ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βγήκαν μαχαίρια για τις "προσφορές" των εφημερίδων

"Τον εκτραχηλισμό, στον οποίο οδηγείται ο Τύπος από την πρακτική του απαράδεκτου συστήματος της υπόσχεσης "δώρων" προς τους αναγνώστες την οποία εφαρμόζει το σύνολο, σχεδόν, των εφημερίδων, διαπιστώνει το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ", που ασχολήθηκε, χτες, με το πρόβλημα, με αφορμή τις τελευταίες καταγγελίες σχετικά με την "ΕΞΟΥΣΙΑ", που τάζει "20.000 σπίτια μισοτιμής"...

Σε σχετική ανακοίνωσή του υπενθυμίζει ότι η ΕΣΗΕΑ έχει καταγγείλει και κατά το παρελθόν το σύστημα αυτό προσφοράς δώρων, το οποίο έχει μετατρέψει, ουσιαστικά, τις εφημερίδες "σε οικοδομικές, τουριστικές και άλλες επιχειρήσεις, γεγονός που επιτείνει την κρίση του Τύπου". Βεβαίως, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ιδιοκτήτες των εφημερίδων αδιαφόρησαν... "Το πρόβλημα, επισημαίνεται τώρα από την ΕΣΗΕΑ, πρέπει να απασχολήσει σοβαρά όσους έχουν λόγο εν προκειμένω και να ληφθούν όλα τα επιβαλλόμενα μέτρα, ώστε να ανακοπεί η περαιτέρω κατολίσθηση του Τύπου".

Προχτές πάντως κι ενώ μέχρι τώρα σιωπούσε - μαζί με την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία που έχουν αφήσει να εξελίσσεται το αίσχος με τις λογής δωροπροσφορές - το ΔΣ της Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) δηλαδή οι μεγαλοεκδότες, αντέδρασαν έντονα στην τελευταία "προσφορά 20.000 σπιτιών" της "ΕΞΟΥΣΙΑΣ". Με επιστολή προς τον υπουργό Τύπου ζητούν την παρέμβαση των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών. Η επιστολή αυτή, που υπογράφουν οι Χρ. Λαμπράκης, Γ. Μπόμπολας, Π. Καραγιάννης, Δ. Καλοφωλιάς και Δ. Ρίζος,έχει ως εξής:

"Η πρόσφατη δημοσίευση στην εφημερίδα ΕΞΟΥΣΙΑ "προσφοράς" προς κάθε πολίτη να της καταβάλει 100.000 δρχ. ώστε να του επιτραπεί να συμμετάσχει στην αγορά διαμερίσματος "στη μισή τιμή", δημιουργεί δικαιολογημένες ανησυχίες ως προς τη φερεγγυότητα του εγχειρήματος.

Πράγματι ο αριθμός των προσφερόμενων διαμερισμάτων (20.000) προϋποθέτει συναλλαγή της τάξεως των 300 έως 400 δισεκατομμυρίων δραχμών (20.000 διαμερίσματα Χ 100 τ. μ. κατά μέσο όρο Χ 150.000 έως 200.000 δρχ. κόστος κατασκευής ανά τ. μ.)

Το ύψος της συναλλαγής και ο προτεινόμενος τρόπος της (μη αναφορά αναδόχου του έργου, εργολάβου ή κατασκευαστού, μη αναγραφή της τρέχουσας τιμής των συγκεκριμένων διαμερισμάτων, ώστε να γίνει γνωστή στον καταναλωτή η "μισή τιμή", στην οποία θα του προσφέρουν τελικά κλπ.), δημιουργούν πολλά εύλογα ερωτήματα.

Και εάν μεν το ανωτέρω πρωτοφανούς ύψους κεφάλαιο ευρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας, θα έπρεπε κατά τον νόμο 1806/88 (άρθρο 40) να έχει δηλωθεί η προέλευσή του μέσα σε ένα μήνα από την έναρξη εκδόσεως της ΕΞΟΥΣΙΑΣ.

Αλλως φοβούμεθα ότι η ανυπαρξία οποιασδήποτε εγγυήσεως ως προς την εκπλήρωση της εξαγγελίας της εφημερίδας αυτής ενδέχεται να οδηγήσει σε οικονομικό άνοιγμα τεραστίου μεγέθους, τις συνέπειες του οποίου θα υποστεί όχι μόνον η ΕΞΟΥΣΙΑ, αλλά και το σύνολο του Τύπου, του οποίου θα τρωθεί μοιραία η αξιοπιστία και η ηθική υπόσταση.

Για τους λόγους αυτούς σας παρακαλούμε, Κύριε Υπουργέ, να ζητήσετε από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να διαπιστώσουν εάν από τη συγκεκριμένη "προσφορά" της εφημερίδας ΕΞΟΥΣΙΑ τίθενται σε κίνδυνο τα συμφέροντα των αναγνωστών ως καταναλωτών, οι οποίοι, σε καταφατική περίπτωση, θα πρέπει να τύχουν της κρατικής προστασίας προληπτικά και όχι κατασταλτικά".

Ο εκδότης της "ΕΞΟΥΣΙΑΣ" απάντησε στο ΔΣ της ΕΙΗΕΑ με επιστολή του, την οποία κοινοποίησε στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Τύπου. Η επιστολή αυτή έχει ως εξής:

"Η πρόσφατη επιστολή σας χωρίς ημερομηνία, προς τον κύριο Ρέππα, υπουργό Τύπου και ΜΜΕ, μας αφήνει έκπληκτους και για το περιεχόμενό της, αλλά και τη δεοντολογία που ακολουθήσατε, ζητώντας έρευνα για συγκεκριμένη προσφορά της εφημερίδα μας, χωρίς καν να ζητήσετε ενημέρωση από τη διεύθυνση της εφημερίδας μας, εφόσον υπήρχαν απορίες από πλευρά σας.

Δεν καταλαβαίνουμε επίσης την κακόπιστη προσέγγιση και τη δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων στην κοινή γνώμη εις βάρος μέλους της Ενωσης. Παρ' όλα ταύτα σεβόμενοι το λειτούργημα που εκτελούμε, σας ενημερώνουμε για τα κάτωθι:

α) Οι 100.000 δραχμές αποτελούν ένδειξη πραγματικής υποψηφιότητας των αναγνωστών και επουδενί λόγω θα χρησιμοποιηθούν από την "ΕΞΟΥΣΙΑ".

β) Τα 300-400 δισεκατομμύρια που προφασίζεσθε ότι πρέπει να τα διαθέτει η εφημερίδα μας αποτελεί τουλάχιστον αστείο, διότι είναι εμφανέστατο ότι οι αναγνώστες θα αγοράσουν και είναι αυτοί οι οποίοι θα διαθέσουν τα χρήματα αυτά (μέσος όρος 15.000.000 - 20.000.000 ανά αγοραστή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις σας...)

γ) Είναι γεγονός ότι η προσφορά μας θα παρέχει πρόσβαση σε φερέγγυες τράπεζες για τη λήψη δανείων των ενδιαφερόμενων με χαμηλότοκα μακροπρόθεσμα δάνεια.

δ) Είναι γεγονός ότι η προσφορά μας θα παρέχει δυνατότητα εξοφλήσεως του υπολοίπου τιμήματος σε χαμηλές δόσεις, εάν δεν υπάρχει σε μετρητά το συμπληρωματικό ποσό για την αγορά.

ε) Είναι γεγονός ότι το τίμημα που προσφέρουμε μπορεί να χαρακτηριστεί "μισοτιμής", διότι δε διεκδικούμε κέρδη από την κατασκευή, αλλά πιστούς αναγνώστες, που θα εκτιμήσουν την ανεξάρτητη δημοσιογραφική δουλιά μας!!! Δεν κατανοούμε τη "σπουδή" του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης να προσφύγει σε τέτοια μέσα, ειδικά όταν δεν κληθήκαμε καν να εκφράσουμε την άποψή μας. Περιμένουμε όπως το συντομότερο δυνατό ενημερώσετε την κοινή γνώμη και τα μέλη, ώστε να αποκατασταθεί η αλήθεια. Σας καλώ δε σε δημόσια συζήτηση επί του θέματος".

Παρέμβαση ΕΣΗΕΑ για μίζες και εκβιασμούς

Το ΔΣ της Ενωσης αποφάσισε να ασχοληθεί με τις "αλληλοκατηγορίες" των Στ. Ψυχάρη και Δ. Ρίζου. Αποφάσισε επίσης να ερευνήσει τις καταγγελίες για την απαράδεκτη εκπομπή της Α. Παναγιωταρέα στην ΕΤ-1

Την παρέμβαση του ΔΣ της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων (ΕΣΗΕΑ) προκάλεσαν χτες όσα τις τελευταίες μέρες έχουν δει το φως της δημοσιότητας με τις αλληλοκατηγορίες του εκδότη του "ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ ΤΥΠΟΥ" Δ. Ρίζου και του Στ. Ψυχάρη,διευθυντή της κυριακάτικης εφημερίδας "ΒΗΜΑ" του Λαμπράκη για "μίζες και μιζαδόρους, μεσάζοντες και διαπλεκόμενους". Επίσης, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να ερευνήσει τις καταγγελίες (για ωμή παραβίαση των κανόνων δεοντολογίας κλπ.) που διατυπώθηκαν προς το ΔΣ (από το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών και τη Συντονιστική Επιτροπή των Φορέων για τη Σωτηρία του Πάρκου Ελευθερίας) για την πρόσφατη εκπομπή της Α. Παναγιωταρέα από το κρατικό κανάλι της ΕΤ-1 (σχετικά με τις παρανομίες του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής που έχει εκχωρηθεί, ουσιαστικά, στον μεγαλοεκδότη Χρήστο Λαμπράκη), αλλά και παλαιότερες παρόμοιες εκπομπές άλλων δημοσιογράφων για το ίδιο θέμα.

Ειδικότερα για "το σοβαρό θέμα που ανέκυψε με τις διατυπωθείσες, δημόσια, καταγγελίες για εκβιασμούς, "μίζες" και δωροδοκίες σε υποθέσεις δημοσίων έργων και προμηθειών, σημειώνεται, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ παρακολουθεί με την απαιτούμενη προσοχή και εκφράζει την ικανοποίησή του για τη δικαστική έρευνα που διέταξε ο υπουργός Δικαιοσύνης". Αναφέρεται, επίσης, ότι "βούληση του Διοικητικού Συμβουλίου είναι η εκκαθάριση του πεδίου ανόμων συμφερόντων και στην κατεύθυνση αυτή θα καταβάλει κάθε προσπάθεια" και προστίθεται: "Με δεδομένο ότι η κοινή γνώμη εύλογα διερωτάται για το κατά πόσον ακόμη θα ταλαιπωρείται και θα συνταράσσεται η χώρα από συγκρούσεις συμφερόντων στα πλαίσια αθέμιτων συναλλαγών και, επειδή, η ΕΣΗΕΑ οφείλει, κατά κύριο λόγο, να ελέγχει τα μέλη της, αποφάσισε σήμερα να ζητήσει από τον κ. Σταύρο Ψυχάρη να παραδώσει τη δημοσιογραφική του ταυτότητα".

Στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ διευκρινίζεται ότι είναι καταστατική πρόβλεψη πως δεν μπορούν να είναι μέλη της Ενωσης όσοι, κατά κύριο λόγο, ασκούν μη δημοσιογραφικές δραστηριότητες. Στη βάση αυτή, εξηγείται, ο εκδότης -διευθυντής του "ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ ΤΥΠΟΥ" Δ. Ρίζος παρέδωσε την ταυτότητά του. Η ΕΣΗΕΑ καλεί κάθε δημοσιογράφο που απέβαλε την ιδιότητα αυτή να υποβάλει την παραίτησή του πριν από την έναρξη των διαδικασιών εκκαθάρισης του μητρώου.

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Κρύβουν διαφημίσεις για να μην πληρώνουν;

Οι μεγαλοκαναλάρχες επιμένουν, παράνομα, να αφαιρούν το "λογότυπο" από την οθόνη όταν μεταδίδουν διαφημίσεις. Το ζήτημα επανέρχεται στο ΕΣΡ για να παρθούν κατασταλτικά μέτρα πλέον

Να επανεξετάσει το ζήτημα που προκύπτει από τη σκόπιμη επιμονή των τηλεοπτικών σταθμών να αφαιρούν το "λογότυπό" τους, το σήμα τους δηλαδή, από την οθόνη τη στιγμή που προβάλλουν διαφημιστικά μηνύματα, αποφάσισε το ΕΣΡ χτες στην τελευταία συνεδρίασή του.

Ως γνωστόν, μετά από σχετικό υπόμνημα των Ταμείων των Δημοσιογράφων και άλλων εργαζομένων στα ΜΜΕ (ΤΣΠΕΑΘ και ΕΔΟΕΑΠ), σε προηγούμενη συνεδρίασή του, το ΕΣΡ είχε υπενθυμίσει στους υπευθύνους των σταθμών ότι οφείλουν σ' όλη τη διάρκεια εκπομπής προγράμματος και διαφημίσεων να προβάλλουν το λογότυπο του σταθμού. Οι υπεύθυνοι των μεγάλων ιδιωτικών καναλιών σκόπιμα αφαιρούν το λογότυπο, όταν μεταδίδουν πληρωμένα διαφημιστικά μηνύματα. Κι αυτό γιατί έτσι οι ελεγκτικές αρχές δυσκολεύονται να επιβεβαιώσουν τις διαφημίσεις, με αποτέλεσμα να χάνονται τεράστια ποσά, ίσως δισεκατομμυρίων, του Αγγελιόσημου, που πρέπει να αποδίδεται στα Ταμεία των δημοσιογράφων, αλλά και των ειδικών φόρων που πρέπει να πληρώνονται στο δημόσιο...

Μπροστά στην προκλητική άρνηση των ιδιοκτητών των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών ΜΕGΑ, ANTENNA, STAR κλπ. να συμμορφωθούν με το νόμο με όλες τις παραπάνω ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στα ταμεία των δημοσιογράφων και το δημόσιο, χτες ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ επανέφερε το θέμα και αποφασίστηκε να επανεξετάσει το ζήτημα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στην επόμενη συνεδρίασή του. Το ΕΣΡ καλείται να λάβει τα προβλεπόμενα μέτρα, ώστε να υποχρεωθούν οι ιδιοκτήτες να εφαρμόζουν το νόμο, δηλαδή να μην αφαιρούν το λογότυπό τους όταν προβάλλουν διαφημιστικά μηνύματα.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΕΡΣ έχει τεθεί και το θέμα της κατάπτυστης εκπομπής της Αννας Παναγιωταρέα, που μεταδόθηκε από την ΕΤ-1 το περασμένο Σάββατο. Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει το ΕΡΣ σε επόμενη συνεδρίασή του.

Ο Στ. Ψυχάρης

Ο Δημ. Ρίζος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ