ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δυσκολίες με το... καταστατικό

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ .-

Δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν τα μέλη της Εθνικής Παλαιστινιακής Επιτροπής για το θέμα της διαγραφής των, αμφισβητούμενων από το Ισραήλ, άρθρων του καταστατικού της ΟΑΠ. Η νέα συνεδρίαση ορίστηκε για τα τέλη Φλεβάρη, ενώ πληθαίνουν οι συζητήσεις που μιλούν για πλήρη αλλαγή του καταστατικού. Στη Δαμασκό βρέθηκε, χτες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ουόρεν Κρίστοφερ, με στόχο να διασφαλίσει τη συνέχεια των ειρηνευτικών συνομιλιών με το Ισραήλ. Για το τέλος της θρησκευτικής γιορτής του Ραμαζανιού, μετατέθηκε η νέα συνεδρίαση της Εθνικής Παλαιστινιακής Επιτροπής, που θα επεξεργαστεί τις τροποποιήσεις των άρθρων της Χάρτας της ΟΑΠ, που, κατά το Ισραήλ, μιλούν για καταστροφή του εβραϊκού κράτους. Τα 10 από τα 16 μέλη της Επιτροπής, που συναντήθηκαν χτες στο Κάιρο και εκπροσωπούν το εξόριστο Παλαιστινιακό Συμβούλιο, επεξεργάστηκαν τρεις διαφορετικές προοπτικές: Απλή κατάργηση των αμφισβητούμενων άρθρων (κάτι που μοιάζει να προωθεί η "μερίδα Αραφάτ"), σύνταξη νέας Χάρτας ή αντικατάστασή της με ένα Σύνταγμα για το μελλοντικό ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Φαίνεται ότι επικράτησε η άποψη της επεξεργασίας μιας νέας Χάρτας, που θα βασίζεται στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, στην αποχώρηση του Ισραήλ από όλα τα κατεχόμενα εδάφη, τη διάλυση των εβραϊκών οικισμών και τον ακριβή προσδιορισμό των συνόρων του Ισραήλ με το παλαιστινιακό κράτος. Τουλάχιστον, αυτό άφησαν να εννοηθεί τα μέλη της Επιτροπής που έκαναν κάποιες δηλώσεις, όπως ο Σουλεϊμάν Ναζάμπ, που τόνισε ότι η συνολική ηγεσία της ΟΑΠ αρνείται να υποταχθεί στους ισραηλινούς εκβιασμούς. Η χτεσινή συνεδρίαση έδωσε μια πρώτη ιδέα για το έντονο κλίμα και τις σοβαρότατες αντιπαραθέσεις, που αναμένεται να προκύψουν στην Εθνική Παλαιστινιακή Επιτροπή για το επίμαχο θέμα.

Καμία σημαντική εξέλιξη δε σημειώθηκε και κατά τη συνάντηση του Ουόρεν Κρίστοφερ με τον Σύρο Πρόεδρο Χαφέζ αλ Ασαντ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της τρίωρης και πλέον συζήτησής τους, προσπάθησε να διαβεβαιώσει τον Ασαντ για τη συνέχιση των ισραηλινο- συριακών διαπραγματεύσεων παρά τη διεξαγωγή των ισραηλινών εκλογών και να του αποσπάσει μια ανάλογη δέσμευση. Καμία δήλωση δεν έγινε μετά το τέλος της συνάντησης.

Την ίδια στιγμή, έφθανε στο Τελ Αβίβ ο γγ της Διεθνούς Αμνηστίας Πιέρ Σέιν. Στις, ήδη, γνωστές καταγγελίες της οργάνωσης περί παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ισραηλινές αρχές και στα αυτόνομα εδάφη, προστέθηκε και η αδικαιολόγητη και απροκάλυπτη σύλληψη του Τσουανέ Ρατέμπ, Παλαιστινίου αγωνιστή για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέλους της ανθρωπιστικής οργάνωσης "Αλ Χακ".

ΡΩΣΙΑ
Διαδηλώσεις των Τσετσένων

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Βλ. ΜΑΣΙΝ). -

Μερικές εκατοντάδες Τσετσένοι (500-3.000), που έχουν έρθει από διάφορες περιοχές της Τσετσενίας, εξακολουθούν για τρίτη μέρα να διαδηλώνουν στο κέντρο του Γκρόζνι. Οι συγκεντρωμένοι απαιτούν την αποχώρηση των ρωσικών ομοσπονδιακών στρατευμάτων, τη μη αναγνώριση των προεδρικών εκλογών, που έγιναν το Δεκέμβρη στη Δημοκρατία (παραίτηση του νεοεκλεγμένου Προέδρου Ντοκού Ζαβγκάγεφ) και να αρχίσουν συνομιλίες ανάμεσα στον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν και τον Τζοχάρ Ντουντάγεφ. Πολλοί διαδηλωτές πέρασαν τη νύχτα στην πλατεία κοντά στο καταστραμμένο από τους βομβαρδισμούς Προεδρικό Μέγαρο, ανάβοντας φωτιές για να μην παγώσουν. Η πλατεία φρουρείται από ομοσπονδιακές δυνάμεις με τεθωρακισμένα και από την τοπική αστυνομία. Στις 6 Φλεβάρη από ελικόπτερο σκορπίστηκαν στην πλατεία χιλιάδες προκηρύξεις, με τις οποίες ο διοικητής των ρωσικών στρατευμάτων στην Τσετσενία, στρατηγός Βιατσεσλάβ Τιχομίροφ, καλεί να μην επιτραπεί η διατάραξη της δημόσιας τάξης. Επίσης, ο Τιχομίροφ δήλωσε ότι δόθηκε εντολή στα στρατεύματα να μην παρεμβαίνουν, αλλά προειδοποίησε ότι αν προκληθούν αναταραχές κι αν οι συγκεντρώσεις αυτές των υποστηρικτών του Ντουντάγεφ χρησιμοποιηθούν ως πρόφαση για ένοπλες επιθέσεις, οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν εντολή να πυροβολούν στο ψαχνό. Ο στρατηγός επισήμανε ότι ένοπλοι Τσετσένοι αυτονομιστές προσπαθούν να παρεισφρήσουν στις μαζικές διαδηλώσεις για να διενεργούν επιθέσεις.

Στη Μόσχα, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) ο Ντοκού Ζαβγκάγεφ δήλωσε ότι η αποχώρηση των στρατευμάτων μπορεί να γίνει σταδιακά, στο βαθμό που θα ενισχύονται τα τοπικά όργανα τήρησης της έννομης τάξης. Σε πολλές περιοχές της Ρωσίας, με πρωτοβουλία του κυβερνήτη του Νίζνι - Νόβγκοροντ Μπορίς Νεμτσόφ, συγκεντρώνονται υπογραφές για τον τερματισμό του πολέμου στην Τσετσενία. Οι "δημοκρατικές δυνάμεις" του Γεγκόρ Γκαϊντάρ, που διοργανώνουν αυτή την καμπάνια, συναρτούν την υποστήριξη προς τον Γιέλτσιν με το σταμάτημα του πολέμου. Κρίνοντας από το γεγονός ότι η πλήρως ελεγχόμενη από τις κυβερνητικές αρχές τηλεόραση προπαγανδίζει αυτή την ενέργεια, μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτή ενθαρρύνεται από το Κρεμλίνο, ή, τουλάχιστον, από ορισμένες ηγετικές δυνάμεις της χώρας.

Στο μεταξύ, ο γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας Γιούρι Σκουράτοφ, σε συνέντευξη Τύπου, μετά την επιστροφή του από το Γκρόζνι, επιβεβαίωσε ότι η υπηρεσία του διαθέτει στοιχεία για την κλοπή των χρημάτων που προορίζονταν για την ανόρθωση της οικονομίας της Τσετσενίας, αλλά αρνήθηκε να τα δημοσιοποιήσει. Μιλώντας για τη δυνατότητα σύλληψης του Ντουντάγεφ και των ενόπλων οπαδών του, τόνισε ότι για το σκοπό αυτό πρέπει να αναπτυχθεί στην Τσετσενία ένα δίκτυο ειδικών υπηρεσιών. Αλλά, όπως είπε, οι υπηρεσίες αυτές έχουν σοβαρά εξασθενήσει, λόγω των πολλαπλών τα τελευταία χρόνια αναδιοργανώσεών τους, οι οποίες υπονόμευσαν την ικανότητά τους για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων.

Από την άλλη μεριά, ο Τζοχάρ Ντουντάγεφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο χωριό Ουρούς - Μαρτάν, κατηγόρησε χώρες της Δυτικής Ευρώπης ότι ευθύνεται για την τραγωδία στην Τσετσενία και απείλησε ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες των οπαδών του μπορεί να φτάσουν και ως εκεί. "Η Γαλλία, η Βρετανία και το Βέλγιο θέλουν έναν πόλεμο που θα καταστρέψει τη Ρωσία... όσο για τις τρομοκρατικές πράξεις θα δούμε... αν χρειαστεί και δοθεί η ευκαιρία, θα φτάσουμε όχι μόνο στη Μόσχα, αλλά και στη Δυτική Ευρώπη", τόνισε ο Ντουντάγεφ.

ΚΙΝΑ
Μετά τον Εγκέλαδο, το κρύο σκοτώνει δεκάδες

ΠΕΚΙΝΟ.-

Η ισχυρότερη από τις 800 (!) μετασεισμικές δονήσεις που ακολούθησαν το καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου στην Κίνα, το περασμένο Σάββατο, σημειώθηκε χτες. Ο μετασεισμός των 5,6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ συντάραξε χτες την επαρχία Γιουνάν, στη νοτιοδυτική Κίνα.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Νέα Κίνα", μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές. Ο αριθμός των καταγεγραμμένων νεκρών και τραυματιών, πάντως, διαρκώς αυξάνεται. Τα θύματα έχουν φθάσει τα 246 άτομα, ενώ οι τραυματίες αριθμούν 15 χιλιάδες.

Σαν να μην έφθανε ο πανικός που έχουν σκορπίσει οι μετασεισμικές δονήσεις, οι κάτοικοι της περιοχής έχουν να αντιμετωπίσουν και το δριμύτατο ψύχος. Η θερμοκρασία έχει φθάσει τους - 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ από τις τρομακτικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες έχουν χάσει τη ζωή τους 44 άνθρωποι και έχουν υποστεί κρυοπαγήματα άλλοι 40.000.

Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν χτες σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, δίνοντας ταυτόχρονα την έγκρισή τους για την εισαγωγή βοήθειας από το εξωτερικό.

Η κυβέρνηση της Κίνας διέθεσε άμεσα ποσό 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων και 5.000 τόνους πετρελαίου θέρμανσης, ενώ ο στρατός διέθεσε χιλιάδες κουβέρτες και σκηνές.

Προ της ανάγκης να αντιμετωπιστούν τα οξεία προβλήματα του πληθυσμού στη νοτιοδυτική Κίνα, οι διαφορές με την Ταϊβάν δείχνουν να περνούν σε δεύτερη μοίρα. Ο πρόεδρος της Ταϊβάν, Λι Τενγκ Χούι, εξέφρασε τη θέλησή του να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια στην Κίνα, παρά τις πολιτικές διαφορές που υφίστανται. "Είμαστε όλοι Κινέζοι... οι πολιτικές διαφορές δεν πρέπει να αφεθούν να επηρεάσουν τις σχέσεις μας με τους συμπατριώτες μας", είπε.

Η γνωστή σκηνή στους δρόμους της Σεούλ και χτες, όπου οι φοιτητές με δυναμικές διαδηλώσεις ζητούν την παραίτηση του Προέδρου της χώρας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ