ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιμένουν στις τρομοκρατικές δίκες αγροτών

Τριάντα επτά στην Πάτρα και άλλοι 22 στο Αίγιο κάθισαν χτες στο εδώλιο για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του περασμένου Δεκέμβρη

Αναβολή των δικών των αγροτών αποφάσισαν χτθες τα Τριμελή Πλημμελειοδικεία της Πάτρας και του Αιγίου όπου, σε πέντε συνολικά δίκες, παραπέμφθηκαν να δικαστούν 59 αγρότες για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του περασμένου Δεκέμβρη.

Στην Πάτρα είχαν προγραμματιστεί τέσσερις δίκες με τις γνωστές κατηγορίες της παρακώλυσης συγκοινωνιών και της καταστροφής εθνικής οδού, για τη συμμετοχή των αγροτών σε μπλόκα που στήθηκαν στην Κοινότητα Λάππα και στη θέση Κουρλαμπά της Χαλανδρίτσας. Η μεθόδευση των πολλών δικών δείχνει την τακτική τρομοκράτησης του αγροτικού κόσμου, καθώς για τις ίδιες κατηγορίες στήθηκαν 4 διαφορετικές δίκες: η πρώτη με 11 κατηγορούμενους, η δεύτερη με 8, η τρίτη με 5 και η τέταρτη με 13. Τελικά και οι τέσσερις δίκες αναβλήθηκαν χωρίς να οριστεί νέα δικάσιμος, γεγονός που οδηγεί σε ομηρία τους αγρότες αφού, κάθε φορά που θα κρίνουν σκόπιμο, θα απειλούν τους αγρότες με τις δίκες.

Στο Αίγιο, χτες, κάθισαν στο εδώλιο 22 αγρότες. Εδώ οι κατασταλτικοί μηχανισμοί φάνηκε ότι βιάζονταν να εκδικάσουν την υπόθεση. Ενώ η δίκη ήταν πολύ πίσω στη σειρά, διεκπεραίωσαν (σσ ανέβαλλαν) τις προηγούμενες υποθέσεις και επιχείρησαν την εκδίκαση της υπόθεσης. Αυτή η σπουδή πιθανά οφείλεται στο γεγονός πως σε λίγες μέρες θα γίνουν άλλες δύο δίκες με την ίδια κατηγορία (στις 7 Μάη άλλοι 40 αγρότες προσάγονται σε δίκη και άλλοι 20 στις 14 Μάη) κι έτσι η χτεσινή δίκη των 22 "πρωταιτίων", όπως τους χαρακτήριζαν, θα αποτελούσε ορόσημο. Τελικά, λόγω της απουσίας υπεράσπισης πολλών αγροτών η χτεσινή δίκη αναβλήθηκε για τις 11 Ιούνη. Στη χτεσινή δίκη ήταν έντονη η παρουσία αγροτών της Αιγιάλειας που κατέβηκαν από τα χωριά τους για να συμπαρασταθούν στους συναγωνιστές τους και στους πολλούς εκπροσώπους άλλων εργαζομένων και μαζικών φορέων της περιοχής που τους συμπαρστάθηκαν στον αγώνα. Αντίστοιχα έντονη - και καθόλου διακριτική - ήταν και η παρουσία αστυνομικών που, πάντως, δεν εμπόδισε τους αγρότες να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις με στόχο την τρομοκράτηση των αγροτών.

ΛΑΪΚΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ
Απαράδεκτη η κατάσταση στην Ενωση Συνεταιρισμών

Να στηρίξουν με την ψήφο τους το συνδυασμό της "Λαϊκής Αγροτικής Ενότητας" (ΛΑΕ), στις εκλογές για την ανάδειξη νέων διοικητικών συμβουλίων των Ενώσεων και των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων, καλεί τους εκλεγμένους αντιπροσώπους στους συνεταιρισμούς η ΛΑΕ Αμφισσας. Οι αντιπρόσωποι καλούνται να παλέψουν μαζί με τους αντιπροσώπους της ΛΑΕ, ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, να παλέψουν για αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις, που η δομή, η λειτουργία, ο προσανατολισμός, η δράση, ο τρόπος διοίκησης και διαχείρισης θα εξυπηρετούν τους μικρομεσαίους αγρότες και την αγροτική ανάπτυξη.

Οπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση της παράταξης της ΛΑΕ, που απευθύνεται σε όλους τους αγροτικούς συνεταιρισμούς του νομού, οι παρατάξεις, τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ είναι υπεύθυνες για τη συρρίκνωση, την καταχρέωση και το μαράζωμα του συνεταιριστικού κινήματος και μεθοδεύουν την παραπέρα υποβάθμισή του, προωθώντας τις περιβόητες Ομάδες Παραγωγών, που θα εξυπηρετούν τους μεγαλοπαραγωγούς και τις πολυεθνικές. Για να πετύχουν τους στόχους τους, πέρα από τις δυνατότητες που τους δίνει το εκλογικό σύστημα, χρησιμοποιούν την ψηφοθηρία, τον κομματικό εκβιασμό και το ρουσφέτι, ώστε να ελέγξουν την εκλογή αντιπροσώπων, τονίζεται. Είναι χαρακτηριστικό, επισημαίνεται, ότι οι αντιπρόσωποι εκλέγονται ανάλογα με τον αριθμό των εγγεγραμμένων και όχι ανάλογα με τον πολύ μικρότερο αριθμό των ψηφισάντων, όπως είναι το σωστό. Δεν είναι, επίσης, λίγες οι περιπτώσεις που αμφισβητείται, όχι μόνον η γνησιότητα των εκλογών, αλλά και το αν έγιναν καν εκλογές σε αρκετούς συνεταιρισμούς στην περιοχής. Με τον τρόπο αυτό, κατασκευάζονται πλαστές πλειοψηφίες για να χρησιμοποιηθούν σε βάρος του συνεταιριστικού κινήματος, υπογραμμίζεται.

Ειδικότερα για την ΕΑΣ Αμφισσας, αναφέρεται ότι οι παρατάξεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καταχρέωσαν την Ενωση με χρέη πάνω από ένα δισ. δραχμές, ενώ προχώρησαν και στο σκάνδαλο του ξεπουλήματος του σούπερ μάρκετ της Ενωσης σε ιδιώτη για την εξυπηρέτηση προσωπικών και κομματικών συμφερόντων. Γι' αυτό και οι αντιπρόσωποι των συνεταιρισμών καλούνται να αγωνιστούν, μαζί με τη ΛΑΕ,ενάντια σ' αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση.

ΚΡΗΤΗ
Κόντρες ΠΑΣΟΚοσυνεταιριστών για τις καρέκλες...

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (του ανταποκριτή μας Χρ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ).-

Στα πρόθυρα της διάσπασης βρίσκεται η συνεταιριστική παράταξη του ΠΑΣΟΚ στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Μεσαράς και Ασημίου Κρήτης. Τα "πράσινα" συνεταιριστικά στελέχη στην περιοχή έχουν φτιάξει ομάδες και ομαδάρχες που "τρώγονται" και ανταλλάσσουν απειλές για τη συγκρότηση ξεχωριστών ψηφοδελτίων μέσα από την ίδια την παράταξή τους.

Η αιτία των αντιπαραθέσεων και των αλληλοκατηγοριών δεν είναι ασφαλώς τα τεράστια προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί και οξύνονται στις οργανώσεις και στους συνεταιρισμένους αγρότες της περιοχής, εξαιτίας της αντιαγροτικής - αντισυνεταιριστικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ την οποία στηρίζουν όλα τα συνεταιριστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Στην πραγματικότητα, "ο καβγάς" γίνεται για το μοίρασμα των καρεκλών και για το ποιοι θα ελέγχουν το συνεταιριστικό κίνημα της περιοχής για προσωπικές, πολιτικές σκοπιμότητες. Μπροστά στο σοβαρό ενδεχόμενο διάσπασης, ως απεσταλμένος του συνεταιριστικού του ΠΑΣΟΚ προφανώς, έσπευσε επιτόπου ο Ν. Λιόλιος, πρόεδρος της απερχόμενης διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ και γνωστός κομματάρχης του κυβερνώντος κόμματος, σε μια προσπάθεια να τους συμβιβάσει. Ο Ν. Λιόλιος έφθασε στο Ηράκλειο το Σάββατο το απόγευμα και έφυγε... νύχτα, αφού πρώτα συναντήθηκε με συνεταιριστές της παράταξης του ΠΑΣΟΚ, όπου προσπάθησε να τους συμβιβάσει και να μην παρουσιαστούν διασπασμένοι στις εκλογές των Ενώσεων που γίνονται στις επόμενες μέρες.

Το εντονότερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην ΕΑΣ Ηρακλείου όπου, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές (Τετάρτη 23 Απρίλη), έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες. Μια ομάδα υπό τον σημερινό πρόεδρο Γιάννη Πυργιαννάκη, στην οποία συμμετέχουν και τα άλλα στελέχη της διοίκησης και την "αντίπαλη" ομάδα του Μ. Γαβαλά, γνωστού και μη εξαιρετέου προέδρου της "Ελαιουργικής" που, σύμφωνα με πληροφορίες, "αγκαλιάζει με στοργή" εκείνους τους συνεταιριστές που δηλώνουν αγανακτισμένοι από την εκλογή των ίδιων προσώπων τα τελευταία... τουλάχιστον δέκα χρόνια! Οσον αφορά το ρόλο του Μ. Γαβαλά δεν έχει μέχρι σήμερα ξεκαθαριστεί: Αν, δηλαδή, θα διεκδικήσει και πάλι την επανεκλογή του ως πρόεδρος της "Ελαιουργικής", που οδηγείται σε χρεοκοπία με την πολιτική του, είτε θα επιδιώξει εκλογή σε άλλο "πόστο" στο συνεταιριστικό χώρο με στόχο την πολιτική του αναβάθμιση - κάτι που θα του επιτρέψει, αυτό που δεν κατάφερε ως τώρα, να εκλεγεί βουλευτής προοπτικά. Πάντως, όλα θα κριθούν στο τέλος της βδομάδας οπότε τα αγροτοσυνεταιριστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που εκλέγονται στην Ενωση Ηρακλείου θα έχουν συνάντηση. Εκεί θα φανεί αν "τα βρίσκουν" στη μοιρασιά ή θα τα σπάσουν ενδοπαραταξιακά...

Δικάζουν τα Κύθηρα οι παπάδες τους

Επανήλθαν δριμύτεροι οι εκκλησιαστικοί πατέρες των Κυθήρων, μετά τη ματαίωση προηγούμενης δίκης τους για τη γνωστή υπόθεση μεταφοράς 80 ιστορικών εικόνων από την εκκλησία Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στη Μονή του Οσίου Θεοδώρου και από εκεί προς άγνωστη κατεύθυνση, και κατέθεσαν νέα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον όλων των "λαϊκών" παραγόντων του νησιού! Η αίτηση, που συζητήθηκε χτες στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, υπογράφεται από τον μητροπολίτη Κυθήρων Ιάκωβο και τους αρχιμανδρίτες Ανάργυρο (Κύριλλο) Σταυρόπουλο και Ιάκωβο Γιοσάκη και στρέφεται κατά 15 ατόμων συνολικά, μεταξύ των οποίων είναι τέσσερις εκδότες, πρόεδροι κοινοτήτων, δικηγόροι, ένας καθηγητής πανεπιστημίου και ο έπαρχος Κυθήρων Εμμ. Κασιμάτης.

Οι ενάγοντες ζητούν: Να απαγορευτεί η διάθεση κάθε κινητής ή ακίνητης περιουσίας των 15 παραγόντων των Κυθήρων μέχρι του συνολικού ποσού των 2,259 δισ. δρχ. ή να διαταχθεί η συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας τους. Να απαγορευτεί η δημοσίευση οποιουδήποτε κειμένου που προέρχεται από οποιαδήποτε πηγή και αναφέρεται σε αυτούς χωρίς προηγούμενη έγκρισή τους. Να απαγορευτεί οποιαδήποτε συγκέντρωση στους χώρους που ασκούν το δικαίωμά τους ως λειτουργοί της ορθοδόξου εκκλησίας, καθώς και η συμμετοχή του έπαρχου σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των κατοίκων. Σε περίπτωση δε που δε γίνει σεβαστή η απόφαση του δικαστηρίου, να απειληθεί χρηματική ποινή 10 εκατ. δρχ. για κάθε παραβάτη και προσωπική κράτηση ενός έτους! Τέλος, να κατασχεθούν τα έντυπα που θα συνεχίσουν να γράφουν για την υπόθεση αυτή... Ούτε λίγο - ούτε πολύ, οι "άγιοι" πατέρες, επιδιώκουν να κηρυχτεί ολόκληρο το νησί των Κυθήρων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επειδή η τοπική κοινωνία δε συμφωνεί με τις ενέργειές τους!

Ξεχασμένοι από τον ΟΤΕ

Χωρίς τηλέφωνο μένουν 25 οικογένειες κτηνοτρόφων και οι κτηνοτροφικές μονάδες τους στον κάμπο της Κοινότητας Λαμψίστας των Γιαννίνων, επισημαίνουν με Ερώτηση που κατέθεσαν για τον υπουργό Μεταφορών -Επικοινωνιών οι βουλευτές του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας και Σταύρος Παναγιώτου.

Ο ΟΤΕ αρνείται να ικανοποιήσει το σχετικό αίτημα των κτηνοτρόφων, παρ' όλο που η περιοχή ούτε δύσβατη είναι και κοντά σε δρόμους και κοινότητες βρίσκεται. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν, τόσο οι οικογένειες των κτηνοτρόφων όσο και οι κτηνοτροφικές μονάδες τους. Οι κομμουνιστές βουλευτές καλούν τον υπουργό να μεριμνήσει για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος των κτηνοτρόφων, για την τηλεφωνική σύνδεση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ