ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Καλλιέργεια κλίματος "ανασφάλειας"

ΤΙΡΑΝΑ. -

Οι επιθέσεις αγνώστων κατά ξενοδοχείου και σε μια κηδεία στην Αυλώνα και στο Ελμπασάν ώθησαν στελέχη της κυβέρνησης Φίνο να επαναφέρουν το θέμα του "αφοπλισμού", ενώ ο Πρόεδρος Μπερίσα μίλησε για ανάγκη "κατάργησης των επιτροπών των εξεγερμένων". Ο μεσολαβητής του ΟΑΣΕ, Φρ. Βρανίτσκι, πραγματοποιούσε στο μεταξύ συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία και οι δυνάμεις της πολυεθνικής συνέχιζαν να φθάνουν στην Αλβανία...

"Περίεργες" επιθέσεις

Μερικές "περίεργες" επιθέσεις αγνώστων ανέβασαν το πολιτικό θερμόμετρο: στην Αυλώνα, τα μεσάνυχτα της Τρίτης, τέσσερις ένοπλοι που επέβαιναν σε δύο αυτοκίνητα, αλλά και ελεύθεροι σκοπευτές πυροβόλησαν εναντίον του ξενοδοχείου "Μπολόνια", ενώ ένας από τους ηγέτες των εξεγερμένων πολιτών έδινε συνέντευξη σε ξένους δημοσιογράφους. Κατά το ραδιοσταθμό των Τιράνων, δεν κατέστη σαφές εναντίον ποιου έβαλλαν οι άγνωστοι.

Οι άνδρες της υπηρεσίας ασφαλείας του ξενοδοχείου απάντησαν στα πυρά και υποχρέωσαν τους ενόπλους να απομακρυνθούν. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ένας από τους ενόπλους τραυματίστηκε από τα πυρά των αστυνομικών.

Στο Ελμπασάν, χτες το μεσημέρι, τουλάχιστον 14 άνθρωποι τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε στη διάρκεια επικήδειας τελετής. Δε διευκρινίστηκε αν η έκρηξη προκλήθηκε από ρίψη χειροβομβίδας στο πλήθος ή από νάρκη, σύμφωνα με το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ.

Πολιτικοί παράγοντες στην Αυλώνα θεωρούν ότι οι επιθέσεις οφείλονται σε προσπάθειες από "συγκεκριμένες δυνάμεις" για να δημιουργηθεί εικόνα "κλίματος ανασφάλειας", τόσο ενόψει της υποδοχής της πολυεθνικής δύναμης, όσο και της παρουσίας ξένων παραγόντων. Τον ίδιο στόχο, προσθέτουν, είχε και η "ψευδής" είδηση του ιταλικού τηλεοπτικού σταθμού "RAI-3", ότι βρέθηκαν νάρκες στη γέφυρα του Μιφόλι, έτοιμες να εκραγούν την ώρα της διάβασης της πολυεθνικής δύναμης.

"Αδύνατος ο αφοπλισμός"

"Ο πληθυσμός είναι σχεδόν όλος οπλισμένος σήμερα. Είναι αδύνατο να αφοπλιστεί ο λαός σε δύο μήνες", δήλωσε χτες ο Αλβανός υπουργός Δικαιοσύνης, Σπαρτάκ Νγκιέλα, αναφερόμενος στο χρονικό όριο των εκλογών. Μετά τη συνάντησή του με τον εντεταλμένο μεσολαβητή του ΟΑΣΕ, Φραντς Βρανίτσκι, ο Νγκιέλα προειδοποίησε ότι η κατοχή όπλων πριν και κατά την εκλογική διαδικασία θα κηρυχτεί αδίκημα από την κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να προωθηθεί η ηρεμία και η τάξη.

"Ο σποραδικός αφοπλισμός δεν είναι αρκετός για τις εκλογές", πρόσθεσε ο υπουργός - προαναγγέλλοντας ότι το θέμα της κατοχής όπλων θα ρυθμιστεί διά νομοθετήματος. Η ιδέα είναι "ο καθένας που θα συλλαμβάνεται να κατέχει όπλα στην πόλη από μία συγκεκριμένη ημερομηνία έως μια άλλη συγκεκριμένη ημερομηνία, να τιμωρείται", είπε.

Πρόταση "κατάργησης των επιτροπών"

Μετά τη δική του συνάντηση με τον Φραντς Βρανίτσκι, ο Αλβανός Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα πήγε ένα βήμα πιο πέρα: πρότεινε, κατά το πρακτορείο "Ρόιτερ", να διαλυθούν οι "αυτοαποκαλούμενες επιτροπές των ανταρτών που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Αλβανίας", επειδή αποτελούν "εμπόδιο στις γενικές εκλογές".

Ο Μπερίσα ισχυρίστηκε μιλώντας στον Βρανίτσκι ότι οι επιτροπές σχηματίστηκαν από το Σοσιαλιστικό Κόμμα όταν ήταν στην αντιπολίτευση, πριν συμφωνήσει να συμμετάσχει στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας με το Δημοκρατικό Κόμμα, τον περασμένο μήνα. "Είναι μια δημιουργία του Σοσιαλιστικού Κόμματος", είπε επί λέξει ο Μπερίσα. Και εντόπισε την... καρδιά του προβλήματος σε μια συμφωνία που έγινε στο τέλος Μάρτη ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αντάρτες. "Μπορεί να λυθεί το πρόβλημα;" ρώτησε τον Αλβανό Πρόεδρο ο Φραντς Βρανίτσκι. "Ναι... αυτοί (το Σοσιαλιστικό Κόμμα) μπορούν να τους ζητήσουν να διαλύσουν τις επιτροπές... περιμένουμε", απάντησε ο Μπερίσα. Γεγονός που ώθησε το διεθνή μεσολαβητή να συμπεράνει ότι "πρέπει ακόμη να γίνει πολλή δουλιά για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο"...Ο Βρανίτσκι στην Αυλώνα

Επιχειρώντας να ακούσει και την άλλη πλευρά (γεγονός που προκάλεσε τη δυσφορία του Μπερίσα) και να τηρήσει κάποιες ισορροπίες, ο μεσολαβητής του ΟΑΣΕ αναμένεται σήμερα να επισκεφθεί την Αυλώνα. Παρά τις αιτιάσεις των "Μπερισικών" ότι "παραβιάζεται ο ουδέτερος χαρακτήρας της αποστολής του ΟΑΣΕ", ο Φραντς Βρανίτσκι σχεδιάζει να συναντηθεί και με ηγέτες των εξεγερμένων πολιτών.

Ο Βρανίτσκι είχε πει χτες κατά την άφιξή του στην Αλβανία ότι η πολυεθνική δύναμη δε σχεδιάζεται να εμπλακεί στον αφοπλισμό των εξεγερμένων πολιτών. "Εχουμε την εντολή που μας έχει δώσει ο ΟΗΕ. Δεν μπορούμε να την αλλάξουμε βραχυπρόθεσμα", είπε. "Θα εργαστούμε μαζί με τους Αλβανούς, δε θα τους πούμε πώς να λύσουν τα προβλήματά τους, αλλά θα τους βοηθήσουμε να βοηθηθούν μόνοι τους", κατέληξε.

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ αναμένεται να μεταβεί σήμερα μαζί με τον πρωθυπουργό Φίνο και στη Σκόδρα. Στον Αυλώνα ο Βρανίτσκι θα έχει συνομιλίες, πέραν των επιτροπών των εξεγερμένων, και με τον αρχηγό της πολυεθνικής δύναμης, ιταλό στρατηγό Λουτσιάνο Φορλάνι.

Αποστολές βοήθειας

Ενα πλοίο με 400 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας από το "Διεθνές Πρόγραμμα Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών" (WFP) κατέπλευσε χτες στο λιμάνι του Δυρραχίου. Το πλοίο μετέφερε 360 τόνους αλεύρου σίτου και 36 τόνους φασόλια - τη μεγαλύτερη ποσότητα τροφίμων που εστάλη στην Αλβανία από την έναρξη της ανάπτυξης της πολυεθνούς δύναμης.

Τα εφόδια θα συγκεντρωθούν σε αποθήκες που βρίσκονται στο λιμάνι του Δυρραχίου, δήλωσε μέλος της WFP. Στη συνέχεια τα στελέχη του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών θα συναντηθούν με τους στρατιωτικούς της πολυεθνικής δύναμης για να διαμορφώσουν το πρόγραμμα διανομής των εφοδίων.

Η βοήθεια σε τρόφιμα προορίζεται κυρίως για τα νοσοκομεία, τα ορφανοτροφεία, οικογένειες που έχουν ανάπηρους και ηλικιωμένους και για τις άπορες οικογένειες της Αλβανίας.

Πάντως, στελέχη του Ερυθρού Σταυρού έλεγαν χτες στο ραδιόφωνο του BBC ότι η αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας είναι επουσιώδης στόχος, συγκρινόμενη με την "αποκατάσταση της τάξης"...

"Οικονομική αναδιάρθρωση"

Φαίνεται ότι υπάρχει σε εξέλιξη και μια προσπάθεια "οικονομικής αναδόμησης" της Αλβανίας. Ο Αλβανός υπουργός Οικονομικών, Αρμπέν Μαλάι, είπε ότι είχε - και θα έχει - συναντήσεις με εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας επ' αυτού, ενώ "η Ιταλία θα προσκαλέσει πιστωτικούς οργανισμούς σε μια διεθνή διάσκεψη", με τον ίδιο σκοπό.

Μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο στο Λονδίνο, ο Μαλάι είπε ότι υπάρχουν σημάδια επιστροφής της χώρας του σε κανονικούς ρυθμούς. "Σύντομα η Αλβανία θα είναι μια ελκυστική χώρα για τους επενδυτές" τόνισε, προσθέτοντας ότι θα δοθεί προτεραιότητα σε επενδύσεις στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, της εξόρυξης χρωμίου, του τουρισμού, της κλωστοϋφαντουργίας και της αγροτικής οικονομίας.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΚΣΤΡΑΤΕΥΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Επιχείρηση επιβολής της "νέας τάξης"

Εφθασε χτες στα Τίρανα ο πρώτος ελληνικός λόχος μισθοφόρων και δεύτερος λόχος αναχώρησε με αρματαγωγό για την Αυλώνα

ΤΙΡΑΝΑ (Του απεσταλμένου μας Κυρ. ΖΗΛΑΚΟΥ). -

Μια τεράστια στρατιωτική επιχείρηση επιβολής της "νέας τάξης" βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αλβανία, με τη συμμετοχή από χτες και ελληνικού στρατιωτικού τμήματος, στο όνομα δήθεν της προστασίας και της διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας, της οποίας βέβαια ακόμα... αγνοείται η τύχη της.

Χτες με αερογέφυρα που στήθηκε μεταξύ Θεσσαλονίκης και Τιράνων μεταφέρθηκε στην αλβανική πρωτεύουσα το πρώτο τμήμα της Ελληνικής Δύναμης Αλβανίας, που είναι ο λόχος προπομπός της κυρίας δύναμης του ενισχυμένου ελληνικού τάγματος, που αναμένεται να αφιχθεί τις επόμενες μέρες στην Αλβανία. Παράλληλα, χτες απέπλευσε από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης το αρματαγωγό "ΣΑΜΟΣ" με προορισμό την Αυλώνα μεταφέροντας ένα δεύτερο ελληνικό λόχο που θα εγκατασταθεί στην πόλη αυτή. Το αρματαγωγό αναμένεται να αφιχθεί στην Αυλώνα αύριο και στις 20 του μήνα να αναχωρήσει και πάλι από τη Θεσσαλονίκη από όπου μαζί με άλλα αρματαγωγά θα μεταφέρουν στο Δυρράχιο την κύρια δύναμη του ελληνικού τάγματος που θα προωθηθεί στα Τίρανα.

Την αερογέφυρα Θεσσαλονίκης - Τιράνων έστησαν 6 μεταγωγικά της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας τύπου C - 130,με τα οποία μεταφέρθηκαν 120 άνδρες του λόχου προπομπού, μαζί με τον ελαφρύ οπλισμό τους και τα εφόδιά τους, καθώς και πάνω από 60 δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία για να καλύψουν την αποστολή.

Προηγήθηκε σύντομη τελετή όπου ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, στο χαιρετισμό του μίλησε για αποστολή συμπαράστασης στον αλβανικό λαό, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει λόγο για "καθήκον απέναντι στο εθνικό συμφέρον" και για ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Ο υπουργός Αμυνας είπε: "Με την παρουσία σας υπηρετείτε το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας, διότι η ασφάλεια, η σταθερότητα και η ειρήνη στη γειτονική χώρα είναι συμφέρον εθνικό της Ελλάδας. Αυτό υπηρετείτε και με την παρουσία σας και γιατί είμαστε γείτονες και γιατί έχουμε την ελληνική μειονότητα και γιατί η σταθερότητα και η ασφάλεια στην Αλβανία επηρεάζει τη σταθερότητα και την ασφάλεια σε ολόκληρη τη βαλκανική"

Εικόνα ιταλικής κατοχής

Η αναχώρηση των αεροσκαφών ξεκίνησε στις 12.45 το μεσημέρι από το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης και στις 2.15 μ.μ. το πρώτο από αυτά έφθασε στο αεροδρόμιο των Τιράνων. Στις 2.30 μ.μ. αποβιβάστηκε το πρώτο τμήμα των Ελλήνων μισθοφόρων, το οποίο και αμέσως έλαβε θέσεις γύρω από την πίστα του αεροδρομίου. Δεν υπήρχε όμως λόγος, γιατί την ασφάλεια του αεροδρομίου την έχουν αναλάβει οι Ιταλοί. Η εντύπωση που δίνεται είναι ότι πρόκειται για ιταλικό αεροδρόμιο ή ότι τελεί υπό ιταλική κατοχή. Χαρακτηριστικό είναι ότι Αλβανός αξιωματικός σε ρόλο αγγελιαφόρου των Ιταλών μετέφερε λαχανιασμένος στους Ελληνες αξιωματικούς ερώτημα της ιταλικής διοίκησης, που όπως ο ίδιος είπε έχει την ευθύνη της ασφάλειας του αεροδρομίου, για το πόσα είναι τα άτομα της δημοσιογραφικής αποστολής.

Αποκαλυπτικά επίσης είναι και τα όσα είπε άλλος Αλβανός αξιωματικός, όταν ρωτήθηκε για το τι περιμένει από την ξένη στρατιωτική δύναμη που έχει καταφθάσει στη χώρα του. "Ηρθαν για να μας βοηθήσουν", είπε. Του ζητήσαμε να μας πει αν εννοεί την ανθρωπιστική βοήθεια και αυτός απάντησε ότι "δεν πιστεύω ότι είναι για την ανθρωπιστική βοήθεια, είναι για την ασφάλεια".

Ενα μετά το άλλο προσγειώνονταν τα ελληνικά μεταγωγικά στο αεροδρόμιο των Τιράνων. Μαζί με τους 120 άνδρες αποβιβάστηκαν 6 τζιπ και ένα όχημα διαβιβάσεων. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αποβίβασης, η δημοσιογραφική αποστολή οδηγήθηκε στο χώρο που θα στρατοπέδευε ο ελληνικός λόχος. Βρίσκεται στην περιοχή Σαρούκ, 12 χιλιόμετρα νότια των Τιράνων. Πρόκειται για ένα στρατόπεδο που αποτελούσε βάση της αντιαεροπορικής άμυνας της αλβανικής πρωτεύουσας. Εδώ εγκαταστάθηκαν οι 80 άνδρες, ενώ οι άλλοι 40 θα μετέβαιναν 4 χιλιόμετρα παραπέρα, όπου θα είναι η βάση του ελληνικού τάγματος που αναμένεται να αφιχθεί. Αποστολή του ελληνικής δύναμης θα είναι η προστασία των αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας από τα Τίρανα προς διάφορες περιοχές.

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό ακόλουθο της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα, η ελληνική δύναμη που αφίχθηκε χτες κατά τη διαδρομή της προ το χώρο που στρατοπέδευσε έτυχε υποδοχής με χειροκροτήματα από Αλβανούς πολίτες των περιοχών που πέρασε. Ο ίδιος βέβαια, όταν ρωτήθηκε ποια είναι η αποστολή της, απάντησε αόριστα, ενώ στον ερώτημα αν έχει καταφθάσει ανθρωπιστική βοήθεια, δήλωσε ότι δεν ξέρει.

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΑΣ
Ούτε κουβέντα για τον ένοχο

Την παραμονή ακριβώς της αποστολής και των Ελλήνων ράμπο στη γειτονική Αλβανία, στα πλαίσια της ιμπεριαλιστικής επέμβασης σε μια κυρίαρχη χώρα, επέλεξε η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθήνας για να εκφράσει το δήθεν ανθρωπιστικό της ενδιαφέρον για το λαό της περιοχής. Μόνο που ο εκπρόσωπος της πλειοψηφίας "ξέχασε" να αναφερθεί ακριβώς σ' αυτό που είναι το κύριο σ' αυτήν την ιστορία: Δηλαδή, στο γεγονός της εξέγερσης του αλβανικού λαού και την ίδια την ιμπεριαλιστική επέμβαση, που λειτουργεί αποσταθεροποιητικά σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων.

Επισημαίνοντας αυτό ακριβώς το γεγονός ο επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Σπύρος Χαλβατζής υπενθύμισε πως μέχρι τώρα κανείς απ' όσους μιλάνε για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν ενδιαφέρθηκε πραγματικά για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αλβανία.

"Ο λαός της Αλβανίας, συνέχισε, μαστίζεται από την κρίση και το καθεστώς Μπερίσα. Καθεστώς, που στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους Αμερικανούς. Η κατάσταση οξύνεται. Η διαδικασία αποσταθεροποίησης στην περιοχή συνιστά κίνδυνο και για την Ελλάδα και η ανάμειξη της χώρας στο ζήτημα συνιστά, πιθανώς, απαρχή γενικότερης αναταραχής". Ο εκπρόσωπος της ΝΑΣ ζήτησε να καταδικαστεί από το Νομαρχιακό Συμβούλιο η στρατιωτική επέμβαση στη γειτονική χώρα και ως προς την έκφραση ενδιαφέροντος από τη Νομαρχία πρότεινε - πριν απ' όποια άλλη ενέργεια - να πάει στην Αλβανία αντιπροσωπεία και να συναντηθεί με τους αντίστοιχους εκεί φορείς, αλλά και εκπροσώπους των εξεγερμένων. Των εξεγερμένων που, όπως τόνισε, "θέλουν να φύγει ο Μπερίσα και οι ΗΠΑ τον κρατούν στη θέση του για να εξυπηρετεί τους σκοπούς τους".

Τους επιμέρους φόβους του για την τύχη των στρατευμένων παιδιών της χώρας μας, που στέλνονται στην Αλβανία, εξέφρασε ο επικεφαλής της προσκείμενης στη ΝΔ παράταξης Θ. Κατριβάνος,εντοπίζοντας κύρια το πρόβλημα στο ότι δε στέλνουν φαντάρους οι ΗΠΑ και η Γερμανία.

Η συζήτηση προκλήθηκε από πρόταση της πλειοψηφίας για συγκέντρωση χρημάτων που θα σταλούν όμως στην Αλβανία το 1998 για ανέγερση σχολείου. Για το συγκεκριμένο θέμα, ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε, πρόσθετα, την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και οι όποιες ενέργειες να γίνουν σε συνεργασία με αυτό.

"Οι μισθοφόροι δεν είναι ανθρωπιστές"

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, την ώρα του απόπλου του πλοίου με τους ράμπο

Οι φίλοι της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" και άλλοι ειρηνόφιλοι πολίτες της Θεσσαλονίκης διαδήλωσαν χτες έξω από το λιμάνι της πόλης την αντίθεσή τους στην αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στην Αλβανία. Η διαδήλωση έγινε λίγο πριν την αναχώρηση του αρματαγωγού του Πολεμικού Ναυτικού "Σάμος" με 120 μισθοφόρους και στρατιωτικό υλικό για την Αυλώνα.

Οι φίλοι της ειρήνης συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας και στη συνέχεια, φωνάζοντας συνθήματα κατά της εμπλοκής της χώρας μας στην Αλβανία, έκαναν πορεία προς το σημείο, από όπου θα γινόταν η αναχώρηση του "Σάμος". Την ώρα που πλησίαζαν στο λιμάνι, μεγάλες δυνάμεις της Αστυνομίας και του Λιμενικού απέκλεισαν την κεντρική είσοδο και τους απαγόρευσαννα προχωρήσουν.

Ηδη, για να μη χαλάσει η φιέστα που επρόκειτο να γίνει στη 1 το μεσημέρι με αφορμή την αναχώρηση της αποστολής, το λιμάνι είχε τεθεί σε κατάσταση πολιορκίας. Πέρα από τις υπεράριθμες αστυνομικές δυνάμεις, ελεύθεροι σκοπευτές είχαν εγκατασταθεί στις ταράτσες των γύρω πολυκατοικιών και επέβλεπαν το χώρο. Οι διαδηλωτές παρέμειναν στην πύλη του λιμανιού, ανήρτησαν πανό και εκδήλωναν την αντίθεσή τους στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επέμβει στρατιωτικά στη γειτονική μας χώρα. Τα συνθήματα που κυριαρχούσαν ήταν "Οι μισθοφόροι δεν είναι ανθρωπιστές - Του ΝΑΤΟ εκτελούν εντολές", "Κανένας φαντάρος στην Αλβανία - Εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Ιταλία". Επίσης νέοι και νέες μοίραζαν προκηρύξεις με ανακοίνωση της "Νεανικής Δράσης", με την οποία καταδικάζεται η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να στείλει στρατό στην Αλβανία, συμμετέχοντας έτσι στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που στόχο έχουν την καθυπόταξη του εξεγερμένου ηρωικού αλβανικού λαού. Να σημειωθεί ότι μητέρες που προσπαθούσαν να μπουν στο λιμάνι για να αποχαιρετήσουν τα παιδιά τους, που έφευγαν για την Αλβανία, δήλωσαν και οι ίδιες την αντίθεσή τους στο να σταλούν στρατιώτες να πολεμήσουν σε μια άλλη χώρα. Παράλληλα, επιτροπή, αποτελούμενη από τον Γ. Κατσαρό, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Ν. Χριστάνη, μέλος της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη", έκαναν διάβημα διαμαρτυρίας για το γεγονός της απαγόρευσης εισόδου των διαδηλωτών στους χώρους του λιμανιού, όπου και θα πραγματοποιούσαν ειρηνική πορεία. Ο λιμενάρχης, εμμέσως πλην σαφώς, τους τόνισε ότι υπήρχε κίνδυνος να διαταραχτεί το κλίμα, δηλαδή η εκδήλωση - φιέστα.

Η αναχώρηση του "Σάμος" περισσότερο θύμιζε σκηνικό για τις ανάγκες των τηλεοπτικών καναλιών. Μιλώντας, ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος προσπάθησε να πείσει ότι η αποστολή αυτή των ελληνικών δυνάμεων είναι έκφραση της αλληλεγγύης προς το λαό της Αλβανίας. Παραδέχτηκε, όμως, ότι οι στρατιώτες θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες.

Μηνύματα καταγγελίας

Την αντίθεσή τους στην απόφαση της κυβέρνησης να συμμετάσχει στην αποστολή πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης στην Αλβανία, με το πρόσχημα της ανθρωπιστικής βοήθειας, εκφράζουν ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Αγιάσου Λέσβου.Η συμμετοχή της Ελλάδας, πέρα από τα άλλα, θέτει σε κίνδυνο και τη ζωή των Ελλήνων στρατιωτών, αναφέρουν. Σκοπός του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δεν είναι η βοήθεια, αλλά η καθυπόταξη ενός λαού που εξεγέρθηκε ενάντια στην ταπείνωση που υπέστη από το διεφθαρμένο καθεστώς Μπερίσα. Ενός καθεστώτος που στηρίχτηκε και στηρίζεται από αυτούς ακριβώς που τώρα επεμβαίνουν τάχατες για να βοηθήσουν. Τέλος ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο καλούν το λαό της Αγιάσου να σταθεί αλληλέγγυος προς τον αλβανικό λαό και να του συμπαρασταθεί στις δύσκολες στιγμές που περνά.

Η ΝΕ Κορινθίας της ΠΕΑΕΑ καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης για αποστολή στρατιωτικού τμήματος στην Αλβανία, τονίζοντας πως αποτελεί ωμή παραβίαση κάθε μορφής δικαίου. Η αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στην Αλβανία δεν εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον, όπως προκλητικά ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά τα συμφέροντα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, που κερδοσκοπούν σε βάρος του αλβανικού λαού. Καταλήγοντας, καλούν τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, όλο το λαό, να αντισταθούν στη λογική της "νέας τάξης πραγμάτων" και στις στρατιωτικές επεμβάσεις στα εσωτερικά των χωρών, κόντρα στα συμφέροντα των λαών τους.

Οι αντιστασιακοί του Μοσχάτου καταδικάζουν την εγκληματική έγκριση του ΟΗΕ για επέμβαση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην Αλβανία. Επίσης καταδικάζουν την προθυμία υποταγής της ελληνικής κυβέρνησης στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και τη συμμετοχή της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στην επιχείρηση αυτή. Εκφράζουν επίσης την αλληλεγγύη τους στα αιτήματα του εξεγερμένου αλβανικού λαού και ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει και τον τελευταίο στρατιώτη από τη Βοσνία και την Αλβανία.

Η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" Αρτας καταγγέλλει την απόφαση για αποστολή στρατιωτικής δύναμης στην Αλβανία και τονίζει πως η αποστολή αυτή ανοίγει το δρόμο για πολύ αρνητικές εξελίξεις για την Ειρήνη στην Αλβανία και στην περιοχή μας με την εμπλοκή της χώρας μας. Οχι άλλο λαϊκό αίμα για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ιμπεριαλιστών.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Στην Αθήνα

Οι Επιτροπές Ειρήνης Κυψέλης, Αχαρνών και Πατησίων διοργανώνουν σήμερα Πέμπτη 17 Απρίλη πικετοφορία από την πλατεία Αμερικής στις 6 μ.μ. προς το τέρμα της Πατησίων με συνθήματα: "Αλληλεγγύη στον αλβανικό λαό", "Κανένας Ελληνας στρατιώτης στην Αλβανία".

Στη Θήβα

Με συνθήματα "Αλληλεγγύη στον αλβανικό λαό", "Κανένας Ελληνας φαντάρος στην Αλβανία", η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα σωματείων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και φορέων Θήβας,καλούν τους εργαζόμενους και το λαό σε συγκέντρωση σήμερα Πέμπτη στις 7μμ στο Εργατικό Κέντρο.

Στην Αρτα

Η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" Αρτας καλεί τους νέους της περιοχής σε συλλαλητήριο σήμερα Πέμπτη 17 Απρίλη, στις 8μμ, έξω από το Εργατικό Κέντρο, την οποία διοργανώνουν συνδικαλιστές της Αρτας.

Στη Χίο

Η ΕΕΔΥΕ, η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" και ο Σύλλογος Γυναικών Χίου καλούν τους κατοίκους του νησιού να πάρουν μέρος στην πικετοφορία που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 6.30μμ στην Αγορά Χίου.

Στη Λέσβο

Η ΕΕΔΥΕ Λέσβου καλεί το λεσβιακό λαό σε πικετοφορία - διαμαρτυρία για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην πολυεθνική στρατιωτική δύναμη στην Αλβανία. Η πικετοφορία θα ξεκινήσει στις 6μμ την Παρασκευή 18 Απρίλη έξω από το Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης.

Στρέφεται ενάντια στον αλβανικό λαό

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Η αποστολή ελληνικού στρατιωτικού Σώματος στην Αλβανία καμιά σχέση δεν έχει με την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων. Η πολυεθνική δύναμη στρέφεται εναντίον του αλβανικού λαού. Στηρίζει τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που προσπαθούν να ελέγξουν τις πολιτικές εξελίξεις και να καταστείλουν την εξέγερση του αλβανικού λαού. Είναι προπομπός της εισβολής ξένων κεφαλαίων, για να εξυπηρετηθεί η εγχώρια και ξένη πλουτοκρατία, που επιδιώκουν το μοίρασμα της Αλβανίας σε ζώνες επιρροής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ