ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Την... πληρώνουν οι συνταξιούχοι

Τους συνταξιούχους του δημοσίου, με λιγότερα από 25 συντάξιμα χρόνια, πλήττει το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, που εναρμονίζει τις συντάξεις στο νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων

Μείωση μέχρι και 13.423 δραχμές των αποδοχών μιας σημαντικής μερίδας των 306.975 συνταξιούχων του Δημοσίου (και μάλιστα σε ονομαστικές τιμές), θα επιφέρει η εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου, σύμφωνα με υπολογισμούς της Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ).

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΠΣ το υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για την αναπροσαρμογή των συντάξεων βάσει του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων θα πλήξει τους συνταξιούχους του δημοσίου, που έχουν συντάξιμη υπηρεσία κάτω από 25 χρόνια.

Η Ομοσπονδία απέστειλε υπόμνημα προς τον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη που περιλαμβάνει τις ομάδες των συνταξιούχων που θα υποστούν μείωση στις συντάξεις τους, καθώς και στα αιτήματά τους. Σύμφωνα, λοιπόν, με τους υπολογισμούς της ΠΟΠΣ οι μειώσεις που θα υποστεί αυτή η ομάδα των συνταξιούχων, έχουν ως εξής:

  • Συνταξιούχος που ανήκει στην κατηγορία ΥΕ (Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης), έχει 21 χρόνια υπηρεσία, σύζυγο και δύο παιδιά, από 136.273 δραχμές που παίρνει σήμερα, με τη νέα ρύθμιση θα παίρνει 122.850 δραχμές. Θα μειωθεί, δηλαδή, η σύνταξή του κατά 13.423 δραχμές.
  • Συνταξιούχος που ανήκει επίσης στην κατηγορία ΥΕ, με 15 χρόνια υπηρεσία, με σύζυγο και επίσης δύο παιδιά, από 97.729 δραχμές που παίρνει σήμερα, με τη νέα ρύθμιση θα παίρνει 84.700 δραχμές. Θα μειωθεί, δηλαδή, η σύνταξή του κατά 13.029 δραχμές.
  • Συνταξιούχος που ανήκει στην ίδια κατηγορία, με 25 χρόνια υπηρεσία, σύζυγο και δύο παιδιά, από 165.054 δραχμές που παίρνει σήμερα, με τη νέα ρύθμιση το ποσό της σύνταξής του θα ανέλθει στις 153.320 δραχμές. Η σύνταξή του θα μειωθεί κατά 11.734 δραχμές.
  • Αλλος συνταξιούχος που ανήκει στην κατηγορία ΔΕ-2 (Δημόσιας Εκπαίδευσης), με 15 χρόνια υπηρεσία, σύζυγο και δύο παιδιά, από 105.253 δραχμές που παίρνει σήμερα, με τη νέα ρύθμιση θα παίρνει 94.180 δραχμές. Η σύνταξή του θα μειωθεί κατά 11.073 δραχμές.
  • Συνταξιούχος (κατηγορίας ΔΕ-2) με 21 χρόνια υπηρεσία, σύζυγο και δύο παιδιά, από 147.088 δραχμές που είναι η σύνταξή του σήμερα, με τη νέα ρύθμιση θα παίρνει 137.360 δραχμές. Η σύνταξη θα μειωθεί κατά 9.768 δραχμές.
  • Συνταξιούχος (κατηγορίας ΔΕ-2) με 25 χρόνια υπηρεσία, σύζυγο και δύο παιδιά, από 175.830 δραχμές που παίρνει σήμερα, με τη νέα ρύθμιση θα παίρνει 171.550 δραχμές. Η σύνταξή του θα μειωθεί κατά 4.280 δραχμές.
  • Συνταξιούχος που ανήκει στην κατηγορία ΠΕ-4 (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης), με 25 χρόνια υπηρεσία, σύζυγο και δύο παιδιά, από 210.411 που είναι η σύνταξή του σήμερα, θα παίρνει με τη νέα ρύθμιση 200.190 δραχμές. Η σύνταξή του θα μειωθεί κατά 10.221 δραχμές.
  • Συνταξιούχος (κατηγορίας ΠΕ-4) με 15 χρόνια υπηρεσία, σύζυγο και ένα παιδί, από 109.410 δραχμές που παίρνει σήμερα, με τη νέα ρύθμιση η σύνταξή του θα ανέλθει στο ποσό των 103.120 δραχμών. Δηλαδή, η σύνταξή του θα μειωθεί κατά 6.290 δραχμές.
  • Τέλος, συνταξιούχος (κατηγορίας ΠΕ-4) με 21 χρόνια υπηρεσία, σύζυγο και ένα παιδί από 157.681 δραχμές που παίρνει σήμερα, η σύνταξή του με τη νέα ρύθμιση θα ανέλθει στο ποσό των 154.170 δραχμών. Η σύνταξή του θα μειωθεί κατά 3.511 δραχμές.

Στο υπόμνημα που απέστειλε στον υφυπουργό Οικονομικών η Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων, αναφέρει αιτήματα που περιελήφθησαν στο ψήφισμα της τελευταίας γενικής συνέλευσης των αντιπροσώπων της. Μεταξύ άλλων ζητεί: Η εφαρμογή του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων να ισχύσει και για τους πολιτικούς συνταξιούχους από 1.1.1997, και οι διαφορές που θα προκύψουν να καταβληθούν με την αναπροσαρμογή των συντάξεων. Κάθε αύξηση ή τυχόν επιδόματα που θα χορηγούνται στου δημοσίους υπαλλήλους, αυτόματα και με τον ίδιο νόμο να ισχύουν και για τους συνταξιούχους του δημοσίου. Η κατώτατη σύνταξη του δημοσίου να αναπροσαρμοστεί στο ίδιο επίπεδο της κατώτατης σύνταξης του ΙΚΑ. Το ΕΚΑΣ να χορηγείται σε συνταξιούχους, ηλικίας άνω των 50 ετών και να αυξηθεί το όριο του μηνιαίου εισοδήματος, ως προϋπόθεση χορήγησης, στο ποσό των 150.000 δραχμών, τουλάχιστον, μηνιαίως. Ακόμη, ζητεί να χορηγηθεί το επίδομα του 15% για την Εθνική Αντίσταση και στους συνταξιούχους του δημοσίου.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Η κυβέρνηση δεν εγγυάται τις κατακτήσεις

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Στον περιβόητο κοινωνικό διάλογο και σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο τον επόμενο μήνα, παρέπεμψε η κυβέρνηση τη λύση του θέματος της μείωσης των συντάξεων στο δημόσιο λόγω της εφαρμογής του "νέου μισθολογίου", κατά τη συζήτηση χτες στη Βουλή Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα απαντώντας στην Ερώτηση, ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, αφού σημείωσε ότι επίκειται η σύνταξη του νομοσχεδίου που θα αντανακλά την εφαρμογή του νέου μισθολογίου στις συντάξεις, απέφυγε να πάρει σαφή και κατηγορηματική θέση ότι τα συνταξιοδοτικά κεκτημένα των δημοσίων υπαλλήλων δε θα θιγούν με το επιχείρημα ότι "δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η σύνταξη του νομοσχεδίου αυτού αλλά ούτε έχει ξεκινήσει ο διάλογος με τις ενδιαφερόμενες πλευρές".

Σε μια προσπάθεια να συσκοτίσει την ουσία του θέματος, ισχυρίστηκε ότι δε θα υπάρξει μείωση των συντάξεων γιατί "υπάρχουν διασφαλίσεις οι οποίες καθορίζουν ότι κανενός η σύνταξη δεν μπορεί να μειωθεί". Απέφυγε όμως να απαντήσει στην επισήμανση του βουλευτή του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλου,ότι "ναι μεν δε θα μπορούν να μειωθούν αλλά δε θα αυξάνονται" γεγονός που προοπτικά θα οδηγεί στη μείωσή τους.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την προστασία των συντάξεων από τον πληθωρισμό, ο υφυπουργός κατέφυγε στον ισχυρισμό, ότι με το νέο μισθολόγιο η προστασία είναι καλύτερη απ' ό,τι παλιότερα όπου ίσχυε η ΑΤΑ.

Αυτόν το διάλογο τον απορρίπτουμε

"Η σύνταξη με το παλιό μισθολόγιο - είπε στην παρέμβασή του ο Μ. Κωστόπουλος - συνυπολόγιζε τα εξής: Βασικό, χρονοεπίδομα, οικογενειακά επιδόματα και ολόκληρη την ΑΤΑ. Με το σημερινό μισθολόγιο αφαιρείται ολόκληρη η ΑΤΑ γιατί ενσωματώνεται, όμως χαμηλώνει το βασικό κι από την άποψη αυτή μειώνονται οι συντάξεις.

Μα είπατε κ. υφυπουργέ - και ξέρουμε και εμείς - ότι η συνταγματική διάταξη προβλέπει πως δεν μπορούν να μειωθούν οι συντάξεις. Δε μιλάμε γι' αυτό. Δεν μπορούν να μειωθούν αλλά δε θα αυξάνονται και οι νεοεισερχόμενοι θα υποστούν πλήγματα. Από την άποψη αυτή μάς δίνεται η δυνατότητα να υπάρξει μια διαβεβαίωση σήμερα ότι δε θα μειωθούν οι συντάξεις, ότι θα υπολογιστεί αυτή η κατάργηση της ΑΤΑ που τώρα δεν περιλαμβάνεται κι από την άποψη αυτή θα πρέπει να βρεθούν εκείνοι οι τρόποι ώστε η σύνταξη και να μην μειώνεται και να λογαριάζεται ο πληθωρισμός. Αν δε λαμβάνεται υπόψη αυτό στο νέο νομοσχέδιο που θα φέρετε, μέσα σε λίγα χρόνια η σύνταξη θα είναι αρκετά μειωμένη".

Σχολιάζοντας στη συνέχεια την αναφορά του υφυπουργού για κοινωνικό διάλογο γύρω από το θέμα, ο Μ. Κωστόπουλος υπογράμμισε: "Διάλογος με τέτοια μέτρα, με μέτρα που παίρνονται καθημερινά από την κυβέρνηση και που αφαιρούν θεμελιακά δικαιώματα των εργαζομένων, δεν είναι διάλογος. Είναι μονόλογος. Αφετηρία για το ΚΚΕ για ένα διάλογο είναι ότι τα κεκτημένα διατηρούνται κι από κει και πέρα προχωράμε προς τα μπρος, προς την εξέλιξη. Αν δεν είναι έτσι, αυτό το διάλογο τον απορρίπτουμε και γι' αυτό δε συμμετέχουμε, γιατί υποψιαζόμαστε ότι θα σαρώσετε αρκετά και μέσα σ' αυτά είναι και οι συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων".

Κίνησε για να τον "συναντήσει"

Πήρε το δρόμο να "συναντήσει" τον πρόσφατα χαμένο σύντροφό της Νίκο Αλεξίου (τεχνοκρίτη του "Ρ"), χτες η Ελένη Αλεξίου.Η επιστημόνισσα, η πιανίστα, η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, η πάντα πιστή στα ιδανικά του ΚΚΕ. Η Ελένη Αλεξίου υπέκυψε χτες το μεσημέρι, στο Ιατρικό Κέντρο, από την επάρατο νόσο που την τυράννησε χρόνια, αλλά την πολεμούσε θαρραλέα όσο ζούσε ο σύντροφός της, για να τον στηρίζει στα πολλά δικά του προβλήματα υγείας, αποκτημένα από το Μακρονήσι. Δεν άντεχε τον αποχωρισμό της από τον αγαπημένο της. "Παρηγοριά μου, κάθε μέρα ο "Ριζοσπάστης"", μας έλεγε λίγο πριν εισαχθεί (21/3) στο νοσοκομείο λόγω υποτροπής της αρρώστιας της.

Η Ελένη Αλεξίου γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1926. Ηταν πτυχιούχος πιανίστρια (του Εθνικού Ωδείου - του σημαντικότερου εκείνης της εποχής), αλλά και πτυχιούχος χημικός. Υπήρξε μάχιμο μέλος της φοιτητικής Εαμίτικης ομάδας του ΕΜΠ, "Μπάιρον",με την οποία πολέμησε στα Δεκεμβριανά. Με την υποχώρηση βρέθηκε στη Λαμία, όπου αρρώστησε βαριά και όπου τη γνώρισε και τη φρόντισε ο Νίκος Αλεξίου,σαν επικεφαλής μιας ομάδας διωκόμενων αγωνιστών. Τη φροντίδα του, την ανταπέδωσε όταν εκείνος βγήκε, σχεδόν, ετοιμοθάνατος από τη Μακρόνησο, γεγονός που τους συνέδεσε εφ' όρου ζωής.

Η κηδεία της Ελ. Αλεξίου θα γίνει τη Μ. Δευτέρα, στις 3μ.μ., από το νεκροταφείο Καισαριανής,όπου θάφτηκε και ο σύντροφός της.

Κίνησε για τη "συνάντησή" τους



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ