ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ελευθερία σας είναι για τους λίγους

Η απάντηση της Αλ. Παπαρήγα στη δευτερολογία του πρωθυπουργού

Επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική της Αλ. Παπαρήγα, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στη δευτερολογία του επικαλέστηκε την ανάγκη να υπάρχει ένα μέτρο στην άσκηση των δικαιωμάτων και, επικαλούμενος τη Γαλλική Επανάσταση, είπε ότι «η ελευθερία έχει ως όριό της την ελευθερία των άλλων». Εκανε αναφορά σε «ελάχιστους διαδηλωτές» που κλείνουν τους δρόμους, στερώντας τα δικαιώματα χιλιάδων που υποφέρουν και ανέφερε ότι χίλιοι αγρότες έκλεισαν πριν λίγα χρόνια την Εθνική οδό «ταλαιπωρώντας ολόκληρο τον ελληνικό λαό».

Ο Κ. Σημίτης ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του υπερασπίζει τα εργασιακά δικαιώματα στους χώρους δουλιάς (έγιναν 715 μηνύσεις κατά εργοδοτών), ενώ κάλυψε τον υπουργό Δικαιοσύνης για τις διώξεις του κατά ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ λέγοντας:

«Θέλω να αναφέρω μία πάγια αρχή: Ολοι οι Ελληνες πολίτες έχουν το δικαίωμα να προστατεύουν την τιμή και την αξιοπρέπειά τους. Και ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ολοι οι Ελληνες πολίτες έχουν το δικαίωμα να εκφράζονται ελεύθερα και ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ και όσοι θέλουν να εκφραστούν μέσω του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ έχουν το δικαίωμα να εκφράζονται ελεύθερα. Υπάρχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη, η οποία κρίνει και τους υπουργούς και το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ. Αυτό είναι ελευθερία. Δεν υπάρχουν δύο κατηγορίες πολιτών, πολίτες οι οποίοι δεν υπόκεινται σε καμία κρίση, είτε είναι υπουργοί, είτε δεν είναι, είτε έντυπα, τα οποία δεν υπόκεινται σε καμία κρίση, είτε είναι ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, είτε οποιοδήποτε άλλο».

Τέλος απομόνωσε μια φράση από τη ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟ που κατέθεσε η Αλ. Παπαρήγα, με την οποία αποκαλούνταν η κυβέρνησή του «ντόπιος γκαουλάιτερ των ΗΠΑ» και είπε ότι η κυβέρνησή του είναι εκλεγμένη και ζήτησε από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να αρνηθεί το χαρακτηρισμό αυτό.

Ελευθερία είναι και να παλεύεις για τη γνώμη σου

Απάντηση σε όλους τους παραπάνω ισχυρισμούς του πρωθυπουργού έδωσε η Αλ. Παπαρήγα με τη δευτερολογία της, τονίζοντας:

«Θα συμφωνήσω με τον πρωθυπουργό για το παράδειγμα του μέτρου. Μόνο που σήμερα στον τόπο μας κυριολεκτικά υπάρχει μέτρο, μόνο που ωφελεί τους λίγους.

Βεβαίως και η ελευθερία έχει μέτρα, δεν είναι ανεξέλεγκτη. Ανεξέλεγκτη είναι η ελευθερία των λίγων. Να πάρουμε τους νόμους; Να πάρουμε τα πλούτη που συγκεντρώνονται; Αφορούν τους λίγους. Αναμφισβήτητα η ελευθερία δεν είναι κάτι το γενικό και αφηρημένο.

Με την ευκαιρία, που αναφέρατε τη Γαλλική Επανάσταση, θα ήθελα να σας πω ότι η Γαλλική Επανάσταση συντελέστηκε κατά παραβίαση του ισχύοντος δικαίου και έφτιαξε ένα καινούριο δίκαιο. Ετσι γίνεται πάντα.

Μη λέτε λοιπόν για ελευθερία με μέτρο. Ο λαός ούτε με το σταγονόμετρο δεν έχει τη δυνατότητα να βρει δουλιά, γιατί και αυτό είναι ελευθερία. Ούτε μπορεί να σπουδάσει όπως πρέπει να σπουδάσει, να τελειώσει το λύκειο χωρίς εμπόδια, να πάει στο πανεπιστήμιο χωρίς εμπόδια. Τι είναι η ελευθερία, δηλαδή; Να περιφέρω απλώς το σώμα μου; Αυτή είναι η ελευθερία; `Η να εκφράζω τη γνώμη μου; Ελευθερία είναι και να παλεύεις γι' αυτή τη γνώμη.

Μιλήσατε για τους χίλιους αγρότες. Εδώ υπάρχουν στοιχεία που λένε ότι 10.000 αγρότες πέρασαν από δίκες. Χίλιοι ήταν στους δρόμους; Μα τότε όλους αυτούς που στέλνετε στα δικαστήρια πού τους βρήκατε; Στα σπίτια τους τους βρήκατε;

Επαναλαμβάνω όμως, κύριε πρωθυπουργέ, τι είναι πιο τραγικό; Να μην έχεις να ζήσεις, να χάνεις το ψωμί σου, ή να χάνεις το επίπεδο ζωής που έχεις κατακτήσει, να βρίσκεσαι άνεργος, να μην ξέρεις ποιο είναι το αύριο ή να κλείνεις τους δρόμους;

Εμείς πραγματικά ευχόμαστε να φθάσουμε σε ένα σημείο που να μη χρειάζονται κινητοποιήσεις. Ποιος είπε δηλαδή ότι αυτοσκοπός π.χ. για το ΚΚΕ είναι οι κινητοποιήσεις; Οχι. Σκοπός είναι η ευημερία να ζει ο λαός καλά.

Αν τα βάλουμε σε μία ζυγαριά, πρέπει να δούμε τι ζυγίζει περισσότερο. Και ξέρετε τι μου έκανε εντύπωση; Τις μέρες των μαθητικών κινητοποιήσεων είδα παιδιά άγνωστα σε μένα να βγαίνουν στα κανάλια και στους δρόμους και να λένε το εξής: "Κάνουμε αυτές τις καταλήψεις για να μας προσέξουν". Γιατί έφτασαν ως εκεί; Και το έλεγαν με ειλικρίνεια. Ηταν αυθόρμητα νεανικά λόγια, "θέλουμε να μας προσέξετε".

Αυτός ήταν ο τρόπος για να τους προσέξει η κοινή γνώμη, εγώ θα έλεγα σε ορισμένες περιπτώσεις και οι γονείς, οι οποίοι, απορροφημένοι από την καθημερινότητα αυτής της σκληρής ζωής, δεν μπορούν να δουν σε βάθος και το πρόβλημα της παιδείας. Βλέπουν την οικονομική τους διάσταση, αλλά το τι μαθαίνουν τα παιδιά τους και την ποιότητα της μόρφωσης δεν είναι σε θέση ή δεν έχουν το χρόνο να το δουν.

Γιατί να μην το δούμε; Κάναμε αυτό και αν συμβεί 20 άτομα να κλείνουν ένα δρόμο, όταν είναι ιδιαίτερα νέοι άνθρωποι, χωρίς προηγούμενη συνδικαλιστική εμπειρία, ας σκεφτούμε γιατί το κάνουν με τέτοια επιμονή, γιατί έφτασαν σε αυτήν την έκφραση. Και όχι να χαιρόμαστε.

Εμείς βέβαια δε χαιρόμαστε γιατί με το ιδιώνυμο και τον εισαγγελέα στα σχολεία ο αριθμός αυτών που βγήκαν στους δρόμους ήταν λιγότερος. Να χαιρόσαστε και να χαιρόμαστε και εμείς, αν αυτό ήταν αποτέλεσμα μιας καλής εκπαιδευτικής πολιτικής, ώστε να μη βγει κανείς στο δρόμο, αλλά όχι όταν είναι αποτέλεσμα βίας.

Οσον αφορά τις Επιθεωρήσεις Εργασίας, θα ήθελα να πω ότι οι Επιθεωρήσεις Εργασίας αυτή τη στιγμή είναι αποψιλωμένες. Δεν υπάρχουν ουσιαστικά και δεν ξέρω πού βρήκατε τα στοιχεία, όλα αυτά είναι δειγματοληπτικά. Δυστυχώς με την εργατική νομοθεσία και τις εργασιακές σχέσεις, όπως είναι δομημένες σήμερα, θα θεωρούνται παραβιάσεις της εργοδοσίας πολύ μηδαμινά πράγματα».

Για την «κοινοβουλευτική νομιμοποίηση»

«Και ένα τελευταίο», συνέχισε η ομιλήτρια, «για την έκφραση «γκαουλάιτερ των ΗΠΑ. Κύριε πρωθυπουργέ, εμείς σας είπαμε ότι είστε κυβέρνηση της βίας, της τρομοκρατίας. Δεν το λέμε; Η πολιτική σας οδηγεί σε έναν κατήφορο. Είναι γενικότερη πολιτική. Δεν είστε από μόνοι σας αντιδημοκράτες. Αναγκάζεστε να χρησιμοποιείτε αυτά τα μέτρα για να περάσει η πολιτική σας. Και το ίδιο θα κάνει η ΝΔ και οποιαδήποτε κυβέρνηση θέλει και υποχρεώνεται να ακολουθήσει αυτήν την πολιτική.

Ομως να προσέξουμε όλοι το εξής ζήτημα: Λέτε ότι είμαστε κοινοβουλευτικά νομιμοποιημένοι. Και ο Χάιντερ είναι κοινοβουλευτικά νομιμοποιημένος και υπήρχε το κόμμα του και σε παλιότερες κυβερνήσεις. Και ο Χίτλερ ήταν κοινοβουλευτικά νομιμοποιημένος και δεν ξέρω ποιοι άλλοι.

Επομένως - και το λέω αυτό όχι γιατί είστε φασιστικό κόμμα - το να έχει κανείς την κοινοβουλευτική νομιμότητα, δε σημαίνει ότι έχει και τη δημοκρατική. Και αυτό ισχύει για όλους μας. Το Κοινοβούλιο από μόνο του δεν είναι κατοχυρωμένο ότι λειτουργεί δημοκρατικά, επειδή είναι Κοινοβούλιο. Εχει να κάνει με την πολιτική.

Και αυτό ας το καταλάβουμε όλοι μας. Οχι έχω τις ψήφους του 10% του 20% ή του 30% και έχω τις ψήφους στο τσεπάκι. Και όσοι θα ψηφίσουν εμάς και όσοι ψηφίσουν εσάς και τα άλλα κόμματα, αύριο μπορεί να διαφωνήσουν με τη στάση μας και την πολιτική μας. Οχι να βάζουμε όλοι μας το λαό στο τσεπάκι διά της ψήφου. Εμείς να βάλουμε τόσο, ο ΣΥΝ τόσο, το ΔΗΚΚΙ τόσο, η ΝΔ τόσο και εσείς τόσο, γιατί τότε είναι ένας λαός σε μία τσέπη. Επομένως ούτε η ψήφος δικαιώνει καμία πολιτική και πολύ περισσότερο, όταν η πολιτική υλοποιείται και δεν έχει μεγάλη συνάφεια με τις προεκλογικές διακηρύξεις».

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Παράδεισος δικαιωμάτων η Ελλάδα!

Ως έναν παράδεισο όπου ανθούν σε πρωτοφανή βαθμό τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, περιέγραψε τη χώρα ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να πει ότι η συζήτηση που προκάλεσε το ΚΚΕ δεν έχει αιτία, έγινε για λόγους εντυπώσεων και δεν έχει το παραμικρό ενδιαφέρον!

Κατά τον Κ. Σημίτη η κυβέρνηση «είτε στα λόγια, είτε στη συμπεριφορά, είτε με ένα ρωμαλέο νομοθετικό έργο, προασπίζει έμπρακτα την εμπέδωση και διεύρυνση των ατομικών και συλλογικών ελευθεριών των πολιτών». Ομως ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι «όταν τα δικαιώματα δε συνδέονται με την ατομική και συλλογική ευθύνη προάσπισής τους, τότε μπορεί να καταλήξουν σε αυθαίρετη άσκηση βίας».

Βέβαια, όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα εμπειρία, η κυβέρνηση κάθε κινητοποίηση κατά της πολιτικής της τη χαρακτήριζε «αυθαίρετη άσκηση βίας» είτε πρόκειται για μαθητές, είτε για αγρότες, είτε για ναυτεργάτες. Αλλωστε ο ίδιος το ξεκαθάρισε τι εννοεί, επιτιθέμενος κατά του ΚΚΕ, κάνοντας λόγο για άσκηση βίας «που μπορεί να αναγνωρίζεται από ορισμένους κομματικούς επαγγελματίες των κινητοποιήσεων και όχι από την κοινωνία. Και το ΚΚΕ που ζήτησε αυτήν τη συζήτηση, πρέπει να προσέξει διπλά: γιατί η κατάχρηση των δικαιωμάτων για μικροκομματικό όφελος και "επαναστατική γυμναστική" εκτρέφει έναν κοινωνικό φασισμό, μία ροπή σε αντιπαραθέσεις και εχθρότητα στην κοινωνία, που στο τέλος απαξιώνουν την αξία της κινητοποίησης και την αξία των δικαιωμάτων που επικαλούνται».

Καθιστώντας σαφές ότι η γραμμή των διώξεων και του αυταρχισμού θα εξακολουθήσει να τηρείται, εάν επανεκλεγεί, είπε ότι «θα κριθούν πολύ αυστηρά εκείνες οι δυνάμεις που χρησιμοποιούν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες ως πρόσχημα, υποβαθμίζοντας το στόχο της δημοκρατίας σε μέσο των μικροκομματικών τους τακτικών».

Ο πρωθυπουργός θυμήθηκε την επίσκεψη Κλίντον στη χώρα μας και τη βάρβαρη διάλυση της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας από την Αστυνομία, για ισχυριστεί ότι οι «διαδηλωτές επέλεξαν και προκάλεσαν τη σύγκρουση και δεν είχαν καν το θάρρος της πολιτικής ευθύνης να αναλάβουν τις συνέπειες των επιλογών τους»! Επίσης αναφέρθηκε στις μαθητικές κινητοποιήσεις και παραγνωρίζοντας την πρωτοφανούς αυταρχισμού Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που χαρακτηρίζει τους αγώνες ιδιώνυμο αδίκημα, έκανε λόγο για μειοψηφίες που επιβάλλουν με τη βία επιλογές στην πλειοψηφία και καταστρέφουν τα σχολεία.

Ο παράδεισος δικαιωμάτων που υπάρχει στη χώρα μας κατά τον Κ. Σημίτη οφείλεται στο ΠΑΣΟΚ, που καθιέρωσε νέους «ανεξάρτητους από την κυβέρνηση θεσμούς προστασίας των δικαιωμάτων», όπως ο Συνήγορος του Πολίτη, η Αρχή Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, η Επιτροπή των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η Επιτροπή Βιοηθικής.

Οσοι τόλμησαν να αμφισβητήσουν τον επίγειο παράδεισο των δικαιωμάτων, αντιμετωπίστηκαν κατά τον πρωθυπουργό με «σύνεση και τηρήθηκε το μέτρο που αφ' ενός εγγυήθηκε την ασφάλεια των πολιτών που δε συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις αυτές και αφ' ετέρου επέτρεψε την ελεύθερη έκφραση κάθε φωνής διαμαρτυρίας».

Οι επιδρομές των ΜΑΤ, οι χιλιάδες μηνύσεις, το ξεφούσκωμα των λάστιχων των τρακτέρ και τα αγροτοδικεία έδειξαν «τη σύνεση» της κυβέρνησης και όσοι τη γνώρισαν στην πλάτη τους, ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει...

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Εχετε καθεστωτική νοοτροπία

Για τρομοκρατικές διώξεις εναντίον του Τύπου, κατηγόρησε τον υπουργό Δικαιοσύνης

Για «καθεστωτική συμπεριφορά» κατηγόρησε χθες από το βήμα της Βουλής την κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραμανλής ασκώντας εντονότατη κριτική στον τρόπο άσκησης της εξουσίας, αναφερόμενος ιδιαίτερα στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στην πρακτική του υπουργού Ευάγγελου Γιαννόπουλου. Πάντως για μια φορά ακόμα έδωσε το στίγμα της θέσης της ΝΔ απέναντι στους κοινωνικούς αγώνες.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε: «πρέπει να ξεκινήσουμε από μια παραδοχή: Οτι καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να ικανοποιεί όλα τα αιτήματα των επαγγελματικών ομάδων. Αυτό είναι αδύνατο. Παράλληλα πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε ότι οι αγώνες μιας κοινωνικής ομάδας δεν πρέπει να εκτρέπονται σε παράνομες δραστηριότητες, αλλά ούτε και να προκαλούν ταλαιπωρία ή βλάβη των συμφερόντων άλλης ομάδας του πληθυσμού».

Μάλιστα αναφερόμενος στη μέχρι τώρα στάση του κόμματός του απέναντι στους αγροτικούς αγώνες, σημείωσε πως «για πρώτη φορά αντιπολίτευση βγήκε να πει ότι διαφωνεί με το κλείσιμο των δρόμων, τη στιγμή που υπήρχε ανοιχτό ένα τέτοιο ζήτημα», ασκώντας κριτική στο ΠΑΣΟΚ για την τακτική του ως αντιπολίτευση την περίοδο 1990 - 1993, λέγοντας: «ως αντιπολίτευση στήνατε μπλόκα. Ως κυβέρνηση υλοποιούσατε επιχειρήσεις "βουλκανιζατέρ"».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της στάσης του υπουργού Δικαιοσύνης, αλλά και στις διώξεις του εναντίον του «Ρ». Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε: «έρχομαι στον καταιγισμό επιθέσεων που εξαπέλυσε κατά το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Δικαιοσύνης εναντίον πολιτικών του αντιπάλων και εναντίον όσων αρνούνται να υποταχτούν στην άποψη που εκφέρει, για προσωπικές του υποθέσεις. Βεβαίως κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τη θέση του και να καταφεύγει στη δικαιοσύνη εάν και εφ' όσον θεωρεί ότι θίγεται η τιμή του. Ως πολίτης όμως. Οχι ως υπουργός Δικαιοσύνης. Είναι πρωτοφανές το θέαμα, υπουργός Δικαιοσύνης να εμφανίζεται ενώπιον της δικαιοσύνης ως διώκτης οποιουδήποτε, για οποιονδήποτε λόγο, χωρίς να παραιτείται από τη θέση του. Είναι αυτονόητο αυτό. Διότι είτε επηρεάζει τη δικαιοσύνη είτε μπορεί να θεωρείται ότι την επηρεάζει».

Σχολιάζοντας το θέμα της δίωξης κατά του «Ριζοσπάστη», ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τόνισε: «χαρακτηριστική περίπτωση της γενικότερης καθεστωτικής νοοτροπίας που διακατέχει την κυβέρνηση, αποτελεί και η δίωξη της εφημερίδας "Ριζοσπάστης". Πολύ περισσότερο όταν η συγκεκριμένη εφημερίδα, άγεται ενώπιον των δικαστηρίων για δημοσιεύματα τα οποία προφανώς αποτελούσαν ρεπορτάζ. Η κίνηση αυτή, λίγο πριν τις εκλογές, συνιστά επίθεση εναντίον της ελευθερίας του Τύπου και εν πάση περιπτώσει καλλιεργεί ή επιχειρεί να καλλιεργήσει κλίμα τρομοκρατίας σε βάρος των λειτουργών του».

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τόνισε: «διετύπωσα ευθέως τη θέση μου αυτή προς τη διωκόμενη εφημερίδα και την επαναλαμβάνω ενώπιόν σας διότι η πολιτική ευθύνη είναι δική σας. Τη δική σας πολιτική υλοποιούν οι υπουργοί σας». Παράλληλα ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και σε σειρά άλλων διώξεων εφημερίδων «από τον φιλελεύθερο χώρο» από την πλευρά στελεχών της κυβέρνησης.

Δ.ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Εκσυγχρονιστικός αυταρχισμός

Για αυταρχισμό κατηγόρησε χτες την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, υπενθυμίζοντας, «γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε», την καταστολή των αγροτικών κινητοποιήσεων, την ποινικοποίηση των αγώνων, τους προπηλακισμούς διαδηλωτών από τα ΜΑΤ, καθώς και τον κρατικό εναγκαλισμό στα δημόσια ΜΜΕ.

Οπως ανέφερε στην ομιλία του ο Δημήτρης Τσοβόλας «η ηγεσία του σημερινού ΠΑΣΟΚ, στο όνομα του εκσυγχρονισμού, ποδοπατεί κοινωνικές κατακτήσεις, ενώ παράλληλα με θεωρητικοποιήσεις περί δήθεν συντεχνιών και υπερβολικών συλλογικών δικαιωμάτων προωθεί διάφορα νομοθετικά εκτρώματα, που κατατείνουν στην επίταση του αισθήματος ανασφάλειας του πολίτη, ώστε να είναι ευχερέστερος ο έλεγχος και η υποταγή».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ αναφέρθηκε τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «η δημοκρατία υπονομεύεται από τις απατηλές υποσχέσεις των κυβερνώντων προς τα χειμαζόμενα λαϊκά στρώματα, που αμέσως μετά τις εκλογές τις απαρνούνται με την ίδια άνεση που τις δίνουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι προεκλογικές υποσχέσεις Σημίτη -Καραμανλή για πράγματα αντίθετα προς τις δεσμεύσεις του αναθεωρημένου προγράμματος σύγκλισης».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Δημήτρης Τσοβόλας στο θέμα της έλλειψης δημοκρατίας στην ιδεολογία, τονίζοντας πως «υπονομεύεται η δημοκρατία από τις δήθεν πνευματικές ελίτ που προπαγανδίζουν ασύστολα το νεοφιλελευθερισμό και τη μονόδρομο σκέψη και που ασκούν ψυχολογικό εκβιασμό σε κάθε κριτική σκέψη με το πρόσχημα του «ρεαλισμού» του «εκσυγχρονισμού» και της υπευθυνότητας, θα πρέπει να συνυπάρχει με την επιστημοσύνη και τις εξειδικευμένες γνώσεις τους. Καταλυτικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία αφυδάτωσης και συρρίκνωσης της δημοκρατίας, διαδραματίζουν τα μεγάλα ΜΜΕ, που συντηρούνται και γιγαντώνονται μέσα στο βόρβορο της συναλλαγής και της διαπλοκής του πολιτικού κατεστημένου με την οικονομική εξουσία».

Επίσης, ο Δημήτρης Τσοβόλας σημείωσε ότι σήμερα η εφαρμογή του νεοφιλελευθερισμού οδηγεί σε θανάσιμο τραυματισμό της δημοκρατίας. «Αυτό συνοψίζεται», τόνισε «σε μια απλοποίηση του πολιτικού συστήματος, με τον ακρωτηριασμό όλων των λειτουργιών προνοιακού χαρακτήρα, οι οποίες ικανοποιούν αιτήματα και κοινωνικές ανάγκες όπως η απασχόληση, η στέγαση, η ιατρική περίθαλψη, η παιδεία, τα επιδόματα σε άνεργους και σε άτομα με ειδικές ανάγκες, όπου οι μηχανισμοί της αγοράς δε θα μπορούσαν ποτέ να παράσχει».

Η ... κόντρα

Η αναμενόμενη κόντρα ανάμεσα σε Σημίτη - Καραμανλή ακολούθησε την ομιλία του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για «διαστρεβλώσεις», «αναλήθειες» και «υποκρισίες», σημειώνοντας ότι στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών και των αγροτών πρωτοστατούσαν στελέχη της ΝΔ παρά το ότι η ΝΔ δηλώνει ότι είναι κατά των καταλήψεων και του κλεισίματος των δρόμων.

Από την πλευρά του ο Κ. Καραμανλής σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός κινείται εκτός πραγματικότητας, προσθέτοντας πως το ΠΑΣΟΚ εισήγαγε την αντίληψη των καταλήψεων στην πολιτική ζωή, ενώ έκανε λόγο για «αλαζονεία» από τη μακρά παραμονή του κυβερνώντος κόμματος στην εξουσία.

Ν. ΚΩΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανάγκη θεσμικών αλλαγών

Τη διεύρυνση της δημοκρατίας διά μέσου νέων θεσμών ζήτησε χθες ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, στη Βουλή, σημειώνοντας ότι το σημερινό ζητούμενο είναι ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος ικανό να εξασφαλίζει την προστασία της δημοκρατίας. Μίλησε παράλληλα για την ανάγκη δημιουργίας νέων ανεξάρτητων αρχών, που θα ανανεώσουν τη διαφάνεια και τον έλεγχο.

Σχολιάζοντας τη σημερινή πραγματικότητα ο Ν. Κωνσταντόπουλος υποστήριξε ότι «υπάρχουν και αυταρχισμοί και ελλείμματα στον τομέα των δικαιωμάτων. Αλαζονική συμπεριφορά των εξουσιαστικών μηχανισμών, αναλγησία και επιλεκτική στάση εναντίον των δικαιωμάτων. Υβριστική συμπεριφορά κυβερνητικών παραγόντων που συμπεριφέρονται με καθεστωτική νοοτροπία».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ πρόσθεσε ότι «χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή όταν οι κυβερνήσεις θεωρούν την άσκηση των δικαιωμάτων αμφισβήτηση και κίνδυνο για το κυβερνητικό έργο. Οι θεωρίες του υποκινητή και του κοινωνικού αυτοματισμού επιστρατεύονται πάντα για λόγους πολιτικού αυταρχισμού και κυβερνητικής αλαζονείας».

Ο Ν.Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα των ατομικών δικαιωμάτων,τονίζοντας πως «τα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα στην εργασία, την ασφάλιση, την υγεία, την παιδεία, τη φορολογική και εισοδηματική δικαιοσύνη, την ισότητα των φύλων, την αντιμετώπιση των αποκλεισμών έχουν καθημερινή προτεραιότητα γιατί δεν προστατεύονται όπως θα έπρεπε. Τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα για το άσυλο, τους οικονομικούς πρόσφυγες, την ανεξιθρησκία, την προστασία της προσωπικής ζωής κάθε πολίτη για τον πλήρη εκδημοκρατισμό νομοθεσίας και διοίκησης και τις νέες ανεξάρτητες αρχές διαφάνειας και ελέγχου είναι στοιχείο ανανέωσης και διεύρυνσης της δημοκρατίας».

Τέλος, ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο θέμα του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, σημειώνοντας πως παρότι συγκροτήθηκε «στην πράξη η κυβέρνηση το υπονομεύει και το ακυρώνει με παρεμβάσεις του υπουργείου Τύπου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ