ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Απρίλη 1997
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Βιβλίο

Μπέργκμαν αυτοβιογραφούμενος

Αν σας ρωτούσαν τι σημαίνει για σας "Παιδί της Κυριακής", τι θα απαντούσατε; Μάλλον κάτι παρόμοιο με τις απαντήσεις που έδωσαν φίλοι και γνωστοί στην Ελλάδα, στο ερώτημα των Νίκου Σερβετά και Ακριβής Κονιδάρη,μεταφραστών του δεύτερου αυτοβιογραφικού βιβλίου του κορυφαίου κινηματογραφικού και θεατρικού σκηνοθέτη Ινγκμαρ Μπέργκμαν,που εξέδωσε η "Σύγχρονη Εποχή".Ορθώς πράξαντες, οι μεταφραστές τιτλοφόρησαν το βιβλίο "Σαββατογεννημένος" (παρότι το βιβλίο γράφτηκε για να γυριστεί ταινία από το γιο του Μπέργκμαν και ήδη προβλήθηκε στην Ελλάδα με τίτλο "Το παιδί της Κυριακής"), γιατί το "Σαββατογεννημένος" στη γλώσσα μας έχει πιο εύγλωττα και ταιριαστά, για την ψυχοπνευματική φύση και την καλλιτεχνική δημιουργία του Μπέργκμαν, σημασιολογικά "φορτία". Οσοι έχετε διαβάσει το άλλο (εκτενέστερο) αυτοβιογραφικό βιβλίο του Μπέργκμαν "Οι καλύτερες προθέσεις" (έκδοση "Σύγχρονης Εποχής"), θα θυμάστε ότι εκεί βιογραφούνται τα πρόσωπα και των δύο οικογενειακών "κλάδων" των γονιών του. Οι ταξικές τους διαφορές. Οι κοινωνικές τους ιδέες. Οι διαπροσωπικές - συχνά συγκρουσιακές - σχέσεις και συμπεριφορές τους. Τα αισθήματα, τα ήθη, οι παραδόσεις, το επίπεδο κουλτούρας, αλλά και οι φαντασιώσεις της οικογένειάς του. Τα "σημαδιακά" για την ψυχοδιανοητική, επόμενα και για την καλλιτεχνική, διαμόρφωσή του οικογενειακά γεγονότα.

Οπως στις "Καλύτερες προθέσεις", ο Μπέργκμαν και μ' αυτό το βιβλίο πεζογραφεί, σεναριογραφεί και δραματοποιεί ως ψυχρός "ανατόμος" και αναλυτής των ψυχολογικών δεδομένων, δικών του και προσώπων από τους δύο κλάδους της οικογένειάς του. Μόνο που εδώ η "ανατομία" του δίνει την αίσθηση μιας "παιδικής" ελαφράδας και αθωότητας, καθώς οι μνήμες του φιλτράρονται μέσα από τον κεντρικό ήρωα, τον οκτάχρονο Που,που δεν είναι άλλος από τον Μπέργκμαν, που διηγείται στο τρίτο πρόσωπο, αλλά και ως "εγώ", όσα κράτησε η μνήμη του από το αδέλφια του, τους γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, θείους, δασκάλες, υπηρέτριες, γείτονες, άλλους γνωστούς, στο σπίτι - σαράβαλο στην εξοχή και στο σπίτι στην πόλη. Από τα παιδικά παιχνίδια, τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα, τις υποψίες για "κρυφούς" έρωτες των μεγάλων. Συγκλονιστικές, "μνημείο" της ιδιοφυούς μπεργκμανικής ποιητικής σύλληψης και ψυχογραφικής δεινότητας, είναι οι σελίδες για το ρολογά, με τον υπερρεαλιστικό εφιάλτη του με ένα ρολόι και την αυτοκτονία του.

Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Οι αντίπαλες ιδέες του Κ. Σημίτη

Ως οραματιστής, ιδεολόγος και θιασώτης του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ, αλλά ταυτόχρονα και "ρεαλιστής" εμφανίστηκε ο Κ. Σημίτης, με την ομιλία του στο πανεπιστήμιο της γερμανικής πόλης Μάρμπουργκ, όπου αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας. Το απαιτούσε η στιγμή. Ποιες είναι, λοιπόν, οι "αντίπαλες" ιδέες του πρωθυπουργού; "Οι κρατούσες αντιλήψεις που αποτελούν - μαζί με τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα - τους κύριους λόγους υστέρησης σε οιαδήποτε προσπάθεια ανάπτυξης". Ποιες είναι αυτές οι αντιλήψεις; Αυτές που "αφορούν το ρόλο του κράτους και τη σχέση του με την κοινωνία και την οικονομία, αφορούν στη συντεχνιακή αντίληψη στις εργασιακές σχέσεις, αυτές που αφορούν στις δομές της οικονομίας που εθίστηκε στον προστατευτισμό και, τέλος, αυτές που αφορούν σε αντιλήψεις που αδυνατούν να αντιληφθούν τη σημασία των διεθνών εξελίξεων, σε αντιλήψεις άμυνας και περιχαράκωσης".

Προφανώς αυτές τις ιδέες - του νεοφιλελευθερισμού - εκτίμησαν και οι Γερμανοί και τον τίμησαν δεόντως.

Πουλάνε την "ανθρωπιστική βοήθεια"!

Αυτό πια ξεπερνά κάθε όριο. Η ανθρωπιστική βοήθεια που πρόκειται να σταλεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση στην Αλβανία δεν πρόκειται να μοιραστεί δωρεάν στους κατοίκους, αλλά θα δοθεί σε μεγαλεμπόρους, οι οποίοι θα την πουλήσουν στους κατοίκους. Δηλαδή, η ανθρωπιστική βοήθεια θα αποτελέσει μέσο άγριας εκμετάλλευσης των δεινοπαθούντων Αλβανών! Αυτή είναι η πρόταση του Σ. Μπερίσα και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα την αποδεχτούν οι "κοινοτικοί εταίροι"! Ο λόγος που ο Σ. Μπερίσα επιδιώκει με αυτό τον τρόπο τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας - όση και όποτε σταλεί - είναι προφανής. Ομως οι κοπτόμενοι για την ανθρωπιστική βοήθεια στη γειτονική χώρα "κοινοτικοί εταίροι" - μαζί και η κυβέρνηση Σημίτη - πώς θα δικαιολογήσουν τώρα τη στρατιωτική επέμβαση στην Αλβανία. Σκοπός της δεν ήταν, υποτίθεται, η διασφάλιση της ταχείας διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας;

Αυτό που γίνεται πλέον ολοφάνερο είναι ότι η επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας ως μοναδικό στόχο έχει την επιβολή πολιτικών λύσεων που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών.

Ανταγωνιστικός "ανθρωπισμός"

Πολύ "ωραία" αυτή η ελληνο-ιταλική συνεργασία στο θέμα της πολυεθνικής επέμβασης στην Αλβανία. Οσο δεν έρχονται στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία για το παρασκήνιο, τόσο περισσότερο επιβεβαιώνεται ο... "ανθρωπιστικός" της χαρακτήρας.

Προχτές, λοιπόν, το "Εθνος" κυκλοφόρησε έχοντας ως πρώτο του θέμα μια ανταπόκριση από τη Ρώμη, σύμφωνα με την οποία, σε μυστικές εκθέσεις της ιταλικής αντικατασκοπίας, η Ελλάδα φέρεται να θέλει να κυριαρχήσει στην Αλβανία και ότι ελέγχει τον πρωθυπουργό της χώρας... Πράγμα που βέβαια ανησυχεί σφόδρα τους Ιταλούς, που θέλουν "δική" τους την Αλβανία.

Λίγη σημασία έχει η βασιμότητα των ισχυρισμών της ιταλικής αντικατασκοπίας. Αυτό που έχει σημασία είναι εκείνο που αποκαλύπτεται πίσω από τέτοιες κατασκοπικές δραστηριότητες και αιτιάσεις, που δεν είναι άλλο από την αλήθεια για τις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των χωρών, όταν αυτές διαγκωνίζονται μεταξύ τους για κατάκτηση σφαιρών επιρροής. Και πίσω από τα "ανθρωπιστικά", αυτό είναι το αληθινό παιχνίδι που παίζεται στην Αλβανία: Ο διαγκωνισμός των εισβολέων και των Ράμπο για το ποιος θα έχει το "πάνω χέρι" στο πλιάτσικο.

Ο ένας πουλάει ο άλλος... συρρικνώνει

Χάρισμα στον Ταβουλάρη, λοιπόν, από την κυβέρνηση και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Στον ίδιο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει παραδώσει, επίσης έναντι... "ψίχουλων", και το ναυπηγείο στο Νεώριο της Σύρου. Το ναυπηγείο δηλαδή, το οποίο ο Ταβουλάρης κατάφερε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να το μετατρέψει σε καρνάγιο και να δώσει "ψωμί" στους κεφαλοκυνηγούς και τους σύγχρονους δουλεμπόρους. Γιατί η "επιτυχημένη πορεία" του Ναυπηγείου Νεωρίου που συνεχώς διατυμπανίζει η κυβέρνηση, στηρίζεται ακριβώς στη "μαύρη εργασία" και στις συμβάσεις μιας μέρας ή ακόμα και ώρας! Δηλαδή η κυβέρνηση πουλάει και αυτός... συρρικνώνει. Ετσι και οι εντολές των Βρυξελλών υλοποιούνται και ο... σκύλος είναι χορτάτος.

Πασχαλινές

ευχές

Αναστάσιμη

καμπάνα

ας ηχήσει

στο λαό,

που έχει γονατίσει

κι ας ανάψει

στην καρδιά του

σα λαμπάδα

του αγώνα,

της αντίσασης

η δάδα!

Φως λαμπρό

τη σκέψη του

ας φωτίσει,

μπαγαπόντηδες

ξανά

να μην ψηφίσει,

κι ας σηκώσει

σε γροθιά, πλέον

το χέρι,

την ανάσταση

του τόπου

για να φέρει!

Ο οίστρος

Φως... περισσότερο φως!

Φως "ρίχνει" και στις εκκλησίες ο δήμαρχος Αθηνών, Δ. Αβραμόπουλος, σε μια προσπάθεια να αναδείξει "το φωτεινό χαρακτήρα της ορθοδοξίας", όπως δήλωσε. Βέβαια, η προσπάθεια αυτή θα επιβαρύνει και πάλι τους δημότες, καθώς οι δαπάνες ηλεκτροφωτισμού εισπράττονται ως δημοτικά τέλη. Φως, λοιπόν, έδωσε ο δήμαρχος σε δεκαοχτώ εκκλησίες της πόλης, όχι μόνο για τις μέρες του Πάσχα, αλλά και μετά τη Μεγάλη Βδομάδα, ενώ το πρόγραμμα ηλεκτροφωτισμού αναμένεται να επεκταθεί και σε όλες της εκκλησίες της Αθήνας. Εμείς πάντως θα προτείναμε το "φως" να επεκταθεί, ή καλύτερα, επιτέλους, να διοχετευτεί βαθιά στα οικονομικά του δήμου, κάτι που σαφώς κοστίζει πολύ λιγότερο σε χρήμα, περισσότερο όμως σε... συνέπειες για τους αρμόδιους.

Θυσία στην ΟΝΕ

Δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο ο Κ. Σημίτης συναντάται με τον Γερμανό καγκελάριο. Ομως ούτε και τη δεύτερη φορά έθεσε, όπως όλα δείχνουν, το θέμα του αναγκαστικού κατοχικού δανείου και των αποζημιώσεων. Τέτοιες "λεπτομέρειες" δεν πρέπει να σκιάζουν τις ειδυλλιακές σχέσεις με τους ηγεμόνες της ΕΕ, ούτε, κατά συνέπεια, την πορεία προς την ΟΝΕ. Οι θυσίες για την "πολυπόθητη" ένταξη στην ΟΝΕ δε σταματούν μόνο στην κατάκτηση των "δεικτών".

Ομως, υπάρχει καλύτερη απόδειξη για τη δουλοπρέπεια της ελληνικής κυβέρνησης; Γελιέται όμως αν πιστεύει ότι οι ισχυροί εταίροι θα εκτιμήσουν τη στάση του "γιέσμεν" και θα ανταποδώσουν.

ΠΡΟΣΩΠΟ

Ζακ Σιράκ

Το μεγάλο του στοίχημα αποφάσισε να βάλει ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, προκηρύσσοντας πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 25 Μάη και την 1η Ιούνη. Αποσαφήνισε, δε, ότι στόχος είναι η ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να επιταχυνθεί η εφαρμογή της πολιτικής λιτότητας προς ικανοποίηση των κριτηρίων της ευρωπαϊκής νομισματικής ενοποίησης. Αλλωστε, η γαλλική κυβέρνηση έχει πικρή πείρα από τις αντιδράσεις των εργαζομένων, με αποκορύφωμα το κύμα απεργιών του Νοέμβρη του 1995.

Η απόφαση Σιράκ για πρόωρες εκλογές προκάλεσε έντονες αρνητικές αντιδράσεις. Διπλωματικές πηγές προσκείμενες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έκρυψαν τη δυσφορία τους για την αστάθεια που δημιουργείται στη Γαλλία ενόψει της συνόδου για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ. Επιπλέον, διατυπώθηκαν έντονοι φόβοι για επικείμενη ήττα του δεξιού συνασπισμού στις εκλογές, η οποία θα προκαλέσει, τουλάχιστον, καθυστέρηση στην εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι οι Γάλλοι ψηφοφόροι θα εκφράσουν την αποδοκιμασία τους στην προοπτική της ευρωπαϊκής νομισματικής ενοποίησης (αποδοκιμασία που γίνεται εντονότερη μέρα με την ημέρα) "μαυρίζοντας" το δεξιό κυβερνητικό συνασπισμό.

Το σίγουρο είναι ότι ο Ζακ Σιράκ παίρνει ένα μεγάλο ρίσκο, όπως σημειώνει ο διεθνής Τύπος, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις "ευρωπαϊκές απαιτήσεις". Και το ρίσκο γίνεται μεγαλύτερο, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία του γαλλικού λαού δηλώνει απερίφραστα ότι δε βλέπει θετική πλευρά στο "ΕΥΡΩ", ούτε πιστεύει ότι η προτεινόμενη πολιτική θα λύσει τα μείζονα προβλήματα της ανεργίας και των κοινωνικών παροχών.

Ε. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ