λες και δεν μπορούμε να πάρουμε εμείς αποφάσεις για τα προβλήματα που μας απασχολούν. Φαίνεται, επιπλέον, ότι στην υπόθεση εισήλθαν μεγάλα συμφέροντα, καθώς δεν υπάρχει επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη που να λέει ότι απορρίπτεται η θέση Κουρουπητός ως χώρος εναπόθεσης απορριμμάτων".

Τέλος, επισημαίνει, σχετικά με τη θέση "Στρογγυλό Κεφάλι", ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική μελέτη για τη δυνατότητα εγκατάστασης και λειτουργίας, εκεί, εργοστασίου κομποστοποίησης και καταλήγει πως το ΚΚΕ θα υποστηρίξει το αποτέλεσμα κάθε συγκεκριμένης, επιστημονικής μελέτης και πρότασης, που θα είναι απαλλαγμένη από σκοπιμότητες κάθε είδους.

ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΟΤΑ
Με επιχειρήματα για... τούρμπο και αραμπάδες

"Δήμους - τούρμπο" για να αντεπεξέλθουμε στον αδυσώπητο ανταγωνισμό με τις εταίρες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πασχίζει να δημιουργήσει η κυβέρνηση, επιβάλλοντας τις αναγκαστικές συνενώσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, κρύβει την αλήθεια για την κλοπή που επιχειρείται σε βάρος της ΤΑ, με κονδύλια που, ουσιαστικά, της αφαιρούνται, προκειμένου να παρουσιαστούν αργότερα ως οικονομικά κίνητρα για συνενώσεις. Επιπλέον, επιμένει να μιλά για "ανάπτυξη", εννοώντας, απλά και μόνο, την ανοδική τροχιά κάποιων οικονομικών δεικτών.

Τα παραπάνω φάνηκαν και χτες από την ομιλία του υπουργού Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλου,σε ημερίδα της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Εβρου για το πρόγραμμα των αναγκαστικών συνενώσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης "Ιωάν. Καποδίστριας".

Ο υπουργός, προσπαθώντας να πείσει για το αναγκαίο των συνενώσεων, είπε ότι "είμαστε στην εποχή του τούρμπο και όχι σ' αυτήν του αραμπά" και ότι ο κατακερματισμός της ΤΑ πρέπει να σταματήσει γιατί έτσι "υπονομεύεται η ανάπτυξη". Εκανε, όμως, σαφές ότι μιλώντας για "ανάπτυξη", η κυβέρνηση εννοεί απλά και μόνο τους οικονομικούς δείκτες και όχι μια ανάπτυξη με κέντρο τον εργαζόμενο και τις ανάγκες του, ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα, με περιεχόμενο ευρύτερο, κοινωνικό, πολιτιστικό, θεσμικό, πολιτικό. Γι' αυτό και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης περιορίστηκε σε αναφορές για εκταμιεύσεις, υποστηρίζοντας πως αν είχαμε μεγάλους δήμους από παλαιότερα, "δε θα μιλούσαμε για υστερήσεις στην απορρόφηση των κονδυλίων από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Παράλληλα, ο Αλ. Παπαδόπουλος σε μια προσπάθεια να "ρίξει στάχτη στα μάτια" των αιρετών, τους παρότρυνε να υποβάλουν τις προτάσεις τους για τις αναγκαστικές συνενώσεις. Και αυτό, ενώ είναι γνωστή η κυβερνητική βούληση, οι συνενώσεις να προχωρήσουν παρά τις αντιδράσεις και οι όποιες προτάσεις των αιρετών να είναι ενταγμένες στο ασφυκτικό πλαίσιο του προγράμματος "Ιωάν. Καποδίστριας".

Τέλος, ισχυρίστηκε ότι το πενταετές πρόγραμμα των συνενώσεων θα χρηματοδοτηθεί συνολικά με περισσότερα από 800 δισ. δραχμές, "ξεχνώντας" το γεγονός ότι αν οι συνενώσεις προχωρούσαν με τον παλαιότερο νόμο, που προέβλεπε εθελοντικές συγχωνεύσεις ΟΤΑ, η οικονομική ενίσχυση θα ήταν διπλάσια. "Ξεχνώντας", ακόμα, ότι αυτά τα κονδύλια θα προέλθουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία από τους θεσμοθετημένους υπέρ της ΤΑ πόρους και θα παρουσιαστούν ως "οικονομικά κίνητρα" για τις συνενώσεις, ενώ ελάχιστα θα αποτελέσουν επιπλέον χρηματοδότηση από τα ταμεία της κεντρικής διοίκησης.

ΜΗΧΑΝΟΔΗΓΟΙ ΟΣΕ
Τρεις 3ωρες στάσεις εργασίας τη Δευτέρα

Με τρεις 3ωρες στάσεις εργασίας, μεθαύριο Δευτέρα, 7 Απρίλη 1997, αρχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι μηχανοδηγοί του ΟΣΕ, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, την ικανοποίηση θεσμικών τους αιτημάτων, αλλά και αυξήσεις στις αποδοχές τους.

Οι στάσεις εργασίας, που κήρυξε η Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Ελξης, έχουν προγραμματιστεί για μεθαύριο Δευτέρα 6 - 9 π.μ., 2 - 5 μ.μ. και 10 μ.μ. - 1 π.μ. Οσον αφορά τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, το προεδρείο της Ενωσης καταγγέλλει ότι κυβέρνηση και διοίκηση του ΟΣΕ εμμένουν στην υπογραφή σύμβασης για τους σιδηροδρομικούς το 1997, με "μηδενικές αυξήσεις"!

Οπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΟΣΕ, τη Δευτέρα δε θα κυκλοφορήσουν οι προγραμματισμένες αμαξοστοιχίες τις ώρες των στάσεων εργασίας των μηχανοδηγών.

Αντιδρούν οι κάτοικοι του Κουρουπητού με τη λειτουργία χωματερής στην

Αντιδρούν οι κάτοικοι του Κουρουπητού με τη λειτουργία χωματερής στην περιοχή τους, όμως το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο λόγω της ύπαρξης εκεί των αμερικάνικων βάσεων

ΛΑΡΙΣΑ
Συμπαράσταση στους 65 απολυμένους του δήμου

Συγκέντρωση συμπαράστασης στους 65 απολυμένους του Δήμου Λάρισας, πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου της πόλης. Οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στη συγκέντρωση ζήτησαν την παραμονή των απολυμένων στις θέσεις τους μέχρι να λυθεί νομοθετικά το θέμα της νομιμοποίησης των εκτάκτων υπαλλήλων και κατήγγειλαν τη στάση τις Δημοτικής Αρχής και του δημάρχου Χρ. Καφφέ, έναντι των εργαζομένων του δήμου, στη διάρκεια της απεργίας τους, αλλά και μετά την αναστολή της.

Τη στάση της δημοτικής αρχής κατήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου και η δημοτική παράταξη "Συνεργασία για τη Λάρισα",τονίζοντας ότι είναι η μοναδική δημοτική αρχή σ' ολόκληρη τη χώρα που πετάει, μαζικά, εργαζόμενους στο δρόμο και ταυτόχρονα επιδεικνύει συμπεριφορά προκλητική και τρομοκρατική σε βάρος των υπαλλήλων. Οι εκπρόσωποι της "Συνεργασίας για τη Λάρισα", εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, να συνάψει ο δήμος δάνειο, ύψους 500 εκατομμυρίων δραχμών, σε γιεν από την Τράπεζα Εργασίας.

Υπογράμμισαν ότι ο δήμος, ενώ δε διεκδικεί από την πολιτεία τα χρήματα που δικαιούται, δανείζεται και μάλιστα με όρους δυσβάσταχτους. Πρόβλεψαν ότι δε θα μπορέσει ν' ανταποκριθεί στον όρο να ξεπληρώσει το δάνειο σ' ένα χρόνο, μ' αποτέλεσμα να ξαναπροσφύγει σε δανεισμούς και να δημιουργηθεί ένας "φαύλος κύκλος".

Ανέφεραν ότι και φέτος δημιουργούνται νέα ελλείμματα στο δήμο και τόνισαν πως θα προσφύγουν αρμοδίως με αγωγή, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στην ΕΤΜΟΑ

Στάση εργασίας τη Δευτέρα

Σε τετράωρη στάση εργασίας και κατάληψη του κτιρίου της ΕΤΜΟΑ στην Καλλιθέα κατεβαίνουν τη Δευτέρα από τις 7 π.μ. - 11 π.μ. οι 600 περίπου εργαζόμενοι του οργανισμού αυτού, που εποπτεύεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ και ασχολείται με τη συντήρηση του οδικού δικτύου.

Οι εργαζόμενοι της ΕΤΜΟΑ καταφεύγουν στην κινητοποίηση επειδή έχουν μείνει απλήρωτοι, αφού - όπως τουλάχιστον υποστήριξε η διοίκηση στους εκπροσώπους του σωματείου τους - δεν έχει εγκριθεί ακόμη από τον υπουργό Οικονομικών ο προϋπολογισμός του οργανισμού τους.

Σε επικοινωνία του "Ρ" μαζί τους, οι εργαζόμενοι εξέφρασαν τους φόβους τους μήπως η κυβέρνηση προβαίνει στις ενέργειες αυτές προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την οριστική διάλυση της ΕΤΜΟΑ, με στόχο τη μεταβίβαση του αντικειμένου της απευθείας σε ιδιώτες εργολάβους.

Να σημειώσουμε ότι η ΕΤΜΟΑ, εκτός από τις σημάνσεις - διαγραμμίσεις, τις σηματοδοτήσεις, τον ηλεκτροφωτισμό και γενικότερα τη συντήρηση του οδικού δικτύου, αποτελεί νευραλγική υπηρεσία που επεμβαίνει σε έκτακτες καταστάσεις, όπως εκχιονισμοί, πλημμύρες κ.ά.

Ο λευκός θάνατος χτύπησε και 5η μέρα!

Το 5ο θύμα του λευκού θανάτου σε πέντε ημέρες και το 7ο στη Θεσσαλονίκη από την αρχή του χρόνου, ο 25χρονος Αντ. Πουντουράκης, βρέθηκε χτες το πρωί στο 14ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς. Τον 25χρονο ελαιοχρωματιστή, από το Ηράκλειο της Κρήτης, βρήκε νωρίς το πρωί ο φύλακας του σχολείου. Το άψυχο σώμα του νεαρού θύματος ήταν πεσμένο ανάμεσα σε σκουπίδια. Δίπλα του βρέθηκαν και τα σύνεργα του θανάτου.

Ο χαμός και του 5ου νέου ανθρώπου μέσα σε πέντε μέρες αποδεικνύει με τον πιο τραγικό τρόπο την τρομακτική έξαρση του προβλήματος των ναρκωτικών στη χώρα μας. Προβάλλει έτσι επιτακτική η ανάγκη διαμόρφωσης ολοκληρωμένης πολιτικής αντιμετώπισης του προβλήματος με έμφαση στην ενημέρωση, την πρόληψη και τη θεραπεία.

Ομως, αυτό που γίνεται στην πράξη είναι το πετσόκομμα του προϋπολογισμού του ΚΕΘΕΑ, ενώ η αντιλαϊκή πολιτική της "σύγκλισης" αμφισβητεί ολοένα και περισσότερο τα δικαιώματα των νέων στη ζωή, σπρώχνοντας έτσι περισσότερους από αυτούς στην αναζήτηση τεχνητών "παραδείσων". Και μέσα σε αυτό το σκηνικό, βρίσκουν την ευκαιρία να προπαγανδίσουν τις αποπροσανατολιστικές και επικίνδυνες απόψεις τους οι οπαδοί του διαχωρισμού "μαλακών" και "σκληρών" και τη νομιμοποίηση των πρώτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ