ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΟΤΑ
Διάλογος προκάτ

Εγκύκλιοι και οδηγίες προς τις "επιτροπές διαλόγου" για το πώς θα "πειστούν" οι αιρετοί

Οδηγίες που αποδεικνύουν ότι είναι "προκατασκευασμένος" ο διάλογος κεντρικής διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σχετικά με το κυβερνητικό σχέδιο για αναγκαστικές συνενώσεις των κοινοτήτων, δίνει για άλλη μια φορά το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο υπουργός Αλ. Παπαδόπουλος, με εγκύκλιό του, προς τους περιφερειάρχες, που έχουν και την ευθύνη διενέργειας του "διαλόγου" σε τοπικό επίπεδο, "υπενθυμίζει" πως "σε κάθε νομό ο αριθμός των νέων ΟΤΑ (σ.σ. που θα προκύψουν από τις υποχρεωτικές συνενώσεις) θα είναι ίσος ή μεγαλύτερος του αριθμού των Συμβουλίων Περιοχής, αλλά σε καμία περίπτωση δε θα υπερβεί τον αριθμό των γεωγραφικών ενοτήτων του ν.1622/86".

Η κυβέρνηση υπενθυμίζει, δηλαδή, μεσούντος του "διαλόγου", πως οι νέοι ΟΤΑ θα πρέπει να κυμαίνονται γύρω στους 1.116, όσες, δηλαδή, είναι και οι γεωγραφικές ενότητες. Και επιτρέπει μεν στους ΟΤΑ να επιλέξουν με ποιους θα συνενωθούν, αλλά δεν τους επιτρέπει να μη συνενωθούν και έχει καταλήξει ακόμα και στο πόσοι θα είναι μετά τις συνενώσεις.

Το προκατασκευασμένο του διαλόγου φάνηκε και σε ημερίδα που διοργάνωσε η κυβέρνηση για τα μέλη των Επιτροπών Νομού, οι οποίες έχουν σκοπό να προπαγανδίσουν υπέρ των αναγκαστικών συνενώσεων στις τοπικές κοινωνίες. Στην ημερίδα, η Επιτροπή Νομοθετικού Εργου του υπουργείου έδωσε τις απαραίτητες οδηγίες στα μέλη των Επιτροπών, για το πώς θα πείσουν καλύτερα τους αιρετούς και τους υπογράμμισε πως οι νέοι ΟΤΑ δε θα πρέπει να ξεπερνούν τους 1.200. Επιπλέον, ο Π. Φερεντίνος,σύμβουλος της γενικής γραμματέα του υπουργείου, τους "συμβούλεψε" ότι "πρέπει να ξεπεραστούν οι τοπικισμοί και οι συναισθηματικοί δεσμοί".

Εξάλλου, όπως είπε ο Δ. Κατσούλης,σύμβουλος του υφυπουργού Εσωτερικών, σύντομα θα ακολουθήσει η "διαδικασία προβολής" του προγράμματος των αναγκαστικών συνενώσεων, με το κύριο βάρος της δημοσιότητας να δίνεται σε προβολές στα περιφερειακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Λένε "όχι"

"Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών προσπαθεί με μαθηματικές ανισότητες να λύσει τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της, τις μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των κοινοτήτων, την έλλειψη υποδομών, τις ευθύνες των κυβερνήσεων για την ερήμωση των χωριών και τα προβλήματα της ΤΑ, αλλά και το δικαίωμα κάθε τοπικής κοινωνίας ν' αποφασίζει για τις συνενώσεις".

Σ' αυτό το απόσπασμα, απ' την τοποθέτηση κοινοτάρχη και στην έλλειψη μεταφοράς πόρων περικλείεται σημαντικό μέρος του προβληματισμού που εκφράζει η πλειοψηφία των αιρετών της Εύβοιας απέναντι στις αναγκαστικές συνενώσεις. Οι αιρετοί της περιοχής είπαν καθαρά "όχι" στις αναγκαστικές συνενώσεις στην πρόσφατη ημερίδα της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ευβοίας, παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών, Λ. Παπαδήμα.Μάλιστα, η τοποθέτησή του για"ειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης", προκάλεσε διαμαρτυρίες και προσκείμενων στο ΠΑΣΟΚ κοινοταρχών.

Ετσι παρ' ότι η πράσινη πλειοψηφία της ΤΕΔΚ Ευβοίας νόμιζε ότι θα εκφραστεί η συμφωνία στα κυβερνητικά σχέδια, τα αποτελέσματα ήταν διαφορετικά. Κάτι που ανάγκασε τον υφυπουργό Εσωτερικών να πει, "είτε το θέλετε είτε όχι οι συνενώσεις θα γίνουν".

Πολλές ενστάσεις και επιφυλάξεις, σχετικά με το εργασιακό καθεστώς και το μέλλον τους, εξέφρασε ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΤΑ.

Οι παρεμβάσεις της ΝΕ Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ... έπεσαν στο κενό, ενώ μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, ενοχλημένος αισθάνθηκε ο Λ. Παπαδήμας από την τεκμηριωμένη αντίθεση στις αναγκαστικές συνενώσεις, του εκπροσώπου της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ που χαιρέτισε την ημερίδα. Οπως όλα δείχνουν, νέα εκρηκτικά προβλήματα περιμένουν την Αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα όταν οι 165 ΟΤΑ του νησιού θα πρέπει να ενταχθούν σε 14 ως 31 υπερδήμους, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δημοτών, των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων.

Τζόγος με δημοτικό χρήμα

Με την προτροπή στους δήμους, να απαγκιστρωθούν από την αντίληψη της κρατικής επιχορήγησης και να στραφούν σε άλλες "σύγχρονες" μεθόδους χρηματοδότησης, εκμεταλλευόμενοι τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, έληξε χτες το Συνέδριο, που διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρουσίου, με θέμα "Η χρηματοδότηση των δήμων. Νέες δυνατότητες - νέες προοπτικές". Στην κατεύθυνση αυτή - που στην πράξη καταστρατηγεί το λαϊκό χαρακτήρα του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς "απαιτεί" από τους δήμους να λειτουργήσουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, μακριά και σε αντίθεση με τα συμφέροντα των δημοτών - θεωρήθηκε πως θα συμβάλει η δημιουργία ενός χρηματοπιστωτικού οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με στόχους τη χρηματοπιστωτική υποστήριξη και βοήθεια των δήμων στη χάραξη λογιστικών συστημάτων, τη χρηματοδότηση έργων και την έκδοση ομολογιακών δανείων, "τζογάροντας" έτσι τα χρήματα των δημοτών και στη διεθνή αγορά.

Η λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος, όπως έγινε σαφές και από τους εκπροσώπους παρόμοιων οργανισμών της Ευρώπης, που παρευρέθηκαν στο συνέδριο, επιβάλλει να αναλάβουν οι δήμοι έργα ανταποδοτικού κι όχι κοινωφελούς χαρακτήρα, ώστε να έχουν έσοδα που θα παίζουν στη συνέχεια στον τζόγο. Μάλιστα, προκειμένου για την "καλύτερη" λειτουργία αυτού του συστήματος, κρίθηκε αναγκαίο να "ξεζουμίσουν" παραπέρα τον δημότη, να επιβάλουν δηλαδή νέους άμεσους και έμμεσους φόρους. Η πρακτική του συνεχούς χαρατσώματος των δημοτών, με τα λεφτά των οποίων οι δήμοι, αλλά και οι ιδιώτες που θα "ρίξουν" τα κεφάλαιά τους σ' έναν τέτοιο χρηματοπιστωτικό οργανισμό, θα ασκούν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, θεωρήθηκε "επιβεβλημένη" και για τον πρόσθετο λόγο ότι οι δήμοι πρέπει να βελτιώσουν το δείκτη φερεγγυότητάς τους. Δηλαδή την οικονομική τους κατάσταση, ώστε να "πετυχαίνουν" πιο καλούς όρους δανειοδότησης από τις διάφορες τράπεζες.

Οπως είπε ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Α. Τζανίκος,η συμμετοχή σ' έναν τέτοιο χρηματοπιστωτικό οργανισμό προβλέπεται να είναι 100 δραχμές ανά κάτοικο - το κεφάλι, δηλαδή, που θα εκμεταλλευτούν για να τζογάρουν στην ελληνική και ξένη αγορά. Μάλιστα, το νέο οργανισμό - είπε - πως θα κληθούν να στελεχώσουν ξένοι ειδικοί, ενώ θα έχει συνεργασία με επιτυχημένους ανάλογους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, και οι τελευταίοι με τη σειρά τους θα έχουν συμμετοχή στα κέρδη. Οι δήμοι, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν σ' έναν τέτοιο ίδρυμα, είναι οι εξής: Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Καλαμάτας, Τρίπολης, Λάρισας, Μεγαλούπολης, Γλυφάδας, Αμαρουσίου, Αγίας Παρασκευής, Αργυρούπολης, Πεύκης, Δραπετσώνας, Μελισσίων, Βριλησσίων, Λαυρίου, Κηφισίας και Χολαργού.

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Μεθοδεύουν νέα επίθεση στην τσέπη του δημότη

Νέα χαράτσια φαίνεται ότι περιμένουν τους δημότες. Η εφαρμογή του νέου μισθολογίου για τους εργαζομένους στο δημόσιο τομέα μεταφέρει νέα βάρη στους ΟΤΑ και προβλέπει ότι δήμοι και κοινότητες θα πρέπει να αποδώσουν φέτος στους υπαλλήλους τους περισσότερα απ' αυτά που είχαν προϋπολογίσει για μισθούς. Η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), πιστή στην πολιτική της να χαρατσώνει το λαό, όποτε η ΤΑ αντιμετωπίζει δυσκολίες, κάνει σαφές ότι αν η κυβέρνηση δεν αναλάβει αυτήν την υποχρέωση, θα το κάνουν οι δημότες. Και αυτό, μέσω νέων αυξήσεων στα ανταποδοτικά τέλη που καταβάλλουν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε χτες το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ και κατόπιν συνάντησης που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών, γνωστοποίησε ότι το νέο μισθολόγιο, που εφαρμόζει η κυβέρνηση, προβλέπει ότι οι ΟΤΑ θα πρέπει να καταβάλουν, φέτος, στο μόνιμο προσωπικό τους 20 δισ. δραχμές επιπλέον αυτών που υπολόγιζαν για μισθοδοσίες. Μάλιστα, τις επόμενες βδομάδες οι ΟΤΑ θα πρέπει να καταβάλουν περίπου 10 δισ. στους εργαζομένους τους για αναδρομικά, μισθούς και δώρα του Πάσχα. Να σημειωθεί, βέβαια, ότι όπως επισημαίνουν παράγοντες της ίδιας της ΚΕΔΚΕ, το πρόσθετο αυτό ποσό δεν αποτελεί παρά ελάχιστη ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων των ΟΤΑ.

Κατά τα λεγόμενα του προέδρου της Ενωσης Δ. Αβραμόπουλου,τα αρμόδια οικονομικά υπουργεία πρέπει να συμβάλουν στην κάλυψη αυτής της υποχρέωσης, ώστε να μην υπάρξουν "παρενέργειες" για τους ΟΤΑ. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως ο υπουργός, στη συνάντησή τους πρωτύτερα, έδειξε "κατ' αρχήν κατανόηση" και ότι θα ακολουθήσει και νέα συνάντηση των δύο πλευρών την ερχόμενη Τετάρτη. Μέχρι τότε οι υπηρεσίες της Ενωσης θα υπολογίσουν ακριβώς το ποσό που απαιτείται για την εφαρμογή του νέου μισθολογίου και στο χώρο της ΤΑ.

Αποκαλυπτικός, πάντως, για το πού θα βρεθούν τα χρήματα αυτά ήταν ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Θρ. Λαζαρίδης.Ο φερόμενος ως πιθανός υποψήφιος δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ για το Δήμο Θεσσαλονίκης, στις επόμενες δημοτικές εκλογές, έσπευσε να τονίσει ότι η ΤΑ δεν έχει να διαθέσει αυτό το ποσό και υποστήριξε ότι αν η κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του θεσμού, οι αιρετοί ίσως απαντήσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις. Στη συνέχεια, όμως, σημείωσε ότι αν το ποσό δεν καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, τότε το κόστος θα μετακυλιστεί στους δημότες μέσω νέων αυξήσεων στα ανταποδοτικά τέλη, "γιατί οι οικονομικοί υπουργοί διά των έργων τους μάς αναγκάζουν να κάνουμε αυξήσεις".

Γλέντι της ΚΝΕ

Ο Τομέας Βορειοανατολικών Προαστίων Αθήνας της ΚΝΕ καλεί σε ένα ΚΝίτικο γλέντι, με την ευκαιρία του 7ου Συνεδρίου της ΚΝΕ, προκειμένου "να διασκεδάσουμε συλλογικά, μακριά από τα υποκατάστατα της διασκέδασης που μας προσφέρουν", όπως αναφέρεται στην πρόσκληση. Το γλέντι θα γίνει στην ταβέρνα"Καλοζύμης" (Αγ. Παρασκευής και Αριστοτέλους 48 στο Χαλάνδρι) την Τετάρτη 23 Απρίλη στις 9 μ.μ. Τιμή 2.500 (φαγητό και κρασί).

Ειρωνεία της τύχης

10 Ιούνη 1993. Δήμαρχοι διαδηλώνουν, ζητώντας μία προκαταβολή 20 δισ. από το ποσό που τους παρακρατούσε παράνομα η κυβέρνηση. Τέσσερα χρόνια μετά το ύψος των παράνομα παρακρατηθέντων πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αγγίζει το 1 τρισ. Και αυτή τη στιγμή έρχεται η κυβέρνηση με το νέο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους να μετακυλήσει στις πλάτες της Αυτοδιοίκησης το κόστος, που με βάση τους πρώτους υπολογισμούς φτάνει στα 20 δισ.

Περίπατος στο Αλσος Δαφνίου

Κάλεσμα προς όλους τους κατοίκους του Χαϊδαρίου να συμμετάσχουν στον αυριανό περίπατο στο Αλσος Δαφνίου, απευθύνει η "Δημοτική Ενωτική Κίνηση Χαϊδαρίου". Στο άλσος που κινδυνεύει να πέσει στα χέρια των ιδιωτών, θα περπατήσουν κάτοικοι και φορείς της πόλης για να γνωρίσουν ένα όμορφο μέροςπου κινδυνεύει να καταστραφεί. Μετά τον περίπατο, θα γίνει γλέντι μέσα στο άλσος με φαγητό, μουσική και χορό. Το ραντεβού είναι προγραμματισμένο για την Κυριακή, στις 11 το πρωί, στην είσοδο του άλσους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ