ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕ ΡΟΔΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η ανάπτυξη της περιοχής απαιτεί ρήξεις με την ΕΕ

Παρέμβαση της ΝΕ του Κόμματος, με αφορμή πρόσφατες πανθρακικές συσκέψεις

Το θέμα της πραγματικής ανάπτυξης της περιοχής της Θράκης, τους στόχους που αυτή πρέπει να θέτει, το ρόλο της ΕΕ σ' αυτή την προοπτική και την ανάγκη ρήξεων με τις Βρυξέλλες, φέρνει στο προσκήνιο η ΝΕ Ροδόπης του Κόμματος με αφορμή πρόσφατες πανθρακικές συσκέψεις.

Στην ανακοίνωση ανάμεσα στ' άλλα σημειώνεται:

"Μέσα σε πέντε μέρες, πρόσφατα, έγιναν δυο πανθρακικές συσκέψεις στην Κομοτηνή με πρωτοβουλία των τοπικών φορέων βιομηχάνων, βιοτεχνών, στις οποίες πήραν μέρος όλοι οι φορείς της Θράκης.

Το κοινό χαρακτηριστικό των τοποθετήσεων και των ψηφισμάτων ήταν η αγωνία για το μέλλον της βιομηχανίας - βιοτεχνίας της Θράκης.

Το Σάββατο 29.3.97 με ψήφισμά τους ζητούσαν από την πολιτεία να μην καταργήσει τα κίνητρα του ν.1892 (κύρια την επιδότηση εργασίας) και την Τετάρτη 2.4.97 ζητούσαν από την κυβέρνηση να πιέσει την ΕΕ και να μην ισχύσει για τη Θράκη η απόφαση της ΕΕ (94/174/23.3.94) με την οποία απαγορεύεται και περιορίζεται η κρατική ενίσχυση για επενδύσεις, στον τομέα της μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων.

Σε καμία από τις δυο συσκέψεις δεν ακούστηκε η παραμικρή κουβέντα ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, όπως εκφράζεται ιδιαίτερα με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που είναι η βασική υπεύθυνη για τη σύγχρονη άσχημη εξέλιξη της βιομηχανίας- βιοτεχνίας της χώρας μας.

Επόμενο είναι να μη διεκδικούν ανατροπή αυτής της πολιτικής ή τουλάχιστον εφαρμογή της, με σεβασμό στα συμφέροντα της χώρας μας. Το μόνο που ζητάνε είναι να εξαιρεθεί η Θράκη από τις οδηγίες της ΕΕ και να συνεχίζει να στηρίζει ο κρατικός προϋπολογισμός, τη λειτουργία των βιομηχανιών - βιοτεχνιών τους, μέσα από διάφορες επιδοτήσεις.

Ομως τέτοια αιτήματα δεν έχουν τύχη, αν δε συνοδεύονται από θέσεις ρήξης με την πολιτική της ΕΕ. Ο λόγος είναι απλός. Η βασική αρχή της πολιτικής της ΕΕ που την επέβαλαν οι πολυεθνικές, μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών χωρών, είναι η ελευθερία στον ανταγωνισμό. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει, να αφεθεί ελεύθερα να κυριαρχήσει ο ισχυρός. Δηλαδή οι πολυεθνικές. Στη βάση αυτής της λογικής, η ΕΕ καταργεί σιγά σιγά τις επιδοτήσεις παντού. Αυτό εφαρμόζει κι η ελληνική κυβέρνηση.

Δεύτερον, η ΕΕ όταν κάνει εξαιρέσεις από την εφαρμογή κάποιων οδηγιών και το κάνει όταν δέχεται ισχυρές πιέσεις, τις κάνει σε επίπεδο χώρας κι όχι περιοχής μιας χώρας.

Τρίτον, δεν πάει πολύς καιρός που οι αγρότες ζητούσαν στήριξη του εισοδήματός τους από τον κρατικό προϋπολογισμό κι οι ηγεσίες των παραπάνω φορέων, τούς κατηγορούσαν και ζητούσαν από την κυβέρνηση κατασταλτικά μέτρα σε βάρος τους.

Τέλος, δεν έχουν τύχη τα αιτήματά τους, γιατί ζητάνε συμπαράσταση από εκείνους που τούς σκάβουν το λάκκο, δηλαδή από τους θερμούς υποστηρικτές της πολιτικής της ΕΕ και τους μεγαλοβιομήχανους, μεγαλέμπορους που έχουν κάθε συμφέρον από την καταστροφή των μικρομεσαίων, όπως είναι οι περισσότεροι βιομήχανοι, βιοτέχνες στη Θράκη.

Οι τοποθετήσεις που ακούστηκαν από τους πολιτικούς υποστηρικτές της πολιτικής της ΕΕ και από τους εκπροσώπους των μεγαλοβιομηχάνων, μεγαλεμπόρων, ήταν ξεκάθαρες:

"Το παν είναι ο ανταγωνισμός. Ποιος θα μείνει και ποιος θα φύγει από τη μέση. Σ' αυτή τη βάση έχει νόημα η συζήτηση. Ολα τα άλλα να τα ξεχάσετε. Στη βαλκανική αγορά δεν μπορούμε να μπούμε όλοι".

Το συμπέρασμα και από αυτές τις πρόσφατες συζητήσεις είναι ότι:

  • Εγινε πια φανερό και στη Θράκη, ότι μια σειρά μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα σαρωθούν από τη λογική του ανταγωνισμού, με το κράτος στο ρόλο του Πόντιου Πιλάτου να αποσύρει την όποια στήριξη έδινε, αφήνοντας έτσι τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις βορά στις πολυεθνικές.
  • Οπως δε έχουμε υπογραμμίσει και άλλη φορά, δεν είναι μόνο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά γενικά το μικρομεσαίο νοικοκυριό, στην πόλη και στο χωριό, που χτυπιέται σήμερα άμεσα από την πολιτική του ελεύθερου υποτίθεται ανταγωνισμού, που οι πολυεθνικές την επέβαλαν με υπερεθνικό νόμο (Συνθήκη Μάαστριχτ) τον οποίο οι κυβερνήσεις της χώρας μας εφαρμόζουν με θρησκευτική ευλάβεια.
  • Το ΚΚΕ με το 15ο Συνέδριό του έδειξε το δρόμο της διεξόδου:

Το αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό, δημοκρατικό μέτωπο,που συσπειρώνει εκείνες τις δυνάμεις που θίγονται άμεσα ή έμμεσα από τις επιλογές των πολυεθνικών, όπως είναι η Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Μέτωπο που έχει στόχο την ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων, με σεβασμό στο περιβάλλον και με μοχλό ένα εκσυγχρονισμένο εκδημοκρατισμένο δημόσιο τομέα, με κεντρικό σχεδιασμό, όπου ο ορυκτός πλούτος, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, η βαριά βιομηχανία, η υγεία, η παιδεία, η κοινωνική πρόνοια, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, θα ανήκουν στο δημόσιο τομέα, όπου οι οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις με τις άλλες χώρες, κύρια τις γειτονικές, θα ρυθμίζονται με βάση το αμοιβαίο όφελος και το σεβασμό της κυριαρχίας της μιας από την άλλη.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, θα μπορεί να αναπτύξει δραστηριότητα σε διάφορους τομείς, το επιχειρηματικό κεφάλαιο.

Οσο γρηγορότερα γίνει αυτό συνείδηση, τόσο μικρότερο θα είναι το κόστος στην εθνική, στην τοπική οικονομία, στο μικρομεσαίο νοικοκυριό, στη μικρομεσαία επιχείρηση, στην κοινωνία γενικότερα".

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καταγγελίες για διενέργεια παράνομων εκθέσεων

Τη διενέργεια παράνομων εκθέσεων και κατά παράβαση μάλιστα της κυριακάτικης αργίας από διάφορες επιχειρήσεις, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Ομορων Νομών και Νήσων Αιγαίου σε σχετική επιστολή της προς τον υφυπουργό Ανάπτυξης (τομέας Εμπορίου) Μ. Χρυσοχοϊδη,με αφορμή την πρόσφατη υπουργική απόφαση που καθιερώνει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για οποιαδήποτε επιχείρηση πραγματοποιεί εκθέσεις.

Η Ομοσπονδία - αναφέρεται στην επιστολή - έχει δεχτεί πληθώρα καταγγελιών από το σύνολο σχεδόν των Εμπορικών Συλλόγων του Λεκανοπεδίου για την αναγγελία και πραγματοποίηση εκθέσεων από δεκάδες επιχειρήσεις του χώρου, οι οποίες δεν τηρούν τις προϋποθέσεις του νόμου για τη σχετική διενέργεια. Κι αυτό γιατί απλά οι επιχειρήσεις αναγγέλλουν στους καταναλωτές, με επιστολές τη λειτουργία των καταστημάτων τους, εκτός του θεσμοθετημένου ωραρίου και κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικής κυριακάτικης αργίας, "βαφτίζοντας" την πρακτική αυτή "εκθέσεις". Οπως τονίζεται στην επιστολή, ούτε άδειες εκδίδονται, ούτε τηρούνται άλλες βασικές προϋποθέσεις όπως είναι η ασφάλεια των εκθεσιακών χώρων, η παρουσία γιατρού ή η κατάθεση εγγυητικών επιστολών, για την καλή διενέργεια της έκθεσης. Με τα παραπάνω δεδομένα, η Ομοσπονδία καλεί τον υφυπουργό, να πάρει μέτρα για την πάταξη των παράνομων αυτών φαινομένων.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ
"Αιχμές" κατά της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών

"Πυρά" κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών εξαπολύει για άλλη μια φορά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ-ΔΟΥ), στα πλαίσια της "κόντρας" που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο πλευρών για τον τρόπο στελέχωσης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

Ετσι, σε χτεσινή της ανακοίνωση η Ομοσπονδία κάνει λόγο για ανεπαρκή και αναξιοκρατική στελέχωση του ΣΔΟΕ, ενώ - όπως αναφέρει - για τα όποια οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα στο ξεκίνημα του Σώματος, επιρρίπτει αποκλειστικά την ευθύνη στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και στις αρμόδιες υπηρεσίες (Διεύθυνση Προσωπικού). Επίσης, αναφερόμενη στην κακή πορεία των φορολογικών εσόδων στο πρώτο τρίμηνο του 1997, τονίζει ότι βρίσκεται σ' επικίνδυνα οριακό σημείο, καθώς ο ρυθμός αύξησής τους κυμαίνεται κάτω από 8% έναντι πρόβλεψης 14,6%, ενώ ως λόγους για την εξέλιξη αυτή θεωρεί: Τον υπερβολικά φιλόδοξο κυβερνητικό στόχο της αύξησης των φορολογικών εσόδων κατά 1 τρισ. δρχ. το 1997, τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση της αγοράς, με επιπτώσεις κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την εφαρμογή κατά την περίοδο '95-'96 της απόφασης περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των τακτικών φορολογικών ελέγχων κλπ.

Παράταση μέχρι αύριο στις δηλώσεις αγροτών

Σιωπηρή παράταση 2 ημερών έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στην προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων αγροτών, που έληξε χτες

Σιωπηρή παράταση μέχρι μεθαύριο Παρασκευή, 17 Απρίλη 1997,δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών για τους φορολογούμενους (αγρότες κλπ.) των οποίων η προθεσμία υποβολής δήλωσης έληγε κανονικά χτες 15 Απρίλη. Ετσι, μέχρι την Παρασκευή μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους στις κατά τόπους Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες όσοι φορολογούμενοι έχουν αποκτήσει:

  • Κέρδη από επιχειρήσεις που τήρησαν βιβλία Γ κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) και η διαχειριστική τους περίοδος έληξε μέσα στους μήνες Νοέμβρη ή Δεκέμβρη 1996, εκτός αν πρόκειται για εισοδήματα που προέρχονται από εταιρίες περιορισμένης ευθύνης, των οποίων ο ισολογισμός έχει εγκριθεί μέσα στο 1996, οπότε η δήλωση από τα μέλη της έπρεπε ήδη να έχει υποβληθεί.
  • Εισοδήματα τα οποία έχουν προκύψει στην αλλοδαπή.
  • Εισοδήματα από αμοιβές ως αξιωματικοί ή ως κατώτερα πληρώματα εμπορικών πλοίων.
  • Εισοδήματα που έχουν προκύψει στην ημεδαπή και ο φορολογούμενος δεν κατοικεί ούτε διαμένει σ' αυτή.
  • Γεωργικά εισοδήματα.
  • Εισοδήματα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης.
  • Οι αντιπρόσωποι, οι πράκτορες ασφαλιστικών εταιριών και οι ασφαλειομεσίτες, οι συγγραφείς για τα συγγραφικά τους δικαιώματα, οι πράκτορες και αντιπρόσωποι τραπεζών, καθώς και οι μισθωτοί των οποίων το σύνολο ή ένα τμήμα των αμοιβών τους υπολογίζονται σε ποσοστό πάνω στα κέρδη επιχειρήσεων, εφόσον ο προσδιορισμός του εισοδήματος αυτών των δικαιούχων εξαρτάται από επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Γ κατηγορίας ΚΒΣ, των οποίων η διαχειριστική περίοδος έληξε μέσα στους μήνες Νοέμβρη ή Δεκέμβρη του 1996.
"Πέταξε" στις 275 δραχμές το δολάριο

Στα ύψη ανέβηκε χτες το δολάριο στις διεθνείς χρηματαγορές, ενώ στην εγχώρια αγορά συναλλάγματος ανατιμήθηκε δυο περίπου δραχμές και σήμερα θα πωλείται από τις τράπεζες έναντι 275 δρχ. Από τις αρχές του έτους το αμερικανικό νόμισμα έχει "κερδίσει" 9,6% σε σχέση με τη δραχμή, ενώ διεθνείς αναλυτές "βλέπουν" περαιτέρω ενίσχυσή του σε απροσδιόριστα, προς το παρόν, επίπεδα, γεγονός που θα προκαλέσει παρενέργειες στην τιμολόγηση αγαθών και υπηρεσιών.

Οι εκτιμήσεις αυτές στηρίζονται κυρίως στο ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ επιδιώκει, μέσω της ισχυροποίησης του δολαρίου, να συγκρατήσει τον πληθωρισμό και να αποτρέψει τις τάσεις αναθέρμανσης της αμερικανικής οικονομίας. Πολιτική, δηλαδή, ανάλογη αυτής που ακολουθεί και η Τράπεζα Ελλάδος μέσω της "σκληρής" δραχμής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ