ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Στη θηλιά των "διεθνών οργανισμών"

ΣΟΦΙΑ.-

Το κύριο άρθρο της δεξιάς εφημερίδας "Τρουντ" τα είπε όλα για τις εκλογές του Σαββάτου στη Βουλγαρία, χωρίς βαρύγδουπες διατυπώσεις και βαθυστόχαστες αναλύσεις: "αύριο κάποιοι άνθρωποι θα πίνουν για τη νίκη μας, κάποιοι άλλοι θα πίνουν για να ξεχάσουν τον πόνο τους και κάποιοι άλλοι θα πίνουν επειδή συνήθως πίνουν. Αλλά κατόπιν όλοι τους θα πάνε στην ουρά για ψωμί (...), μετρώντας τα λιγοστά λέβα στις τσέπες τους"...

Νιώθοντας ίσως "γενναιοδωρία" μετά την ευρεία νίκη της στις εκλογές του Σαββάτου, η ηγεσία της Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων πραγματοποίησε χτες συνάντηση για να εξετάσει την πιθανότητα διαπραγματεύσεων περί του σχηματισμού μιας κυβέρνησης ευρέως συνασπισμού.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι "χρειάζεται" μια κυβέρνηση συνασπισμού αριστερών και δεξιών, ώστε να επιτευχθεί η απαιτούμενη σταθερότητα στην πορεία για την έξοδο της χώρας από τη βαθύτατη οικονομική κρίση που διέρχεται.

Με ποσοστό 52.23% επί των ψήφων, η Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων(UDF), υπό τον Ιβάν Κοστόφ, κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή (η οποία έχει συνολικά 240 έδρες), για πρώτη φορά στην ιστορία της Βουλγαρίας.Σύμφωνα με τα - ανεπίσημα - τελικά αποτελέσματα, η συμμαχία του Κοστόφ καταλαμβάνει 136 έδρες, ενώ οι Σοσιαλιστές "καταποντίζονται" από τις 125 στις 58 έδρες.

Κυβέρνηση "εθνικής σωτηρίας";

Οπως φαίνεται, η Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων θα επιδιώξει μια κυβερνητική συμμαχία με όσες περισσότερες πολιτικές δυνάμεις μπορεί: Ενα κόμμα που ίσως συναινέσει κατ' αρχάς είναι η "Ευρω - Αριστερά" του Αλεξάντερ Τομόφ, η οποία κατέλαβε 14 έδρες στη νέα Βουλή.

Δεν είναι σαφές ποιο επίπεδο "συνεργασίας" σχεδιάζει ο Κοστόφ και η υπόλοιπη ηγεσία της UDF να έχει με το κόμμα της τουρκικής μειονότητας, το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες, το οποίο καταλαμβάνει 19 έδρες. Το Κόμμα των Επιχειρηματιών, υπό τον Γκεόρκι Γκάντσεφ, κέρδισε 12 έδρες στη Βουλή.

Ο Κοστόφ είπε σε συνέντευξη Τύπου χτες ότι το κόμμα του αρχίζει - από σήμερα - διαβουλεύσεις με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες εκπροσωπούνται στη Βουλή.

Ανακοίνωσε ακόμη ένα πρώτο "σχέδιο" αρχών για την εθνική συναίνεση (consensus), καθορίζοντας πέντε βασικά σημεία του προγράμματος της κυβέρνησής του:

- συμμόρφωση με τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί με διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, οι οποίοι παρέχουν βοήθεια στη Βουλγαρία, συνολικού ύψους 1,2 δισ. δολαρίων ως το τέλος του χρόνου,

- κήρυξη ανοιχτού πολέμου κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς,

- έναρξη προσπάθειας για την Ενταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση,

- συμμετοχή στο ΝΑΤΟ,

- άνοιγμα των φακέλων των μυστικών υπηρεσιών που αφορούν πολιτικούς και υψηλόβαθμους λειτουργούς της Δικαιοσύνης.

Τύποις...

Επί των τύπων, πάντως, η υπηρεσιακή κυβέρνηση που ανέλαβε την εξουσία μετά την έξοδο των Σοσιαλιστών από την εξουσία, στις 4 Φλεβάρη, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους, υπό τον δήμαρχο της Σόφιας Στέφαν Σοφιάνσκι, θα παραμείνει στην εξουσία για ένα μήνα ακόμη.

Συνεχίζοντας την ανάληψη μιας σειράς "δηκτικών" οικονομικών μέτρων, η κυβέρνηση Σοφιάνσκι απελευθέρωσε χτες τις τιμές των τροφίμων, εξαιρουμένων ορισμένων αγαθών πρώτης ανάγκης.

Ομως, όπως σχολίαζαν οικονομικοί αναλυτές (και είχε προειδοποιήσει σαφώς ο Πρόεδρος της χώρας, Πέταρ Στογιάνοφ, ήδη από την περασμένη βδομάδα), τα σκληρότερα μέτρα δεν έχουν αναληφθεί ακόμη...

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
ΙΡΑ και φιλοευρωπαϊσμός στο προσκήνιο

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Από τα ξημερώματα της Δευτέρας, η Αστυνομία τέθηκε σε συναγερμό καθώς υπήρξαν κωδικοποιημένα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα του ΙΡΑ (Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού), που προειδοποιούσαν για βόμβες σε πέντε σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα αεροδρόμια της πόλης. Αμέσως διατάχθηκε η εκκένωσή τους και η εξονυχιστική έρευνα. Παράλληλα, αστυνομικοί απέκλεισαν τους γύρω δρόμους ψάχνοντας για ύποπτα αντικείμενα, με αποτέλεσμα το κέντρο του Λονδίνου να ερημώσει. Κανένα ύποπτο αντικείμενο δε βρέθηκε και μετά από αρκετές ώρες αποκαταστάθηκε η τάξη και η κυκλοφορία. Για ώρες όμως είχε δημιουργηθεί κυκλοφοριακό χάος και αναστάτωση, καθώς χιλιάδες πολίτες και αυτοκίνητα ήταν ακινητοποιημένα, ενώ πολλές πτήσεις αναβλήθηκαν, ακόμα και ματαιώθηκαν.

Αμέσως μετά την κινητοποίηση της Αστυνομίας, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τζον Μέιτζορ, ρίχνοντας την ευθύνη στον ΙΡΑ για την αναστάτωση που προκλήθηκε, εξέφρασε τον "αποτροπιασμό" του για την ενέργεια αυτή και επαίνεσε τους Λονδρέζους για την ψυχραιμία την οποία επέδειξαν. Τόνισε ότι οι αρχές αντιμετώπισαν σοβαρά τα κωδικοποιημένα τηλεφωνήματα του ΙΡΑεπειδή "ο ΙΡΑ έχει διαπράξει φόνους κατά το παρελθόν και δε θα δίσταζε να διαπράξει κι άλλους αν θεωρούσε ότι αυτό θα ήταν προς το συμφέρον του".

Η απάθεια της κοινής γνώμης και κυρίως η έλλειψη πραγματικής πολιτικής αντιπαράθεσης έχουν δημιουργήσει ένα σκηνικό όπου "τίποτα στην ουσία δε συμβαίνει και τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει". Ο Τ. Μπλερ βρήκε την ευκαιρία να επιδείξει το φιλοευρωπαϊσμό του δηλώνοντας για τον πολιτικό του αντίπαλο ότι, "για να διαπραγματευτείς σωστά πρέπει να έχεις το σεβασμό αυτών με τους οποίους διαπραγματεύεσαι. Αν όχι, αποτυγχάνεις... και αν δεν έχεις ούτε το σεβασμό αυτών μετά των οποίων διαπραγματεύεσαι ούτε αυτών τους οποίους εκπροσωπείς, τότε αποτυγχάνεις παταγωδώς. Αυτή είναι η κατάσταση με τον κ. Μέιτζορ", δήλωσε ο Μπλερ σε προεκλογική ομιλία του στο Μάντσεστερ. Ταυτόχρονα, επανέλαβε τις θέσεις του για το ενιαίο νόμισμα, όπου τόνισε ότι υπάρχουν σοβαρά εμπόδια ως προς την εφαρμογή του στη Βρετανία κατά τα προσεχή πέντε χρόνια.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΙΡΑΝ
Προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ.-

Σε μια προσπάθεια να απαλύνει τις διαταραγμένες σχέσεις της χώρας του με το Ιράν, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ, δήλωσε πως χρειάζεται να συνεχιστεί ένας διάλογος με την Τεχεράνη.

Αποκαλώντας το Ιράν "μια σημαντική χώρα", ο Κίνκελ τόνισε πως θα ήταν προτιμότερο να υπάρχει μια επικοινωνία απ' το να χαθεί κάποια επιρροή με τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων.

Υπενθυμίζεται πως οι σχέσεις της Γερμανίας με το Ιράν έχουν "ψυχραθεί" εξαιτίας της δικαστικής απόφασης, που εξέδωσε το δικαστήριο του Βερολίνου για τη δολοφονία 4 Ιρανών Κούρδων πολιτικών το 1992, σύμφωνα με την οποία οι δράστες έδρασαν με εντολή της ιρανικής ηγεσίας. Υστερα απ' αυτό, όλες σχεδόν οι χώρες της ΕΕ, εκτός από την Ελλάδα, έχουν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους από το Ιράν.

Στο μεταξύ, σε δημοσίευμά της η εφημερίδα "Τάιμς της Τεχεράνης" αναφέρει πως το Ιράν αναμένει μια ορθολογική στάση από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ κατά τη συνάντησή τους την ερχόμενη βδομάδα για να καθορίσουν τις σχέσεις με αυτό.

Στο κύριο άρθρο της εφημερίδας τονίζεται πως ούτε το Ιράν, ούτε και η Ευρώπη επιθυμούν επιδείνωση των σχέσεών τους.

"Βασικά υπάρχει η αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των δύο πλευρών ότι οι εγκάρδιες σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και την ΕΕ είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών", τονίζει η εφημερίδα εξαίροντας συνάμα τις πρόσφατες δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ και της Γαλλίας, Ερβέ ντε Σαρέτ, που τόνισαν την ανάγκη διατήρησης των σχέσεων με το Ιράν.

Η ιρανική εφημερίδα υπογραμμίζει πως αναμένει από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ να υιοθετήσουν μία ορθολογική στάση κατά τη συνάντησή τους στις 29 - 30 Απρίλη.

4Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΡΟ
Πάλη για ριζική αλλαγή πολιτικής

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Στις 19-20 Απρίλη διεξήχθηκε στη Μόσχα το 4ο Συνέδριο του μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος της χώρας - του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας. Συμμετείχαν 404 αντιπρόσωποι, που εκπροσώπησαν πάνω από 540.000 μέλη του κόμματος. Στις εργασίες του Συνεδρίου παραβρέθηκαν, επίσης, 82 αντιπροσωπείες κομμουνιστικών, εργατικών, αριστερών κομμάτων και οργανώσεων από 60 και πλέον χώρες του κόσμου και των Δημοκρατιών της ΕΣΣΔ. Την έκθεση δράσης παρουσίασε ο πρόεδρος του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. Ο Λεονίντ Πετρόφσκι παρουσίασε την έκθεση της ΚΕΕ. Ο αντιπρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Βαλεντίν Κουπτσόφ διάβασε εισήγηση για τη δουλιά της ΚΟ του ΚΚΡΟ στην Κρατική Δούμα. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης για τις τροποποιήσεις στο Πρόγραμμα και το Καταστατικό του κόμματος συμπεριλήφθηκαν στην έκθεση δράσης που παρουσίασε ο Ζιουγκάνοφ. Οι τροποποιήσεις σε μεγάλο βαθμό έχουν συντακτικό χαρακτήρα, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα της σημερινής κατάστασης. Εξετάζοντας την κοινωνική οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας, το κόμμα υπογράμμισε την όξυνση των αντιθέσεων μεταξύ εργασίας και κεφαλαίου στη σημερινή Ρωσία. Υστερα από ζωηρή συζήτηση, το συνέδριο υιοθέτησε τις ανάλογες αποφάσεις, ψηφίσματα και δηλώσεις. Εκλέχτηκαν η νέα ΚΕ και η ΚΕΕ του ΚΚΡΟ. Πρόεδρος του Προεδρείου της ΚΕ επανεκλέχτηκε ο Ζιουγκάνοφ.

Στη συνέντευξη Τύπου, μετά τη λήξη του Συνεδρίου, ο Ζιουγκάνοφ σημείωσε ότι το Συνέδριο διεξήχθηκε δημιουργικά και αυτοκριτικά. Κύριος στόχος του κόμματος είναι η πάλη για τη ριζική αλλαγή της "πολιτικής των μεταρρυθμίσεων". Οι αποφάσεις, είπε ο Ζιουγκάνοφ, καθορίζουν το πνεύμα και τους στόχους του κόμματος. Το κόμμα είναι μια ασυμβίβαστη και υπεύθυνη αντιπολιτευτική δύναμη, η οποία εκφράζει με συνέπεια τα συμφέροντα και τη θέληση του εργαζόμενου λαού, αξιοποιώντας και τις κοινοβουλευτικές, και τις εξωκοινοβουλευτικές μορφές πάλης κατά του γιελτσινικού καθεστώτος. Θα ακολουθηθεί η πολιτική για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή της πανρωσικής πολιτικής απεργίας, τη συσπείρωση των αντιπολιτευόμενων στο καθεστώς δυνάμεων και τη συνέχιση της δουλιάς για την ενοποίηση των κομμουνιστών της Ρωσίας. Το ΚΚΡΟ εκδήλωσε την αλληλεγγύη του στους κομμουνιστές, θύματα των πολιτικών διώξεων σε Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ. Το ΚΚΡΟ τάσσεται κατηγορηματικά κατά της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς. Υποστηρίζει σταθερά την ανάπτυξη των ενοποιητικών διαδικασιών Ρωσίας - Λευκορωσίας. Υιοθετήθηκαν, επίσης, αποφάσεις για το γιορτασμό των 80χρονων της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης και των 75χρονων της δημιουργίας της ΕΣΣΔ. Κύριο σύνθημα την Πρωτομαγιά θα είναι "Κάτω το αντιλαϊκό καθεστώς!". Σημειώνουμε ότι για πρώτη φορά, μετά την άρση της απαγόρευσης του ΚΚΣΕ, ο Μπορίς Γιέλτσιν απηύθυνε έκκληση στο συνέδριο των κομμουνιστών για "συναίνεση", την οποία οι σύνεδροι αποδοκίμασαν. Οι Ζιουγκάνοφ και Κουπτσόφ σημείωσαν σχετικά μ' αυτό ότι η απάντηση των κομμουνιστών θα είναι η εκστρατεία για τη συγκέντρωση υπογραφών για την παραίτηση του Γιέλτσιν και την προετοιμασία της πολιτικής απεργίας. Ο κομμουνισμός όχι μόνο δεν εξαφανίστηκε, όπως είχε δηλώσει ο Γιέλτσιν, αλλά, αντίθετα, οι κομμουνιστές αυξάνουν συνεχώς την επιρροή τους, εκφράζοντας τα θεμελιακά συμφέροντα των εργαζομένων και της χώρας. Τέλος, στις 21 Απρίλη το ΚΚΡΟ διοργάνωσε ειδική συνάντηση των αντιπροσωπειών των αδελφών κομμάτων, που συμμετείχαν στις εργασίες του 4ου Συνεδρίου του κόμματος.

Για τους ανθρώπους σαν τον "μοναχικό τρομπετίστα" δεν σημαίνει τίποτα

Για τους ανθρώπους σαν τον "μοναχικό τρομπετίστα" δε σημαίνει τίποτα το αποτέλεσμα των εκλογών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ