ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Σύγχρονο δουλεμπόριο οι νέες εργασιακές σχέσεις

Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ την Πέμπτη το βράδυ σε συγκέντρωση στα Γιάννενα

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε προχτές η περιοδεία, στο Νομό Ιωαννίνων, της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα.Στο κλιμάκιο του Κόμματος συμμετείχαν επίσης οι Γεράσιμος Αραβανής,μέλος της ΚΕ και γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας, Κώστας Αλυσσανδράκης,μέλος της ΚΕ και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, Αποστόλης Τασούλας,βουλευτής του Κόμματος και πολλά στελέχη της ΝΕ Ιωαννίνων.

Μετά την επίσκεψη στη συνεταιριστική επιχείρηση "Πίνδος", στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και τη συνέντευξη Τύπου (που εκτενές ρεπορτάζ δημοσίευσε ο χτεσινός "Ρ"), η ΓΓ της ΚΕ μίλησε στις 8.00 μ. μ. σε ανοιχτή συγκέντρωση του γιαννιώτικου λαού στο κινηματοθέατρο "Παλλάδιο".

Στον τελευταίο αυτό σταθμό της, μέσα σε ένα χώρο γεμάτο ελπίδα και ζωντάνια, με τον ενθουσιασμό των νέων κομμουνιστών, η Αλέκα Παπαρήγα είχε την ευκαιρία πέρα των άλλων να αναπτύξει τις θέσεις του Κόμματος για την καταιγίδα των μέτρων που σχεδιάζει η κυβέρνηση μέσω του "κοινωνικού διαλόγου", τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για κάποια πρωτοτυπία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά για μέτρα που παγκοσμίως παίρνονται, στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης του καπιταλιστικού συστήματος.

Παραθέτουμε παρακάτω αναλυτικά αποσπάσματα από την ομιλία της:

"Εχουμε μια κυβέρνηση πολύ εργατική και δεν είναι αλήθεια αυτό που λένε τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι καθυστερεί και αναβάλλει. Αυτή είναι μια λύση που έχουν βρει τα άλλα κόμματα, γιατί δεν έχουν καμία διάθεση να κρίνουν επί της ουσίας αυτό το σοβαρό έργο που γίνεται και ξεμπερδεύουν με τέτοιες διαδικαστικές παρατηρήσεις. Η κυβέρνηση παίρνει μέτρα και μέσα σε λίγο διάστημα μετά τις εκλογές ξεκινάει και τον περίφημο "κοινωνικό διάλογο" που γίνεται εφ' όλης της ύλης. Ποιος είναι ο χαρακτήρας και γιατί παίρνει αυτά τα μέτρα, που και η ίδια βλέπει ότι αργά ή γρήγορα θα τη φέρουν σε σύγκρουση με τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού;

Πρέπει να πούμε ότι και οποιοδήποτε κόμμα να ήταν σήμερα στην κυβέρνηση, που έχει αυτή τη φιλοσοφία - περί απελευθέρωσης της αγοράς, παγκοσμιοποίησης και ανταγωνιστικότητας - αυτά τα μέτρα θα έπαιρνε. Επομένως, η κυβέρνηση είναι συνεπής ανάμεσα στα λόγια και τα έργα της. Μόνο που είναι εχθρική, εχθρικότατη, απέναντι στα συμφέροντα της πλειοψηφίας του λαού. Είναι ανάγκη της κυβέρνησης να πάρει αυτά τα μέτρα, τα έχει ανάγκη το καπιταλιστικό σύστημα αυτήν την περίοδο, και ακριβώς δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αυτά τα μέτρα παίρνονται και στις χώρες της Ευρώπης και όλης της Γης. Απλώς υπάρχουν υπάλληλοι, κόμματα και κυβερνήσεις, που τα διεκπεραιώνουν αυτά τα μέτρα.Αυτό είναι ένας λόγος παραπάνω, οι εργαζόμενοι, το κίνημα κάθε χώρας να αντιδράσει και οι λαοί να βγουν στο προσκήνιο".

Θέλουν τον άνθρωπο μόνο απέναντι στο σύστημα

Αναφερόμενη στην προηγούμενη 20ετία, η Αλέκα Παπαρήγα υπενθύμισε ότι ήταν σύνηθες οι εργαζόμενοι να παλεύουν μέσα από συνδικαλιστικούς, και ως ένα βαθμό πολιτικούς, αγώνες που έφερναν κατακτήσεις και ιδιαίτερη μνεία έκανε στις σημαντικές κατακτήσεις των σοσιαλιστικών χωρών. Υπογράμμισε στο σημείο αυτό: "Η περίοδος αυτή όπου ο καπιταλισμός έκανε, με την πίεση των αγώνων, κάποιες παραχωρήσεις, πέρασε. Βρισκόμαστε σήμερα σε μια φάση που αυτό το σύστημα έχει περάσει πια στην πιο αντιδραστική και πιο σάπια μορφή του. Οι λαοί πια δεν μπορούν να περιμένουν ελιγμούς και προσωρινές μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να ξέρουν ότι έχουν να κάνουν με ένα σύστημα, που ό,τι υπήρχε θα προσπαθήσει να το πάρει πίσω, και με το χειρότερο τρόπο, μέσω της πολιτικής των κομμάτων που κυβερνούν.Τα μέτρα παίρνονται γιατί το σύστημα έχει φτάσει σε ένα σημείο που όλο και πιο δύσκολα μπορεί να πραγματοποιήσει υπερκέρδη και προσπαθεί να διασώσει τα κέρδη του με την πιο βίαια και κοσμοϊστορικής σημασίας επίθεση που έχουμε γνωρίσει. Στόχοι αυτής της επίθεσης είναι να εφαρμοστούν νέες μορφές άγριας καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, γι' αυτό και η κυβέρνηση Σημίτη, όπως και όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ και χωρών εκτός ΕΕ, εκπονεί ένα πρώτο πακέτο μέτρων που καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις, το σταθερό χρόνο απασχόλησης και οδηγεί σε σχέσεις εργασιακές που είναι ζούγκλα, ένα σύγχρονο δουλεμπόριο. Θέλουν να καταλήξουν σε ατομικά συμβόλαια εργασίας. Δηλαδή ο εργάτης, ο υπάλληλος, απομονωμένος απέναντι στον καπιταλιστή εργοδότη - είτε κράτος είτε ιδιώτης είναι αυτό - θα διαπραγματεύεται τους όρους που θα πουλάει την εργατική του δύναμη. Και θα έχει τα λεγόμενα ατομικά συμβόλαια, που στην πορεία θα είναι και άγραφα, αφού δε θα υπάρχουν συλλογικές δεσμεύσεις. Θέλουν δηλαδή ο άνθρωπος να σκέφτεται σαν άτομο, απομονωμένος και μόνος απέναντι στο σύστημα".

Δίνοντας το στίγμα του ΚΚΕ για συλλογικούς ενωτικούς αγώνες, υπογράμμισε: "Μπαίνει σήμερα επιλογή, οι εργαζόμενοι να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους, να αμφισβητήσουν τη συνολική πολιτική που ακολουθείται και να οργανώσουν και τον συνδικαλιστικό και πολιτικό αγώνα. Αν δε χτυπηθούν τα βάθρα αυτής της πολιτικής, δεν πρέπει να περιμένουν λύσεις".

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΔΕΗ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ
Πλήρης κάλυψη από την κυβέρνηση

Την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης για το σκάνδαλο της ΔΕΗ στη Φλώρινα, παρείχε χτες, με ανακοίνωσή του, στη διοίκηση της επιχείρησης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας,μ' αφορμή καταγγελίες του πρώην υπουργού της ΝΔ Στ. Μάνου.

Στο μεταξύ, οι αντιδράσεις για το έργο - σκάνδαλο της Φλώρινας παίρνουν νέες διαστάσεις, καθώς σε σοβαρές καταγγελίες προέβησαν και τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με Ερώτηση που κατέθεσαν χτες στη Βουλή.

Το θέμα είχε φέρει στη Βουλή από τον προηγούμενο μήνα το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του Κόμματος, καταγγέλλοντας τη σκανδαλώδη συμφωνία κυβέρνησης - Κοπελούζου για την κατασκευή σταθμού της ΔΕΗ στη Φλώρινα, έναντι ιδιαίτερα υψηλού τιμήματος.

Μια μέρα μετά την ομόφωνη επικύρωση της συμφωνίας για την κατασκευή του έργου από το ΔΣ της ΔΕΗ, ο Στ. Μάνος με ανακοίνωσή του καταγγέλλει τη σύμβαση ως υπερτιμημένη κατά 45 δισ. δρχ., κάνοντας σύγκριση με τις αντίστοιχες μονάδες της ΔΕΗ, ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου και Μεγάλο Λαύριο. Σκανδαλώδη θεωρούν τη σύμβαση και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Δ. Πιπεργιάς,Γ. Κουράκης και Δ. Αλαμπάνος.Στην Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, μεταξύ άλλων, καταγγέλλουν ότι το τίμημα των 179,5 δισ. δρχ., που προσφέρεται στην κοινοπραξία του Κοπελούζου,είναι υπερτιμημένο κατά 40 δισ. δρχ. Επιπλέον, καταλογίζουν σοβαρές ευθύνες, τόσο στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ που επεξεργάστηκαν τα στοιχεία και κατέληξαν στο "εύλογο" του τιμήματος, όσο και στη διοίκηση για την εσπευσμένη κατακύρωσή του, ενώ καλούν την υπουργό Ανάπτυξης να προστατεύσει τα συμφέροντα της ΔΕΗ και της εθνικής οικονομίας.

Υπό αυτές τις αντιδράσεις η κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της, επιχειρεί να καλύψει τη διοίκηση της ΔΕΗ, χαρακτηρίζοντας ως "ανεδαφικές" τις καταγγελίες που προέκυψαν και, παραπέμποντας στη σκανδαλώδη αναπροσαρμογή της συμφωνίας με τους Ρώσους, που έκανε το 1994 ο Κ. Σημίτης,υποστηρίζει ότι η ανάθεση έγινε όπως ορίζει ο νόμος και το τίμημα των 179,5 δισ. δρχ. είναι "καθ' όλα ανταγωνιστικό".

Περιοδεία στο ΜΕΤΡΟ

Στο εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ, στην Πολυκάρπου στο Βοτανικό, θα πραγματοποιήσει περιοδεία ο βουλευτής του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος, την Τρίτη 22 Απρίλη, στις 2 το μεσημέρι.

Στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης

Περιοδεία στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη θα πραγματοποιήσει ο Ορέστης Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, τη Δευτέρα 21 Απρίλη.

Εκδήλωση για τον παράνομο Τύπο

Εκδήλωση - συζήτηση για τα τριάντα χρόνια από την επιβολή της στρατιωτικοφασιστικής δικτατορίας, στις 21 Απρίλη του 1967, διοργανώνουν οι εργαζόμενοι του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, της ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗΣ και του ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού "902" με θέμα:

Η συμβολή του παράνομου Τύπου στην αντιδικτατορική πάλη.

Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα, 21 Απρίλη, στις 2.00 το μεσημέρι, στο φουαγιέ της αίθουσας Συνεδρίων, στην έδρα της ΚΕ και ομιλητής θα είναι ο σ. Γιώργης Μωραϊτης.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ολοκληρώθηκαν οι οργανωτικές αλλαγές

Υπό την πίεση των δημοσιευμάτων του φιλικού προς τη ΝΔ Τύπου περί απραξίας, αλλά και μετά από την κριτική για δυστοκία στη στελέχωση του κομματικού μηχανισμού, ο Κ. Καραμανλής ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά αργά το βράδυ τη συμπλήρωση και των υπόλοιπων γραμματειών του κόμματος.

Επικεφαλής της γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος ορίστηκε ο έτερος ανιψιός του ιδρυτή της παράταξης Μ. Λιάπης, με αναπληρωτές τον Σ. Ταλιαδούρο και τον Α. Λυκουρέντζο.

Στη γραμματεία διεθνών σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενωσης ορίστηκε και τυπικά η Μ. Γιαννάκου - Κουτσίκου, ενώ εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος ορίστηκε ο στενός συνεργάτης του προέδρου Α. Σπηλιωτόπουλος.

Συνάντηση Πάγκαλου - Κασουλίδη

Μακρά συνάντηση είχαν χτες στην Αθήνα οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου Θ. Πάγκαλος και Γ. Κασουλίδης, στην οποία εξετάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό.

Στις δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση οι δύο υπουργοί μίλησαν για την ύπαρξη στενής συνεργασίας μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας. Ωστόσο ο Γ. Κασουλίδης εμφανίστηκε ανήσυχος, γιατί, όπως είπε, εκτιμάει ότι εγκαινιάζεται μια περίοδος έντονων πιέσεων. Ο Θ. Πάγκαλος, από τη μεριά του, χαρακτήρισε απαράδεκτη κάθε σύνδεση Ελληνοτουρκικών διαφορών και Κυπριακού.

Από τη προχθεσινή συγκέντρωση στα Γιάννενα

Από την προχτεσινή συγκέντρωση στα Γιάννενα

Ο Μιλόσεβιτς στην Αθήνα

Αιφνιδιαστικά επισκέφτηκε χτες την Ελλάδα ο Πρόεδρος της Νέας Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος έφτασε με ειδική πτήση στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σλ. Μιλόσεβιτς θα παραμείνει στη χώρα μέχρι την επόμενη Τρίτη. Οπως, δε, αναφέρουν ελληνικές κυβερνητικές πηγές, η επίσκεψη του Γιουγκοσλάβου Προέδρου είναι αυστηρώς ιδιωτική και δεν προβλέπεται να υπάρξουν συναντήσεις του με Ελληνες αξιωματούχους.

"Νεανική Δράση" στο Ηράκλειο

Σύσκεψη για τη συγκρότηση "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" στο Ηράκλειο της Κρήτης πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο στις 6 μ.μ. στην αίθουσα "Ανδρόγεω", με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου, η οποία καλεί όλους τους νέους και τις νέες του νομού που νοιάζονται για τη διατήρηση της ειρήνης να πάρουν μέρος στη συγκρότηση της τοπικής "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ