ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
"Πλάνα" στρατηγικής για νέα "μαχαιρώματα"

Ο χρόνος μέχρι το επόμενο συνέδριο, με σημείο - "κλειδί" τις ευρωεκλογές, είναι επαρκής για να κριθούν και ο Σημίτης και οι εσωκομματικοί του "αντίπαλοι", υποστηρίζουν στην κυβέρνηση

Τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα μέσα στην κυβέρνηση μπορεί να μην "πετροβολιούνται" δημόσια το τελευταίο διάστημα, αυτό, όμως, δε σημαίνει και ότι δεν υπάρχουν. Πολύ περισσότερο, δε σημαίνει ότι το κυβερνητικό τοπίο είναι "ειδυλλιακό" στο εσωτερικό του.

Οπως ομολογείται από κυβερνητικούς παράγοντες, τόσο οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, όσο και οι κοινωνικές διεργασίες που αναμένονται, με αφορμή τον "κοινωνικό διάλογο" και τη συγκεκριμενοποίηση των αντιλαϊκών "εκσυγχρονιστικών" μέτρων, συνιστούν αφορμές ικανές για την εκδήλωση "συντροφικών" διαγκωνισμών, οι οποίες "θα έχουν μακροχρόνια στόχευση".

Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ", το κλίμα στις σχέσεις του πρωθυπουργού με τον Α. Τσοχατζόπουλου και του δεύτερου με τον Θ. Πάγκαλο θυμίζει τις ..."γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο. Προς το παρόν, από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας θέλουν να περιορίζουν το θέμα στο "πρόβλημα επικοινωνίας" και"κακής συνεννόησης" ανάμεσα στο παραπάνω "τρίγωνο". Πάντως, αν το θέμα σταματούσε εκεί, δε θα ήταν λογικό παράγοντες του Πενταγώνου να υποστηρίζουν, με αφορμή τα ελληνοτουρκικά, ότι "η ενημέρωση του Ακη δεν είναι απλώς ελλιπής, αλλά, ακόμα χειρότερα, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση". Σημειώνεται, δε, ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, τόσο στο ζήτημα της σύστασης ελληνοτουρκικής επιτροπής, όσο και σε εκείνο της άρσης του ελληνικού "βέτο" στη ΔΕΕ, ενημερώθηκε κατόπιν εορτής. Παράλληλα, αφήνεται να διαφανεί ότιδεν είναι δεδομένη η "σιωπή" από το ΥΕΘΑ, εφόσον γίνει πασίδηλο ότι η"κινητικότητα" στα ελληνοτουρκικά, παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι πρόκειται για "διαδικαστική προσέγγιση", συνιστά διαδικασίες διαλόγου.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο η πλευρά Σημίτη, όσο και η εσωτερική "αντιπολίτευση" δίνουν "ραντεβού" στο επόμενο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Τα όσα αναφέρονται είναι ενδεικτικά, αφού, γίνεται λόγος για ένα Συνέδριο που θα διεξαχθεί λίγο πριν τις βουλευτικές και το οποίο θα έρθει μετά από ένα "σημαντικό γκάλοπ": Τις ευρωεκλογές...

Οπως σημειώνεται, ένα πιθανώς αρνητικό αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, θα δυσχεραίνει κατά πολύ τη θέση του Κ. Σημίτη, θέτοντας ακόμα και ζήτημα για την προεδρία του κόμματος... Φυσικά, η πλευρά του πρωθυπουργού μιλά για "επιτυχία", που δε θα αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης. Το σίγουρο είναι πως όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι μέχρι το Συνέδριο, ο χρόνος είναι επαρκής, ώστε ο Κ. Σημίτης να έχει κριθεί και, άρα, δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή, όσον αφορά το χώρο και το χρόνο της "νέας μονομαχίας".

Ν. Μπ.

Κι άλλη διαθήκη από την Σ. Μινέικο

Δεύτερη διαθήκη (προγενέστερη εκείνης που βρέθηκε στο Καστρί) της μητέρας του Α. Παπανδρέου, Σοφίας Μινέικο, κατατέθηκε χτες στο Πρωτοδικείο της Αθήνας από τον πληρεξούσιο δικηγόρο της Σοφίας Κατσανέβα - Παπανδρέου, Δημ. Μανώλη. Κηρύχτηκε αμέσως κυρία, δηλαδή γνήσια και δημοσιεύτηκε, όπως ορίζει ο νόμος. Η εν λόγω διαθήκη είναι και αυτή ιδιόγραφη. Συντάχθηκε από την Σοφία Μινέικο την Πρωτομαγιά του 1964, ενώπιον της ανιψιάς της Ελλης - Αννας Κ. Παπαζαχαρίου (νονάς της Σοφίας Κατσανέβα), στην οποία και παραδόθηκε, αλλά, όπως η ίδια υποστήριξε στο δικαστήριο, την είχε χάσει και τη βρήκε πριν από λίγες μέρες πίσω από μια φωτογραφία του Γ. Παπανδρέου. Με τη διαθήκη αυτή η Σοφία Μινέικο άφηνε ολόκληρη τη βίλα της οδού Γκύζη 58, στο Ψυχικό, στην εγγονή της Σοφία. Υπενθυμίζεται ότι με τη νεότερη διαθήκη της Στοκχόλμης (31-12-1968) ορίζονται κληρονόμοι και τα τέσσερα παιδιά του Α. Παπανδρέου.

Ο δικηγόρος Δημ. Μανώλης δήλωσε ότι προκύπτει πλέον καθαρά η σταθερή βούληση της Σοφίας Μινέικο να αφήσει τη βίλα του Παλαιού Ψυχικού στην εγγονή ή στα εγγόνια της και, συνεπώς, ενισχύεται η θέση τους.

"Πρωτοβουλίες" θα πάρει το ΠΑΣΟΚ

Το θέμα απασχόλησε τη χτεσινή συνάντηση του Κ. Σημίτη με τον γραμματέα της ΚΕ Κ. Σκανδαλίδη. Εξερχόμενος ο τελευταίος δήλωσε ότι η διαμάχη που έχει ξεσπάσει στην οικογένεια Παπανδρέου ενδιαφέρει το ΠΑΣΟΚ και τον πρωθυπουργό. Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε πρωτοβουλίες της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για το επόμενο διάστημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ