ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Υπάρχει πλαίσιο επίλυσης για το Κυπριακό

Συνάντηση χτες της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γ. Βασιλείου

Στην επισήμανση ότι σήμερα υπάρχει πλαίσιο δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στα πλαίσια του ΟΗΕ, επικέντρωσε χτες το πρωί η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,μετά από συνάντηση που είχε με τον πρώην πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργο Βασιλείου.Εξέφρασε, επίσης, τις επιφυλάξεις της σχετικά με τη σύσταση επιτροπής Ελλήνων και Τούρκων εμπειρογνωμόνων. Η συνάντηση έγινε στις 9 το πρωί στα γραφεία του ΚΚΕ, στη Βουλή.

Στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε: "Για άλλη μια φορά θέλω να υπογραμμίσω ότι για μας υπάρχει πλαίσιο ρεαλιστικής και δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού. Είναι αυτό που έχει διαμορφωθεί μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ.Πιστεύουμε ότι αποτελεί βάση για τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, όμως εδώ και αρκετό καιρό το Κόμμα μας προβάλλει τη θέση ότι δυστυχώς έχει εκπονηθεί ένα γενικότερο, που αγκαλιάζει Βαλκάνια, Αιγαίο, Κυπριακό. Η έμπνευση είναι κυρίως των ΗΠΑ και εκτρέφεται στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για σχέδιο που δεν προοιωνίζεται καλή εξέλιξη για το Κυπριακό, για το Αιγαίο και για τα Βαλκάνια.

Επειδή πάντα θέλουμε να προβάλλουμε και τη θετική επίλυση και την αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων, νομίζουμε ότι εφόσον υπάρξει μια γενικότερη λαϊκή παρέμβαση και καταδίκη των όποιων κινδύνων συνεπάγονται η διχοτόμηση του Αιγαίου και της Κύπρου, μπορούμε τουλάχιστον ο ελληνικός λαός και οι γειτονικοί λαοί να αναβάλλουμε και να δυσκολέψουμε την πραγματοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου. Προϋποτίθεται και θα συμφωνήσω εδώ με τον κ. Βασιλείου, ότι η επικοινωνία των δύο λαών, του ελληνικού, του τουρκικού και όλων των γειτονικών λαών, πρέπει να είναι στενή και η καταδίκη του σοβινισμού και του εθνικισμού πρέπει να γίνεται με την πιο μεγάλη συνέπεια και σταθερότητα".

Αναφερόμενη στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε: "Το ΚΚΕ πάντα υποστήριζε τη θέση του διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες, όμως δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι αυτός ο διάλογος, ο οποίος εξαγγέλλεται, ξεκινάει από καλή βάση. Μια βάση για να ξεκινήσει διάλογος πρέπει να είναι πέρα από την αναγνώριση του Διεθνούς Δικαίου και ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των δύο χωρών, το θέμα δηλαδή των συνόρων.Κι αν υπογραμμίζουμε αυτό το ζήτημα, δεν είναι μόνο γιατί είχαμε την κρίση στα Ιμια, αλλά γιατί ζούμε σε μια περίοδο όπου δε γίνονται σεβαστά τα σύνορα. Κι αυτό όχι επειδή έχουμε μια πραγματική συνένωση λαών και χωρών, αλλά επειδή με την κατάργηση των συνόρων έχουμε μια σειρά κατακτητικούς θα έλεγα, ακήρυχτους ή κηρυγμένους πολέμους".

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Προετοιμασίες σε χαμηλούς τόνους

Στις αρχές του επόμενου μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση στο πλαίσιο της ελληνοτουρκικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την αναζήτηση της διαδικασίας προσέγγισης

Με χαμηλούς τόνους, μετά από την καλλιέργεια ενός κλίματος υπέρμετρης αισιοδοξίας, η Αθήνα προετοιμάζεται να εισέλθει σε μια διαδικασία διαλόγου με την Αγκυρα. Η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου μήνα, αφού προηγουμένως οι κυβερνήσεις των δύο χωρών συμφωνήσουν στη σύνταξη ενός κειμένου, το οποίο θα περιγράφει το πλαίσιο λειτουργίας της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων.

Οι χαμηλοί τόνοι και η προσπάθεια υποβάθμισης της σημασίας της συμφωνίας για τη σύσταση της επιτροπής, εντάσσονται στην προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να διασκεδάσει τις έντονες ανησυχίες για το ενδεχόμενο μετατροπής αυτής της διαδικασίας σε μέσο ρυμούλκησης σε νέο δεσμευτικό πολιτικό διάλογο επί κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος με τις δηλώσεις του εμφανίζεται βέβαιος ότι η διαδικασία με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων δεν πρόκειται να εξελιχθεί σε πολιτικό διάλογο. Ο Θ. Πάγκαλος επέμεινε σε αυτή τη διαβεβαίωση σε δηλώσεις του μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο ενημέρωσε για τις εξελίξεις. Στις δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε επίσης ότι την προσεχή άλλη βδομάδα θα ενημερώσει αναλυτικά για τις εξελίξεις τον πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος το έχει ζητήσει.

Πάντως, όπως σημειώνουν Ελληνες διπλωμάτες, η αναζήτηση μιας διαδικασίας για την αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους και αυτό γιατί θεωρείται δεδομένο πως η Αγκυρα θα επιχειρήσει να καταγράψει για μια ακόμη φορά τις απαιτήσεις της σε βάρος της Ελλάδας. Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος επισημαίνει επανειλημμένα τις τελευταίες μέρες πως δεν είναι δυνατό να υπάρξει επί της ουσίας ελληνοτουρκική προσέγγιση, πριν η Αγκυρα αποσύρει τις απειλές πολέμου και δηλώσει πως αναγνωρίζει τις συνθήκες που διέπουν τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών. Η θέση αυτή, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι, αποτελεί την "τελευταία γραμμή άμυνας" της Αθήνας και καθορίζει ως ένα σημείο τα όρια δικαιοδοσίας της επιτροπής. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με μια άλλη προσέγγιση, περιγράφει και τα "προσωπικά" πολιτικά του όρια, καλλιεργώντας έντεχνα τις φήμες που τον θέλουν εξαιρετικά επιφυλακτικό για την πορεία που ακολουθεί η πολιτική της χώρας απέναντι στην Τουρκία.

Αυτή η πορεία, το τελευταίο διάστημα περιγράφεται από μια έντονη προσπάθεια επίδειξης καλής θέλησης. Η άρση του "βέτο" για τον τρόπο λήψης των αποφάσεων στη ΔΕΕ και η αποδοχή της ένταξης των τουρκικών αγροτικών προϊόντων στην τελωνειακή σύνδεση ΕΕ - Τουρκίας αποτελούν τις πιο πρόσφατες κινήσεις της Αθήνας. Από την άλλη πλευρά, όπως παρατηρούν με ανησυχία διπλωματικοί κύκλοι, η Αγκυρα δεν έχει προσφέρει απολύτως τίποτε, εκτός από μια επίσκεψη διπλωματικής αβροφροσύνης του αρχηγού του Τουρκικού Επιτελείου Ι. Καρανταγί στην ελληνική πρεσβεία στην Τουρκία την 25η του Μάρτη.

Οικονομική εξόρμηση της "Δημοκρατικής Μέριμνας"

Το ΔΣ της "Δημοκρατικής Μέριμνας", με την ευκαιρία των γιορτών του Πάσχα, απευθύνει έκκληση για οικονομική βοήθεια, στον ελληνικό λαό. Στα είκοσι δύο χρόνια που λειτουργεί, η ""Δημοκρατική Μέριμνα" στέκεται στο πλευρό των θυμάτων πολιτικών διώξεων, ανάμεσα στα οποία είναι κυρίως αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Αντιδικτατορικού Αγώνα, παρέχοντάς τους ηθική και υλική βοήθεια με μικρά χρηματικά βοηθήματα, φάρμακα και ιατρική βοήθεια.

Οι πόροι της αντλούνται από συνδρομές των μελών της, προσφορές μελών και φίλων κι από διάφορες εκδηλώσεις, που κατά καιρούς οργανώνει. Για την ενίσχυση των οικονομικών της, οργανώνει και φέτος την καθιερωμένη οικονομική εξόρμηση του Πάσχα. Ελπίζει ότι θα κάνουμε - όπως χρόνια τώρα, άλλωστε - το καθήκον μας απέναντι στους ανθρώπους, που, δίνοντας τα πάντα για την πατρίδα και τη δημοκρατία, υποφέρουν σήμερα αβοήθητοι από την πολιτεία. Σημείωση: Προσφορές γίνονται δεκτές στα γραφεία του Σωματείου μας, Ακαδημίας 78, τηλέφωνο: 3822.776 και στην Εθνική Τράπεζα (υποκατάστημα Κάνιγγος) στο λογαριασμό 480210/14".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ