ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διαμαρτυρίας συνέχεια

Μετά τη διαμαρτυρία της προς το ΥΠΠΟ, για τη μονομέρεια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και την απάντηση του προέδρου του Σπύρου Πλασκοβίτη,η Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών,έδωσε χτες συνέντευξη Τύπου, θέτοντας σοβαρά ερωτήματα.

"Μήπως το ΥΠΠΟ επιδιώκει με τις ενέργειές του την εξαφάνιση των γνήσιων πνευματικών ανθρώπων και την αντικατάστασή τους από καθαρόαιμα κομματικά στελέχη των εκάστοτε κυβερνήσεων; Γιατί επιχορηγεί συνεχώς ένα και το αυτό λογοτεχνικό σωματείο; Και επειδή ο πρόεδρος του σωματείου αυτού δηλώνει ότι "για να πάρει κανείς χρήματα, πρέπει σαν εταιρία να δείξει έργο", τον καλούμε να δείξει το έργο της εταιρίας του ("Εταιρεία Συγγραφέων"), εξαιρώντας φυσικά το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Συγγραφέων, το οποίο πραγματοποίησαν, γιατί το ΥΠΠΟ - έχοντας "ιδιαίτερη" αδυναμία στο σωματείο τους - τους ενίσχυσε με 17 εκατομμύρια, ακριβώς ένα μήνα μετά την απόρριψη, για το ίδιο συνέδριο, της δικής μας μελέτης, λόγω - όπως ισχυρίστηκαν -"έλλειψης χρημάτων"".

Με παρέμβασή του ο καθηγητής Μιχάλης Μερακλής παρατήρησε: "Ο κύριος Πλασκοβίτης θα έπρεπε να πει "κάνουμε έργο γιατί μας δίνουν χρήματα". Δεν αρχίζουμε τα έργα πριν από τα χρήματα, κύριε Πλασκοβίτη. Και χρήματα σας δόθηκαν με αφθονία".Απαντώντας στη φράση του Σπύρου Πλασκοβίτη ότι οι οι δύο εταιρίες (Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών) είναι "εταιρίες - σφραγίδες",σημειώνει "είναι τουλάχιστον αλαζονική και οπωσδήποτε τον εκθέτει, γιατί αφήνει να εννοηθεί ότι ο ίδιος αποδίδει λ. χ. στον εαυτό του την ιδιότητα του συγγραφέα ενώ την αμφισβητεί στον Τάσο Αθανασιάδη,μέλος της ΕΕΕΛ ή στον έως προχτές εν ζωή Ζήση Σκάρο,μέλος της ΕΕΛ".

Πάντως, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου σε απάντηση των όσο του καταλογίζει ηΕθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών,διαψεύδει κατηγορηματικά ότι επιχορήγησε την Εταιρεία Συγγραφέων, αρνείται την επιλεκτική συνεργασία και εξηγεί ότι δεν ήταν συνδιοργανωτής του Συνεδρίου, απλά παρέθεσε αποχαιρετιστήρια δεξίωση.

Φως το εμόν

Λίγο πριν το Πάσχα, το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου εναρμονίζεται με την ατμόσφαιρα και τους ήχους των ημερών και με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών οργανώνει μια σειρά μουσικών εκδηλώσεων με τίτλο "Φως του κόσμου... Φως το εμόν", οι οποίες με την άδεια της Αρχιεπισκοπής θα πραγματοποιηθούν στους αύλιους χώρους των Ιερών Ναών Αγ. Νικολάου και Αγ. Αννης και θα κορυφωθούν τα χαράματα της Μεγάλης Τετάρτης στο χώρο του Αετοπούλειου. Ο Πέτρος Γαϊτάνος, ο Γιάννης Βασιλόπουλος με το συγκρότημά του, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων καλούν το κοινό σε ένα κατανυκτικό ταξίδι, με ήχους που έρχονται από το Βυζάντιο, μουσικές, τραγούδια και μοιρολόγια της παράδοσής μας, ψαλμωδίες της Εκκλησίας.

Οι βυζαντινές μελωδίες και ο "Θείος Λόγος" συναντώνται την ερχόμενη Δευτέρα (8 μμ), στην πρώτη συναυλία, όπου ο Πέτρος Γαϊτάνος θα ψάλει τροπάρια της Μεγάλης Εβδομάδας στον προαύλιο χώρο του ναού Αγ. Νικολάου (Κεντρική Πλατεία Χαλανδρίου). Συμμετέχει η Βυζαντινή Χορωδία Βόλου.

"Ο Ξεριζωμός και η άλλη πατρίδα"

Στα πλαίσια του Επιστημονικού Συμποσίου "Ο Ξεριζωμός και η άλλη πατρίδα - Οι προσφυγουπόλεις στην Ελλάδα" (11,12/4), την προσεχή Δευτέρα (7.15μμ) στην Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού (Πλατ. Παναθηναϊκού Σταδίου 5), θα γίνει εκδήλωση με θέμα "Λόγος και μουσική για τους πρόσφυγες".Κείμενα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Ασπασία Παπαθανασίου, Πέμη Ζούνη, Γρηγόρης Βαλτινός.Ο Μάρκος Δραγούμης θα δώσει διάλεξη για την προσφυγική μουσική με θέμα "Μουσικοχορευτική παράδοση της Καππαδοκίας".Είσοδος ελεύθερη.

Μνήμη Ελλης Λαμπέτη

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τον ελληνικό κινηματογράφο διοργανώνουν την προσεχή Δευτέρα (8.45μμ) στο Μέγαρο Μελά οι τραπεζοϋπαλληλικές οργανώσεις ΟΤΟΕ, ΣΥΕΤΕ και ΣΥΤΑΤΕ, με την αιγίδα του ΥΠΠΟ και της Εθνικής Τράπεζας. Η βραδιά περιλαμβάνει αφιέρωμα στις ταινίες της Ελλης Λαμπέτη, που σκηνοθέτησε ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο οποίος θα είναι και ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης. Για την αξέχαστη ηθοποιό θα μιλήσουν επίσης οι Κάτια Δανδουλάκη, Βέρα Κρούσκα.Θα παρευρεθούν συμπρωταγωνιστές της (Γ. Φούντας, Α. Βλάχος, Ε. Ζαφειρίου κ. ά.). Θα προβληθούν αποσπάσματα από "Το κορίτσι με τα μαύρα", "Το κυριακάτικο ξύπνημα", "Το τελευταίο ψέμα", "Το χαμένο κορμί".

Αφιέρωμα στον Πιατσόλα

Μια συναυλία αφιερωμένη στους νοσταλγικούς, λυπημένους μελωδικούς, αλλά και άγριους ρυθμούς του Αστορ Πιατσόλα είναι η βραδιά της Δευτέρας, στο Θέατρο "Αλίκη",από την Ορχήστρα των Χρωμάτων.Η μουσική του Πιατσόλα δεν είναι απλώς ένας χορός ή ένα τραγούδι, αλλά απόσταγμα ενός τρόπου ζωής.Η "Ορχήστρα των Χρωμάτων" θα ερμηνεύσει τα έργα "Ιστορία του ταγκό για φλάουτο και κιθάρα", "Διπλό κοντσέρτο - αφιέρωμα στη Λιέγη για κιθάρα και ορχήστρα εγχόρδων" κ.ά. Σολίστ ο Κώστας Κοτσιώλης και οι Guy Lukowski (κιθάρα), Χρήστος Ζερμπίνος (ακορντεόν) και Μαριλένα Δωρή (φλάουτο). Στην ίδια συναυλία η Αλίκη Καγιαλόγλου θα ερμηνεύσει τέσσερα τραγούδια του Πιατσόλα σε ενορχήστρωση Θόδωρου Κοτεπάνου.Την Ορχήστρα των Χρωμάτων διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης.

Για μικρούς και μεγάλους
  • Τις πρώτες Δευτέρες του Απρίλη (7, 14, 21) ο "Φούρνος" παρουσιάζει το κουκλοθέατρο "Αγιούσαγια!",σε μια παράσταση (μεταμεσονύκτια) στηριγμένη στον παραδοσιακό ήρωα του κουκλοθεάτρου, τον Φασουλή, που εδώ και τουλάχιστον πέντε αιώνες περιδιαβαίνει τον κόσμο με χίλια ονόματα και πρόσωπα. Αμεσος απόγονος, αλλά και πρόγονος των ηθοποιών της Κομέντια ντελ άρτε, ξάδερφος του Καραγκιόζη και όλων των κωμικών λαϊκών χαρακτήρων, κουβαλάει μια παράδοση ανταρσίας και ανυποταγής, εύκολα αναγνωρίσιμη από κάθε απλό άνθρωπο και φυσικά από τα παιδιά. Οι κούκλες, κλασικές γαντόκουκλες και η ερμηνεία είναι του Στάθη Μαρκόπουλου.
  • Η παιδική σκηνή του "Θεσσαλικού Θεάτρου" παρουσιάζει, στο θέατρο "Αλίκη",σήμερα και αύριο το "Μαγικό μαργαριτάρι" του Βαλερί Πετρόφ,σε σκηνοθεσία Κυριάκου Αργυρόπουλου,μουσική Γιούρι Στούπελ και σκηνικά- κοστούμια Πέτια Βασίλεβα.Παίζουν: Αλέξανδρος Τσακίρης, Λουκία Στεργίου, Δημήτρης Σιμεωνίδης, Γιάννης Νικολόπουλος, Γιώργος Ιωσηφίδης, Τζίνα Θλιβέρη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ