ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Από τις Βρυξέλλες τώρα η εξάρτηση

Η ...ανεξαρτητοποίηση της κεντρικής τράπεζας της χώρας από το κυβερνητικό επιτελείο γίνεται ταυτόχρονα με τον πλήρη εναγκαλισμό της από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της... ανεξαρτησίας της Τράπεζας της Ελλάδας από την ελληνική κυβέρνηση σε θέματα εποπτείας του τραπεζικού συστήματος και άσκησης της νομισματοπιστωτικής πολιτικής. Με το ίδιο νομοσχέδιο, με το οποίο τροποποιείται το ισχύον καταστατικό λειτουργίας, θα ενταθεί η εξάρτηση της Τράπεζας της Ελλάδας από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, καθώς μια σειρά αρμοδιότητες στη χάραξη της νομισματοπιστωτικής και συναλλαγματικής πολιτικής μεταβιβάζονται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας έχει υποβάλει στην κυβέρνηση το σχέδιο νόμου με τις προτεινόμενες αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας της Τράπεζας της Ελλάδας, προκειμένου να πάρει τις οριστικές - πολιτικές - αποφάσεις για την εναρμόνιση του καθεστώτος λειτουργίας των κεντρικών τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (άρα και της Ελλάδας) με βάση όσα επιτάσσει η Συνθήκη του Μάαστριχτ, για την Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ) της Ευρώπης. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Μάη και να ψηφιστεί το φθινόπωρο, στην Ολομέλεια, εκτός αν η κυβέρνηση προτιμήσει - για ευνόητους λόγους - τους... καλοκαιρινούς μήνες.

Αποτελεί κοινό μυστικό, ότι με την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, η ελληνική κυβέρνηση απεμπολά και το δικαίωμα χάραξης της νομισματικής πολιτικής με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, καθώς μεταβιβάζει και αυτή την αρμοδιότητα στην υπερκυβέρνηση των Βρυξελλών, που θα παίρνει τις αποφάσεις με γνώμονα τα συμφέροντα των πολυεθνικών της Ευρώπης. Στην ουσία δηλαδή, ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδας περιορίζεται σε θέματα εποπτείας του τραπεζικού συστήματος και στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής. Ομως, και η νομισματική πολιτική θα κινείται στον αστερισμό της Συνθήκης του Μάαστριχτ, καθώς, όπως αναφέρεται στο πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου, πρωταρχικός στόχος της νομισματικής πολιτικής είναι ο περιορισμός του πληθωρισμού, μέσω των επιτοκίων και γενικά της ρευστότητας. Οσο για τη συναλλαγματική πολιτική, η κυβέρνηση έχει ήδη απεμπολήσει το δικαίωμα να αποφασίζει με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, καθώς έχει δεσμευτεί να παραχωρήσει αυτή την αρμοδιότητα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τη δημιουργία του ΕΥΡΩ. Οπως είναι γνωστό, από το 1999, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες της δραχμής και των άλλων εθνικών νομισμάτων των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα καθορίζονται με βάση της διακυμάνσεις του ΕΥΡΩ και τα γενικότερα παιχνίδια και συμφέροντα των Βρυξελλών.

Με την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι:

  • Καταργείται το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδας, που σήμερα αποτελείται από 10 μέλη και στη θέση του ορίζεται το Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής, το οποίο θα αποτελείται από 5 μέχρι 7 το πολύ μέλη.
  • Η θητεία του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής προτείνεται να είναι μεγαλύτερη της τετραετίας, που είναι η θητεία μιας κυβέρνησης (υπάρχουν προτάσεις για 5 και πάνω χρόνια). Υπάρχουν μάλιστα σκέψεις και προτάσεις, να είναι διαφορετικός και όχι ενιαίος ο χρόνος λήξης της θητείας των μελών και για πολιτικούς λόγους (σ.σ. να μην έχουν διοριστεί όλα από μια κυβέρνηση, που μπορεί να είναι στη θέση της αντιπολίτευσης την ερχόμενη πενταετία).
  • Το Συμβούλιο Νομισματικής πολιτικής θα επικουρεί τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής και θα έχει αυξημένες σε σχέση με τις αρμοδιότητες του σημερινού Γενικού Συμβουλίου.
  • Ενισχύονται οι αρμοδιότητες της Βουλής των Ελλήνων σε θέματα ελέγχου της πολιτικής που ασκεί η Τράπεζα της Ελλάδας και ταυτόχρονα περιορίζεται η δυνατότητα της εκάστοτε κυβέρνησης να επηρεάζει τη διοίκηση της τράπεζας στη λήψη αποφάσεων για το τραπεζικό σύστημα και τη νομισματική πολιτική, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε μέχρι σήμερα. Φυσικά, οι κεντρικές αποφάσεις και ο γενικός έλεγχος περνούν στις Βρυξέλλες και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ετσι, η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας - στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων που της απομένουν σε θέματα χάραξης και άσκησης εθνικής νομισματικής πολιτικής - θα εισηγείται και θα απολογείται κυρίως στη Βουλή των Ελλήνων και όχι στην κυβέρνηση, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Να σημειωθεί ακόμη πως με το ίδιο νομοσχέδιο θα επιχειρηθεί να γίνει μια κωδικοποίηση των κανόνων και διατάξεων σε θέματα νομισματικής πολιτικής και να ενισχυθεί η διαφάνεια σε διάφορες συναλλαγές του τραπεζικού συστήματος, που μέχρι σήμερα ήταν αδιαφανείς.

Λ. Τ.

Δείγματα γραφής

Τα πρώτα δείγματα γραφής μετά την ανάδειξή του στη θέση του προέδρου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) χάρη στην αγαστή συνεργασία της παράταξης που εκπροσωπεί, της ΔΑΚΜΜΕ, με την ΠΑΣΚΕΒΕ και την ΑΣΚΜΜΕ, για το ρόλο που επιφυλάσσουν στο ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έδωσε σε προχτεσινή συνέντευξή του στο ΚΕΡΔΟΣ, ο Γ. Κανελλόπουλος.

***

Στην ουσία, σε ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης του νέου προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ, που έχει την έγκριση των εκλεγμένων αντιπροσώπων των τριών παραπάνω παρατάξεων, είναι διάχυτο το πνεύμα της εμμονής στον "ευρωπαϊκό προσανατολισμό" για την "ανάπτυξη" των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσα από τις "ευκαιρίες" των κοινοτικών πόρων, την "ενημέρωση και εκπαίδευση" για να... σωθούν οι ΜΜΕ. Ολα, βέβαια, όπως ο ίδιος διασαφηνίζει, στην κατεύθυνση της προσαρμογής των ΜΜΕ στα "νέα διεθνή δεδομένα". "Ο προσανατολισμός μας", λέει καθαρά, "είναι ευρωπαϊκός". Και σ' αυτά τα πλαίσια "πρέπει να παλέψουμε για τα δικαιώματα των μικρομεσαίων μέσα από τα όργανα της ΕΕ και τις Ομοσπονδίες ολόκληρου του κόσμου". Ούτε λίγο ούτε πολύ, είναι να αναρωτιέται κανείς για ποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις μιλάει ο κύριος πρόεδρος, όταν είναι γνωστό ότι τα "νέα διεθνή δεδομένα" που υιοθετεί και επιβάλλει η ΕΕ έχουν διαγράψει προ πολλού τις μικροεπιχειρήσεις των αυτοαπασχολουμένων, ή τις οικογενειακές επιχειρήσεις, ή αυτές που απασχολούν 5 - 10 ή 15 εργαζόμενους, ή εκείνες που έχουν τζίρο λιγότερο από κάποια δισεκατομμύρια το χρόνο. Εχουν διαγράψει δηλαδή, αν όχι το σύνολο, τη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών ΜΜΕ.

***

Σε ό,τι αφορά τον ξεκάθαρα διεκδικητικό, αγωνιστικό και δυναμικό προσανατολισμό που απαιτείται να έχει η ΓΣΕΒΕΕ, αυτός θάβεται έντεχνα κάπου ανάμεσα στον "καλόπιστο" διάλογο με τις εκάστοτε κυβερνήσεις που οραματίζεται ο κύριος Κανελλόπουλος και στη διαβεβαίωσή του ότι "οι παρεμβάσεις του κινήματος δε θα πρέπει να θεωρηθούν απειλές" από την κυβέρνηση! "Εάν", λέει ο ίδιος, "σε εύλογο διάστημα δε διαπιστώσουμε καλή θέληση εκ μέρους τους, τότε θα διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας με αγωνιστικές κινητοποιήσεις"! Εδώ είναι να αναρωτιέται κανείς πόση γνώση έχει ο κύριος Κανελλόπουλος από τη συσσωρευμένη πείρα και τα διδάγματα της ιστορίας του συνδικαλιστικού κινήματος για την "καλή θέληση" που έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις. Αυτό μοιάζει κάπως με... καρμπόν των δηλώσεων μιας άλλης συγγενούς συμβιβασμένης διοίκησης, αυτής της ΕΣΕΕ περί "εξαντλήσεως του διαλόγου". Θυμίζει επικίνδυνα την ατάκα του γνωστού για την αλλεργία που του προκαλεί οποιαδήποτε αγωνιστική κινητοποίηση προέδρου της ΕΣΕΕ: "η τάξις των μικρομεσαίων δεν κατεβαίνει εις τους δρόμους"!

***

Οσο για τα αιτήματα του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ, μασημένα μάς τα λέει ο κύριος πρόεδρος: "αναδιατύπωση" σημείων του φορολογικού, "μέριμνα" για τη χρηματοδότηση, "πίστη" στην εκπαίδευση και... πράσινα άλογα. Λες και το κίνημα των ΕΒΕ δεν έχει, εδώ και τόσα χρόνια, συγκεκριμένα και σταράτα αιτήματα για τα οποία πάλευε και κλιμάκωνε τους αγώνες του. Αυτοί που όλα τα χρόνια αγωνίζονταν, αυτοί που πλήττονται "θανάσιμα" από την εφαρμοζόμενη πολιτική, αυτοί και οι οργανώσεις των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, θα πρέπει να απαντήσουν. Την πρώτη γεύση την πήραν. Σαφέστερα δε γίνεται.

Μ. Ζ.

Στις 272 δρχ. το δολάριο

Ο ακήρυχτος πόλεμος οικονομικών συμφερόντων μεταξύ των Αμερικανών και των Ιαπώνων οδήγησε χτες σε σημαντική ανατίμηση το δολάριο στην εγχώρια αγορά συναλλάγματος. Ετσι σήμερα το αμερικανικό νόμισμα θα πωλείται από τις εμπορικές τράπεζες έναντι 272 περίπου δρχ., δηλαδή 4 ολόκληρες δραχμές ακριβότερο σε σχέση με την τιμή που είχε χτες.

Η ανοδική τάση του δολαρίου διεθνώς, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πρόσφατη άνοδο των αμερικανικών επιτοκίων, που έχει σαν αποτέλεσμα την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και κατ' επέκταση την άνοδο της τιμής του. Επιπρόσθετα λειτουργεί το αυξημένο εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας και η διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων, που οδηγούν νέα κεφάλαια στις αγορές των ΗΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ