ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Απρίλη 1997
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ τιμής και μνήμης στον Νίκο Μπελογιάννη. Σαράντα πέντε χρόνια κλείσανε αυτές τις μέρες από τη στυγερή δολοφονία του ήρωα Κομμουνιστή. Χτες το βράδυ, στη δικιά του πλατεία, την πλατεία "Νίκος Μπελογιάννης" στην Αμαλιάδα, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ, ζωντάνεψαν εκείνες οι μνήμες. Μνήμες, που αποτελούν υλικό ανεκτίμητης αξίας για τη διαπαιδαγώγηση των σημερινών αγωνιστών, της νέας γενιάς. Ο "Ρ" δημοσιεύει σήμερα εκτεταμένα αποσπάσματα από την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ (σελίδα 12)

ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ,τις μέρες αυτές, 50 χρόνια από την πανηγυρική αναγγελία εκ μέρους του τότε Προέδρου των ΗΠΑ, Χ. Τρούμαν, του δόγματος που φέρει και το όνομά του. Το Δόγμα χρησιμοποιήθηκε για την επέμβαση του ιμπεριαλισμού στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων χωρών, την εξαπόλυση του "ψυχρού πολέμου" και την αύξηση της διεθνούς έντασης. Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή είχε αποκαλύψει και καταγγείλει το πραγματικό νόημα του δόγματος Τρούμαν (σελίδα 14)

ΜΠΡΟΣΤΑ

στις φοιτητικές εκλογές οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας, που φέτος κατεβάζουν ψηφοδέλτια σε όλες τις σχολές της χώρας. Καλούν τους φοιτητές και σπουδαστές την ερχόμενη Τετάρτη να ενισχύσουν με την ψήφο τους την παράταξη. Καλούν για αγωνιστική ψήφο ενάντια στο "μονόδρομο" του Μάαστριχτ και των πολυεθνικών, για ένα φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα με στόχους, που να χτυπά τους ενόχους, που θα αντιτάσσεται και θα νικά. Μιλούν στο "Ρ" φοιτητές και σπουδαστές, εξηγώντας τους λόγους που τους οδηγούν να ψηφίσουν ΠΚΣ (σελίδες 24 - 25)

ΕΦΙΑΛΤΙΚΕΣ διαστάσεις παίρνει η ανεργία στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.Τα τελευταία 5 χρόνια έκλεισαν 1.663 βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις! Στο Πέραμα, στο Κερατσίνι, στη Νίκαια, στη Δραπετσώνα, σύμφωνα με στοιχεία των δήμων και των άλλων φορέων, σήμερα η ανεργία ξεπερνάει το 25%, ενώ στο Δήμο του Πειραιά η μάστιγα αγγίζει το ποσοστό του 20%! Ο ΟΑΕΔ, όμως, έχει άλλη γνώμη. Βλέπει... μείωση. Ο "Ρ" σε μια αποκαλυπτική έρευνα φέρνει στο φως συγκλονιστικά στοιχεία (σελίδες 34 - 35)

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ.Σύνταξη τώρα στα 55. Απεργούν πανελλαδικά την Τετάρτη οι οικοδόμοι για την περιφρούρηση και τη διεύρυνση των ασφαλιστικών και άλλων δικαιωμάτων τους. Μιλά στο "Ρ" ο γραμματέας της Ομοσπονδίας, Γιάννης Πάσουλας (σελίδα 39)

ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ της ανεργίας στη Μεγάλη Βρετανία χρησιμοποιούν σαν βασικό τους επιχείρημα οι θιασώτες της εφαρμογής των "ευέλικτων" εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας, υποσχόμενοι πως αν εξαθλιωθούν και οι Ελληνες εργάτες, τότε θα... αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα των 450.000 ανέργων στης χώρας μας (σελίδα 16)

ΚΟΒΟΥΝ φάρμακα σε καρκινοπαθείς ασφαλισμένους του ΙΚΑ στα Νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και "Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης, μετά από εντολή των προέδρων των Νοσοκομείων, στο πλαίσιο του περιορισμού του κόστους λειτουργίας των κλινικών! Μάλιστα, στο "Παπανικολάου" ο πρόεδρος του ΔΣ υποσχέθηκε στις προϊστάμενες των νοσηλευτικών τμημάτων ότι θα τους χορηγήσει "εύφημο μνεία", αν επιτύχουν μείωση του κόστους λειτουργίας των τμημάτων τους... (σελίδα 36)

ΤΟΝ ΥΠΝΟ του δικαίου φαίνεται ότι κοιμάται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς σε κάθε ευκαιρία υποστηρίζει πως η οικονομία πάει καλά, προβάλλοντας επιλεκτικά μόνο τους δείκτες της οικονομίας που δείχνουν κάποια βελτίωση, η οποία πολλές φορές είναι και τεχνητή. Ομως, οι κυβερνώντες κάνουν πως δεν ακούν τον κώδωνα κινδύνου, που κρούουν εδώ και αρκετούς μήνες τα ελλείμματα στο ισοζύγιο, τα οποία αυξάνονται ανεξέλεγκτα και έχουν σπάσει το ρεκόρ όλων των εποχών (σελίδα 15)


"Δούρειος Ιππος" ο "κοινωνικός διάλογος"

Του Γιώργου ΣΚΙΑΔΙΩΤΗ*

Η προσωρινή ήττα του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, επέδρασε στην απελευθέρωση των δυνάμεων του κεφαλαίου, που απέκτησαν νέα ώθηση.

Ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι της Ευρώπης, έρχονται τα τελευταία χρόνια πρόσωπο με πρόσωπο με την αποκρουστική φύση του καπιταλισμού, ο όποιος απαλλαγμένος από το αντίπαλο δέος, παρουσιάζεται ωμός και αφτιασίδωτος, έτσι όπως πραγματικά είναι.

Ο πόλεμος, η βία, ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, τα ναρκωτικά, η καταστολή και η τρομοκρατία, η αδυσώπητη επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις, είναι η πραγματικότητα που βιώνουν τα εκατομμύρια των εργαζομένων της Ευρώπης και όχι μόνο.

Ομως, γνωρίζουν πολύ καλά οι δυνάμεις του κεφαλαίου και η ιστορική πείρα τους έχει διδάξει πως η καπιταλιστική "Δράση" γεννά "Αντίδραση". Την αντίδραση των καταπιεσμένων και αδικημένων, που είναι δύσκολο να την αντιμετωπίσουν, για αυτό και προσπαθούν να την προλάβουν, να την εμποδίσουν να μην εκφραστεί, να μην εξελιχθεί.

Για αυτό συνοδεύουν την επίθεσή τους αυτή ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των λαών και των εργαζομένων, με μια καλά σχεδιασμένη ιδεολογική επίθεση αποπροσανατολισμού και πειθούς.

Η δράση του κεφαλαίου και οι κανόνες της καπιταλιστικής αγοράς ανάγονται σε νομοτέλεια. Οι οικονομικοί, πολιτικοί και στρατιωτικοί θεσμοί που το κεφάλαιο δημιουργεί για να προστατεύσει και να προωθήσει τα συμφέροντά του, πλασάρονται ως αναγκαιότητες. Η καπιταλιστική ενοποίηση και ολοκλήρωση, ως πρόοδος και αναγκαστικός μονόδρομος. Η ΓΚΑΤΤ και η ΚΑΠ, η Συμφωνία του Μάαστριχτ, τα "Λευκά Βιβλία" αναδείχνονται από τους ντόπιους τοποτηρητές των πολυεθνικών και του κεφαλαίου ως τα νέα αναγεννητικά οράματα του "γένους των Ελλήνων".

Βασικός στόχος τους και επιδίωξη ο αφοπλισμός, η υποταγή, η καθυπόταξη του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Τα συνδικαλιστικά κινήματα της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, των μικρομεσαίων και μικροεπαγγελματιών, της νεολαίας, στο στόχαστρό τους. Εργαλείο τους οι συμβιβασμένες, εξαγορασμένες πλειοψηφίες των ανώτερων κυρίως συνδικαλιστικών οργανώσεων. Ανθρωποι αποσπασμένοι από τους εργαζόμενους και τα προβλήματά τους, που χρησιμοποιούν τις θέσεις και τα αξιώματά τους για την προσωπική και οικονομική τους ανέλιξη.

Ο "κοινωνικός διάλογος", η δήθεν δημοκρατική συζήτηση, αναδείχνεται σε πανάκεια παντός προβλήματος. Γίνεται ο "Δούρειος Ιππος" για την άλωση από τα μέσα του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Ο πρωθυπουργός της χώρας αρνείται να δεχτεί και δε συζητά με τους ξεσηκωμένους αγρότες. Δε συζητά με τους απεργούς ναυτεργάτες, τους απεργούς καθηγητές, τους απεργούς οικοδόμους, τους συνταξιούχους. Η οποιαδήποτε κινητοποίηση καθιστά αυτόματα "αφερέγγυους" τους εργαζόμενους και "ανάξιους" συνομιλητές. "Φερέγγυοι" συνομιλητές όσοι δέχτηκαν την ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα του δημόσιου τομέα, όπως κάνουν οι ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, νοσοκομεία κλπ. Οσοι δέχτηκαν τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης και τον εφιάλτη της "Λευκής Βίβλου". Οσοι έκαναν την "πάπια" στην αυξανόμενη κυβερνητική τρομοκρατία απέναντι στους αγώνες των εργαζομένων.

Ολοι εκείνοι οι συνδικαλιστικοί "ηγέτες" που στάθηκαν καχύποπτα και εχθρικά απέναντι στο διογκούμενο απεργιακό "κύμα", που κατάπιαν τη γλώσσα τους και έκαναν την "πάπια" στην κυνικότητα και την ωμότητα των δηλώσεων Σημίτη.

Η δημοκρατία των "μπλοκ" των αγροτών βαφτίστηκε αναρχία. Οι λαϊκές επιτροπές των εξεγερμένων πόλεων της Αλβανίας "επικίνδυνη" εξέλιξη που πρέπει να αντιμετωπιστεί με τα πολυεθνικά τάγματα ασφαλείας.

Οποιος αρνείται αυτού του είδους τον "κοινωνικό διάλογο", είναι "υπονομευτής και διασπαστής" της ενότητας.

Και τολμούν να το λένε αυτό οι ηγέτες της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ, που οδηγούν μεθοδευμένα και συνειδητά στην απαξίωση, στην καταρράκωση και στη διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος. Αυτοί που η πολιτική και τακτική τους στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα έχει οδηγήσει το συνδικαλιστικό κίνημα στο "παρά πέντε".

Εχουν την αυταπάτη ότι με τέτοιου είδους "κατηγορίες" μπορούν να "κολλήσουν στον τοίχο" και να φέρουν στη δύσκολη θέση του απολογητή το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Οταν αυτοί κάνουν λόγο για ενότητα, έχουν κατά νου την "ενότητα" εργαζομένων, εργοδοτών και της κυβέρνησης. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, όταν μιλά για ενότητα έχει κατά νου την ΕΝΟΤΗΤΑ της εργατικής τάξης. Την ΕΝΟΤΗΤΑ δράσης της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, των μικρομεσαίων, της νεολαίας, ενάντια στις πολυεθνικές, στην άρχουσα τάξη και τις κυβερνήσεις τους.

Στη βάση αυτής της αντίληψης το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα αρνείται τη συμμετοχή σε αυτό τον προκατασκευασμένο "κοινωνικό διάλογο", που στόχο έχει την υποταγή των λαϊκών μαζών και την υλοποίηση της αντεργατικής κυβερνητικής "λαίλαπας". Καμία θέση δεν έχει σε θεσμούς (όπως ΟΚΕ - Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας κλπ. ) και όργανα που η αποκλειστική τους αποστολή, η συγκρότηση και ο ρόλος τους είναι να επεξεργαστούν και να προωθήσουν την ταξική συνεργασία.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα κανέναν κοινωνικό διάλογο δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει. Σε κανέναν "Εφιάλτη" που χρησιμοποιεί τον "καθωσπρεπισμό" της "πολιτισμένης" ατμόσφαιρας των σαλονιών της άρχουσας τάξης, στα οποία, μέσω των κυβερνώντων και όλων των υποτακτικών τους, διεξάγουν τον κοινωνικό διάλογο, δεν πρόκειται να δώσει "συγχωροχάρτι".

Αυτό ας το έχουν καλά υπόψη τους όσοι ελπίζουν ότι "ατιμώρητα" θα βάλουν πλάτες για την υποταγή του εργατικού και συνολικότερα του λαϊκού κινήματος.

* Ο Γιώργος Σκιαδιώτης είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΕΣΑΚ Αθήνας

Οταν αυτοί κάνουν λόγο για ενότητα, έχουν κατά νου την "ενότητα" εργαζομένων, εργοδοτών και της κυβέρνησης. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, όταν μιλά για ενότητα έχει κατά νου την ΕΝΟΤΗΤΑ της εργατικής τάξης. Την ΕΝΟΤΗΤΑ δράσης της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, των μικρομεσαίων, της νεολαίας, ενάντια στις πολυεθνικές, την άρχουσα τάξη και τις κυβερνήσεις τους



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ