ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ - ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ
Επικυρώθηκε και τυπικά η εκλογική συσπείρωση

Το τυπικό και επίσημο μέρος της εκλογικής συσπείρωσης ΚΚΕ και «Κομμουνιστικής Ανανέωσης» έλαβε χώρα χτες Παρασκευή, στην αίθουσα ανταποκριτών Ξένου Τύπου, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και οι Αλέκα Ζορμπαλά και Τάκης Μαστρογιαννόπουλος, στελέχη της πολιτικής κίνησης, ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου.

Τόσο η Αλέκα Παπαρήγα όσο και η Αλέκα Ζορμπαλά έδωσαν έμφαση στο ότι η εξέλιξη αυτή δεν ήταν κάτι νέο ή ξαφνικό, μια και, όπως υπογράμμισαν, μέλη και στελέχη και από τις δύο πλευρές έχουν συναντηθεί πολλές φορές στους αγώνες για τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, στο αντιπολεμικό - φιλειρηνικό κίνημα, που φούντωσε ιδιαίτερα μετά την παράδοση Οτσαλάν στην τουρκική κυβέρνηση και τη βάρβαρη επιδρομή κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας.

Με την υπογράμμιση ότι πρόκειται για δύο διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, οι οποίοι διατηρούν την αυτοτέλεια και την αυτονομία τους, επισήμαναν την ανάγκη να κτιστεί μια ισχυρή κοινωνικοπολιτική συμμαχία στη βάση της αντίθεσης με το μονοπωλιακό κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό, την αναγκαιότητα της συγκρότησης του «αντίπαλου δέους».

Αμέσως μετά τις εισηγήσεις ακολούθησαν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους, κυρίως σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, στις πολιτικές συμμαχίες κ. ά.

Ενα παράθυρο ανοιχτό προς τα εμπρός

Η εισηγητική ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στην κοινή συνέντευξη Τύπου ΚΚΕ - Κομμουνιστικής Ανανέωσης

Παίρνοντας το λόγο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου του ΚΚΕ και της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, σημείωσε τα παρακάτω:

«Το ΚΚΕ και η πολιτική κίνηση Κομμουνιστική Ανανέωση, όπως ήδη είναι γνωστό, έχουμε συμφωνήσει να πραγματοποιηθεί εκλογική συσπείρωση με τη συμμετοχή στελεχών της πολιτικής κίνησης στα ψηφοδέλτια του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας.

Από μια άποψη δεν πρόκειται για κάτι το νέο και ξαφνικό. Εχουμε συναντηθεί και χθες, άρα δεν είναι περίεργο να συναντηθούμε και στην εκλογική κάλπη. Με τα στελέχη της πολιτικής κίνησης Κομμουνιστική Ανανέωση έχουμε ήδη βρεθεί αρκετά πριν, στους αγώνες για τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, στο αντιπολεμικό φιλειρηνικό κίνημα που φούντωσε ιδιαίτερα μετά την παράδοση Οτσαλάν στην τουρκική κυβέρνηση, και τη βάρβαρη επιδρομή κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας.

Αντιπροσωπεύουμε βεβαίως διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, με αυτοτέλεια και αυτονομία δράσης. Οι διαφορές που έχουμε μεταξύ μας σε θέματα ιδεολογίας και πολιτικής δεν απαγορεύουν τη συνάντησή μας σε κοινά πεδία δράσης, αλλά και στην προσπάθεια να κτιστεί μια ισχυρή κοινωνικοπολιτική συμμαχία, ένα Μέτωπο δράσης το οποίο εμείς έχουμε προσδιορίσει ως λαϊκή κοινωνικοπολιτική συμμαχία που συγκροτείται στη βάση της αντίθεσης προς το μονοπωλιακό κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό.

Η οριοθέτηση από τις επιλογές και στρατηγικές της Κεντροαριστεράς και Κεντροδεξιάς είναι ένα θετικά υπολογίσιμο σημείο για τις προοπτικές της κοινής δράσης μας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ζητήματα στα οποία μπορούμε να δράσουμε από κοινού μετά τις εκλογές, στις νέες αναμετρήσεις που πρέπει να αναπτυχθούν, με έντονη και πρωταγωνιστική παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα.

1.Στον αγώνα κατά των επιλογών της ΟΝΕ που αφορούν ένα ολόκληρο πακέτο αναδιαρθρώσεων , οι οποίες έχουν στόχο να κάνουν ακόμα πιο φθηνό και πλήρως χειραγωγημένο το παραγωγικό δυναμικό της χώρας. Στα πλαίσια αυτά είναι ζωτική ανάγκη να αντιπαλέψουμε τα προβλήματα που γεννώνται από τις ιδιωτικοποιήσεις, να θέσουμε εμπόδια, όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες, αλλά και η λαϊκή απαίτηση, στη συγκέντρωση πλούτου στα χέρια όλο και λιγότερων χεριών, πράγμα που αυξάνει αλματωδώς τη φτώχεια και την ανεργία.

2.Στον αγώνα κατά των αλλεπάλληλων μέτρων που συγκροτούν μια συνολική στρατηγική αρπαγής και των τελευταίων κοινωνικών κατακτήσεων, στο κίνημα κατά της ανεργίας και της φτώχειας. Στον αγώνα για να συνενωθούν οι εργαζόμενοι, ώστε να διεκδικήσουν μια πραγματικά φιλολαϊκή πολιτική που δεν έχει καμία σχέση με το λεγόμενο «κοινωνικό Μάαστριχτ» που προωθεί η ΕΕ. Κεντρικά πεδία αποτελούν τα νέα μέτρα που εμφανίζονται ως ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμοί στο χώρο της Παιδείας, της Υγείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, Πρόνοιας κλπ.

3. Στον αγώνα για τη δημοκρατία, κατά της κρατικής καταστολής και της βίας, εναντίον όλου του πλέγματος των νόμων και των θεσμών, που βάζουν ορατές και αόρατες χειροπέδες σε βάρος του λαού μας στο χώρο εργασίας, μάθησης, παντού.

4.Στον αγώνα κατά της δικτατορίας της υπερπληροφόρησης που στην πραγματικότητα είναι παραπληροφόρηση και χειραγώγηση. Το πρόβλημα αυτό έχει στενή, στενότατη σχέση με τον Πολιτισμό και την ποιότητα καθημερινής ζωής, με τις σύγχρονες πνευματικές ανάγκες του λαού μας, παράλληλα με τις υλικές.

5. Στον αγώνα κατά της νατοϊκής τάξης πραγμάτων που θίγει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και ταυτόχρονα την οδηγεί σε ενεργητική συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στη χρήση βίας και εκβιασμών σε βάρος γειτονικών λαών. Ηδη ετοιμάζεται νέα μεταφορά νατοϊκών στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο, που θα περάσουν από τη Βόρεια Ελλάδα.

6. Στον ανυποχώρητο αγώνα κατά του εθνικισμού - είτε αυτός εμφανίζεται με την κλασική μορφή του είτε με την εξίσου επικίνδυνη μορφή του κοσμοπολιτισμού - κατά του ρατσισμού, του αντικομμουνισμού, του σύγχρονου σκοταδισμού.

Ολα τα παραπάνω πεδία συνδέονται με την εκλογική αναμέτρηση, συνδέονται όμως με τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για τη λαϊκή συσπείρωση και για το Μέτωπο, αφού έρχονται νέες συμφορές για τους λαούς. Τώρα, σήμερα, το λαϊκό κίνημα είναι πιο έμπειρο για να τις αντιμετωπίσει.

Αρκεί με την ψήφο του να ανοίξει ένα παράθυρο προς τα εμπρός. Εδώ βρίσκεται η αξία της υπερψήφισης του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ στο οποίο συμμετέχουν όχι μόνο κομμουνιστές, αλλά και άλλοι άνθρωποι που ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους ή είναι ανέντακτοι αριστεροί, αγωνιστές σε γνωστά και μεγάλα πεδία.

Να συγκροτήσουμε το «αντίπαλο δέος»

Παρέμβαση των εκπροσώπων της «Κομμουνιστικής Ανανέωσης», Αλέκας Ζορμπαλά και Τάκη Μαστρογιαννόπουλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου 

Την «Κομμουνιστική Ανανέωση» εκπροσώπησαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου η Αλέκα Ζορμπαλά και ο Τάκης Μαστρογιαννόπουλος. Παίρνοντας το λόγο, η Αλέκα Ζορμπαλά τόνισε τα παρακάτω:

«Στην Ελλάδα του σήμερα συντελούνται ραγδαίες ανακατατάξεις και αλλαγές στην κοινωνία, που αποτελούν όψεις της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής της κυβέρνησης, που υπηρετείται και από τους δύο πόλους του δικομματικού συστήματος και που στην ουσία της γίνεται αποδεκτή, έστω και με διαφοροποιήσεις, και από άλλες πολιτικές δυνάμεις, εγκλωβισμένες στη λογική του εκσυγχρονισμού, της συναίνεσης, της κεντροαριστεράς και του κυβερνητισμού.

Στρατηγικής απόλυτα εναρμονισμένης με τις Συνθήκες του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ, με τα κριτήρια σύγκλισης της ΟΝΕ, μιας στρατηγικής που στοχεύει στην απόλυτη και αδιαμφισβήτητη εμπέδωση της Νέας Τάξης Πραγμάτων, της Pax Americana και του νέου ρόλου του ΝΑΤΟ και της ΔΕΕ.

Ετσι βλέπουμε καθημερινά να υλοποιείται μια πολιτική άγριας λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων, που τείνει στην κατάργηση συλλογικών κατακτήσεων, στη συρρίκνωση ατομικών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών, με ένταση της κρατικής αυθαιρεσίας, βίας και καταστολής.

Γινόμαστε μάρτυρες της κρίσης αντιπροσώπευσης του αστικοδημοκρατικού συστήματος, με μετάθεση της λήψης των αποφάσεων σε αδιαφανή, απρόσωπα, γραφειοκρατικά κέντρα και σε τεχνοκράτες, με τους πολίτες μακράν της διαχείρισης των προβλημάτων τους. Ετσι, βλέπουμε μια αυταρχική - συναινετική δημοκρατία να αναδύεται, ενώ η λαϊκή κυριαρχία εκπίπτει και υποβαθμίζεται.

Τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τις μαγικές λέξεις "εκσυγχρονισμός" και "ανάπτυξη". Μια ανάπτυξη, που όμως κινείται στην απάνθρωπη λογική των "μεγάλων έργων", του κέρδους, των ευημερούντων αριθμών, σε βάρος των φτωχών ανθρώπων, στη λογική που αδιαφορεί για την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας και την εντεινόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος.

Απέναντι σε όλα αυτά κρίνεται παραπάνω από αναγκαία η συγκρότηση του "αντίπαλου δέους".

Εμείς, της "Κομμουνιστικής Ανανέωσης", μιας πολιτικής κίνησης που προέρχεται από το χώρο της ανανεωτικής κομμουνιστικής και της ευρύτερης ριζοσπαστικής Αριστεράς, πιστεύουμε ότι στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα, που ήδη επελαύνει, οι αντιεκσυγχρονιστικές - αντισυναινετικές αριστερές δυνάμεις πρέπει να αντιτάξουν τη συγκρότηση ενός Μετώπου Πολιτικών και Κοινωνικών Δυνάμεων σαφώς οριοθετημένου από τα κεντροαριστερά σενάρια και τον κυβερνητισμό, που με συνέπεια και αποτελεσματικότητα θα οργανώσει, αλλά και θα αναπτύξει τις λαϊκές αντιστάσεις.

Επειδή εμείς εκτιμούμε ότι ανάλογες αντιλήψεις για την προοπτική συγκρότησης του Μετώπου εκφράζονται και από το ΚΚΕ.

Επειδή πιστεύουμε ότι η Αριστερά θα πρέπει να βρίσκει τα σημεία που την ενώνουν και να τα προτάσσει έναντι εκείνων που τη χωρίζουν.

Γι' αυτούς τους λόγους συμφωνήσαμε με το ΚΚΕ για εκλογική συσπείρωση και συνεργασία, ως μια θετική συμβολή στην ευόδωση αυτής της προοπτικής».

Υπάρχει παρελθόν, έχουμε παρόν και μέλλον

«Θα πρέπει να διευκρινίσουμε», συνέχισε η ομιλήτρια, «ότι η συσπείρωση - η συνάντηση μας αυτή δεν είναι ένα "κάτι" που προήλθε απ' το τίποτα και τον κανένα και οδηγείται στο πουθενά. Ούτε είναι προϊόν παρθενογένεσης.

Οι άνθρωποι της "Κομμουνιστικής Ανανέωσης" και του ΚΚΕ έχουμε συναντηθεί ξανά, πολλές φορές και για πολλά χρόνια. Στους τόπους δουλιάς, στα σωματεία, σε κοινούς αγώνες, διεκδικήσεις και κοινές κατακτήσεις (ΠΑΜΕ, Συμπαράταξη για την Αθήνα, δημοτικές κινήσεις κ.ά.). Εχουμε λοιπόν στοιχεία κοινού παρελθόντος. Εχουμε παρόν και έχουμε και μέλλον, γιατί η σύγκλισή μας αυτή γίνεται πάνω σε θέσεις που μας ενώνουν και βασίζεται στις αρχές της καλής πίστης, την ισοτιμίας και της αλληλεγγύης.

Η όξυνση των αντιθέσεων μέσα στην κοινωνία αποτελεί ένα ασφαλές κριτήριο για το ότι η σύγκλισή μας αυτή δε θα αποτελέσει μια ευκαιριακή εκλογική συνεργασία, αλλά μία συσπείρωση με προοπτική στο μέλλον και τους αγώνες.

Τις "καθαρές" λύσεις του εκσυγχρονισμού τις γνωρίσαμε, τώρα ας προβάλλουμε τις καθαρές απαντήσεις της Αριστεράς.

Οσοι μένουν άναυδοι από το μεταγραφικό προεκλογικό παζάρι.

Οσοι αγωνιούν για την κατάληξη της ψήφου τους.

Οσοι αρνούνται να γίνει η ψήφος τους «εφεδρεία» για τις ανάγκες της νεοφιλελεύθερης πολιτικής σε όλες τις εκδοχές της και αρωγός για την πραγματοποίηση των «κεντροαριστερών» σεναρίων.

Ας στηρίξουν τα ψηφοδέλτια συσπείρωσης για την προοπτική του Μετώπου.

Για να αντισταθούμε και να μείνει η ψήφος μας στην Αριστερά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ