ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Φιλί του κόσμου" και "ένα ψέμα... "

Νέοι δίσκοι της Αλεξίου και του Παπακωνσταντίνου

Η "Χάρις Αλεξίου είναι μια θαυμάσια φωνή, που κουβαλάει μέσα της την παράδοση. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτή η τραγουδίστρια είναι η Ελλάδα. Εχει μέσα της τους ελληνικούς δρόμους. Το χρώμα. Ξέρει το δημοτικό τραγούδι, το λαϊκό τραγούδι",πίστευε ο Μάνος Λοϊζος.Πρόκειται για κοινή, πλέον, πεποίθηση, αποδεδειγμένη με όλες τις ερμηνείες της Χ. Αλεξίου. Πεποίθηση, που επιβεβαιώνεται ξανά και ξανά, όχι μόνο ερμηνευτικά, αλλά και στιχουργικά και συνθετικά τα τελευταία χρόνια. Πεποίθηση, που δυναμώνει τώρα, με τα δύο νέα cd: Το ένα τιτλοφορείται με το ένα και μοναδικό τραγούδι που περιλαμβάνει: "Για ένα ταγκό".Πρόκειται για νέα στιχουργική, συνθετική και ερμηνευτική δημιουργία της Αλεξίου. Ενα αισθησιακό ερωτικό τραγούδι. Μια σύνθεση που είναι Ελλάδα, έχοντας νιώσει, αφομοιώσει και μεταφυτεύσει, με ελληνικά μελωδικά "χρώματα" τις λαϊκές ρίζες του του αργεντίνικου ταγκό και τις έντεχνες αποχρώσεις που τους έδωσε ο Πιατσόλα.

Το δεύτερο live cd (παραγωγή της Χ. Αλεξίου και της "Poligram"), με τίτλο "Ενα φιλί του κόσμου",είναι ένα άλμπουμ με 23 τραγούδια.(Τα τέσσερα ηχογραφημένα σε στούντιο και τα 19 από "ζωντανές" ηχογραφήσεις σε διάφορες συναυλίες της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, από το 1993 μέχρι πέρσι το Μάη). Το cd συνοδεύεται με ένα καλαίσθητο μαύρο βιβλιαράκι, με τους στίχους που έγραψε η ίδια και φωτογραφίες της. Πολλά τραγούδια είναι δημιουργίες (στίχοι, μουσική) δικές της, ενώ περιλαμβάνονται και παλιές και νεότερες ερμηνείες της σε πολυαγαπημένα τραγούδια σπουδαίων χαμένων και ζώντων στιχουργών και συνθετών (λ.χ. Λοϊζος, Καλδάρας, Τσιτσάνης, Χιώτης, Παπαδόπουλος, Ρασούλης, κ.ά.), αλλά και σημαντικών της νεότερης γενιάς (λ.χ. Ξυδάκης, Σπάθας, Παπαδημητρίου, Νικολακοπούλου, Αντύπας, Θαλασσινός, κ.ά.).

  • Μία νέα "αφετηρία" αποτελεί ο καινούριος δίσκος του Βασίλη Παπακωνσταντίνου "Πες μου ένα ψέμα ν' αποκοιμηθώ".Το στίχο του Νικόλα Ασιμου από τη "Λίνα", διάλεξε για τίτλο του δίσκου του, αφού 8 χρόνια μετά το θάνατο του "τροβαδούρου της αλήθειας", μπόρεσε να τραγουδήσει τραγούδια του. Στο δίσκο συναντάμε την "από ψυχής" ερμηνεία του Β. Παπακωνσταντίνου, στον "Μπαγάσα",τη "Λίνα",τις "Καυσαεριώδεις αναθυμιάσεις",το "Είσαι παιδί ωραίο" και το "Ουλαλούμ" σε ποίηση Γιάννη Σκαρίμπα.Στο άλμπουμ πρωτοεμφανίζονται με τέσσερα τραγούδια ο Απόστολος Μουλασίτης και, για πρώτη φορά, ως συνθέτης με δύο τραγούδια, ο Γιάννης Ιωάννου, που έχει κάνει και την ενορχήστρωση του δίσκου.

Από αυτή τη δουλιά δε θα μπορούσαν να λείπουν στενοί συνεργάτες του τραγουδιστή, όπως οι: Χριστόφορος Κροκίδης, Σταμάτης Μεσημέρης.Τέλος, ο Β. Παπακωνσταντίνου επιφυλάσσει μία ευχάριστη έκπληξη: στο τραγούδι του Γιώργου Ζαμπέτα "Μάλιστα κύριε",έδωσε με τη δική του ξεχωριστή ερμηνεία, νέα διάσταση. Το εξώφυλλο και την έκδοση επιμελήθηκε η Μυρσίνη Λοϊζου,η μοναχοκόρη του Μάνου.Η παραγωγή είναι του Αχιλλέα Θεοφίλου.Το "Πες μου ένα ψέμα ν' αποκοιμηθώ",θα κυκλοφορήσει μέχρι τις 15/4, από τη "Μίνος".

"Να βρούμε τη φωνή μας"

Ο συνθέτης Γιώργος Μηνάς μιλάει στο "Ρ" εν όψει της συναυλίας του στις 14 του Απρίλη

Εργα μουσικής δωματίου του Γιώργου Μηνά για σόλο κιθάρα, σόλο πιάνο, δύο κιθάρες και ένα έργο για σύνολο, θα φιλοξενήσει με διεύθυνση του συνθέτη, στις 14 Απριλίου (9.30μ.μ.), το καλλιτεχνικό καφενείο "Κοντσέρτο" (Μάγερ 18).

Σε πρώτη πανελλαδική εκτέλεση θα παρουσιαστεί η "Εφηβεία",έργο για δύο κιθάρες, που γράφτηκε το 1991 και πρωτοπαίχτηκε στο Γ Διεθνές Φεστιβάλ Βελιγραδίου. Επίσης, ο "Ηδονικός Κύκλος",έργο με τρεις γραφές, βασισμένο στα ερωτικά ποιήματα του Καβάφη. Πρόκειται για εννέα ποιήματα του Καβάφη,υπό ενιαία μουσική ομπρέλα. Χαρακτηριστικό της σύνθεσης είναι οι τρεις σκηνές και ο ηθοποιός, ο οποίος χωρίς να κινείται "θεατρικά", θα υποδύεται τον ποιητή να μιλάει μέσα από την ποίησή του. Εχει δηλαδή στοιχεία από το μουσικό θέατρο.Στη μία σκηνή ο ηθοποιός απαγγέλλει το ποίημα "Στου καφενείου την είσοδο",στη δεύτερη το "Απ' τες εννιά" και στην τρίτη "Το εικοστό πέμπτο έτος του βίου του",όπου ο ποιητής μιλάει με τον εαυτό του. Συμμετέχουν οι: Αντιγόνη Κερετζή (μέτζο σοπράνο), Σταύρος Ξύνδας (κιθάρα), Δημήτρης Ισαρης (κιθάρα), Γιώργος Φιλαδελφεύς (πιάνο) και ο ηθοποιός Γιώργος Κώνστας.

- Πώς επιλέξατε τον Καβάφη, δεδομένου ότι έχει μελοποιηθεί αρκετές φορές;

"Ο Καβάφης έχει μελοποιηθεί με δύο τρόπους. Κατά τη γνώμη μου, ή πολύ ελαφροποιημένος, ή στο πνεύμα της ατονικής μουσικής. Προσπάθησα, λοιπόν, να μελοποιήσω έναν Καβάφη περισσότερο ανθρώπινο. Γι' αυτό διάλεξα αυτά τα ποιήματα, επιχειρώντας να αναδείξω το ουδέτερο πάθος που βρίσκεται σε αυτά τα ποιήματα. Πυρήνας της σκέψης μου είναι ο άνθρωπος Καβάφης και η ανθρώπινη, ρεαλιστική, αυτή ποίηση".

- Με ποιο τρόπο ένας μουσικός, που ασχολείται με τη σύγχρονη κλασική μουσική γραφή, μπορεί να προωθεί και να προβάλλει τη δουλιά του;

"Θέτετε ένα τεράστιο ζήτημα. Κατ' αρχήν υπάρχουν προβλήματα με το ίδιο το κράτος, που δεν έχει μια συγκροτημένη πολιτική ανάδειξης, προβολής και ανάπτυξης αυτού του είδους μουσικής.Επίσης, ανασταλτικός παράγοντας είναι ότι στην Ελλάδα δε γίνονται παραγγελίες, σε αντίθεση με πολλές χώρες του εξωτερικού, και δεν υπάρχει συνθέτης που να ζει από αυτό. Υπάρχει ένα τείχος γι' αυτή τη μουσική.Εξάλλου, είναι πολύ δύσκολο να ηχογραφήσει κάποιος. Δεν υπάρχει εταιρία, που ένα κομμάτι της δραστηριότητάς της να είναι τέτοιου είδους ηχογραφήσεις. Ενα σύστημα που να βγαίνει αυτή η έκφραση προς τα έξω. Επί παραδείγματι, ο Δημήτρης Καψωμένος,που έφυγε πριν αρκετά χρόνια από τη ζωή, δεν είχε καταφέρει να δισκογραφήσει. Αλλά πρέπει να πούμε ότι υπάρχει κοινό, περιορισμένο βέβαια, αλλά υπάρχει. Εκείνο που χρειάζεται είναι αυτή η μουσική να βρει τη φωνή της και το κοινό της,όσο τέλος πάντων της αναλογεί. Εάν υπήρχε άμεσα και ουσιαστικό ενδιαφέρον από την πολιτεία και αν δημιουργούνταν περισσότερες εστίες, φορείς προώθησης της σύγχρονης κλασικής μουσικής τότε τα πράγματα θα έπαιρναν άλλο δρόμο".

Δ. Μ

Κλασικά ακούσματα

Την Παρασκευή (8.30μμ) στο Μέγαρο Μουσικής η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα παρουσιάσει έργα Μπετόβεν,με διεύθυνση Γ. Κάσπζουκ,σολίστ Μ. Χαιρογιώργου - Σιγάρα (πιάνο). Στο Μέγαρο, στις 13/4, οι Μαϊστορες της Ψαλτικής Τέχνης ψάλλουν ύμνους του 18ου αιώνα. Διδάσκαλος και χοράρχης είναι ο ιδρυτής τους Γρηγόριος Ψάλτης.

  • Τρεις δεξιοτέχνες της μουσικής μπαρόκ, οι Παντελής Σταματέλος (βιολί), Αγγελος Ρεπαπής (βιόλα ντα γκάμπα) και Κατερίνα Κτώνα (τσέμπαλο) συμπράττουν στην αποψινή συναυλία (9μμ) στην αίθουσα "Φίλιππος Νάκας" (Ιπποκράτους 41). Στον ίδιο χώρο, αύριο (6μμ) μαθητές του ωδείου θα δώσουν συναυλία με αγγλική και ιταλική μουσική και τραγούδια του 16ου και 17ου αιώνα.
"Χρυσό" στον Καλομοίρη

Στην κατάμεστη αίθουσα στον "Παρνασσό", πραγματοποιήθηκε (3/4) το αφιέρωμα στον Μανώλη Καλομοίρη.Η εγγονή του, Χαρά Καλομοίρη,παρέδωσε τα χειρόγραφά του (19.000 σελίδες) και τα τυπωμένα έργα του, στο Πανεπιστήμιο της Ινδιανάπολις (ΗΠΑ), στο ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και τη Μουσική Βιβλιοθήκη Ελλάδας (των "Φίλων της Μουσικής").

Ο Σύλλογος "Μανώλης Καλομοίρης" διαφύλαξε όλο το συνθετικό και θεωρητικό έργο του μεγάλου συνθέτη σε μικροφίλμ, με στόχο να παραδώσει το πλήρες αυτό πολύτιμο αρχείο σε βιβλιοθήκες και ιδρύματα. "Πρόκειται για μια εργασία 12 χρόνων, που αποτελείται από 222 τίτλους", ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Περικλής Κούκος.

Στην εκδήλωση, απονεμήθηκε μεταθανάτια χρυσό βραβείο στον Μ. Καλομοίρη, από την επικεφαλής του Μουσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Ινδιανάπολις. Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης, προβολή της ταινίας - ντοκιμαντέρ "Η ζωή μου και το έργο μου",σε σενάριο - σκηνοθεσία Γιώργου Διζικιρίκη και συναυλία με έργα του συνθέτη.

Ο ΣΑΞΟΦΩΝΙΣΤΑΣ - θρύλος της σύγχρονης ηλεκτρονικής τζαζ σκηνής Ντ. Σανμπόρν,θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στη χώρα μας, το βράδυ της Παρασκευής (8.15μ.μ. και 10.30μ.μ.), στο "Ρόδον".

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ οι "Ανοιξιάτικες βραδιές" (9μμ) στο Δημοτικό Ωδείο του Δήμου Γλυφάδας (Μυστρά 128). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Ρεσιτάλ κιθάρας τελειοφοίτων (10/4), φλάουτο και κιθάρα (Ν. Νικολόπουλος, Γ. Χαρονιάν,14/4), έργα για (...) (17/4), Δ. Κεχρής σε έργα δικά του και άλλων συνθετών (8/5), ρεσιτάλ κιθάρας (Χ. Κανελλίδης,12/5), ρεσιτάλ κιθάρας αφιερωμένο στον Δ. Φάμπα (Ειρ. Κώνστα, Ν. Χατζηελευθερίου, 19/5), Χρ. Σφέτσας και οι μαθητές του (22/5). Είσοδος ελεύθερη.

ΕΚΤΑΚΤΗ παράσταση της όπερας του Πουτσίνι "Μποέμ" θα πραγματοποιηθεί αύριο (7μμ) στην Λυρική Σκηνή, λόγω της μεγάλης ζήτησης των εισιτηρίων και της ματαίωσης των εμφανίσεων της ΕΛΣ στη Θεσσαλονίκη. Την παράσταση υπογράφουν η σκηνοθέτιδα Λίνα Βερτμίλερ και ο σκηνογράφος Ενρίκο Γιομπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ