ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Γνωστά τα μέτρα που θα προκύψουν από το "διάλογο"

Η ηγεσία του ΣΕΒ, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, εξέφρασε τη δυσφορία για το θεματολόγιο που θέτει η κυβέρνηση σε "κοινωνικό διάλογο", επειδή καθυστερεί στην υλοποίηση συγκεκριμένων αντιλαϊκών μέτρων, που έχει δεσμευτεί, ενώ απαιτούν και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης

"Η οικονομία έχει ανάγκη από άμεσες δυναμικές κυβερνητικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων (σ. σ. δηλαδή της ακόμη μεγαλύτερης αύξησης των κερδών και υπερκερδών με τη συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων) και όχι από ατέρμονους διαλόγους. Εμείς έχουμε κάνει τέτοιες προτάσεις, οι οποίες είναι ειλημμένες αποφάσεις για την κυβέρνηση και θα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα και δυναμικά". Την αξίωση αυτή, πρόβαλε χτες η ηγεσία των βιομηχάνων, μια μέρα μετά την επίσημη έναρξη του περίφημου "κοινωνικού διαλόγου" για τις εργασιακές σχέσεις, τον οποίο οι ίδιοι μέχρι χτες θεωρούσαν ως τη μέγιστη αναγκαιότητα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, προκειμένου να κάνουν συνένοχους τους εργαζόμενους στους αντεργατικούς στόχους, που οι ίδιοι υποδεικνύουν και η κυβέρνηση υλοποιεί.

Οι πρώτες αντιδράσεις των βιομηχάνων στο θέμα του "κοινωνικού διαλόγου" εκφράστηκαν χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου των εκπροσώπων του ΣΕΒ. Αναφερόμενος στο πλαίσιο του διαλόγου που η κυβέρνηση έδωσε χτες στη δημοσιότητα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος εξέφρασε ευθέως τη μη αποδοχή του, χαρακτηρίζοντάς το "ένα άνευρο κείμενο, το οποίο έχει αρκετή αοριστία, ώστε να διεγείρει ανησυχίες και προς τις δύο πλευρές, φέρνοντάς τες σε πολύ δύσκολη θέση". Προτάσσοντας την αναγκαιότητα για την υλοποίηση των αποφάσεων που η κυβέρνηση έχει πάρει για μια σειρά θέματα, υιοθετώντας ουσιαστικά τις θέσεις τους όπως για παράδειγμα τις ιδιωτικοποιήσεις, ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε ότι τους ανησυχεί που μπαίνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, παραβλέποντας το γεγονός ότι η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στο ξεπούλημα των ΔΕΚΟ και άλλων επιχειρήσεων που ελέγχονται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Δίνοντας την πραγματική διάσταση του διαλόγου, όπως τον εννοούν οι βιομήχανοι, ο Ι. Στράτος, τόνισε ότι "είναι ένα εργαλείο από το οποίο θα πρέπει να προκύψει μια συναίνεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, που θα επιτευχθεί μέσα από την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων"!Δε θα έπρεπε, λοιπόν, κατά τους βιομηχάνους από αυτό το διάλογο να λείπει το "ασφαλιστικό", το τσεκούρεμα του οποίου έχει δρομολογηθεί από το 1990. Προϊδεάζοντας για το τι περίπου επιφυλάσσουν για τους ασφαλιζόμενους και με επιχείρημα την "αναχρονιστικότητα", την οποία επικαλούνται κάθε φορά που σκοπεύουν στην καταστρατήγηση κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων, με εντυπωσιακή κυνικότητα ο Α. Κανελλόπουλος τόνισε: "Δεν μπορεί να ισχύει ένα ασφαλιστικό σύστημα που βασίστηκε στο προσδοκώμενο για ανθρώπινη ζωή στα 65 χρόνια όταν το σημερινό προσδοκώμενοαναφέρεται σε 75 χρόνια"!Ούτε λίγο - ούτε πολύ, ο πρόεδρος του ΣΕΒ θέλει τους εργαζόμενους να δουλεύουν μέχρι τα... 75 και όσοι ζήσουν περισσότερο, να δικαιούνται σύνταξης...

Αποκαλύπτοντας τις πραγματικές τους επιδιώξεις από τον κοινωνικό διάλογο, που μέχρι χθες υπερμάχονταν, τόνισαν ότι αυτός δεν μπορεί να δώσει δυναμικές λύσεις που η οικονομία έχει ανάγκη, αφού οι δύο "κοινωνικοί εταίροι" (εργοδότες - εργαζόμενοι) εκ των πραγμάτων μπορούν να πετύχουν συμφωνίες ενός μίνιμουμ των αναγκών της κοινωνίας. Ετσι επισήμαναν ότι δεν υπάρχει χρόνος για διαπραγματεύσεις που μπορεί να μην καταλήξουν και σε συμφωνίες και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει άμεσα πράξη τις αποφάσεις που ήδη έχει πάρει για την οικονομία της χώρας. Γενικότερα αντιστρατεύτηκαν στην πρόθεση της κυβέρνησης για κατάργηση της υπερεργασίας και περιορισμό των υπερωριών, καθώς και στην προώθηση των τοπικών συλλογικών συμβάσεων, τις οποίες και χαρακτήρισαν αόριστες. Αναφερόμενος στο θέμα ο υπεύθυνος του ΣΕΒ για εργασιακά θέματα Ν. Αναλυτής τόνισε χαρακτηριστικά: "Εάν αναφέρονται σε ένα πρόσθετο επίπεδο συλλογικών συμβάσεων, δεν το καταλαβαίνουμε διότι έχουμε ήδη τρία και ένα τέταρτο δεν εξυπηρετεί απολύτως τίποτα".

Συναινεί ο ΣΥΝ στον "κοινωνικό διάλογο"

Απόφαση της ΠΓ του κόμματος. Προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή ζητά ο Ν. Κωνσταντόπουλος

O Συνασπισμός θα αξιοποιήσει τον "κοινωνικό διάλογο" που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση "ως ένα ακόμα πεδίο αντιπαράθεσης και θα επιδιώξει την ωρίμανση και προώθηση προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών στις ασκούμενες σήμερα πολιτικές που επιδεινώνουν τις κοινωνικές ανισότητες και διαιωνίζουν αδιέξοδα στην προοπτική της χώρας". Σε αυτή την εκτίμηση, κατέληξε χτες η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, ξεκαθαρίζοντας τη στάση της απέναντι στη δρομολογημένη διαδικασία του διαλόγου, που εμφανώς προωθεί σαφείς αντεργατικές πολιτικές, στοχεύοντας στην κατάργηση κεκτημένων των εργαζόμενων και των συνταξιούχων. Με την απόφαση αυτή της Πολιτικής Γραμματείας, ο Συνασπισμός αποσαφηνίζει ότι θα συμμετάσχει ως κόμμα στον "κοινωνικό διάλογο" προβάλλοντας την ψευδεπίγραφη θέση ότι μπορεί να οδηγήσει σε"προοδευτικές" λύσεις,θέση που προφανώς στηρίζει με τον τρόπο της την επιλογή της κυβέρνησης Σημίτη, να νομιμοποιήσει την πολιτική της, μέσα από την όλη υπόθεση.

Στην κριτική που ασκείται από το ΣΥΝ, στα 19 σημεία που έδωσε ως "κείμενο διαλόγου" η κυβέρνηση στη δημοσιότητα, επισημαίνεται ότι "περιέχει αόριστους τίτλους, τα μόνα σημεία που συγκεκριμενοποιούνται είναι όσα επιδιώκουν την περαιτέρω μείωση του κόστους εργασίας", ενώ ζητείται να συμπεριληφθούν και τα θέματα της φορολογικής πολιτικής και του κοινωνικού αποκλεισμού. Οσον αφορά την τακτική του Συνασπισμού, σημειώνεται ότι "θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, τόσο για προσθήκες και αλλαγές στην προτεινόμενη ατζέντα, όσο και για το περιεχόμενο των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων".

Παράλληλα, δε γίνεται καμία νύξη για την ανάγκη ανάπτυξης αγώνων ενάντια στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, ενώ σημειώνεται ότι ο τρόπος με τον οποίο προωθεί το διάλογο η κυβέρνηση δημιουργεί "δικαιολογημένη δυσπιστία". Τέλος χτες, ο πρόεδρος του ΣΥΝ - αναπτύσσοντας το παραπάνω σκεπτικό - με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, ζητά προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, με ζητούμενο "διάλογο δεσμευτικό για την κυβέρνηση", που "θα εξασφαλίζει κοινωνική συναίνεση".

Δ. ΡΕΠΠΑΣ
Μην ταράζετε το "κλίμα" του "κοινωνικού διαλόγου"...

Ως "πρόωρες αντιδράσεις", οι οποίες δε δημιουργούν το αναγκαίο - για την κυβέρνηση και τους κεφαλαιοκράτες - "κλίμα καλής πίστης", χαρακτήρισε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τις αντιδράσεις των συνδικαλιστικών φορέων στις θέσεις που παρουσίασε η κυβέρνηση, περιγράφοντας τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του "κοινωνικού διαλόγου", όπου επιδιώκει να παγιδεύσει τους εργαζόμενους..

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, με αφορμή τις τοποθετήσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ και στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πολυζωγόπουλου (ομολόγησε πως οι κυβερνητικές θέσεις "σηματοδοτούν απορυθμίσεις σε βάρος των εργαζομένων"), ο Δ. Ρέππας υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει "υπεύθυνη προσέγγιση" και "σοβαρή αντιμετώπιση" της διαδικασίας του "κοινωνικού διαλόγου", κάτι που προφανώς δεν ισχύει, όταν η κυβέρνηση υφίσταται κριτική για τις θέσεις της...

Κατά τα άλλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι ο "κοινωνικός διάλογος" αποτελεί "πρωτόγνωρη διαδικασία", λες και οι εργαζόμενοι, οι εργοδότες και οι κυβερνώντες άρχισαν να συνδιαλέγονται από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία ο Κ. Σημίτης... Είπε επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης, μέσω του "κοινωνικού διαλόγου", είναι η αναζήτηση "ισορροπίας" για "να πορευτούμε όλοι μαζί τα επόμενα χρόνια"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ