ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η επίθεση θα πέσει στο κενό

«Ο αυταρχισμός δε θα περάσει». Το μήνυμα αυτό ηχεί απ' άκρη σ' άκρη της χώρας, με αποδέκτη την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο και το μήνυμα για άμεση παύση της δίωξης εναντίον του «Ρ» και, ταυτόχρονα, για παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλου, «φυσικού αυτουργού» μόνο της προσπάθειας φίμωσης της εφημερίδας.

Εκατοντάδες παραμένουν οι αδημοσίευτες επιστολές και ανακοινώσεις συμπαράστασης στο «Ριζοσπάστη» και καταδίκης της κυβερνητικής αυταρχικής πολιτικής, μηνύματα που «κλείνουν» μέσα τους όλη την αγανάκτηση που προκάλεσε η αντιδημοκρατική, άκρως αυταρχική τακτική του υπουργού Δικαιοσύνης, με τη στήριξη και την κάλυψη της κυβέρνησης συνολικά.

Εκατοντάδες και οι αποστολείς τους, μαζικοί φορείς, συνδικαλιστικές οργανώσεις, απλοί άνθρωποι, αλλά και παράγοντες της δημόσιας ζωής, που δημοκρατικά σκεπτόμενοι καταγγέλλουν εντονότατα την προσπάθεια να πληγούν στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα. Αυτά που επί της ουσίας βρίσκονται στο στόχαστρο της επίθεσης εναντίον του «Ρ», όπως η ελευθεροτυπία, η άσκηση πολιτικής κριτικής, το δικαίωμα της διαφορετικής πολιτικής θέσης, η διακίνηση ιδεών. Μια επίθεση, που, όμως, είναι καταδικασμένη να πέσει στο κενό.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ
Καταθέτουμε την αλληλεγγύη μας

Από την συγκέντρωση και πορεία του λαού της Αθήνας ενάντια στην πολιτική δίωξη του «Ρ»
Από την συγκέντρωση και πορεία του λαού της Αθήνας ενάντια στην πολιτική δίωξη του «Ρ»
Τη συμπαράστασή τους στο «Ριζοσπάστη» και την απόφασή τους να υπερασπίσουν τα συνταγματικά και δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών, δηλώνουν 200 πολίτες όλου του πολιτικού και κοινωνικού φάσματος της πόλης των Σερρών που υπέγραψαν κείμενο που διακινήθηκε με πρωτοβουλία της ΚΟΒ Ανω Πόλης Σερρών.

Συγκεκριμένα στο κείμενο αναφέρεται: «Καταθέτουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας προς το "Ριζοσπάστη", την εφημερίδα που τελεί υπό διωγμόν επειδή δε δέχτηκε να φιμωθεί και υπηρετήσει αυτούς που θέλουν να ελέγχουν την ποιότητα και την ποσότητα των πληροφοριών. Θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση όλων μας, να υπερασπιζόμαστε τα συνταγματικά δικαιώματα όταν αυτά βάναυσα κακοποιούνται. Τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης όσο και η κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι βαδίζουν σε δρόμο ολισθηρό και αντιδημοκρατικό. Τα πολιτικά δικαιώματα και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών είναι υπόθεση όλων μας».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΙΚΑΡΙΑΣ
Να πάρουν όλοι θέση

Με κοινή τους ανακοίνωση, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας και το Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας καταγγέλλουν τη δίωξη της εφημερίδας από τον υπουργό Δικαιοσύνης, αλλά και συνολικά τη στάση ανοχής, στήριξης και κάλυψης της κυβέρνησης.

«Πιστεύουμε - καταγγέλλουν - ότι με τέτοιου είδους ενέργειες ευνοείται μια προσπάθεια φίμωσης του Τύπου και της ελευθεροτυπίας, παραβιάζονται τα δημοκρατικά δικαιώματα και προσθέτουν έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα που δένει το λαϊκό κίνημα».

Συνεχίζοντας υπογραμμίζουν πως «στην επίθεση της κυβέρνησης έρχεται να προστεθεί ένα ακόμα κρούσμα τρομοκρατίας, που την οδηγεί στο συνεχή περιορισμό των ελευθεριών. Οσο η πολιτική της γίνεται πιο αντιλαϊκή, τόσο περισσότερο θα περιορίζει τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού». Σημειώνουν πως ενώνουν τη φωνή τους με εκατοντάδες φορείς και προσωπικότητες από όλους τους πολιτικούς χώρους όλης της χώρας, γιατί η εφημερίδα «Ριζοσπάστης» είναι από τις λίγες φωνές διαμαρτυρίας που δίνουν βήμα στους κοινωνικά αδικημένους, γιατί είναι συμπαραστάτης στους αγώνες της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, της νεολαίας και όλων των λαϊκών στρωμάτων.

Τέλος, καλούν όλους τους τοπικούς φορείς να πάρουν θέση στη νέα αυτή αντιδραστική μεθόδευση της κυβέρνησης.

ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Το λαϊκό κίνημα θα σπάσει τον αυταρχισμό

Η Ενωση Μηχανουργικών Επιχειρήσεων Αττικής ομόφωνα εκφράζει τη συμπαράστασή της στο «Ρ» και καταδικάζει τις «τρομοκρατικές ενέργειες της κυβέρνησης, που, μέσω του "Ριζοσπάστη", θέλει να χτυπήσει κάθε φωνή που αντιστέκεται».

Η Ενωση δηλώνει πως «τέτοιες ενέργειες δε θα περάσουν, το λαϊκό κίνημα έχει τη δύναμη και την εμπειρία να βάλει φραγμούς στα σχέδια της κυβέρνησης και εμείς, κομμάτι του λαϊκού κινήματος, δε θα επιτρέψουμε να περάσουν τα σχέδια αυτά».

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Θα μας βρουν μπροστά τους

Σε ανακοίνωσή του, το παράρτημα Ζωγράφου του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας τονίζει: «Δε μας προκαλεί έκπληξη η δίωξη του "Ρ" από τον κ. Γιαννόπουλου, το περιμέναμε. Οργή και αγανάκτηση μάς προκαλεί, όμως, η στάση της κυβέρνησης να διατηρεί στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης τον υβριστή όσων δε συμπαθεί. Εμείς οι οικοδόμοι θυμόμαστε τον κύριο υπουργό από το '80 που καταδίκαζε τον αυριανισμό ως έρποντα φασισμό, ενώ το '89 όταν ο Λεντάκης τού έδειχνε κατάμουτρα μες στη Βουλή αυτό το κείμενο, αυτός, όντας προσκολλημένος στον αυριανισμό, γυρνούσε και ζητούσε συγνώμη από τον Κουρή. Τον ξέρουμε από τότε που μας έβριζε από τη θέση του υπουργού Εργασίας...».

«Εμείς δεν καταδικάζουμε απλά τη δίωξη του "Ρ" - καταλήγει η ανακοίνωση - της εφημερίδας, που λέει την αλήθεια και προβάλλει τους αγώνες μας, αλλά θα σταθούμε μπροστά τους».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΕΥΔΑΠ
Αποβλέπει στην τρομοκράτηση του εργατικού κινήματος

Την προσπάθεια φίμωσης του «Ριζοσπάστη» καταγγέλλει, με ομόφωνη απόφασή του, το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στον τομέα αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η επίθεση αποτελεί ευθεία βολή στην ελευθερία του Τύπου και αποβλέπει στην τρομοκράτηση και κατασυκοφάντηση του εργατικού κινήματος και στην πρωτοπόρα πολιτική δράση της εφημερίδας.

«Εμείς - συνεχίζει - οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ διαπιστώσαμε, στη διάρκεια των πρόσφατων αγώνων μας, ποια εφημερίδα βρισκόταν και στεκόταν με πρωτοσέλιδα άρθρα της στο πλευρό μας. Καλούμε τον υπουργό να σεβαστεί τους αγώνες της εφημερίδας και να αποσύρει άμεσα τις μηνύσεις».

ΔΗΜΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΟΥΛΑ
Η ΤΑ να μη μείνει αδιάφορη

Σε ψήφισμά του, το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ευεργετούλα εκφράζει τη συμπαράστασή του στο «Ριζοσπάστη», καταγγέλλει τη δίωξή του από τον υπουργό Δικαιοσύνης ως δίωξη που «στρέφεται ευθέως κατά της ελευθεροτυπίας και του δικαιώματος του Τύπου να ασκεί πολιτική κριτική στα δημόσια πρόσωπα».

Ακόμα, εκφράζει την πεποίθηση ότι, κατά βάση, η δίωξη είναι πολιτική και στοχεύει στη φίμωση της εφημερίδας, που εκφράζει μερίδα του ελληνικού λαού και κατέκτησε αυτό το δικαίωμα με την αταλάντευτη στάση της.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση - καταλήγει - ένας κατ' εξοχήν δημοκρατικός θεσμός δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη σε τέτοιου είδους πρακτικές, που ποινικοποιούν την πολιτική ζωή, γι' αυτό και καταδικάζει τις ενέργειες του υπουργού».

ΠΕΑΕΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Αντίσταση στην ποινικοποίηση των αγώνων

Το Παράρτημα Θεσπρωτίας της ΠΕΑΕΑ καταγγέλλει τις «αντιδημοκρατικές και αυταρχικές μεθοδεύσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλου, ενάντια στο "Ρ"», σημειώνοντας πως είναι «αδιανόητο να διώκεται αυτή η εφημερίδα από έναν άνθρωπο που θέλει να λέγεται αντιστασιακός».

Το Παράρτημα επισημαίνει τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης, που επιπλέον αποδεικνύεται «ανιστόρητη, αφού δεν παίρνει υπόψη της ότι στην 80χρονη ιστορία της εφημερίδας, καμία δίωξη δεν κατάφερε να τη σταματήσει να στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων, 80 χρόνια στέκεται ακλόνητος να φωτίζει την αλήθεια. Αντίθετα, όλοι οι διώκτες της τελικά σπάσανε τα μούτρα τους πάνω της».

Τέλος, το Παράρτημα καλεί την κυβέρνηση να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να σταματήσει τις διώξεις κατά του «Ρ», αλλά καλεί κι όλους τους Θεσπρωτούς να αντισταθούν στην ποινικοποίηση των αγώνων και της πολιτικής ζωής του τόπου, σημειώνει δε, πως η καλύτερη απάντηση στον κ. Γιαννόπουλου και στους διώκτες του «Ρ» θα είναι η αύξηση της κυκλοφορίας του.

«ΛΑΡΙΣΑΪΚΟΣ»
«Οχι», στην επαναφορά του φασίζοντα λαϊκισμού

Την αντιδημοκρατική ενέργεια του υπουργού Δικαιοσύνης καταγγέλλει και ο Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών «Ο Λαρισαϊκός». Στη σχετική του ανακοίνωση σημειώνει: «Η δίωξη είναι πολιτική και στρέφεται ενάντια στην ελευθεροτυπία και στο δημοκρατικό δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, θυμίζοντας άλλες εποχές. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί με δικαστικές αποφάσεις να επιβάλουν οι κυβερνώντες την απαγόρευση της κριτικής και της ενημέρωσης».

Συνεχίζοντας ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει: «Είναι χρέος των πολιτών να υπερασπίσουν το δικαίωμα της ελευθεροτυπίας. Καταδικάζουμε την πρακτική των μηνύσεων και των αγωγών, γιατί η πληροφόρηση είναι ύψιστο κοινωνικό αγαθό. Ζητάμε από την κυβέρνηση να παρέμβει, ώστε ο υπουργός να σταματήσει την απαράδεκτη δίωξη».

Καταλήγοντας ο Σύνδεσμος καταγγέλλει και την «απαράδεκτη στάση του κυβερνητικού εκπροσώπου» και τονίζει: «Επισημαίνουμε πως οποιαδήποτε προσπάθεια μίμησης του ως άνω υπουργού από οποιονδήποτε πολίτη, πολύ δε περισσότερο από άλλους δημόσιους άνδρες, θα σήμαινε επαναφορά στον φασίζοντα λαϊκισμό της κοινωνίας και ως τέτοια προτροπή όχι μόνο την απορρίπτουμε αλλά και θα την πολεμήσουμε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ