ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα... διαπιστευτήρια

Τι γνώμη έχει για τον Καρατζά, μια και ο τελευταίος το 1989 "δε φέρθηκε καλά" στον Α. Παπανδρέου, ρωτήθηκε, συνεντευξιαζόμενος σε κανάλι, ο Ε. Γιαννόπουλος. Και η απάντηση του εμπνευστή της "αντιδίκης": Ε, δε βαριέσαι, μήπως ήταν ο μόνος τότε που έλεγε τα δικά του, ο Τζουμάκας και άλλοι τι έκαναν...

Βλέπετε τώρα δίνει "διαπιστευτήρια" στον νέο αρχηγό... Φροντίζει, ωστόσο, η "ιστορική συνείδηση του κινήματος" (!) να δηλώνει ταυτόχρονα τη φιλία του και με τον Ανδρέα, γιατί - όπως είπε - "είναι δικό του θέμα αν θα ξαναγυρίσει, εφόσον αναρρώσει"...

Η διδασκαλία των μπαρ

Τελικά οι... μαϊμούδες που δεν έχουν σχέση με δέντρα και μπανάνες δίνουν και παίρνουν. Ιδιαίτερα αυτές που αρπάζουν τα χρήματα για την επαγγελματική κατάρτιση φτιάχνοντας ΚΕΚ. Αποδεικνύουν έτσι, για άλλη μια φορά, πως πίσω από τα "παχιά" λόγια για το καλό των εργαζομένων και των ανέργων κρύβεται η πραγματικότητα των "τρωκτικών", που βρήκαν ακόμα μια ευκαιρία για εύκολο και άνομο κέρδος.

Αυτή τη φορά δείγματα από αυτές τις "μαϊμούδες" παρουσιάστηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο με ερώτηση ευρωβουλευτή της ΝΔ, ο οποίος βασίστηκε σε έκθεση του υπουργείου Εργασίας, "εσωτερικής κυκλοφορίας".

Οπως προκύπτει από αυτή την έκθεση, ένα από τα ΚΕΚ που λειτουργούν είναι... μπαρ και έχει διακοσμηθεί "με βιδωτά σκαμπό και κόκκινες ταπετσαρίες"! Ενα άλλο, στον Πειραιά, υποτίθεται ότι μπορεί να καταρτίσει 65 άτομα και διαθέτει μονάχα δυο αίθουσες, χωρητικότητας 5 και 10 ατόμων! Ενα τρίτο στη Νέα Ερυθραία δε διαθέτει χώρους για να λειτουργήσει!

Μέχρι τώρα μας έλεγαν ότι τα ΚΕΚ θα μας μορφώνουν. Τώρα αποκαλύπτεται ότι θα μας διασκεδάζουν επιπλέον...

"Δογματική" προσήλωση

Δεν είχε πάρει μέχρι τώρα σαφή θέση απέναντι στο ζήτημα του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος ο πρωθυπουργός. Το έκανε χτες, μετά την πρώτη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κύπρου Γλ. Κληρίδη. "Η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να συνεχίσουν να πορεύονται μαζί", σημείωσε. Εξειδικεύοντας τι σημαίνει το "μαζί", συμπλήρωσε: "Μαζί σημαίνει συνεργασία σε όλους τους τομείς, μαζί σημαίνει, επίσης, ότι ένα κυρίαρχο γνώρισμα της πορείας μας είναι το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα". Είναι κυρίαρχη θέση μας, είπε σε άλλο σημείο, είναι και θα συνεχίσει να είναι γραμμή της πολιτικής μας.

Την πεπατημένη, δηλαδή, ακολουθεί και η "εκσυγχρονιστική" κυβέρνηση Σημίτη για το Κυπριακό. Προσποιείται, δηλαδή, ότι δεν καταλαβαίνει πως μέσω του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος αποδυναμώνεται η διεθνής πτυχή του Κυπριακού, το οποίο έτσι καθίσταται πρόβλημα των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ παρέχει την ευκαιρία στην Τουρκία να προχωρήσει σε ανάλογες κινήσεις με το κατεχόμενο τμήμα του νησιού.

Ιδιοι και χειρότεροι οι "εκσυγχρονιστές" και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Προεδρικές... διαπιστώσεις

"Διαπιστώνω, ότι τα τελευταία χρόνια σταθεροποιήσαμε το εισόδημα των εργαζομένων", είπε στην ίδια σύσκεψη ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, με αποτέλεσμα να γελάσει και το "παρδαλό κατσίκι". Και βρήκε να το πει ο αθεόφοβος σ' ένα νομό, όπως είναι η Εύβοια, που πριν λίγο εκτιμούσε ότι έχει πληγεί κατ' εξοχήν από την αποβιομηχάνιση και την ανεργία. Ευτυχώς όμως, στη σύσκεψη δεν είχαν κληθεί να την παρακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι (άνεργοι - εργαζόμενοι), γιατί σίγουρα θα έβγαινε... ασπροπρόσωπος.

Η "στροφή"

Νάτοι, πάλι,

οι "προστάτες"

μας προσφέρουν,

τάχα, πλάτες

κι η κυβέρνηση

δηλώνει

"η Ελλάς

δεν είναι μόνη"!

Νάτοι, πάλι

οι "εταίροι"

μας απλώνουν,

τάχα, χέρι

κι η κυβέρνηση

το πιάνει

και ας κρατούν

οι "φίλοι" κάννη!

Νάτοι πάλι,

οι μπαγαπόντες,

σαν "μεσάζοντες"

παρόντες,

κι οι ταγοί,

με υποκλίσεις,

για... στροφή

μιλούν της Δύσης!

Ο οίστρος

... και τα φιλέτα της επιτυχίας

Δηλώνει, ακόμα, ο κ. Δ. Κοντομηνάς ότι η ιδιωτική ασφάλιση θα παίξει σημαντικό ρόλο και όλο και περισσότερο θα υποκαθιστά με φιλέτο το κόκαλο που της δίνει η κοινωνική ασφάλιση.

Και βέβαια η ιδιωτική ασφάλιση προσδοκά φιλέτο απ' την κοινωνική ασφάλιση, αφού οι ιδιώτες - μεγαλοχρεώστες του ΙΚΑ έχουν τις πλάτες της κυβέρνησης. Στις 7.4.1995 οι συνταξιούχοι έθεσαν στον Γ. Παπαντωνίου την είσπραξη των 500 δισ. (χρέη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) απ' το ΙΚΑ. Τους απάντησε κυνικότατα: "Αυτά μην τα υπολογίζετε".

Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν χρέη μεγαλύτερα των 50 εκατομ. δραχμών φιγουράρουν και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες σύμφωνα με στοιχεία του Νοέμβρη 1995. Να θυμίσουμε τα χρέη τους - χωρίς τα πρόσθετα τέλη - για να μην ξεχνιόμαστε: Η "Εξπρές Σέρβις ΑΕ" 61,8 εκατομ., η EXPRESS SERVICE Ι. ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ 471,8 εκατομ.. και η NATIONALE - NEDERLANTEN 555,8 εκατομ..

"Ακμή" και "παρακμή"...

Την επιτυχία της ιδιωτικής ασφάλισης εκθειάζει σε συνέντευξή του στα "Νέα" ο ιδιοκτήτης της "Ιντεραμέρικαν", κ. Δ. Κοντομηνάς. Και όταν ερωτάται για την κοινωνική ασφάλιση στη χώρα μας, απαντά ότι "κάθε μέρα που περνά θα γίνεται ανεπαρκέστερη, όπως έχει συμβεί και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες". Ενώ όταν ερωτάται, "αν υπάρχει λύση για το ΙΚΑ", απαντά: "Αυτό που ξέρουμε σήμερα; Καμία".

Για το πώς έφτασε η κοινωνική ασφάλιση - και ειδικότερα το ΙΚΑ - σ' αυτή την κατάσταση ούτε ο καλός συντάκτης ερωτά, αλλά ούτε και ο κ. Κοντομηνάς το θίγει. Η υπενθύμιση ότι τα αποθεματικά του ΙΚΑ καταληστεύτηκαν απ' τις κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας, για να προσφερθούν ως κίνητρα στην ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα αποτελούν οικεία κακά. Και δε φτάνει μόνο αυτό, αλλά η περιβόητη ιδιωτική πρωτοβουλία καταβαραθρώνει το ΙΚΑ με την εισφοροδιαφυγή - που υπολογίζεται σε 300 δισ. το χρόνο - και τα βεβαιωμένα χρέη, που μαζί με τα πρόσθετα τέλη ξεπερνούν τα 400 δισ. δραχμές.

"Ριγμένη" αισθάνεται η υπουργός Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου, καθώς κατατάχτηκε ιεραρχικά στην έκτη θέση του πρωτοκόλλου της κυβέρνησης. Προηγούνται, δηλαδή, της ίδιας, οι Α. Τσοχατζόπουλος, Γερ. Αρσένης, Θ. Πάγκαλος, Γ. Παπαντωνίου και ο Αλ. Παπαδόπουλος.

Ο "εγγυητής" Πρωτόπαππας

Το αίτημα να μην καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή το νομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση 52 ΔΕΚΟ ή τουλάχιστον να εξαιρεθούν από αυτό τα λιμάνια, έθεσαν προχτές στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, συνδικαλιστές από το χώρο των λιμανιών.

Ακούστε τώρα την απάντηση που έδωσε ο κ. Παπαντωνίου, όπως αυτή μεταφέρθηκε χτες από τους συνδικαλιστές, σε απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων: Δε θα είχα - είπε - καμιά αντίρρηση να εξαιρεθείτε, αλλά φοβάμαι ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε και τους άλλους χώρους να ζητήσουν το ίδιο! Ακούστε τώρα τι ακόμα είπε ο υπουργός, απαντώντας σε παρατήρηση των συνδικαλιστών ότι απ' ό,τι φάνηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης ομοσπονδιών από τους χώρους των ΔΕΚΟ, στη ΓΣΕΕ την περασμένη Τρίτη, δεν προβάλλεται αντίρρηση - επί της ουσίας τουλάχιστον του νομοσχεδίου - από τις άλλες ομοσπονδίες: Θα μιλήσω - είπε - με τον κ. Πρωτόπαππα και αν μου εγγυηθεί ότι δε θα εγερθούν αξιώσεις από άλλους χώρους, θα σας εξαιρέσω!!!

Και "εγγυητής" ο Πρωτόπαππας!

Η δοκιμασία της πράξης

Αρνητικές εντυπώσεις έχει προκαλέσει η στάση του, λαλίστατου κατά τ' άλλα, προέδρου της Βουλής στο θέμα της παράτασης της προθεσμίας εφαρμογήςγια την ονομαστικοποίηση των μετοχών. Παρόλο που κλήθηκε μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου με τον πρωθυπουργό να πάρει θέση, προτίμησε να σφυρίξει αδιάφορα. Η στάση του αυτή, σε συνδυασμό με τη στάση της σύμπλευσης και στήριξης που είχε ακολουθήσει στην ψήφιση του νόμου, δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά για τους επιδιωκόμενους στόχους του Απ. Κακλαμάνη, με τις πυκνές δηλώσεις του κατά των ΜΜΕ.

Αν ο πρόεδρος της Βουλής επιθυμεί πραγματικά να αλλάξει κάτι στα ΜΜΕ, δεν έχει παρά να το αποδείξει στην πράξη, απέναντι στα νομοθετήματα της κυβέρνησης. Τα υπόλοιπα είναι "έπεα πτερόεντα" και μάλλον αποτελούν την άλλη όψη του παιχνιδιού που γίνεται με τα ΜΜΕ.

Ομοιότητες θέσεων και απόψεων

Δήλωση 1: Δεν έχω πειστεί ότι η ΑΤΑ είναι ο σωστός θεσμός για τη μερική αναπλήρωση του εισοδήματος των εργαζομένων, γιατί σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα καθορίζει το ποσοστό αύξησης, ενώ εγώ λέω "ναι" στην τιμαριθμική αναπροσαρμογή, αλλά και "ναι" στην πραγματική αύξηση.

Δήλωση 2: Είμαστε αντίθετοι με την εφαρμογή της ΑΤΑ γιατί καταργεί τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Εμείς θέλουμε εργαζόμενοι και εργοδότες να διαπραγματεύονται ελεύθερα.

Οι δύο δηλώσεις έχουν γίνει με διαφορά 3 χρόνων περίπου.

Η πρώτη ανήκει στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χρ. Πρωτόπαππα και ειπώθηκε μόλις την προηγούμενη Κυριακή στη σύσκεψη των ΔΣ των έξι εργατικών κέντρων της περιφέρειας Στερεάς, στη Χαλκίδα.

Η δεύτερη; Για όσους δε θυμούνται ήταν το σλόγκαν που πρόβαλε ο Κ. Μητσοτάκης όταν πριν λίγα χρόνια καταργούσε την ΑΤΑ.

Κάθε ομοιότης απόψεων και θέσεων, κάθε άλλο παρά είναι συμπτωματική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ