ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Τερτίπια και εκβιασμοί από Μπερίσα

ΤΙΡΑΝΑ.-

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Προέδρου Σαλί Μπερίσα εμφανίστηκε χτες να ασκεί ισχυρές πιέσεις προς την κυβέρνηση Φίνο και να τηρεί αρνητική στάση ως προς τις κινήσεις του μεσολαβητή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Φραντς Βρανίτσκι. Εκπρόσωπος των Δημοκρατικών ζήτησε από τους Σοσιαλιστές να προωθήσουν τη διάλυση των "επιτροπών εθνικής σωτηρίας" των εξεγερμένων, αποδίδοντάς τους συμμετοχή στην οργάνωσή τους, ενώ από την άλλη διέψευσε την προχτεσινή δήλωση του Φραντς Βρανίτσκι ότι υπήρξε καθολική συμφωνία των κομμάτων που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό όσον αφορά τη διεξαγωγή των εκλογών την 29η Ιουνίου.

Από την άλλη ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Φάτος Νάνο, έσπευσε να "αποενοχοποιήσει" το κόμμα του και δήλωσε ότι δεν έχει καμία επιρροή στις επιτροπές των εξεγερμένων. Ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος χαρακτήρισε τη διάλυση των επιτροπών "απαραίτητη προϋπόθεση" για τη διεξαγωγή των εκλογών.

Φαίνεται ότι ο Πρόεδρος Μπερίσα - του οποίου την παραίτηση ζητούν οι εξεγερμένοι, πριν από τις εκλογές - αντιδρά δυναμικά...

Σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή των εκλογών, ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος είπε, διαψεύδοντας τις προχτεσινές δηλώσεις του Φραντς Βρανίτσκι, ότι "καμία από τις πλευρές δε συμφώνησε για τις 29 Ιουνίου". Ο Βρανίτσκι είχε πει ότι "όλοι οι πολιτικοί και οι πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας" συμφώνησαν, ενώ ο Πρόεδρος Μπερίσα "δε διαφωνεί"...

Πείραμα για την"αποκατάσταση της μοναρχίας"

Κατά πληροφορίες που μετέδωσε χτες το πρακτορείο "Ρόιτερ", ο έκπτωτος μονάρχης της Αλβανίας, Λέκα, συμφώνησε με τον Πρόεδρο Μπερίσα όσον αφορά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη χώρα, για την επαναφορά της μοναρχίας, 58 χρόνια αφ' ότου ο πατέρας του είχε εγκαταλείψει τη χώρα.

Ο Λέκα είπε στο "Ρόιτερ" ότι ο Μπερίσα δέχτηκε την ιδέα του δημοψηφίσματος, η ημερομηνία διεξαγωγής του οποίου μένει να οριστεί από τα πολιτικά κόμματα.

"Θα προτιμούσα το δημοψήφισμα να γίνει πριν από τις εκλογές", πρόσθεσε ο Λέκα, "καταλαβαίνω όμως τους περιορισμούς των αρχών, για το λόγο αυτό θα δεχτώ οποιαδήποτε λύση και αν επιλεγεί".

Τεράστιες οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης

Ανακοίνωση Συλλόγων Αλβανών, που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα

Η Επιτροπή Αλβανικών Συλλόγων στην Αθήνα από τους "Σύλλογο Αλβανών Εργατών" και επίσης το σύλλογο "Γκερκ Καστριώτη Σκεντέρμπεη" εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση - καταγγελία:

Οι δραματικές εξελίξεις στην Αλβανία, όπου ο λαός καταληστεύεται, δολοφονείται, μεταναστεύει, πεινάει, είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής μιας διεφθαρμένης εξουσίας, που έχει μετατρέψει την Αλβανία σε τσιφλίκι των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Τα κόμματα, που συνηγόρησαν στην επέμβαση της πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης, συνειδητά παραγνωρίζουν ότι η ΕΕ μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι αυτοί που πρωτοστάτησαν στην εγκαθίδρυση της εξουσίας των πρακτόρων του ιμπεριαλισμού.Είναι οι ίδιοι που ξεζουμίζουν τους Αλβανούς εργαζόμενους και ληστεύουν τις πλουτοπαραγωγικές δυνάμεις της χώρας μας, με αποτέλεσμα τη μαζική επανάσταση.

Είναι αυτοί, που εν ψυχρώ βύθισαν το πλοίο στην Αδριατική, δολοφονώντας 90 αθώα γυναικόπαιδα.

Η δήθεν ανθρωπιστική βοήθεια, στο όνομα της οποίας έγινε η επέμβαση, είναι το προπέτασμα για να κρύψουν τους πραγματικούς λόγους, που είναι η εγκαθίδρυση ενός αντιδραστικού καθεστώτος που θα είναι πειθήνιο όργανο του Διευθυντηρίου της ΕΕ, ενός καθεστώτος καταπιεστικού και εκμετάλλευσης του αλβανικού λαού.

Αυτό φάνηκε από τη διαμάχη μεταξύ Ελλάδας - Ιταλίας για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην επέμβαση.

Θέλουμε να επισημάνουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες, όχι μόνο γιατί πρωτοστάτησε και συμμετέχει στην επέμβαση, αλλά και γιατί είναι επικίνδυνη η πολιτική της, που διαχωρίζει την ελληνική μειονότητα από τον υπόλοιπο λαό της Αλβανίας. Εμείς θεωρούμε ότι οι κάτοικοι της μειονότητας είναι αναπόσπαστο τμήμα του αλβανικού λαού.Υφίστανται τα ίδια βάσανα με τους Αλβανούς εργαζόμενους, εξαιτίας της πολιτικής των ιμπεριαλιστών και της κυβέρνησής τους στην Αλβανία.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι το είδος της κυβέρνησης και τον τρόπο με τον οποίο αυτή θα σχηματιστεί θα το καθορίσει ο αλβανικός λαός.

Γιατί το θέμα δεν είναι γενικά να ηρεμήσει η κατάσταση στην Αλβανία, αλλά να ηρεμήσει με λύση που θα είναι σε όφελος του αλβανικού λαού.

Οι προοδευτικές δυνάμεις της Αλβανίας δε θα μείνουν αδιάφορες στα σχέδια της ΕΕ και των ντόπιων υποτακτικών τους. Θα πρωτοστατήσουν για τη δημιουργία ενός λαϊκού κινήματος, ικανού να ανατρέψει τα σχέδιά τους.

Είμαστε βέβαιοι ότι ο αλβανικός λαός θα βρει το δρόμο της δικαίωσής του μέσα από την πείρα και τον αγώνα του.

Μηνύματα κατακραυγής της επέμβασης

Συνεχίζονται οι ανακοινώσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον εξεγερμένο αλβανικό λαό. Μηνύματα κατακραυγής ενάντια στην επέμβαση στη γειτονική χώρα, εκφράζουν, μεταξύ άλλων, οι παρακάτω:

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πετρούπολης αντιτίθεται στην αποστολή της Διεθνούς Στρατιωτικής Δύναμης και ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να συνταχθεί με το καθολικό αίτημα του αλβανικού λαού για την απομάκρυνση του Μπερίσα και τη διενέργεια ελεύθερων δημοκρατικών εκλογών και να μη σταλεί ελληνικός στρατός στην Αλβανία.

Ο Σύλλογος Γυναικών Ιλίου (Ν. Λιοσίων) που είναι μέλος την ΟΓΕ εκφράζει την ανησυχία και την αντίθεσή του στην υποταγή της ελληνικής κυβέρνησης για την υλοποίηση των σχεδίων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν εκδηλώνεται με την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη γειτονική χώρα, που έχει ανάγκη να επιλύσει μόνη της και ειρηνικά τα εσωτερικά της ζητήματα. Δηλώνουν αλληλέγγυες και συμπαραστάτες στις γυναίκες, αλλά και σ' ολόκληρο τον αλβανικό λαό.

Η Επιτροπή Ειρήνης Δραπετσώνας τονίζει πως η αποστολή αυτή είναι ενάντια στο ελληνικό Σύνταγμα και στα φιλειρηνικά αισθήματα του ελληνικού λαού προς τον αλβανικό. Πιστεύει πως η χώρα μας δεν μπορεί και δεν επιτρέπει να παίζει το μικρό ιμπεριαλιστή στα Βαλκάνια.

Η Επιτροπή Ειρήνης Κολωνακίου πιστεύει πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αλβανικός λαός, μπορούν και πρέπει να λυθούν από τον ίδιο, κατά κύριο λόγο. Οι δυνάμεις που στήριξαν το δικτατορίσκο Μπερίσα και την παρέα του είναι οι ίδιες που επιχειρούν τα ίδια και τώρα και είναι συνυπεύθυνες για τα γνωστά γεγονότα στην Αλβανία.

Η ΠΕΑΕΑ Γκύζη διαμαρτύρεται έντονα και καταδικάζει την απόφαση της κυβέρνησης για τη συμμετοχή στρατιωτικού ελληνικού τμήματος στην πολυεθνική στρατιωτική δύναμη, ενάντια στον αγώνα του αλβανικού λαού κατά του φασιστικού καθεστώτος, με την αιτιολογία της ανθρωπιστικής βοήθειας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Καταρρέουν τα άλλοθι της στρατιωτικής επέμβασης

Ο υπουργός Τύπου διαπιστώνει καθυστερήσεις στην ανάπτυξη της πολυεθνικής δύναμης και δηλώνει ότι η Ελλάδα διανείμει από μόνη της ανθρωπιστική βοήθεια στο νότο. Χτες κατέπλευσε στο Δυρράχιο αντί της Αυλώνας το αρματαγωγό "ΣΑΜΟΣ", μεταφέροντας έναν ακόμα ελληνικό λόχο

Μέρα τη μέρα καταρρέει το άλλοθι της πολυεθνικής στρατιωτικής επέμβασης στην Αλβανία περί παροχής της ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ όλο και περισσότερο περιπλέκεται το θέμα. Χτες ακόμα και ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας με επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση ήρθε να παραδεχτεί ότι η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας μπορεί να γίνει και πριν ακόμα αναπτυχθούν οι στρατιωτικοί μηχανισμοί.

Από την άλλη, επί του αλβανικού εδάφους, η ελληνική στρατιωτική εμπλοκή αποκτά όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Ο ελληνικός λόχος των 130 μισθοφόρων που προορίζονταν για την Αυλώνα, τελικά κατέπλευσε χτες το μεσημέρι στο Δυρράχιο, επειδή το λιμάνι της Αυλώνας θεωρήθηκε ότι δεν είναι ασφαλές. Ο ενισχυμένος ελληνικός λόχος αποβιβάσθηκε στο λιμάνι του Δυρραχίου από το αρματαγωγό "ΣΑΜΟΣ" στις 2 μ.μ. και από εκεί αναμένεται να οδηγηθεί οδικώς στην Αυλώνα, με ενδιάμεσο σταθμό την πόλη Φίερι στην Κεντρική Αλβανία, αν στο μεταξύ δεν αλλάξουν τα σχέδια. Εχει προηγηθεί ένας ακόμα ελληνικός λόχος που εγκαταστάθηκε στα προάστια των Τιράνων, ενώ τη Δευτέρα το πρωί στις 9 θα αναχωρήσει από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και η κύρια δύναμη του ελληνικού τάγματος.

Με την αλβανική κρίση και την αποστολή ελληνικού εκστρατευτικού σώματος στην Αλβανία ασχολήθηκε χτες και το ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας). Οπως φάνηκε από τις δηλώσεις του υπουργού Τύπου προωθείται το σχέδιο ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας και στο νότο της Αλβανίας παρά το όσα αρχικά λέγονταν. Ετσι σύμφωνα με τον Δ. Ρέππα, το ΚΥΣΕΑ επιβεβαίωσε τη θέση που είχε διατυπώσει η κυβέρνηση, ότι προκειμένου να υποστηριχτεί η ανθρωπιστική βοήθεια, τμήματα του ελληνικού στρατού θα κινηθούν προς τις οδικές διόδους - εισόδους στην Αλβανία από την Ελλάδα, της Κακαβιάς και της Κρυσταλλοπηγής,όπως και σε άλλες περιοχές της Νότιας Αλβανίας "που θα κριθεί απαραίτητο". Για το σκοπό αυτό θα διατεθεί και επιπλέον αριθμός στρατιωτών, που σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο θα είναι 100-200 άνδρες επιπλέον αυτών που ήδη έχει αποφασιστεί να σταλούν.

Ο υπουργός Τύπου διαπίστωσε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας,η οποία όπως είπε έχει σε μεγάλο βαθμό συγκεντρωθεί και γι' αυτό το λόγο "η Ελλάδα θα επιδιώξει την προώθησή της μέσα από τοπικού χαρακτήρα συνεννοήσεις με τις αρχές ή τους πληθυσμούς των οικισμών που είναι κοντά στα ελληνο-αλβανικά σύνορα".Μάλιστα - όπως είπε -οι ενέργειες αυτές θα γίνουν άμεσα, πριν το Πάσχα.

Από τις δηλώσεις αυτές προκύπτει μια σχετική αυτονόμηση της ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας στην Αλβανία, καθώς από την ελληνική πλευρά παρατηρείται καθυστέρηση όχι μόνο στην παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και στην ίδια τη συγκρότηση της πολυεθνικής δύναμης και στο συντονισμό της, αφού ακόμα, όπως είπε ο υπουργός Τύπου, δεν έχει συγκροτηθεί το κέντρο διοίκησης των στρατιωτικών δυνάμεων. Χαρακτηριστική είναι επίσης και η δυσπιστία με την οποία αντιμετωπίζεται η ιταλική διοίκηση. Δείγμα αυτής της δυσπιστίας είναι και η πτήση, κατά τη διάρκεια της χτεσινής αποβίβασης του ελληνικού λόχου στο Δυρράχιο, ελικοπτέρου, που προερχόταν από την ελληνική φρεγάτα "ΝΑΒΑΡΙΝΟ", η οποία πλέει στην περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ