ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Αγωνιστικά για νέες συμβάσεις

Κινητοποιήσεις για την υπογραφή ικανοποιητικών συμβάσεων εργασίας στην «Αττική Οδό»

Τρίωρη στάση εργασίας (9 π.μ. - 12 μ.) πραγματοποίησαν χθες με καθολική συμμετοχή οι εργαζόμενοι στα αρχαιολογικά σκάμματα, που έχει αναλάβει η κοινοπραξία «Αττική Οδός», διεκδικώντας την υπογραφή ικανοποιητικής διμερούς συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Η κινητοποίηση, που θα κλιμακωθεί, αν δε γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους, έγινε μετά την άκαρπη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και της εργοταξιακής επιτροπής, με τη διεύθυνση της κοινοπραξίας. Το Συνδικάτο έχει αποστείλει υπόμνημα αιτημάτων σε όλες τις εταιρίες στην Αττική. Αυτή την περίοδο, είναι σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται κινητοποιήσεις στους χώρους δουλιάς.

Ειδικότερα, διεκδικούν: Κατώτερο μεροκάματο ανειδίκευτου εργάτη καθαρό 10.000 δρχ. και κατώτερο μισθό 250.000 δρχ. Για τεχνίτες και βοηθούς που το μεροκάματο είναι στα όρια της κλαδικής σύμβασης, αύξηση 1.000 δρχ., ενώ σε περίπτωση που το μεροκάματο της κλαδικής σύμβασης είναι μικρότερο των 10.000 δρχ. η αύξηση υπολογίζεται και καταβάλλεται στις 10.000 δρχ. Τεχνίτες και βοηθοί, που το μεροκάματό τους είναι πάνω από την κλαδική σύμβαση, αύξηση 10%. Επίσης, διεκδικούν όλες οι βάρδιες να είναι σε 7ωρη βάση και να τηρείται αυστηρά το 5ήμερο Δευτέρα - Παρασκευή, να σταματήσουν οι υπερωρίες και να πραγματοποιούνται μόνο σε έκτακτες ανάγκες.

Ζητήματα άμεσης προτεραιότητας είναι: Η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, να σταματούν οι εργασίες όπου διαπιστώνεται παραβίαση, με καταβολή του μεροκάματου στους εργαζόμενους κ.ά.

ΠΕΜΕΝ
Πλώρη για νέους αγώνες

Σημαντική άνοδος του ποσοστού της ΕΔΑΣ σε 77,52 από 55,36%

Ηχηρό μήνυμα αντίστασης και αγώνα στέλνουν οι μηχανικοί Εμπορικού Ναυτικού, οι οποίοι εμπιστεύτηκαν και πάλι το τιμόνι της ιστορικής τους Ενωσης στις ταξικές δυνάμεις της «Ενωτικής Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΕΔΑΣ, υποστηρίζεται από τη «Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση»). Οι εκλογές στην ΠΕΜΕΝ για την ανάδειξη νέας διοίκησης ολοκληρώθηκαν προχτές. Οι μηχανικοί, δίνοντας με την ψήφο τους, στις δυνάμεις της ΕΔΑΣ, ποσοστό 77,52%, από 55,36% που είχε πάρει η παράταξη στις προηγούμενες εκλογές, έκαναν σαφές ότι είναι έτοιμοι να βάλουν πλώρη για νέους πιο δυναμικούς αγώνες ενάντια στην αντιναυτεργατική πολιτική, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεών τους. Ταυτόχρονα, έδωσαν και την απάντηση που πρέπει στο μπλοκ των παρατάξεων ΑΝΑΔΗΣΥ και ΑΔΗΚ (υποστηρίζονται από ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, αντίστοιχα) οι οποίες «κατέβηκαν» με κοινό ψηφοδέλτιο. Το ποσοστό που συγκέντρωσε αυτό το ψηφοδέλτιο ανέρχεται στο 22,48%.

Ειδικότερα, η ΕΔΑΣ δεν αύξησε μόνο το ποσοστό της, αλλά και τις ψήφους, καθώς σε αυτές τις εκλογές συγκέντρωσε 1.341 ψήφους ( 1.800 ψηφίσαντες), από 1.129 που είχε πάρει στις προηγούμενες εκλογές. Το ποσοστό του 77,52% της έδωσε 26 έδρες από 18 που είχε στην προηγούμενη διοίκηση και 14 αντιπροσώπους για ΠΝΟ και ΕΚ Πειραιά από 13 που είχε. Οι ΑΝΑΔΗΣΥ - ΑΔΗΚ πήραν 7 έδρες και εξέλεξαν 4 αντιπροσώπους από 10 που είχαν. Να σημειωθεί ότι η ΑΝΑΔΗΣΥ στις εκλογές του 1997 είχε πάρει ποσοστό 28,24% και 9 έδρες, ενώ η ΑΔΗΚ 16,40% και 6 έδρες.

«Θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό» απευθύνει, με χτεσινή της ανακοίνωσή, η διοίκηση της ΠΕΜΕΝ, επισημαίνοντας: «Το αποτέλεσμα των εκλογών δικαιώνει τον κλάδο και τις επιλογές της διοίκησης της ΠΕΜΕΝ, που έδωσε και δίνει σκληρές μάχες για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των μηχανικών και όλων των ναυτεργατών ενάντια στην αντιναυτεργατική πολιτική της κυβέρνησης και των εφοπλιστών». Υπογραμμίζει δε ότι οι μηχανικοί έδωσαν ταυτόχρονα και περήφανη απάντηση στις διασπαστικές και συκοφαντικές ενέργειες των άλλων παρατάξεων, «αλλά και του αντιναυτεργατικού κέντρου (ΥΕΝ - εφοπλιστές) που καθοδήγησε τις υπονομευτικές τους κινήσεις».

«Η ανάδειξη - συνεχίζει - της νέας διοίκησης της ΠΕΜΕΝ, από τον ταξικό συνδυασμό ΕΔΑΣ, σηματοδοτεί μια νέα περίοδο πιο επίμονων προσπαθειών, για την ανάπτυξη των αγώνων, της σφυρηλάτησης της ενότητας και της δράσης του κλάδου».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΠΟΤΑ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ
Καθολικά στην απεργία

Συμμετοχή 100% στην απεργία που κήρυξε το σωματείο σε όλες τις επιχειρήσεις της περιοχής

Με μαζική, αγωνιστική παρουσία εκατοντάδων απεργών στην πύλη του εργοστασίου της εταιρίας 3Ε («Κόκα Κόλα»), στην περιοχή της Θέρμης Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε χτες το πρωί η 24ωρη απεργία, που κήρυξε το Σωματείο Οδηγών - Πωλητών και Βοηθών στα Εμφιαλωμένα Ποτά Β. Ελλάδας, στην οποία σημειώθηκε 100% συμμετοχή σε όλους τους χώρους δουλιάς της Βόρειας Ελλάδας.

Η μαζικότητα απέτρεψε, σύμφωνα με συνδικαλιστές, τη χρησιμοποίηση αστυνομικών δυνάμεων εναντίον τους, όπως είχε γίνει γνωστό. Η απεργία κηρύχτηκε ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων και για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας στην εταιρία «Ι. Λυμπερόπουλος», η οποία προσφεύγει συνέχεια στα δικαστήρια ενάντια στην απεργία των εργαζομένων σ' αυτή.

Οι απεργοί αψήφησαν το τσουχτερό κρύο και από πολύ νωρίς κατέλαβαν το χώρο μπροστά στην είσοδο της 3Ε, διατρανώνοντας την απόφασή τους ότι δε θα υποχωρήσουν αν δε γίνουν σεβαστά από τους εργοδότες βασικά συνδικαλιστικά δικαιώματα. Το κεντρικό πανό, δίπλα στην είσοδο του εργοστασίου, έγραφε «Οσα μας φάγατε με πονηριά, τα απαιτούμε αγωνιστικά», και με περηφάνια το περιφρουρούσαν δεκάδες απεργοί.

Ο Μιχάλης Μπαγτζής, γραμματέας του σωματείου, δήλωσε στο «Ρ»: «Υπάρχει ένας εργοδότης που δε σέβεται την εργατική νομοθεσία. Δηλαδή τον καλούμε σε διαπραγμάτευση και δεν κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το συνδικάτο εδώ και 25 χρόνια κάνει κάθε χρόνο διμερείς συμφωνίες με όλους τους εργοδότες και δεν είχαμε μέχρι τώρα κανένα πρόβλημα. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις παρουσιάστηκαν μικροπροβλήματα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον εργοδότη αυτόν, αντί να συζητήσει μαζί μας τα προβλήματα των εργαζομένων, να μας πηγαίνει στα δικαστήρια. Αυτός είναι ο λόγος που το συνδικάτο αποφάσισε 24ωρη γενική απεργία σ' όλο τον κλάδο. Πρέπει να βροντοφωνάξουμε παντού το δίκιο μας. Είναι επίσης και μια διαμαρτυρία για τις αποφάσεις που βγάζουν συνέχεια τα δικαστήρια τα οποία χαρακτηρίζουν όλες μας τις απεργίες "παράνομες και καταχρηστικές"».

Χτες, η «Ι. Λυμπερόπουλος» ζήτησε ξανά να κηρυχτεί «παράνομη και καταχρηστική» η νέα απεργία. Η απόφαση αναμένεται την άλλη βδομάδα.

ΑΝΕΡΓΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Τώρα μέτρα στήριξης!

Συγκέντρωση διεκδίκησης ανέργων, χτες στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Νέα κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες οι άνεργοι της Λάρισας καταγγέλλοντας την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που οδηγεί στη δραματική αύξηση της ανεργίας και διεκδικώντας τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι άνεργοι απαίτησαν, μεταξύ άλλων, την άμεση καταβολή του έκτακτου οικονομικού βοηθήματος των 200 χιλιάδων δραχμών που αρνείται η κυβέρνηση, την αποζημίωση των 330 πρώην εργαζομένων της «ΡΟΚΑ» και των 28 της «ΧΕΝΤΕΡ».

Με τη χτεσινή κινητοποίηση, που διοργάνωσαν η Επιτροπή Ανέργων και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, οι άνεργοι του νομού προειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί και θα ενταθεί. Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΛ, εξέφρασαν για μια ακόμα φορά την οργή και την αγανάκτησή τους για την κοροϊδία της κυβέρνησης, που αρνείται την οικονομική τους ενίσχυση, αλλά χαρίζει απλόχερα πολλά δισεκατομμύρια στους εργοδότες με τα διάφορα προγράμματα ψευτοκατάρτισης.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Τάκης Τσιόγκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, τόνισε ότι ο αγώνας των ανέργων για τη διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης και του δικαιώματος στη δουλιά πρέπει να είναι διαρκής και ανυποχώρητος.

Αμέσως μετά τη συγκέντρωση οι άνεργοι μετέβησαν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και συναντήθηκαν με τον περιφερειάρχη Γ. Καρατζιώτη. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε για μια ακόμα φορά στους ανέργους η στάση του εκπροσώπου της ΠΑΣΚΕ και γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Σταύρου Τσουκαλά, ο οποίος επιχείρησε να τους πείσει για τη δήθεν αναγκαιότητα των προγραμμάτων ψευτοκατάρτισης. Μάλιστα, επιτέθηκε εναντίον του προέδρου του Εργατικού Κέντρου, επειδή καταγγέλλει ότι με την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων προικοδοτούνται οι εργοδότες!

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ»
Για ένα ταξικό σωματείο

Αρχίζει την Κυριακή η ψηφοφορία για ανάδειξη νέας διοίκησης στο σωμετείο

Την ανάγκη να αναδειχτεί για ακόμα μία φορά ικανή, ταξική διοίκηση, που θα συνεχίσει την αγωνιστική πορεία του σωματείου, υπογραμμίζει με ανακοίνωσή της η παράταξη «Αγωνιστική Ενότητα Ιδιωτικών Υπαλλήλων» ενόψει των εκλογών που θα πραγματοποιηθούν 5, 6, 7 και 8 του Μάρτη στο Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.

Οπως τονίζεται στη διακήρυξη της παράταξης, η κυβέρνηση από κοινού με το ΣΕΒ, εφαρμόζουν μια αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική, η οποία χειροτερεύει τη θέση της εργατικής τάξης και ταυτόχρονα συσσωρεύει πλούτη αμύθητα σε όφελος των μονοπωλίων και των πολυεθνικών.

«Η κυβέρνηση, από τη μια πλευρά προσπαθεί να μας πείσει ότι μονόδρομος είναι αυτός της ΟΝΕ χρησιμοποιώντας ΜΑΤ, εισαγγελείς και το σύνολο του κρατικού μηχανισμού ενάντια σε όποιον εργαζόμενο τολμήσει να σηκώσει κεφάλι», τονίζει η παράταξη και υπογραμμίζει ότι το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων είναι από τα πρώτα σωματεία που πήραν ενεργά μέρος για την ίδρυση του ΠΑΜΕ.

Καταλήγοντας η διακήρυξη, επισημαίνεται ότι οι εργαζόμενοι με την ψήφο στην «Αγωνιστική Ενότητα»: «Επιλέγουν την ταξική γραμμή στα συνδικάτα, καταδικάζουν τις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της Ομοσπονδίας, λένε όχι στις πολιτικές των κυβερνήσεων και των βιομηχάνων, στηρίζουν τα συμφέροντά τους».

ΠΑΜΕ
Συγκέντρωση για την 8η Μάρτη

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης, την Τετάρτη 8 Μάρτη, στις 6 το απόγευμα, έξω από το υπουργείο Εργασίας, καλεί το ΠΑΜΕ, εργάτριες, άνεργες, συνταξιούχες και νέες γυναίκες.

Στη σχετική ανακοίνωση, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τις γυναίκες να προχωρήσουν στη δική τους αντεπίθεση, «που θα έχει προοπτική ένα ταξικό ρωμαλέο, λαϊκό κίνημα, ικανό να οργανώσει αγώνες και να διαμορφώσει τη δυνατότητα, για να ανοίξει ο δρόμος για μια πολιτική φιλολαϊκής ανάπτυξης. Η συσπείρωση και η κοινή δράση όλων των εργαζομένων θα μπορέσει να απαντήσει στη νέα τάξη πραγμάτων και να αντιταχθεί στην εξουσία των μονοπωλίων, στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ