ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Βόμβες συνθέτουν το προεκλογικό σκηνικό

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Εικόνα χάους και πανικού επικρατούσε σε ολόκληρη σχεδόν τη Βόρεια Αγγλία, καθώς δύο μικρής ισχύος ελεγχόμενες εκρήξεις ακολούθησαν μετά από την προειδοποίηση για βομβιστικές επιθέσεις σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και αυτοκινητοδρόμους. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν. Οι βρετανικές αρχές τέθηκαν σε συναγερμό από τις 7.00 το πρωί, μετά από κωδικοποιημένο προειδοποιητικό μήνυμα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού και εκκένωσαν τρεις σιδηροδρομικούς σταθμούς, ενώ διέκοψαν την κυκλοφορία σε ένα μεγάλο τμήμα ενός αυτοκινητοδρόμου. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό χάος σχεδόν σε όλη τη Βρετανία, καθώς οι αρχές μαζί με ειδικούς πυροτεχνουργούς ασκούσαν εξονυχιστικό έλεγχο για αρκετές ώρες στα διερχόμενα αυτοκίνητα και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, πριν από ένα μήνα περίπου, ο ΙΡΑ έχει επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο, μετά από την πολύμηνη κατάπαυση του πυρός (από το Φλεβάρη του 1996), ανάγοντας το ιρλανδικό ζήτημα σε μείζον θέμα της επικαιρότητας.

Οπως ήταν φυσικό, οι χτεσινές επιθέσεις επισκίασαν για άλλη μια φορά το κλίμα της προεκλογικής περιόδου και έδωσαν τροφή στους ηγέτες των δύο κύριων κομμάτων για πρωθυπουργικές δηλώσεις. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της αστυνομίας, ο πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ έκανε δηλώσεις με τις οποίες καταδίκαζε τη βομβιστική δραστηριότητα που επιδεικνύει ο ΙΡΑ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, "δείχνοντας τη συνηθισμένη του αδιαφορία για τις ανθρώπινες ζωές και περιουσίες", ενώ τη θεωρεί μια συντονισμένη ενέργεια, που στόχο έχει να επηρεαστεί η ιρλανδική κοινή γνώμη και να κερδίσει το Σιν Φέιν ψήφους.

Σχεδόν ταυτόχρονα, ο ηγέτης των Εργατικών, Τόνι Μπλερ, σε δηλώσεις του προς τον Τύπο, καταδίκασε και εκείνος τις επιθέσεις και σε πιο έντονο και αποφασιστικό τόνο δήλωσε πως "είναι απολύτως καθαρό ότι βασικός στόχος είναι παρενόχληση των εκλογών και του προεκλογικού κλίματος, μία προσπάθεια όμως που δεν πρόκειται να καρποφορήσει. Ο ΙΡΑ πρέπει να καταλάβει και να συνειδητοποιήσει ότι η δημοκρατική διαδικασία είναι μονόδρομος. Είτε θα τον ακολουθήσουν, είτε οποιαδήποτε διαδικασία θα τερματιστεί διά παντός".

Παράλληλα νέες δημοσκοπήσεις, που έκαναν την εμφάνισή τους στον χτεσινό βρετανικό Τύπο, εξακολουθούν να δίνουν ένα προβάδισμα - 20 ποσοστιαίων μονάδων - ιστορικών διαστάσεων στο αντιπολιτευόμενο Εργατικό κόμμα στη Βρετανία και να προβλέπουν μία σίγουρη νίκη του στις εκλογές της 1ης Μάη. Οι περισσότεροι, όμως, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι η νίκη των Εργατικών δε θα έχει σαρωτικό χαρακτήρα και η διαφορά των δύο κομμάτων θα μειωθεί, όπως συνέβη στις οκτώ από τις τελευταίες εννιά εκλογικές αναμετρήσεις.

ΙΣΡΑΗΛ
"Σε αναμονή" η πολιτική ζωή

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Σε δεύτερο πλάνο έχουν περάσει οι εξελίξεις στη Δυτική Οχθη και στην "ειρηνευτική διαδικασία", μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της ισραηλινής Αστυνομίας για το πολιτικό σκάνδαλο του διορισμού του Ρόνι Μπαρ Ον στη θέση του νομικού συμβούλου της κυβέρνησης.

Τα βλέμματα όλης της πολιτικής σκηνής του Ισραήλ αλλά και των Παλαιστινίων παραμένουν στραμμένα στους δύο εισαγγελείς που εξετάζουν την προσαγωγή ή όχι του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στη Δικαιοσύνη. Δημοσιογραφικές πηγές υποστήριζαν, χτες, ότι οι δύο εισαγγελείς, Εντνα Αρμπελ και Ελιακίμ Ρουμπινστάιν, έχουν, ήδη, λάβει την απόφασή τους αν και διαφωνούσαν μεταξύ τους. Παρ' όλα αυτά, η απόφαση αυτή δεν πρόκειται να ανακοινωθεί νωρίτερα από την Κυριακή το βράδυ. Πάντως, οι δημοσιογραφικές πληροφορίες συγκλίνουν στη μη παραπομπή του Ισραηλινού πρωθυπουργού σε δίκη.

Παρά τις ενθαρρυντικές αυτές ενδείξεις, το έδαφος αρχίζει να χάνεται κάτω από τα πόδια του Μπέντζαμιν Νετανιάχου καθώς οι υποστηρικτές του μοιάζουν να λιγοστεύουν. Ο ηγέτης του μικρού δεξιού κόμματος "Τρίτος Δρόμος", το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό των έξι κομμάτων, εξέφρασε την άποψη ότι ο Νετανιάχου θα έπρεπε να παραιτηθεί για να διαλύσει κάθε υποψία ενοχής του, έστω και αν δεν προσαχθεί σε δίκη. Τα υπόλοιπα συγκυβερνώντα κόμματα δεν έχουν προβεί σε κάποια επίσημη αντίδραση, όμως, ανώτερα στελέχη τους, που κράτησαν την ανωνυμία τους, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού ακόμα και αν δεν απαγγελθούν κατηγορίες κατά του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Εκτός, όμως, από τους πολιτικούς του συμμάχους, τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου φαίνεται ότι τον εγκαταλείπει και η κοινή γνώμη, η οποία, βέβαια, είχε, ήδη, δυσαρεστηθεί από τη στάση του Νετανιάχου σχετικά με τον νέο οικισμό στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και την ένταση που προκλήθηκε στις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις. Ορισμένες πρώτες δημοσκοπήσεις φέρουν, σχεδόν, τους μισούς Ισραηλινούς να τάσσονται υπέρ της άμεσης παραίτησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, προτού ληφθεί οριστική απόφαση για την τύχη του.

Στο περιθώριο των εξελίξεων στην πολιτική σκηνή του Ισραήλ κινήθηκαν οι επαφές, που είχε με Παλαιστινίους αξιωματούχους, χτες, ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Ντένις Ρος. Οπως, άλλωστε, δήλωσαν και οι συμμετέχοντες στη συνάντηση, κανένα βήμα δεν μπορεί να γίνει αν δε δοθεί ένα τέλος στο σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στο Ισραήλ και αν δε σταθεροποιηθεί η πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Πάλι επεισοδιακές οι διαδηλώσεις κατά του Προέδρου...

ΣΕΟΥΛ.-

Με καταιγισμό δακρυγόνων, η αστυνομία της Νότιας Κορέας επιτέθηκε εναντίον εκατοντάδων φοιτητών που διαδήλωναν στους δρόμους της Σεούλ, ζητώντας την παραίτηση του Προέδρου Κιμ Γιουνγκ Σαμ και τη σύλληψη του γιου του.

Περίπου 500 φοιτητές του πανεπιστημίου Χανιάνγκ της Σεούλ εκτόξευσαν αυτοσχέδιες βόμβες εναντίον των αστυνομικών και οι συμπλοκές γενικεύτηκαν. Τουλάχιστον ένας φοιτητής ξυλοκοπήθηκε από τους αστυνομικούς, οι οποίοι και τον απομάκρυναν διά της βίας από τον χώρο της διαδήλωσης.

Οι φοιτητές ζητούν την παραίτηση του Προέδρου Κιμ και τη σύλληψη του δευτερότοκου γιου του Κιμ Χιουν Τσουλ, που κατηγορείται για ανάμειξη στο σκάνδαλο του παράνομου δανεισμού της γιγαντιαίας χαλυβουργίας "Χάνμπο".

Αρκετοί συνεργάτες του Νοτιοκορεάτη Προέδρου έχουν προσαχθεί σε δίκη, κατηγορούμενοι για ανάμειξη στο σκάνδαλο "Χάνμπο".

ΜΕΞΙΚΟ
Βίαιη καταστολή εξέγερσης

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Τριάντα εφτά κρατούμενοι τραυματίστηκαν σε φυλακή στην Πόλη του Μεξικού, όπου επενέβησαν περίπου 200 αστυνομικοί και δεσμοφύλακες για νακαταστείλουν την εξέγερση.

Η ιστορία, που πήρε μεγάλες διαστάσεις από τα μεξικάνικα μέσα ενημέρωσης, είχε αρχίσει από την περασμένη Τετάρτη, οπότε εκατοντάδες φυλακισμένοι άρχισαν την εξέγερσή τους για να διαμαρτυρηθούν για την άνιση μεταχείρισή τους σε σχέση με τους μεγαλεμπόρους ναρκωτικών και άλλους "εύπορους" κρατούμενους. Είχαν μάλιστα πιάσει ως ομήρους δύο δεσμοφύλακες, γεγονός που οδήγησε στη μετέπειτα βίαιη επέμβαση της αστυνομίας...

Οι φυλακές στην Πόλη του Μεξικού βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τον τελευταίο καιρό, μετά τις αποκαλύψεις ότι οι πλούσιοι κρατούμενοι, όπως οι έμποροι ναρκωτικών, ζουν σε πολυτελή κελιά, έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν τρόφιμα εκτός φυλακής και σε μία περίπτωση μάλιστα είχαν πρόσβαση και σε γυμναστήριο! Οι αποκαλύψεις αυτές είχαν ως συνέπεια να υποχρεωθεί σε παραίτηση, την περασμένη βδομάδα, ο επικεφαλής των σωφρονιστικών καταστημάτων στη μεξικανική πρωτεύουσα.

Στη διάρκεια της επιχείρησης της αστυνομίας για την καταστολή της στάσης, τραυματίστηκαν δύο φύλακες, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί εάν πρόκειται για τους δύο που κρατούνταν ως όμηροι.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Παραμένουν οι βάσεις και με το νόμο...

TOKIO.-

Διαδηλωτές που αντιτίθενται στην παραμονή των αμερικανικών βάσεων στο έδαφος της νήσου Οκινάουα συνελήφθησαν χτες έξω από το Κοινοβούλιο, όπου είχαν συγκεντρωθεί, αρνούμενοι να ανανεώσουν τις άδειες ενοικίασης γης από τους υπεύθυνους των στρατιωτικών βάσεων στο νησί τους.

Οι αρχές συνέλαβαν και τους 21 που διαδήλωναν, αφού προηγουμένως έγιναν μεταξύ τους συμπλοκές. Λίγα μέτρα έξω από το κτίριο της Βουλής, όπου ψηφιζόταν νομοσχέδιο, με το οποίο περίπου 3.000 κάτοικοι της Οκινάουα υποχρεώνονται από το κράτος να ανανεώσουν τις άδειες ενοικίασης γης στους Αμερικανούς πεζοναύτες, μία ομάδα περίπου 100 ατόμων πραγματοποιούσε καθιστική διαμαρτυρία. Ωστόσο, οι διαμαρτυρίες των πολιτών δεν κατάφεραν να μεταπείσουν τα μέλη του ιαπωνικού Κοινοβουλίου, ώστε να καταψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο. Οταν τελικά ψηφίστηκε από την πλειοψηφία, ο κυβερνήτης της Οκινάουα, Μασαχίντε Οτα, εξέφρασε τη λύπη του και την ανησυχία του για το γεγονός ότι δεν εισακούστηκαν οι προβληματισμοί και οι διαμαρτυρίες των κατοίκων του νησιού. Ηταν, όμως, πολύ αργά για μετάνοιες...

Ακριβώς αντίθετα ήταν τα συναισθήματα του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς, που εξέφρασε τη "χαρά της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη διατήρηση του στάτους κβο των αμερικανικών βάσεων στην Ιαπωνία". Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Μάικ Μακέρι, υπενθύμισε ότι στη διάρκεια της προγραμματισμένης για τις 25 του μήνα επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Ριουτάρο Χασιμότο, στην Ουάσιγκτον, η κυβέρνηση Κλίντον "θα αντιμετωπίσει με πολλή ευαισθησία τις ανησυχίες των κατοίκων της Οκινάουα για τις αμερικανικές βάσεις".

ΒΕΛΓΙΟ
Εκθεση στη Βουλή για την παιδεραστία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Το βελγικό Κοινοβούλιο ενέκρινε χτες ομόφωνα μια έκθεση που αναφερόταν στις ελλιπείς έρευνες που έγιναν στο σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης και δολοφονίας παιδιών από τον Μαρκ Ντιτρού. Η έκθεση ουσιαστικά δείχνει πως αν υπήρχε μια πιο ικανή αστυνομία και περισσότερο προσωπικό, τότε αρκετά από τα θύματα θα μπορούσαν να είναι ακόμα ζωντανά.

"Η έκθεση εγκρίθηκε ομόφωνα", δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Ρέιμοντ Λανγκεντρί. Για δύο μέρες, οι 137 βουλευτές συζητούσαν και διαφωνούσαν για το περιεχόμενο της έκθεσης, αλλά, στο τέλος, γνωρίζοντας ότι θα αντιμετώπιζαν την κατακραυγή της κοινή γνώμης της χώρας, συμφώνησαν τελικά να εγκρίνουν την έκθεση.

"Πρόκειται για μια ιστορική στροφή για μας", δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζαν Λικ Ντεάν.

Σημειώνεται πως στην έκθεση περιλαμβάνεται μια σειρά προτάσεων, όπως η δημιουργία ενός και μόνο αστυνομικού σώματος που θα αντικαταστήσει τα τρία υπάρχοντα, η δυνατότητα στους γονείς των εξαφανισμένων παιδιών να έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στις έρευνες, καθώς και η αναμόρφωση όλου του συστήματος Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών έχουν αποφασίσει την έναρξη των πειθαρχικών διαδικασιών εναντίον των αστυνομικών και δικαστών, που, σύμφωνα με την έκθεση της βελγικής Βουλής, ευθύνονται για τις έρευνες της υπόθεσης Ντιτρού.

Η γνωστή εικόνα των τελευταίων χρόνων στους δρόμους της Σεούλ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ